Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Za svoj život sa stretneš s ľuďmi, ktorí ťa využijú, s ľuďmi, ktorí ťa zrazia dolu a budú ťahať až na dno.
    Stratíš priateľov a znova a znova budeš mať zlomené srdce.
    Budeš sa ospravedlňovať za chyby, ktoré nebudú tvoje, vezmeš vinu na seba a budeš zaspávať s plačom.
    Stráviš veľa nocí premýšľaním nad všetkými neúspechmi a sklamaniami.
    Budeš padať a zlyhávať pri mnohých veciach a budeš mať pocit neistoty na svojej ceste.
    Budeš porovnávať svoj život so životom svojich priateľov a príbuzných a cítiť nespravodlivosť, že niekto je úspešnejší ako ty, krajší ako ty alebo len šťastnejší.
    Ale nik nežije tvoj život a tak by ho ani nemal definovať akýmkoľvek spôsobom.
    Je to len pár zlých dni na tvojej ceste.
    Pretože stretneš ľudí, ktorí sú dôveryhodní a dobrí a ktorí ťa vytiahnu nahor a povzbudia ťa na ceste zdola nahor.
    Budeš mať skutočných priateľov, ktorí by ti nikdy neublížili, alebo by vaše priateľstvo považovali za samozrejmosť.
    Nájdeš niekoho, kto ťa bude milovať tak, že tvoje srdce bude vždy plné pozornosti a starostlivosti.
    Naučíš sa hovoriť nie a v prípade potreby budeš schopný odísť.
    Budeš múdrejší a múdrejší a nikdy už nikomu nedovolíš, aby sa k tebe choval tak, ako si nezaslúžiš.
    Naučíš sa, ako byť šťastným a sebavedomým vo svojom vlastnom bláznovstve a naučíš sa, že bez ohľadu na to, čo ti chýba, už máš všetko, čo potrebuješ .... Cit.web

    ataner81
    24. nov 2019    Čítané 8026x

    10 prikázaní pre rodičov od muža, ktorý odmietol opustiť “svoje” deti na ceste za smrťou

    Janusz Korczak – vynikajúci učiteľ, spisovateľ, lekár a verejne známa osoba, ktorá trikrát odmietla zachrániť si svoj život. 

    Prvýkrát sa to stalo, keď sa Janusz rozhodol, že nebude emigrovať do Palestíny pred okupáciou Poľska, aby neopustil „sirotinec“ v predvečer strašných udalostí.

    Druhýkrát – keď odmietol utiecť z varšavského geta.

    A tretíkrát – keď všetci obyvatelia sirotinca už nastúpili do vlaku do tábora a dôstojník SS sa priblížil ku Korczakovi a spýtal sa:

    ,,Napísali ste knihu: Bankrot malého Jacka?“ Čítal som ju v detstve. Dobrá kniha. Môžete sa stať slobodným.

    – A deti?

    – Deti pôjdu. Ale vy môžete opustiť vagón.

    – Nesprávne. Nemôžem. Nie všetci ľudia sú darebáci.

    O niekoľko dní neskôr, v koncentračnom tábore Treblinka, vošiel Korczak spolu so svojimi deťmi do plynovej komory. Na ceste k smrti Korczak držal v náručí dve najmenšie, nič netušiace deti a rozprával im rozprávku.

    V podstate sa o Korczakovi nevie nič viac. Prečítajte si aspoň týchto 10 prikázaní, ktoré tento jedinečný muž odporučil na výchovu detí.

    1. Neočakávajte od vášho dieťaťa, že bude ako vy alebo že bude takým ako ste si vysnívali aby bolo. Pomôžte mu stať sa tým, čím ono samé je, nie tým, čím ste vy.

    2. Nečakajte od dieťaťa, že vám vráti všetko, čo ste do neho investovali. Dali ste mu vlastný život. Ako by vám to mohlo splatiť? No predsa tým, že aj ono dá život ďalšiemu človeku. To je absolútny prejav vďačnosti.

    3. Nevylievajte si na dieťati svoj hnev. Vďaka tomu sa v živote vyhnete mnohým nedorozumeniam. To čo zasejete, budete žať.

    4. Neberte detské starosti na ľahkú váhu. Život nám dáva len to, čo dokážeme zvládnuť. Pamätajte si, že detský život je rovnako náročný ako život dospeláka. Dokonca, môže byť komplikovanejší ako ten váš a to až dovtedy, kým dieťa nezíska vlastné životné skúsenosti.

    5. Deti neponižujte!

    6. Nezabúdajte, že tie najdôležitejšie stretnutia v živote, sú stretnutia s deťmi. Venujte im viac pozornosti, pretože nikdy neviete, čo sa osobnosť sa za touto detskou tvárou skrýva.

    7. Netrápte sa pocitmi, že pre svoje dieťa nerobíte všetko alebo mu dávate málo. Pamätajte si, že málo robí iba ten, kto neurobí všetko, čo je v jeho silách.

    8. Vedzte, že dieťa nie je tyranom, ktoré vám strpčuje celý život. Nie je to len vaše telo a krv ale vzácny dar – Pohár života, ktorý vám bol daný, preto sa snažte aby sa v ňom vznietil tvorivý plameň.

    9. Naučte sa milovať cudzie deti. Nikdy neurobte cudziemu dieťaťu to, čo by ste neurobili vlastnému potomkovi.

    10. Majte radi svoje dieťa, nech je akékoľvek. Menej talentované, smoliarske, dospelé. Keď sa s dieťaťom zhovárate, tešte sa, pretože dieťa je sviatok, ktorý je zatiaľ s vami.

    Zdroj: net

    ataner81
    26. okt 2019    Čítané 7148x

    Pravidlo 3 minút

    Psychológovia hovoria, že pri komunikácii s vaším dieťaťom existuje veľmi dôležité pravidlo. Dostalo pomenovanie pravidlo 3 minút.

    Spočíva v tom, aby ste sa s dieťaťom vítali s takou radosťou, ako keby ste stretli priateľa, ktorého ste už nevideli niekoľko rokov. Nezáleží na tom , či ste sa po pol hodine vrátili z obchodu, prišli domov z práce alebo z pracovnej cesty.

