astarte123
3. feb 2017
162 

Kyberšikana

#eset #deti_a_internet

Deti dnešnej doby už bežne komunikujú prostredníctvom sociálnych sietí. Nadväzujú a udržujú virtuálne vzťahy nielen so svojimi spolužiakmi a kamarátmi, ale aj s cudzími a pre nich neznámymi ľuďmi.

Kyberšikanovanie sa od klasického šikanovania v podstate nelíši, hlavným rozdielom je to, že sa odohráva vo virtuálnom priestore a využíva moderné technólogie (email, čet, diskusné fóra, sociálne siete, a pod.). Po takomto šikanovaní nenájdeme na obeti modriny, či rany. Páchateľ využíva psychické nástroje, zraňuje slovami, nie údermi. 

                                                    (vo videu sú dostupné české titulky)

Nemýlme si kyberšikanovanie s inými prejavmi internetovej agresie - online hádka, trolling/flaming (napr. vulgárne nadávky ostatným v diskusii). Kyberšikanou môžeme nazvať: 

  • urážky a nadávky,
  • obťažovania, zastrašovanie, vydieranie,
  • zverejnenie ponižujúcich fotografií,
  • šírenie osobných a nepravdivých informácií,
  • vylúčenie zo skupiny,
  • krádež identity,
  • kybernetické prenasledovanie.

Obeťou kyberšikany sú väčšinou deti a mládež, môže sa však vyskytnúť aj medzi dospelými, napríklad medzi kolegami v práci. Kyberšikanu nemusíte odhaliť hneď, deti (a ani dospelí) sa s nepríjemnými zážitkami na internete nechcú podeliť. Ako rodič, však najlepšie zbadáte, keď sa s dieťaťom niečo deje, nedajte sa odradiť ani vyhýbavými odpoveďami. 

Ako spoznáte, že sa niečo deje? Zbystrite pozornosť, keď sa vás dieťa pýta ako niekoho zablokuje na sociálnej sieti, zruší si svoj profil na sociálnej sieti, prestane používať mobil alebo počítač, neodpovedá na správy a telefonáty, je neisté a smutné, nechce chodiť do školy a do kolektívu, nechce rozprávať, čo robilo na počítači, celkovo sa uzatvára. 

Najlepšie sa kyberšikane a jej následkom bráni, keď ju spozorujeme hneď v začiatkoch. Pri deťoch je najúčinnejší rozhovor, aby pochopili, čo sa im stalo, ale aby sa aj sami nestali agresormi a nešírili kyberšikanu. 

Viac o kyberšikane, o tom ako jej predchádzať a čo robiť ak ste stali jej obeťou nájdete na stránke občianskeho združenia eSlovensko, ktoré v septembri minulého roku spustilo projekt kybersikanovanie.sk

Partnermi pri objavovaní internetu sa svojim deťom môžete stať aj vďaka rodičovskej aplikácii ESET Parental Control. 

Začni písať komentár...

Odošli