ataner81
27. sep 2017
725 

Neoceniteľný pomocník či zbytočne vyhodené peniaze? (testovanie iRobot Roomba 966)

Vraj neustály poriadok, jednoducho, rýchlo a šikovne bez akejkoľvek námahy. Stačí len stlačiť jedno tlačidlo a iRobot Roomba povysáva celú domácnosť za vás. Výrobcovia sľubujú hory doly, namotávajú zákazníka ale je to naozaj tak?

Keď Modrý koník vyhlásil možnosť zapojiť sa do testovania Roomby, veľmi dlho som rozmýšľala či tak urobím. Nie preto, že šanca vyhrať bola takmer minimálna ale skrátka preto, že som neverila, že nejaký robot dokáže zvládnuť môj terén. Povedzme si úprimne, Roomba je malá, placatá mašinka s jednou metličkou na boku, takže by som ju zaradila ako mašinku do hyper modernej rodinky v perfektnom prerobenom byte-dome, bez prítomnosti detí či domácich zvierat a domáca panička by si ju pustila aby sa nemusela zohnúť po tie 4 omrvinky, ktoré narobila pri raňajkách.

Ja bývam v neprerobenom dome, čo znamená rôzne povrchy od kachličiek, kamennej dlažby, drevených parkiet, hracích podložiek, linolea až po moju smrť - otrasný koberec.

Všade máme nábytok, hračky a vysoké prahy. Mám 3 deti, ktoré neposedia ani pri jedení. Omrvinky sú všade, takže by sme v pohode uživili aj sliepku.

Po jedle som hneď zametala či vysávala ale aj tak sa tie omrvinky nalepia na oblečenie či ponožky a deti ich roznesú po celom dome. Nešťastne je riešená predsieň, z ktorej na pravo máme hneď spálňu. Keď prídeme s deťmi z prechádzky, nanosí sa piesok, blato a špina. Najmenšia po tom poštvornožkuje a tí starší ešte rozjarení prebehnú napriek upozorneniam aj do spálne. Mám vlasy po pás a z troch detí sú dve vlasaté princezné. Povysávať vlasy je nadľudský výkon. No a ak všetko dobre pôjde, pribudne k nám o pár mesiacov štvrté miminko-psík. Proste hrozný terén, 3 prírodné živly, neustály bordel, špina, prach, vlasy a neskôr chlpy. Veľká výzva oproti tým propagačným fotkám kde Roomba vysáva v podstate čistú plávaciu podlahu.

A aj napriek týmto výstražným varovaniam si ma vybrali na testovanie iRobot Roomba 966 a ja som jej dala riadne zabrať.

Prv, než začnem písať o mojom testovaní a dojmoch, bolo by dobré opísať vám ako Roomba 966 vyzerá a aké má funkcie.

OPIS

  • Rozmery: 35,1 x 9,5 cm
  • Hmotnosť: 3,9 kg
  • Doba nabíjania: 2 hodiny
  • Filter: Vysokoúčinný AeroForce filter****
  • Výdrž batérie: až 75 minút**
  • Typ batérie: Lithium Ion
  • Životnosť batérie: 2roky
  • Objem zásobníka: 0,6 litra
  • Maximálne pokrytie: až 185 m2
  • Maximálna výška prahu: až 1,6 cm
  • Hlučnosť: 58 dB*** -hlučnejšia ako bežný vysávač ale nič strašné. Hlasitosť pri pozeraní televízie keď „som vysávala“ som nemusela pridávať
  • Udržiavací režim: max. 3W
  • Nabíjanie: max. 29W

Dávam veľké PLUS za dizajn a špecifikáciu.

FUNKCIE

  1. Vysáva celú domácnosť pomocou vizuálnej lokalizácie kamerou. 
  2. Dobíja sa automaticky a podľa potreby v nabíjacej stanici.
  3. K Roombe 966 dostanete majáky, vďaka ktorým postupne povysáva dve miestnosti(prípadne viac po zakúpení ďalších majákov) .
  4. Vďaka pogumovanému nárazníku so spomaleným dotykom je šetrná k nábytku a stenám.
  5. Možnosť aplikácie iRobot HOME, ktorou môžete ovládať Roombu kdekoľvek ste a kedykoľvek počas dňa.
  6. Obsahuje kefy AeroForce na ktoré sa takmer vôbec nenamotávajú dlhé vlasy a chlpy – s týmto nesúhlasím viď foto.
  7. Signalizuje plný zásobník a chyby od č.1 po č.18-vysvetlenie v manuály.
  8. Na kobercoch automaticky zvýši výkon vysávania- funkcia Carpet BOOST .
  9.  3 stupňový systém čistenia-bočná kefa, hlavné kefy a výkonné vysávanie (systém AeroForce).
  10.  Technológia Dirt Detect čo znamená aktívne vyhľadávanie znečistených miest 

Ďalšie veľké PLUS za skvelé funkcie.