    Sú to práve tie prvé tri minúty, kedy s vami vaše dieťa bude chcieť zdieľať všetky svoje pocity a zážitky. To je dôvod, prečo je tak dôležité, aby ste to nezmeškali. Mnohí rodičia intuitívne dodržiavajú trojminútové pravidlo. Napríklad, keď vezmú dieťa zo škôlky, vždy si k nemu sadnú na úroveň jeho očí, objímu sa a hovoria o tom, že im dieťa chýbalo. Zatiaľ čo iní rodičia jednoducho vezmú dieťa za ruku, povedia mu: „Poď“ a ďalej sa venujú svojmu telefonátu.

    Keď teda prídete domov z práce, okamžite začnite všetku svoju pozornosť venovať vášmu dieťaťu. Uvoľnite sa a choďte k nemu. Máte totiž pár minút na to, aby ste si k nemu sadli, opýtali sa ho, čo počas dňa zažilo a počúvali jeho odpovede.

    Potom sa môžete ísť navečerať alebo pozerať televízor. V prípade, že dieťaťu nedáte takúto pozornosť, bude okolo vás celý večer pobehovať len preto, že a chce s vami porozprávať, chce vašu pozornosť a prejav lásky.

    Pozor: dôležitá nie je dĺžka komunikácie, ale emocionálna blízkosť! Niekedy pár minút dôverného rozhovoru znamená pre dieťa viac, ako celý deň, keď ste spolu, no myšlienkami ste niekde úplne inde.

    Skutočnosť, že sme neustále zaneprázdnení našimi problémami, určite nebude mať pozitívny dopad na šťastie našich deti, hoci sa nám môže zdať, že to robíme najmä pre ich dobro.

    Deti potrebujú komunikovať, potrebujú mať životný príklad, no pre rodičov má výraz „trávenie spoločného času“ má iný význam. 

    Mnohým dospelým stačí, keď ich deti sú nablízku, hrajú sa alebo spolu idú do nákupno-zábavného centra.

    Čas strávený s rodičmi pre dieťa znamená očný kontakt, keď rodičia sedia vedľa nich, odložia svoje mobilné telefóny, prestávajú premýšľať o svojich dospeláckych problémoch a nerozptyľujú sa.

    Samozrejme, rodičia nemajú vždy čas na hranie sa s deťmi, ale v takých chvíľach by ste mali robiť len to, čo chce vaše dieťa. Nedávajte mu svoje vlastné podmienky na trávenie voľného času s vami. Dieťa sa vám nikdy neotvorí, ak cíti, že počas komunikácie premýšľate o niečom inom, čo sa ho vôbec netýka.

    Čas letí a preto nedovoľte, aby ste si isté veci uvedomili až príliš neskoro, keď už vaše deti budú dospelé a rozhodnuté opustiť rodičovské hniezdo . Nestrácajte preto čas a začnite si s nimi budovať dôverný vzťah hneď teraz!

    Pravidlo troch minút vám s tým pomôže

    Článok skopírovaný z MYSMEZENY.sk

    ataner81
    15. apr 2019    Čítané 335x

    Čo je staré, to je dobré. Pravda alebo lož?

    Biely hrnček s červenými bodkami, rozsvietený kamión s veselým Mikulášom, fialová krava, bocian, ktorý natiera detské zadočky... Drvivej väčšine ľudí sa pri týchto slovách okamžite v mysli vynorí konkrétna značka, ktorú predstavujú. Rovnaké to je aj pri charakteristickej modrej dóze.

    Je to rokmi overená klasika. Ostať jej teda verný či vymeniť za inú značku?

    Nivea príbeh začína v roku 1911. Modrý obal, špecifická vôňa a zamatová štruktúra. Za tie roky sa toho veľa nezmenilo. Používali ju naši prastarí rodičia, staré mamy a starí otcovia, naši rodičia. Spoľahlivo vyživuje pokožku a v mysli nám vytvára obrazy a pocity z nášho detstva. Okrem mnohých ďalších ocenení získala NIVEA aj ocenenie najdôveryhodnejšej značky na trhu.

                            0% umelých farbív, alkoholu, parabénov

    Priznám sa, že Niveu poznám len tú „dospelácku“ a som s ňou veľmi spokojná. Preto ma zaujala výzva na testovanie NIVEA baby produktov, ktoré som poznala dovtedy len z reklamy. Zapojila som sa a huráááá, som jednou z 10 šťastných mamičiek, ktorým domov prišiel veľký balíček a z ich detí sa na 2 týždne stali pokusné králičky.

    Na úvod musím napísať ešte pár slov.

    Každé z mojich detí má inú pokožku. V kúpeľni, ak odrátam svojich milión krémov, sprchových gélov, balzamov a iných nevyhnutností, to u nás vyzerá ako v drogérii a lekárni. Ela má iný krém ako Lea, Teo má iný šampón ako dievčatá, dievčatá majú svoj sprchový gél, ktorý Teo nemôže a musí mať iný... Už je toho akosi priveľa. Chcem nájsť konečne jednu značku, ktorá bude (ako tak) vyhovovať všetkým. Do teraz sme mali kozmetiku inej značky a bola som s ňou spokojná. Ale v posledných mesiacoch sa okolnosti zmenili. Dievčatá už nemajú také lesklé vlásky po umytí ako kedysi, Elinkina pokožka je stále suchá a šupinatá, Teuško ju vôbec nemôže použiť a Leuške sa zhoršil lišaj.

    Teuško je ekzematik. Používal špeciálne kozmetické prípravky od krémov, cez šampón až po sprchový gél, určené ekzematikom. Už vyše roka má krásnu hladkú pokožku bez najmenšieho podráždenia. Tak, ako som mu postupne do stravy zavádzala všetky alergény, tak sa mu postupne snažím zavádzať aj „obyčajnú“ kozmetiku. Doteraz moje pokusy zlyhali. Po pár umytiach či natretiach mu miesta, kde kedysi ekzém, mu sčervenali a my sme sa znovu museli vrátiť k špeciálnym produktom. Prioritou pri testovaní bolo aby pokožka ostala nepodráždená a ekzém sa znovu neobjavil.

