januska131
23. apr 2024
1112 

Ako na rozvoj reči hrou?

Dlhšie sme sa neozvali a Vy ste mi písali viacero správ, ako sa nám darí s rozprávaním, tak sa pokúsim zhrnúť, čo nám pomáha.

V prvom rade, sledujem záujem Hanky. Ak ju bavia rozprávkové princezné a zvieratá, snažím sa ich vniesť aj do hier.

Momentálne sme vo fáze, že sa snažíme, aby sama rozprávala dlhšie príbehy, trénujem to pomocou rozprávkových kníh, kde je najprv prečítam nejakú krátku rozprávku a potom nechám Hanku, aby mi ju prerozprávala. 

Tieto som dokupovala na odporúčanie logopedičky, pretože príbeh je rovnaký len napríklad pribúda zvieratko, takže sa ľahšie bude Hanke čítať.

Výborné sú aj tieto hry, kde najprv zoradím príbeh, poviem ho a následne nechám ju ho správne zoradiť a zopakovať.

Stále sme verné aj kartičkovému systému, lebo ten u nás funguje. Momentálne používame sadu na kladenie otázok a tým pádom ona povie pomocou kartičiek odpoveď a druhá sada je na rozvoj porozumenia, lebo bez toho sa naozaj ďalej v reči nepohnete. Ak dieťa ešte nerozpráva, tak začnite kartičkami so slabikami.

Ak nerozumie, všetko zjednodušujem. Pani logopedička mi nedávno vravela, že už by mala vedieť rátať do 5 (nie, že vymenuje 1,2,3,4,5, ale rozumieť, koľko je 2). Pochopenie jej trvalo dlhšie a pomohli nám nasledovné pomôcky.

Vyfarbila som tri guličky žltou farbičkou a ona počítala, koľko ich je. Potom sme sa hrali na obchod, čiže vždy niečo nakúpila a musela zaplatiť 2 korunky, 3 korunky a podobne. A úplne najlepšie nám to zafungovalo v kombinácii s touto knižkou. 

Trvalo to asi 2 mesiace, ale teraz už pekne počíta (to len na objasnenie, že ani u nás to nefunguje na lusknutie prstom). 

Pre deti, ktoré začínajú sa s takýmito hrami na počítania odporúčam Ovocný sad od Haby, kde je cieľom pozbierať ovocie zo stromov predtým, než dôjde havran na koniec cesty. Ja som cestu dala najprv iba z 5 častí, aby vedela napočítať a postupne som pridávala.

Okrem toho cvičíme hravou formou oromotoriku, na to je výborná táto hra od Haby. Priznávam, nečítala som pravidlá, ale my to hráme tak, že ja ukážem grimasu a Hanka háda, ktorá to je a potom sa vymeníme.

Najzábavanejšia hra, akú máme momentálne doma, je Hádaj kto som, kde si Hanka cvičí kladenie otázok. Som zvieratko? Som na jedenie? Som z rozprávky?

Okrem tejto formy rozvoja, pravidelne pracujeme na jemnej motorike, lebo všetko so všetkým súvisí. Hanka teraz veľmi fíčí na takýchto kreatívných sadách. Oceníte ich hlavne na home office, keď Vám zabezpečia pol hodinu práce vkľude alebo na materskej teplú kávu.

Ak ich Vaše deti ešte neskúšali, začnite určite s väčšími dielikmi ako má táto sada, aby sa s tým lepšie manipulovalo, Hanka má 4,5 roka, takže toto už vykamienkovala celé bez mojej pomoci. Výborne tým trénuje koordináciou ruky a očí aj sedenie na jednom mieste pri stolíku, lebo na začiatku od všetkého odbiehala po minúte aktivity, ale tréning robí majstrov 🙂.

Ak máte milovníčku morského sveta, tak toto Hanča odporúča aj keď je to od 7 rokov, tak ona mám na to brutálnu trpezlivosť, čo sa aj ja sama čudujem, že po kom 🙂)). Najlepšie na tom je, že keď to celé vyzdobí, stáva sa z toho klúčenka/ prívesok, ktorý môže podarovať.

A posledná u nás každý deň hraná hračka sú magnetické knihy. Momentálne najobľúbenejšie má povolania.

 A objednala som aj takéto ako leporelo na cestovanie do auta, doma ich využívame tak, že ich pospájame a vznikne z toho príbeh, že napr pani učiteľka mám narodeniny a pozvala na oslavu zvieratká.

Aha, na hrubú motoriku a podporu socializáciu je Hanka už dlhšiu dobu na tanečnej, kde sa vždy veľmi teší, lebo pani učiteľka ich učí aj gymnastické prvky a ona chce byť baletkou 🙂.

To je od nás všetko, ak máte otázky, kľudne píšte, skôr, či neskôr odpoviem🙂.

Jana a hancazpomaranca 

Začni písať komentár...

Odošli