ČISTENIE A ÚDRŽBA

Zmačknutím jedného tlačidla vytiahnete zásobník, otvoríte a vysypete jeho obsah. Prípadné namotané vlasy odstránite z kefy. Rýchle a jednoduché. Pre bezproblémovú prevádzku Roomby je nutné pravidelne vykonávať údržbu. Presný popis čo, kedy a ako je rozpísaný v manuáli s pridanými obrázkami pre lepšie pochopenie.

PLUS za ľahkú údržbu.

MANUÁL

Manuál k nej je síce hrubší ale to preto, že písmo je veľké a ku každej funkcii či opise je veľký reálny obrázok. Nie som technický typ a tak mi takéto mašinky robia menší problém. Vďaka tejto príručke som ale bez problémov iRobot rozobrala, skúšobne podľa návodu vyčistila, poskladala späť a on ďalej funguje. Obrovské PLUS za super návod.

CENA

799€

Z tej som popravde padla na svoj lodný kufor. Určite to teda nie je vysávač, ktorý sa priemerne zarábajúci, rodinu majúci Slovák rozhodne kúpiť zo dňa na deň.

Bohužiaľ veľké MÍNUS.

Viac informácii nájdete na stránke https://www.irobot.sk/produkty/roboticke-vysavace

TESTOVANIE NAŠEJ RUMBUŠI

4.9.2017 sme v našej rodinke privítali nového člena, ktorému sme dali meno Rumbuša. Bola som doma len s najmladšou piškotkou a na otvorenie krabice a prvý test som čakala až do príchodu starších detí zo škôlky. Keď prišli, Rumbu som slávnostne položila do stredu kuchyne, pohodila jej omrvinky nech sa teda predvedie (podľa môjho vzoru tak spravili aj deti), foťák nachystaný, rodina zhromaždená, stisla som CLEAN a začal cirkus. Straší dvaja ako odtrhnutí z reťaze. Vyšťali, pišťali, chytali ju, šťuchali do nej, silou mocou jej chceli pomáhať z pod linky, dvíhali ju... No a tá najmladšia keby mohla, tak sa mi od strachu vyštverá až na hlavu. Strašne plakala, čo sa tak veľmi bála. Tých pár minút čo bola zapnutá som okrikovala staršie piškotky a odháňala ich aby Rumbu nechali. V náručí som stískala a tíšila tú najmladšiu. Nakoniec som ju, Rumbu, chudinu snaživú vypla, omrvinky ručne pozametala, pol hodinu normalizovala starších a dvakrát dlhšie uspávala najmladšiu. Spotená, vynervovaná som si povedala, že už nikdy viac. Proste prvé zoznámenie bola jedna veľká katastrofa.

Všetci sme sa ale do ružova vyspali, hlavy vychladli a to pravé testovanie mohlo začať.

Ako prvú a pre mňa najhoršiu som otestovala spálňu. Deti ešte nemajú vlastnú izbu a tak spia s nami. Každé má vlastnú postieľku prirazenú k našej manželskej po všetkých stranách. Pri vysávaní som musela postieľky posúvať a nie sú práve najľahšie. Najhoršia je ale tá manželská. Pohnúť ňou neviem, na to aby som sa dostala pod ňu by som musela schudnúť aspoň 40 kg a tyč z vysávača nie je dostatočne dlhá aby som povysávala každý kúsok pod ňou. Ostával mi tam teda nepovysávaný pás prachu a špiny. Do neprerobeného sme kúpili lacný obyčajný koberec, ktorý sa potom vyhodí. Vidno na ňom každú špinku, nitky a vlasy nejdú vysať. Už po jednom dni s tými mojimi prírodnými živlami vyzerá ten koberec akoby minimálne mesiac vysávač nevidel. Fakt som bola z tejto miestnosti zúfalá.

Po pol hodine som prišla skontrolovať ako sa našej Rumbuši darilo. Vzala som si dve baterky, pripevnila ich na tyč, vliezla hlavou a rukami pod posteľ(viac sa tam nezmestím) a kontrolovala som každý centimeter zo všetkých strán. Všetko čisté.