    Leuška je v podstate bezproblémová. Akurát na nôžke má 4x3 cm lišaj, ekzém... Nik nevie, čo to je. Raz to má skoro neviditeľné, inokedy to má ružové. Skúšali sme už všetko možné a nemožné a skončili sme pri tom istom. Objaví sa, zmizne, objaví sa, zmizne a tak dokolečka dokola. Prioritou bolo, aby lišaj (ja to tak nazývam), ostala veľkosťou nezmenená a bola maximálne ružovkastá, nie červená. Vlásky nech sa dobre umývajú, šampón neštípe a po umytí sú krásne lesklé.

    Elinka je naše najmenšie bábätko. Večne usmievavé dievčatko, ktoré má hladkú a bezchybnú pokožku až na to, že ju treba krémovať, inak sa vytvoria suché šupinky. Prioritou bolo hydratovať a nepodráždiť pokožku. Čo sa týka šampónu, tak chcem to isté ako u Lei.

    A teraz konečne k samotnému testovaniu:

    O balík bola veľká bitka medzi mojimi deťmi. Znova za to ďakujem, keďže súrodeneckých bitiek nikdy nie je dosť. Keď som sa konečne k nemu dopracovala ja a otvorila ho, tak sme tam našli tieto produkty:

    - KRÉM NA TVÁR, TELO A ZADOČEK

    - OŠETRUJÚCI OLEJ

    - OCHRANNÝ KRÉM PROTI CHLADU A VETRU

    - MICELÁRNY ŠAMPÓN

    - MICELÁRNY GÉL

    Poďme teda postupne na jednotlivé produkty.

    KRÉM NA TVÁR, TELO A ZADOČEK

    Chráni detskú pokožku a svojím jemným zloženým s prírodným mandľovým a slnečnicovým olejom podporuje obrannú bariéru citlivej detskej pokožky. Veľmi dobre sa rozotiera, nezanecháva mastný film, hydratuje a vyživuje. Možno ho použiť na tvár, telo, ale aj zadoček, ak je dieťatko plienkované.

    Balenie v dóze je skvelá vec. Zmestí sa do každej kabelky. Používali sme ho na premastenie suchej pokožky počas dňa a po kúpeli, ale aj na začervenanú riťku.

    Začervenanie zmizlo, lišaj a ekzém nezareagoval a suchá pokožka sa hydratovala. Som veľmi spokojná.

    Obsah 150 ml

    Cena cca 3€

    OŠETRUJÚCI OLEJ

    Keď boli moje deti maličké bábätká, vždy po kúpaní som ich masírovala olejčekom. Bola to taká naša intímna chvíľka - MAMA a BÁBO.

    Potom po roku som prešla na krém a viac som olej nepoužila. Vďaka tomuto testovaniu som si tie krásne chvíle pripomenula. Masáž po kúpaní sa opäť stal náš rituál. Elinka hneď po vybratí z vane beží po olejček, ľahne si na bruško a rozkáže si vymasírovať ju.
    Šetrné zloženie olejčeka obohatené o mandľový olej čistí a zároveň zanecháva detskú pokožku hydratovanú, vláčnu a hebkú. Pokožka je istý čas mastnejšia, keďže olejček sa pomalšie vstrebáva. Ja som deti nechala behať po dome chvíľku holé aby si nezamastili pyžamko. Nie je to však žiaden extrém. Vyskúšané na všetkých deťoch a opäť bez zlej reakcie.

    I napriek tomu, že je otvor maličky, olejček sa vylieva a ťažšie dávkuje. Prijala by som pumpičku na dávkovanie. Za mňa ideálne pre bábätká. Pre väčšie deti by som zvolila krém.

    Obsah 200 ml

    Cena cca 3,50€

    OCHRANNÝ KRÉM PROTI CHLADU A VETRU

    Bola som prekvapená, keď som v balíku našla aj tento krém. Výrazne sa oteplilo a pofukoval len teplý jarný vetrík. Ako som teda mala otestovať krém proti vetru a chladu? Lenže potom sa zrazu výrazne ochladilo a rozfúkal sa studený košický vetrisko. Deti chodia do škôlky, ja do práce (a nesedím v kancelárii), tak sme doma ostať nemohli. Natrela som teda seba aj deti. Ja som tento krém použila ako podklad pod make-up.

    Na konci dňa mi z toho vetra riadne hučalo v hlave a trošku som aj cítila líca, no nebola som červená ako paradajka a tvár ma nepálila. Deti dokonca nemali ani len ružové líca a na nič sa nesťažovali.

    Tento ochranný krém neobsahuje vodu, preto citlivú detskú pokožku chráni pred chladom a vetrom. Obsahuje panthenol a výťažky z nechtíka lekárskeho. I napriek tomu, že je hustejší, dobre sa rozotiera. Pleť je po ňom upokojená a vietor, nespôsobí podráždenie a začervenanie. Ako je to v zime, chlade a mraze otestovať neviem. Za takýchto podmienok testovania, som s ním spokojná.

    Obsah 50 ml

    Cena cca 3,60€

    Na porovnanie všetky krémy spolu.

    MICELÁRNY GÉL

    Deti sprchujem alebo kúpem každý deň. Sprcha v prípade, ak prídeme domov neskoro a kúpeľ vždy, keď sa dá. Moje deti milujú vodu. Vydržia v nej hrať hodiny.

    Micelárny gél je vhodný na každodenné umývanie, čo pri tých mojich kačičkách presne potrebujem.

    Šetrné zloženie pokožku nevysuší ani nepodráždi. A perfektne pení. Lebo čo nepení, to neumýva dobre. Jasné, že to nie je pravda, ale ja som stará škola a takto to mám v hlave zakódované.

