annika11
24. jan 2011

Ako pripraviť svoje dieťa na nástup do MŠ

Mám pre vás zopár tipov, ako si uľahčiť nástup do predškolského zariadenia. Nezabúdajte však, že sa zmena pravdepodobne nezaobíde bez slzičiek...

  • Nenechávajte si rozhodnutie o zmene rytmu na poslednú chvíľu. So svojím potomkom sa rozprávajte o tom, ako sa naňho v jasličkách alebo škôlke tešia, aké ho tam čakajú dobrodružstvá, prípadne navštívte zariadenie spoločne a chvíľku tam s ním pobudnite. 
  • Pobytom v škôlke alebo jasliach dieťa nikdy netrestajte, ani sa ním nevyhrážajte, prípadne nestrašte dieťa pani učiteľkami, nadobudlo by negatívne pocity  a odmietalo by tam chodiť. 
  • Pri rozlúčke rozhodne neplačte a zbytočne lúčenie nepredlžujte.
  • Nedávajte najavo vlastné pochybnosti. Dieťa ich ľahko vycíti a bude vás vydierať plačom. Dodržiavajte ráno presný časový harmonogram, vstávajte presne v rovnakom čase, urobte si ranný rituál, ktorý skončí lúčením v škôlke. Deti obľubujú stereotyp, ľahšie  a rýchlejšie si zvyknú.
  • Dajte dieťaťu najavo vaše pozitívne pocity z predškolského zariadenia, ako sa vám tam páči . Starostlivo sa informujte o dianí v predškolskom zariadení, dieťa oboznámte a pripravujte na prípadné aktivity, výlety a návštevy divadla. Žasnite nad tým, akú zábavu si užíva. Nahlas vychvaľujte všetky výrobky, ktoré dieťa prezentuje na výstavke alebo donesie domov. Niektorým urobte čestné miesto v obývačke. Dieťa nadobudne pocit, že si jeho prácu vážite.
  • Nikdy pred deťmi nekritizujte pani učiteľky. Vybavte si svoje pochybnosti a nedorozumenia bez prítomnosti dieťaťa. Deti ľahko pochopia, že niečo nie je v poriadku a učiteľku by mohli chápať ako oslabenú autoritu.
  • Zaujímajte sa o každý okamih, ktorý dieťa prežilo bez vašej prítomnosti v zariadení, Dieťa bude pyšné na to, že vám má o čom rozprávať a takouto formou si rozšíri svoju slovnú zásobu.
  • Keď dochádza k záchvatom plaču, dajte si od pedagógov vysvetliť prečo k nim dochádza a ako ich riešia.
  • Pripravte sa na to, že smutnú náladu a výčitky svedomia z ,, odloženia,, budete mať možno väčšie ako vaša ratolesť. Uvedomte si, že v čase, keď sa vy budete v práci zožierať z toho, čo váš miláčik práve robí, bude mať dieťatko taký program, že si možno na vás ani nespomenie

I keď máte pochybnosti a bojíte sa, či robíte správnu vec, pozorujte predovšetkým svoje dieťa. Keď bude dieťa spokojné, v pohode by ste mali byť aj vy- Nezabúdajte na to, že je to pre dieťa zmena a zmena potrebuje svoj čas.

A, že občas musíte ísť do škôlky s malým úplatkom v podobe čokoládky alebo mini hračky? Nebuďte na seba prísna. Vy predsa tiež rada dostávate darčeky a hlavne po náročnom dni strávenom v práci. Prečo by ste trocha nedopriali aj vašej ratolesti.

Ocením ešte nejaké nápady, ktorými článok vylepším, takže ak vás napadne ešte niečo, čo máte odskúšané a tu som to nespomenula, napíšte mi a doplním to.

pomáha v prvé týždne dodržiavať aj presný čas vyzdvihovania zo škôlky a mne učiteľky odporučili, aby som prišla ihned ako odchádzajú prvé deti... u nás v školke sú deti aj tak naučené, vedia to ako verklík: ... ked sa vyspinkáme, oblečieme a napapkáme, tak po nás prídu mamky... mojej som to musela prvé dva týždne niekoľkokrát ráno opakovať, kým sa so mnou rozlúčila, že potom fakt, naozaj na 100% prídem!
Tiež je dobré vedieť, že na začiatku chodenia do škôlky, ked začne revať 1 dieťa, do 5 minút revú všetky a tak vlastne aj ked sú uplne najlepšie pripravené na škôlku, tak skoro všetky plačú - davová psychoza... ale netrvá to dlho, hlavne sa rýchlo v šatni rozlúčiť a utekáááť

24. jan 2011

svokra pracuje v skolke a rozhodla som sa (kedze dcerka ma velmi rada deti)ze od jari ju dam do skolky 🙂 od rana a na obed po nu dojdem 🙂 uz teraz jej rozpravam ze pojde ku detickam a tesi sa 🙂 pribalim jej nejaky jogurtik alebo bananik no dufam ze sa dovtedy sama zacne pytat na nocnik(zachod)

24. jan 2011

@benne no to áno, aj u nás to detičkám hned od prvého dňa vtlkam do hlavičky...vyspinkáte sa a idete domov. Ono ked si uvedomia, že nakoniec po tom celom dni pôjdu domov, stále, tak sa upokoja 🙂 a o tých davových psychozach je to tiež pravda, má to aj svoje klady ( napr. pri jedení alebo spinkaní) no má to aj zápory, hlavne s tým plačom
@murinka aj moja pôjde v priebehu budúceho šk. roka do škôlky, ja to mám v tom lepšie trošku, že si ju prakticky zoberiem do práce 🙂 aj ked určite nebude v mojej triede

24. jan 2011

haha... ty si učiteľka?? a ja že ako ti poradím... xixi 🙂

25. jan 2011

@benne 🙂 🙂 🙂 ja som chcela poradiť mamičkám hihi

25. jan 2011

Začni písať komentár...

Odošli