Žiaden prach, žiadna špina, žiadne nitky. Teda asi 2-3 smietky okolo tyče, inak nikde nič. Skontrolovala som všetky kúty, rohy plazením aby mi nič neuniklo. Posledná skúška a teda, či kráska zvládla povysávať vlasy. Vzala som navlhčenú kefu a šúchala ju po koberci. Vždy to tak robím aby som z neho dostala tie vlasy. Je to na grc koľko tam ich aj po vysávaní vždy bolo. A teraz? NIČ.

PLUS, PLUS, PLUS

Druhá vec, ktorá ma denno denne otravovala bol príchod zo záhrady či prechádzky čo znamenalo blato, piesok, trávu a inú špinu na chodbe. Deti tam povyzliekam, šupnem do vane, okúpem a na rukách prenesiem do obývačky aby mi nepochodili a nerozniesli ten neporiadok do celého domu. Vždy sa však aspoň jednému čudu judu podarilo uniknúť môjmu orliemu zraku a už bola špina na ponožkách, čo znamenalo neskôr po celom dome. Okrem vysávania chodby som teda musela vysávať aj ďalšie miestnosti. Vynervovaná, uťahaná som hnala decká do postele aby som si konečne mohla oddýchnuť.

Od kedy ale máme Rumbušu, vec s vysávaním odpadá. Kým deti kúpem. Kamoška pomocníčka chodbu povysáva, ušetrí mi nervy a energiu. Kvôli testovaniu som chodbu prešla aj bielou čistou utierkou a výsledok - žiadna špina (samozrejme by tom po tom blate chcelo aj pozmývať ale to už je práca pre mňa).

PLUS aj s pusou.

Deti sa zdržujú v obývačke kde majú svoje hračky. Hrávajú sa na hracích podložkách alebo drevených parketách, takže udržiavať túto miestnosť perfektne čistú je moja priorita. Máme tri rôzne hrubé podložky. Najhrubšia má 1,5 cm a Rumbuša bez problémov zvládla vstup na ňu. Povysávala ju, podložku som dala preč a potom povysávala aj pod ňou. My si zatiaľ môžeme pozrieť rozprávku.

Opäť veľké PLUS.

Keď sme pri tých hračkách, je tu otázka - čo ak Roomba povysáva lego kocky alebo iné malé hračky?

Lego nemáme, ale nájde sa u nás nejaká zabudnutá sponka či kinder hračka. Rumbuša povysávala čo mala. Malé kúsky skončili v zásobníku a tie väčšie kefou rozmetala. Netreba sa teda báť ani o vysávač, ani o hračky. Ak máte nečistoty na jednom mieste, odporúčam funkciu SPOT. Roomba špirálovým pohybom intenzívne uprace miesto o priemere približne jeden meter a potom sa rovnakým pohybom vráti na miesto kde začala.

Roombu som vzala na návštevu a otestovala ju aj v inom teréne ako je náš dom- plávajúca podlaha a koberec s vysokým vlasom.

Plávajúcu podlahu zvládla bravúrne a taktiež aj virtuálnu stenu avšak s kobercom mala veľké problémy. Bolo mi vysvetlené, že Roomba nikdy takýto koberec vysávať nebude Kefy na spodnej časti robota zabezpečujúce zber nečistôt, začnú s dlhými vlasmi koberca "bojovať". No a keďže Roomba je inteligentné zariadenie, senzory na kefách Roombe vravia, že na kefách je väčší odpor a Roomba z bezpečnostných dôvodov zastane. Nechce poškodila koberec a ani seba.

Nevadí, aj tak má odo mňa PLUS.

Po dome máme rozložené rôzne káble a priznám sa, že stále na nich zabúdam.

Vďaka technológii AntiTangle (ochrana proti namotaniu) žiaden problém. Roomba káble nenamotá. Okrem káblov zabúdam dvihnúť aj stoličky ale to pre Rumbušu tiež nie je žiaden problém . V rámci testovania som okolo stoličky natrúsila omrvinky. Cez dve nožičky Roomba prejde a cez dve nie. Točila sa, motala sa, hľadala cestu k omrvinkám cez priechodné nožičky a výsledok je taký, že okrem jednej veľkej omrvinky povysávala všetko.