    Má praktickú pumpičku, čím sa výborne dávkuje. Oceňujem aj priesvitný obal. Vidím, koľko je ešte v ňom gélu. Bez zlej reakcie mojich detí a Elinka už nemá také drsné šupinky na telíčku.

    Obsah 500ml

    Cena cca 5,60€

    MICELÁRNY ŠAMPÓN

    Moje deti nemajú problém s umývaním vláskov. Nevadí im voda v očiach a nie je ani tragédia, keď im tam zatečie šampón. Takže neviem povedať či štípe alebo nie. Rovnako ako micelárny gél, tak aj micelárny šampón má šetrné zloženie, takže pokožku nevysuší a nepodráždi. A tiež skvele pení. Má praktickú pumpičku a priesvitný obal ako gél, takže dávkovanie a kontrola obsahu je bezproblémová.

    Vlásky sú po ňom jemné, hladké, lesklé a neelektrizujú. Jemnučké vlásky ako má 2,5-ročná Elinka sa pekne rozčešú. S vláskami 5,5-ročnej Leušky som sa už dlhšie hrala. Husté, pevné či kučeravé vlasy by potrebovali po šampóne kondicionér, aby sa lepšie dali rozčesať.

    Obsah 500 ml

    Cena cca 5,60€

    Niveu som testovala len 2 týždne, čo je podľa mňa priskoro na definitívny záver a búchanie šampanského. Zatiaľ môžem však za seba a svoje deti povedať, že do tejto chvíle sme všetci veľmi spokojní. Absolútne žiadna negatívna reakcia žiadneho z mojich detí, všetky požiadavky, ktoré som pred testovaním mala, boli splnené a konečne mám jednu kozmetiku pre všetky deti.

    Široký výber NIVEA baby produktov vo väčšine kamenných predajní a obchodných reťazcov.

    Ceny jednotlivých produktov uvedených v tomto článku sa môžu líšiť podľa obchodu, ktorý ich ponúka.

    Viac informácií o tejto skvelej značke nájde na https://www.nivea.sk/

    NIVEA pre Vás počas roka chystá veľa vedomostných súťaží o exkluzívne ceny. Odporúčam sa aj zaregistrovať a stať sa členom NIVEA klubu. Pretože za vybrané súťaže a aktivity v NIVEA klube získavate body a za ne potom odmeny.

    Na záver chcem poďakovať Modrému koníku a firme Nivea za možnosť testovať tieto skvelé produkty. Bolo mi veľkou cťou a potešením spraviť z mojich detí testovacích králičkov. Takže ešte raz: ĎAKUJEME!

    ataner81
    15. aug 2018    Čítané 325x

    Ja, princezná

    Článok je pre všetkých knihomilov a všetky maminy večne hľadajúce ten najlepší darček k sviatkom pre svoje deti.

    Po objavení a zakúpení personalizovanej knihy od DREAMSTORY som ostala tak očarená, že som sa rozhodla trošku Vám priblížiť o čom táto úžasná knižka je a ako asi vyzerá.

    Na úvod je v knižke venovanie pre moje dievčatko. Celá rodina sa jej tam podpíšeme, kto nevie, ten tam niečo nakreslí. Je tam aj kopec voľného miesta, takže plánujem tam nalepiť fotky členov našej rodinky nech je tá knižka ešte osobnejšia.

    A začína sa krásny príbeh

    V knižke sú spomenutí rodinní príslušníci, príbuzní, kamaráti, obľúbené jedlo, nápoj, zábava, pesnička...a to všetko je zakomponované do deja.

    Deti sa v knižke dozvedia ako sa majú správať, čo majú robiť aby boli zdravé, či ako sa zbaviť strachu. Okrem jedinečného zážitku z čítania o sebe má knižka aj vzdelávací charakter.

    Ako som už spomínala, bude to darček k narodeninám, takže oslávenec knižku nevidel. Môj názor Vám môže pripadať skreslený a tak napíšem aj dojmy dvoch nestranných a nezaujatých osôb. Elinka je malička a príbehu ešte nerozumie, no úplne nadšená bola z fotky Leušky na začiatku (ona totižto „Liu“ zbožňuje) a fascinovali ju krásne ilustrácie v knihe. Listovala v nej asi pol hodinu, na všetko ukazovala a všetko komentovala.

    Teuško je už väčší a tak som jemu už príbeh prečítať mohla. Stále len híkal, že aj tá princezná sa volá ako naša Leuška a divil sa ako je možné, že aj ona má bračeka Teuška a sestričku Elinku a že zbožňuje špagety ako aj naša Uška a tiež jazdí na koni a chodí aj do škôlky do triedy Žabiek.....skrátka nadšený bol tou neuveriteľnou podobnosťou. Musím priznať, že sme rozprávku nedočítali do konca lebo ho viac ako príbeh zaujali rôzne úlohy, hádanky a doplňovačky, ktoré sú súčasťou knižky. Krásne dopĺňajú dejovú líniu a dieťa sa pri tom nevedome vzdeláva .

    Teuško chcel hneď „dopisovať“,

    niečo nakresliť,

    či vyriešiť úlohy.

    Konkrétne táto kniha je určená pre deti, ktoré už chodia do škôlky, teda asi od 4 do 8rokov. Úlohy sú od tých jednoduchších až po zložitejšie ako napríklad niečo napísať či vypočítať. Písmenká už Leuška pozná, tak riešenia vyplní, no počítať ešte nevie, takže niektoré úlohy na ňu počkajú. Skvelé, knižka s nami porastie.

    Rovnako ako vpredu, tak aj vzadu je zopár voľných listov, ktoré taktiež polepím ďalšími fotkami a dovolím Leuške nakresliť si tam svoje milované poníky.

    Okrem fotiek detí, mám odložené ich prvé vlásky, šnúrku z pôrodnice, prvý cumlík, prvé body s nápisom 1.rok, mám ušitého macka z pyžamka, ktoré nosili všetky moje deti, skrátka mám odložené veci zobrazujúce tie najvzácnejšie životné okamihy-obdobia mojich detí. A táto knižka bude patriť k nim. Keď si v nej budeme o takých 20-30 rokov listovať, zaspomíname si na Leuškine nádherné detské rôčky, pripomenieme si čo mala rada, ako sa volala a vyzerala jej kamarátka, kam a s kým chodila do škôlky a popozeráme si aj jej detské kresby.

    V ponuke je aj chlapčenská verzia, takže ani náš rytier Teuško neostane ukrátený. No a Eli si na tú svoje ešte taký rôčik musí počkať.

    Rýchlo do postieľok, veď už mesiac svieti.

    Otváram už krásnu knižku, rozprávočka k tebe letí.

    ataner81
    12. júl 2018    Čítané 301x

    Tri kačičky a rozprávkový svet so žabkou Bupi

    Premení sa kúpeľňa na rozprávkový svet pre detičky a splní očakávania každej mamičky? Alebo radšej ostať verný osvedčenej klasike?

    Doma mám tri kačičky, ktoré zbožňujú vodu. Dokážu sa kúpať celé hodiny, v podstate by vo vode aj žili. Vždy sa snažím pre ne vymyslieť niečo zábavné a nové, čo by im to ich milované kúpanie vylepšilo a ozvláštnilo. Máme kopu krásnych hračiek, vyskúšali sme farby na telo, farby do vody a farby, ktorými môžu vymaľovať kúpeľňu. Do kúpeľa im pridávam penu, lepíme po kachličkách rôzne zvieratká či autíčka. Hráme sa pri vypnutom svetle a najnovšia zábavka sú vodné guličky a vodné zvieratká. No čo viac ešte môžem pre ich radosť v očkách urobiť?

    Už dlho moje deti snívajú o kozmetike s ich obľúbenými rozprávkovými postavičkami. Doteraz som im ich sen ale splniť nemohla.

    Teuško je totiž ekzematik, takže u neho používam len špeciálne mydlo, špeciálny šampón a špeciálny telový krém. No a nemôžem niečo kúpiť len dcérkam a synovi nie. Bupi kozmetiku poznáme a používame už veľmi dlho a sme spokojní. Teuško máva obdobie kedy ekzém úplne zmizne a môžem sa sem tam pozabudnúť a použiť „obyčajné“ mydlo, v našom prípade teda klasický umývací gél ako pre dcérky a nič sa nestane. Slovenská firma Bupi prišla na trh s novinkami a vďaka nim sa možno sen mojich detičiek o rozprávkovom mydle a šampóne splní. Preto som neváhala a hneď sa prihlásila testovať tieto rozprávkové novinky a hurá, hurá, vybrali nás.

    Pre moje pokusné králičky prišli v balíčku tieto veci:

    Leuške a Elinke šampón s balzamom so zlatovláskou, sprchový gél s baletkou a veselá umývacia pena s bublinkovou princeznou.

    Pre Teuška sprchový gél a šampón s pirátom v jednom a veselá umývacia pena s hasičom.

    Obaly na produktoch sú v žiarivých farbách s nádhernými rozprávkovými motívmi, ktoré okamžite upútajú všetky deti a prenesú ich do ich detského sveta fantázie. Obe peny majú 500ml a šampón aj sprchové gély 250ml.

    No a ako prekvapenie bola v balíčku aj žabka-podložka pod mydlo a plyšová žabka Bupi. O tú bola preukrutná bitka. Deti tri a žabka jedna - hotový súboj titanov. Našťastie starší dvaja sú už škôlkári a tak princeznička Elinka si „kvaku“ mohla užívať celý deň.

    Večer nastala veľká dilema. Použiť penu či klasický sprchový gél? Kačičky si vybrali penu.

    Teuškova nebovo modrá, s vôňou Tuti fruti a obrázkom hasiča. Leuškina a Elinkina cukríkovo ružová a vôňou jahôd a šlahačky (ja si neviem pomôcť ale mne to viac pripomínalo Jojo cukríky či cukrovú vatu) a obrázkom bublinkovej princezny. Moje deti sa už umývajú samé, prípadne jeden umyje druhého a táto pena je pre ich malé rúčky ako stvorená. Bol to pre nás jasný favorit.

    Nesteká a nešmýka sa ako klasický sprchový gél. Na fotke krásne vidieť ako sa sprchový gél rozteká a pena drží i napriek tomu, že bola nadávkovaná ako prvá.

    Skutočne stačí pár stlačení praktickou pumpičkou a máte plnú dlaň voňavej peny, ktorá vyzerá ako obrovská mňamka a priam nabáda deti ochutnať ju. Ešte, že Bupi vyvinuli kozmetiku s prírodnými látkami, ktorá neobsahuje parafíny, parabény, minerálne oleje a iné ropné zložky, umelé farbiva a alkohol. Je dermatologicky testovaná a neobsahuje alergény. Malé líznutie je teda neškodné.

    Tú pumpičku na umývacej pene maximálne oceňujem, keďže niekedy potrebujem v špine nájsť dieťa, tak aby som nebola špinavá ja a celá kúpeľňa, tak v jednej ruke držím šmudlinka ufúľaného a druhou púšťam vodu a dávkujem mydlo. Sprchový gél s klasickým uzáverom si jednou rukou otvoriť a nadávkovať žial neviem.

    Obe princezničky maximálne spokojné a vyvoňané. No modrá pena pre malého hasiča sa neosvedčila a ekzém sa hneď po kúpaní u Teuška objavil. Síce len jemné začervenanie no predsa. Ja netvrdím, že to bolo vďaka tej pene ale nemôžem to ani vyvrátiť, takže viac som už neriskovala. Nič to ale nemení na fakte, že penu využijem pre moje dievčatká (modrá je mimochodom najobľúbenejšia farba mojej Leušky) a po použití obal vyumývam a naplním synčekovým špeciálnym mydlom aby mu nebolo ľúto, že sestričky majú svoje princezničky a on nemá nič. U syna teda iba „stará“ overená klasika od Bupi nerobí problém.