Prečítala som si veľa diskusii ohľadom vysávania okolo nábytku a vysávania v rohoch. Jedni tvrdia, že je bezkonkurenčná a bez problémov všetko povysáva. Iní tvrdia, že niet nad starý klasický vysávač lebo toto Roomba nedokáže. Nastražila som teda zopár zákerných pascí nech pravda víde najavo. Vysypala som zásobník Rumbuši na môj nenávidený koberec, na dlažbu a na drevenú podlahu okolo skrine som vysypala omrvinky. Kamennú dlažbu s mochom zvládla na druhý pokus. Po prvom nechala 2 veľké špiny a až na druhý pokus po mojom naštelovaní na smer špiny ju povysávala. Skriňa na drevenej podlahe dopadla horšie. Chodila okolo nej, malé omrvinky povysávala ale tie veľké odsunula a nevrátila sa k nim. Skúšala som ju tam opäť nastaviť no nezachytila ich. Posledný bol môj otrasný koberec s prachom, omrvinkami a mochom. Na prvý krát nedôsledné povysávanie a špina v kúte ostala. Na druhý pokus po nasmerovaní kút už pekne vyčistila. Záver je teda taký, že kúty pokiaľ ide o veľkú špinu veľmi nezvláda a tam je lepší podľa mňa klasický vysávač.

Za toto má teda u mňa MÍNUS aj keď malé. Takú hrubú veľkú špinu má doma v rohoch a kútoch málokto.

S aplikáciou iRobot HOME som sa riadne vytrápila. Návod ako ju dostať do telefónu je jednoduchý, no z neznámeho dôvodu ma to vždy zastavilo na kroku 5 a po opakovaných pokusoch dokonca na kroku 4. Nakoniec sa mi ale predsa podarilo a otestovala som aj to. Ak mám byť úprimná, táto funkcia je pre mňa zbytočná. Máme doma vysoké prahy (niektoré dokonca 7 cm), takže Rumbuša nemá možnosť prejsť do ďalších miestností a povysávať celý dom. Kto však taký problém nemá, bude s touto funkciou maximálne spokojný. Stačí si naplánovať upratovanie a to kľudne aj na celý týždeň. Kým budete v práci alebo sa niekde zabávať s deťmi, Roomba povysáva a vy sa vrátite do čistého

a uprataného domu-bytu. Funkcia Clean Map umožňuje pozrieť mapu upratovaného priestoru, prehľad o štvorcových metroch, trvaní vysávania, nabíjania a ďalších štatistických údajoch. Pomocou push vyhlásení aplikácia upozorňuje kedy Roomba skončí či kedy a prečo je vysávanie dokončené. Podmienkou je mobilné zariadenie s iOS alebo OS Android.

Roomba má celú sadu senzorov, pomocou ktorých zmapuje priestor a prispôsobí sa domácnosti plnej prekážok a nábytku. Roomba sa pohybuje od jednej steny k druhej kde sa otočí a pokračuje o pár centimetrov ďalej opäť od steny k stene. V prípade prekážky sa samozrejme jej pohyb zmení.

Foto stiahnuté z netu.

Čo sa týka batéria, tak výrobca uvádza, že jej výdrž je 75 minút. Ja som Rumbušu zapla plne nabitú o 16:18. Vysávala v kuse (boli pár sekundové prestávky na prenesenie do inej miestnosti kvôli vysokým prahom). O 17:48 sa ozvala, že chce papať. Makala teda presne 90 minút, kým sa ozval indikátor poruchy a indikátor batérie.

Batéria je nabitá zhruba za 2 hodiny.

Záver

Som nesmierne šťastná a vďačná, že som dostala možnosť otestovať tohto skvelého pomocníka. Nenávidela som vysávanie. Denne som sa s tým trápila a raz do týždňa sa stala zo mňa na pár hodín hotová fúria, lebo som musela do rúk chytiť nenávidený vysávač a dôkladne po štvornožky povysávať dom a aj tak to dôkladné nebolo (hlavne tá nešťastná spálňa). Vďaka Rumbuši sa už viac netrápim. Nesmierne mi uľahčuje každodenný život. Či už tie návraty zo záhrady, alebo keď niečo vysypem počas varenia či po jedení mojich detí, skrátka zapnem Roombu a nestarám sa. Robím si niečo iné, hrám sa s deťmi alebo oddychujem a naša cica mica povysáva za mňa. S rukou na srdci však priznám, že sama by som si túto vysokú radu nekúpila. Cena je privysoká aj keď rozhodne vzhľadom na ponúkané funkcie je primeraná, dokonca lacnejšia v porovnaní s inými robotickými vysávačmi. Pre mňa je aplikácia iRobot HOME zbytočná.