    Ako som už spomínala, moje kačičky sa veľmi radi kúpu a počas jedného lovu pokladu sa nám stalo, že nám držiak na mydlo v tvare žabky spadol do vody a naplnil sa vodou. Vodu som z neho viac nevedela dostať, čo znamená, že o chvíľu sa v nej vytvorí pleseň a takéto veci u nás v kúpeľni nemajú miesto. Držiak teda putoval preč. Škoda lebo bol veľmi milý.

    Ešte nám na testovanie ostáva šampón a sprchový gél s pirátom určený pre chlapčekov ale ako som spomínala, Teuškovi som už nič viac z tejto edície nedávala, no vyskúšali ho dievčatá. Rovnako aj sprchový gél s baletkou a šampón s balzamom so zlatovláskou.

    Chlapčenská sada voňala po tuti fruti a dievčenská po šľahačkách s jahodami. Mala som pocit, že vôňa je trošku intenzívnejšia ako pri umývacej pene. Tiež som spomínala, že v malých rúčkach gél „uteká“ a lepšie sa kačičkám umýva s penou. Vyriešili sme to ale hubkami. Musím povedať, že pri všetkých výrobkoch stačí len malá troška a krásne penia. U mňa tá bohatosť peny akosi podvedome vyvoláva pocit, že sa človek viac a lepšie umyje. Po šampóne (jednom aj druhom) mali dievčatká nádherné, lesklé, voňavé vlásky. Nemastneli im tak skoro, neelektrizovali a ľahko sa rozčesávali. Ľahšie po použití dievčenského šampónu, ktorý je obohatený o balzam. Šampón sa im trošku dostal aj do očí, no nesťažovali sa, že ich štípe.

    Priznám sa, že som neodolala a šampón som vyskúšala aj ja. Aspoň na malú chvíľu som chcela byť opäť princeznou. Muž chodil celý deň okolo mňa a obviňoval ma, že som mu zjedla cukríky.

    Výrobky Bupi nájdete v týchto predajných miestach:

    101 drogeria, feedo.sk, DM, Billa, Kaufland, COOP jednota, CBA, Fresh, TETA drogéria, Metro, Tesco, TERNO Slovensko, predeti.sk, kasa.cz, hej.sk, alzaMAXI drogeria a mnoho ďalších.

    Obrovská vďaka Bupi a Modrému koníkovi za to, že nás vybrali na testovanie. Naozaj sme si to všetci štyria užili. Bupi je naša srdcovka a okrem starej dobrej klasiky budeme používať aj túto novinku, ktorá sa čoskoro dostane do obchodov.

    ataner81
    Správa bola zmenená    1. júl 2018    

    #test_bupi4 Ľahká ako obláčik a tá vôňa😊Zatvoríte oči a ste na kolotočoch pri cukrovej vate alebo ste si práve otvorili Jojo cukríky😉

    #test_bupi4 prekvapenie pre piškotky😊Večerné kúpanie si užijeme😉

    ataner81
    2. apr 2018    Čítané 194x

    Privítajme jar s krajšou pleťou

    Jasnejšia, sviežejšia, krajšia pleť a postupne vyhladzované vrásky. Opäť len falošné sľuby a znova zbytočne vyhodené peniaze? Dočkáme sa s radom Elixir Jeunesse od Yves Rocher skutočných výsledkov?

    Mám 36 rokov. Som mama troch malých opičiek, ktoré sa ešte stále v noci budia. Navyše chodím do práce, kde robím aj nočné smeny. S detičkami, mojimi a aj tými v práci, chodím von za každého počasia od horúceho leta cez mrazivú zimu. A toto všetko sa jasne odráža na výzore a kvalite mojej pleti. Mám bledú až sivú pleť, červené fliačky, prvé jemné vrásky a kruhy pod očami.Čelo, nos a bradu mám mastnejšiu a líca suchšie.

    Vyskúšala som už množstvo rôznych značiek. Niektoré mi okamžite nesadli, iné zo začiatku vyzerali byť skvelé a vhodné pre mňa ale cca po takom mesiaci sa to všetko zmenilo a ja som musela začať odznova. Práve som bola vo fáze ďalšieho hľadania, keď Modrý Koník zháňal žienky na testovanie kozmetiky Yves Rocher.

    Túto značku a jej produkty som poznala len z počutia, a tak som si o nej čo to pozisťovala. Obaly produktov Yves Rocher sú zo zrecyklovateľných materiálov, firma pestuje rastliny vo vlastnej botanickej záhrade a darí sa jej znižovať aj emisie. Podieľa sa na rekvalifikácii žien, podporuje miestnych dodávateľov a realizuje vzdelávacie projekty ako napríklad stavba škôl či knižníc.

    Rad Elixir Jeunesse bol vyvinutý špeciálne pre potreby ženskej pleti 21. storočia, ktorá je denno-denne vystavovaná vonkajším aj vnútorným nepriaznivým vplyvom. Ich najdôležitejšou zložkou je výťažok z listov aphloia. Aphloia je stálezelený ker rastúci v subsaharskej Afrike, ostrovoch západného Indického oceánu a na Madagaskare. Tento úžasný ker je schopný adaptácie a prežitia aj v náročných podmienkach. Jeho výnimočnou vlastnosťou je schopnosť regenerácie. 

    Jasné znamenie, krátky koment, šťastná výhra a obrovská radosť. Toto je môj zelený balíček plný krásy.

    Balíček obsahoval:

    • Denný krém - denná starostlivosť s OF30
    • Nočný krém - nočná omladzujúca starostlivosť
    • Čistiaci gél

    Denná starostlivosť s OF30

    Veľmi jemná vôňa, mne pripomína uhorku, krémovo-gélová konzistencia, ľahko rozotierateľná, nezanechávajúca mastný film. Krém je podľa mňa ideálny pre mastnú pleť. Keďže ja mám mastnú len T zónu, krém sa do pokožky hneď vpil a po pár hodinách som mala na lícach pocit sucha a jemného pnutia. Na svoj typ pleti by som rozhodne potrebovala niečo mastnejšie. Prípadne by som tento krém používala v teplej jari či v lete kedy pokožka nieje tak namáhaná chladom, vetrom a mrazom.

    Počas testovania som sa snažila nemaľovať, no nedalo mi to nevyskúšať a 2x som si make up naniesla. Veľmi som sa obávala drobných šupiniek, ktoré sa mi pri zlom kréme počas dňa tvoria. Hlavne na nose a lícach. Ostala som ale veľmi milo prekvapená, že i napriek tomu, že tento krém nie je z tých mastnejších sa nič také nestalo. Absolútne žiadne šupinky som na tvári nemala a to som mala make up vyše 16 hodín.

    Pocity z tohto krému sú také všelijaké. Netvrdím, že je zlý, no určite nie je vhodný pre mňa a viac by som si ho nekúpila.

    Nočná omladzujúca starostlivosť

    Tak toto je iná šálka kávy. Opäť jemná uhorková vôňa, krémová konzistencia aj keď trochu ťažšia ako pri dennom kréme, čo mne maximálne vyhovuje. Krém sa krásne do pokožky vsiakne, pokožka je hebkejšia, vypnutejšia a žiarivejšia. Dokonca mi pomaly mizne aj začervenanie na lícach. Ráno som nevstávala s pocitom „smädnej“ pleti a i napriek tomu, že krém sa už dávno vstrebal, stále som ho na tvári cítila.

    Musím ale priznať, že prvé dni, možno aj týždeň som po jeho aplikácii cítila jemné pálenie. Už to prestalo a zo začiatku ma to dosť vystrašilo a chodila som stále kontrolovať, či nemám nejakú alergickú reakciu, no našťastie nič. Ak by som si tento krém kúpila sama od seba a nemala ho v rámci testovania, tak by som jeho užívanie vďaka tomu páleniu po pár dňoch vzdala. Odrádza ma aj však vyššia cena. Ja viem, že za kvalitu a krásu sa platí ale stále si pripadám ešte dosť mladá aby som do jedného krému investovala viac ako 20 eur. Sama si ho teda znovu nekúpim, ale odporúčam ho.

    Čistiaci gél

    Gél vhodný na každodenné použitie s malými mikročiastkami z rastlinnej celulózy. Pôsobí ako peeling. Pleť fantasticky vyčistí od všetkých nečistôt a mastnoty. Po jeho použití som okamžite cítila, že pokožka je napnutá a vyhladená. Toto je môj favorit,

    láska na prvé umytie a produkt, ktorému ostanem verná aj po dotestovaní. Odporúčam všetkými dvadsiatimi.

    Dva týždne na testovanie kozmetiky je pre mňa málo. Potrebovala by som aspoň mesiac aby som mohla vyjadriť jednoznačný postoj. Mesiac však nemám, no za ten testovací čas čo som mala,  musím priznať, že moja pokožka je hebkejšia, žiarivejšia, menej sa mastí a je viditeľne krajšia. Začervenanie ustupuje a vytráca sa aj sivý nádych, pleť je svetlejšia a má zjednotený tón. Kruhy pod očami ostávajú, ale to by som potrebovala aspoň mesiac v kóme aby zmizli. 

    Každá z nás je jedinečná a každá máme iný typ pleti. Netrúfam si teda povedať, že kozmetika Yves Rocher bude mať rovnaké účinky na inom type ako mám ja, či na mladšej alebo staršej pleti, to si skrátka každý musí vyskúšať sám na sebe. Dovolím si ale tvrdiť, že táto kozmetika má jednoznačne vysoko kvalitné produkty, ktoré stoja minimálne za to vyskúšanie. A som si viac než istá, že si v ponuke nájdete aspoň jeden, ktorý si zaručene zamilujete.  U mňa je to ako som už spomínala čistiaci gél.

    ataner81
    9. okt 2017    Čítané 422x

    Tri čarovné slová viem, úctu, rešpekt pestujem

    K napísaniu článku ma vždy privedie nejaká osobná skúsenosť či príbeh, ktorý niekde začujem, prinúti ma nad vecou porozmýšľať a mám chuť sa s tým ďalej podeliť. 

    V posledných týždňoch sa mi takých vecí –žiaľ negatívnych stalo niekoľko. Ale všetko postupne a poporiadku.

    Počas dennej služby v práci som sa s deťmi vybrala na prechádzku a na nej sme našli v tráve peňaženku. V nej občiansky, vodičský, zdravotný preukaz, kreditné karty a ešte nejaké zákaznícke karty a k tomu hotovosť cca 500€. Presne neviem, hádam len podľa farby bankoviek. Dotyčná bývala skoro na druhom konci dediny ale čert to ber, rozhodla som sa zaniesť jej tú peňaženku veď už musela byť riadne nervózna z jej straty. Vybavovanie dokladov nie je príjemná a ani lacná záležitosť a aj tá hotovosť je vysoká, tak sa určite veľmi poteší, že sa všetko našlo. Deti boli už unavené, umrnčané, hladné no i napriek tomu mi svedomie nedalo nechať trápiť dotyčnú čo i len minútku dlhšie a tak sme v ceste pokračovali ďalej. Zazvoním, žena víde vonku a toto je náš rozhovor:

    Ja: „Dobrý deň. Našla som vašu peňaženku a priniesla som vám ju.“

    Žena bez pozdravu a jediného slova mi ju vytrhla z rúk a začala sa v nej prehrabávať.  Deti už fakt boli dosť zlé, tak som sa teda otočila na odchod keď v tom....

    Žena: „Chýba 10€.“

    Ja: „Prosím?????!“

    Žena: „Doklady sú v poriadku ale chýba tu 10€. Keď ste chceli nejaké nálezné, mali ste sa spýtať a nie si ho bez dovolenia zobrať.“

    Akoby ma obarili. Stála som tam s otvorenými ústami a spamätávala sa zo šoku. Nato prišiel jej muž a opäť bez pozdravu kývol mojim smerom a pýta sa ženy : „Tá čo tu chce?“ Žena mu situáciu vysvetlila s tým, že som bola ONA a TÁ, žiadna pani či iné dôstojnejšie oslovenie a nezabudla dodať, že jej chýba 10€. Muž si ženu začal trepať do vnútra domu ale ešte som začula vetu : „Nechýba, ráno som si ich vzal.“

    Dvere sa zavreli a príbehu je koniec. Žiadna vďaka, žiadna úcta ku mne, žiadne ospravedlnenie z krivého obvinenia, žiaden pozdrav, proste jedno veľké NIČ.