Ak rozmýšľate nad jej kúpou, finančne vás to nezaťaží, tak neváhajte a kúpte ju. Žiť sa bez nej určite dá ale to uľahčenie a skvalitnenie každodenného života je obrovské a stojí za zváženie.

A aby som nezabudla, ešte jedno mínus tá naša Rumbuša má, nedokáže vytiahnuť deťom sople.

#test_roomba

A čistenie je ake? Toľko vlasov keď povysava musia byt namotane na kEfach ktoré treba vždy vyčistiť. Ďakujem:

27. sep 2017

@saldiv cistenie je velmi jednoduche.Z kefy vlasy dam dole a zasobnik sa cisti stlacenim gombika.Zasobnik sa uvolni a staci vysypat.Udrzba Roomby je v manualy a je tiez jednoducha.Musim ale povedat, ze takto namotane vlasy na kefu som mala len prvy krat ked Roomba vysavala aj pod tou nestastnou postelou.Teraz Roombu v spalni pouzivam denne a na kefe je len zopar vlasov.Zvysok je v zasobniku

27. sep 2017

Vynikajúca vec...u nás beží denne. Pre mňa to boli dobre investovane peniaze

27. sep 2017

Aj u nas je veľký pomocník

27. sep 2017

Ako to je potom s tym testovanim? Na ako dlho? Musíš romblu neskor vratit? Alebo ju mozes odkúpiť?

27. sep 2017

My ju mame už 5 rokov, nedám dopustitť. Akurát baterku by už bolo treba vymeniť.

27. sep 2017

Ja som roombu najprv nechcela že však načo to povysavam byt aj sama 🙈 ale veru pomôže to veľmi. Zoberem drobca ideme von a roomba si zatial robí svoje :D

27. sep 2017

Nemusim citat ani receziu, mam roombu doma a je to naozaj uzasny pomocnik.

27. sep 2017

@tabitana Vysavac jej zostava 😉

27. sep 2017

Akurat rano som na teba myslela, ze ci uz presiel mesiac a ci este testujes alebo nie... vdaka za recenziu🙂

27. sep 2017

u nas je toto top vecicka uz cca 6 rokov .. a kedze mame v byte aj psika tak o to viac 🙂

27. sep 2017

Mám síce inú značku, aké uvažovali sme nad roombou. No aj s mojim robotickým vysávačom som Max spokojná

27. sep 2017

Aby som nezabudla. Recenzia napísaná bombastické 😉

27. sep 2017

@franka211
@mmonika
@guiseppinka
@dominika86
@0kristina0
@ka_ti
@stella14
@tabitana
@olivia14 baby ja som stale mimo z tej Roomby.Fakt som neverila, ze mi dokaze povysavat cely dom.Skoda tych prahov, inak by bola vyuzita aj aplikacia.Raz ale urcite bude.Fakt je to fantasticka vecicka.Nesmierne mi ulahcuje fungovanie v domacnosti, mam viac casu na deti, ine povinnosti ci seba a hlavne mi odpadla nenavidena cinnost-vysavanie.Vrelo odporucam kupu.Oplati sa investivat.Ak nie tuto radu, tak tie nizsie ale kupa stoji za to

27. sep 2017

@tigrica182 dakujem.Velmi si vazim, ze vybrali prave mna tak som si dala zalezat😊

27. sep 2017

@ataner81 naozaj bolo to super citanie 🙂

27. sep 2017

@tigrica182 este raz dakujem.Hadam to niekomu pomoze pri rozhodovani, ci si Roombu kupi alebo nie😊

27. sep 2017

@dominika86 v pohodicke, som veľmi rada,že jej ostava.. Sama mam dve deti.. A vysavam kazdy deň.. .. Ja som nič netestovala este.. Ale som sa podujala, že sa zapojim do delimana hrncov..a že mozno motyka vystreli.. A s hrncami mi je jasne, že sa nevracaju.. Len som chcela vedieť ako je to s tym vysavacom.. 😉

27. sep 2017

Pekná recenzia 😊 Kde sa da zapojiť do takýchto testovaní ?

16. okt 2017

@waity888 dakujem😊Na koniku su vyhlasene rozne testovacky.Staci sa zapojit😊

16. okt 2017

Začni písať komentár...

Odošli