    Sklamaná, nahnevaná, frustrovaná som si celý čas v duchu nadávala, že som sa na to všetko mohla vykašlať a že nabudúce tak iste urobím. Nečakala som ovácie a ódy na moju osobu ale to jedno slovko si po takomto dobrom skutku skrátka vyžadujem . Navyše celou cestou domov  sa ma deti pýtali prečo bola tá teta taká zlá a prečo nepovedala ĎAKUJEM, tak ako sa to učíme a ako sa to patrí . Skrátka veľmi nepríjemný zážitok pre mňa aj pre nich.

    Deň prešiel a ja som na celý incident zabudla. Krátko na to sa však opäť stalo niečo, čo mi dvihlo mandle a prečo som sa rozhodla vyžalovať sa vám tu.

    Rozhovor s mojou zastupujúcou pediatričkou:

    Dr.:  „Takže dnes očkujeme.“

    Ja:  „Neočkujeme lebo má malá sople.“

    Dr:  „Sople nie sú prekážkou, očkujeme!“

    Ja: „ Prepáčte ale neočkujeme. Ja sople považujem za prekážku a dieťa zaočkovať nedám. Očkovanie poprosím presunúť  keď bude úplne 100% zdravá.“

    Nasledovala siahodlhá prednáška o tom ako narušujem očkovací kalendár, vďaka ktorému ohrozujem život svojho dieťaťa lebo ak dostane chorobu, proti ktorej sa očkuje tak zaručene zomrie. A tiež, že budem nahlásená  príslušným úradom a budem stíhaná.

    Moju reakciu a  odpovede nebudem písať lebo nie sú podstatné.

    Rozhovor pokračoval.

    Dr: „Vidím, že už chodí. Kúpte jej ortopedickú obuv.“

    Ja:  „ Pani doktorka dosť som o ortopedickej obuvi čítala a rozhodla som sa ísť cestou barefoot.“

    Obšírna prednáška o tom ako budú moje deti krivé, s boľavým chrbtom, padnutou klenbou a plochou nohou celý život vďaka môjmu „modernému“ výmyslu trpieť. Plus poznámka nech sa nad sebou hlboko zamyslím a nedám sa strhnúť súčasným trendom ale nech postupujem tak ako je to už desaťročia zaužívané.

    Opäť som si povedala svoje a prišiel na rad posledný rozhovor.

    Dr: „Tak Vám aspoň sestrička predpíše vigantol . Blíži sa zima, slniečka ubúda, fontanela je neuzavretá, treba dávať vitamín D.“

    Ja: „ Ušetrím vám čas a papier. Nie je potrebné vypisovať žiaden recept. Vigantol od narodenia nedávam. Zvolila som inú, prírodnú formu vitamínu, ktorý jej dávam stále. Výsledky má v poriadku, tak si myslím, že som sa rozhodla správne.“

    Tu už pani doktorka zvýšila hlas a vykázala ma z ordinácie s tým, že ak dávam na rady nejakej cilky259 z Modrého koníka namiesto vyštudovanej MUDr. , tak je zbytočné so mnou strácať čas.

    Záver - neschopná, hlúpa, nesvojprávna žena bez vlastného názoru, ktorá ohrozuje život vlastného dieťaťa, spôsobí mu vážne zdravotné problémy a ktorá pri najlepšom vyfasuje mastnú pokutu za neočkovanie, pri najhoršom pôjde sedieť.

     Veľmi si vážim všetkých lekárov a neberiem im dlhé roky štúdia a praxe a vo väčšine prípadov dám na ich rady ale aj ja som človek-matka, ktorá si problematiku ohľadom vývoja a zdravia svojho dieťaťa prečíta a preštuduje a mám právo na svoj názor. Tak ako ja si vypočujem názor iných, tak si vyžadujem aby si tí druhí vypočuli ten môj. Samozrejme netvrdím, že ten môj názor je najsprávnejší pre vaše deti lebo ja nie som ich matka ale rozhodne  je najlepší pre tie moje.

    Opäť som odchádzala nahnevaná, sklamaná z prístupu a pochybujúca, či fakt všetky tie moje rozhodnutia sú správne a ja skutočne neohrozujem vlastné deti.

    Bohužiaľ s takouto aroganciou, neochotou prijať názor iných, „zlým“ prístupom , neúctou a nepoužívaním 3 čarovných slovíčok sa stretávame všade.

    Ste na úrade kde si chcete vybaviť niečo, na čo máte zo zákona právo či nárok. Vyberiete si kvôli tomu dovolenku, odstojíte si tam hodinku či dve a úradníčka vás za minútu odbije s tým, že nemáte jedno tlačivo a vôbec sa neunúva pozrieť, či ten zvyšok je v poriadku a úplný. A tak zase nanovo absolvuje ten istý proces aby vám na ďalší deň s ešte nepríjemnejším tónom oznámila, že vám ešte chýba aj iné tlačivo. Chodíte tam ako na klavír a úplne zbytočne. Vy ste nervózni, ona je nervózna. Ja keď som robila na úrade, tak s každým klientom som strávila 5-10minút, všetko potrebné som mu spísala na papier, vysvetlila kde si to má vybaviť a ako majú tlačivá vyzerať a tým pádom klient prišiel už len raz so všetkým čo bolo potrebné. On bol spokojný a ja tiež.

    V obchode na vás predavačka zazerá už len pri príchode štýlom. „Čo otravuješ!“, veľmi neochotne vám veci ukáže a veľakrát argumentuje tým, že nič rozbaľovať nebude lebo vzorku máte niekde na stojane. Úprimne ale veľkosť L v HßM nie je taká istá ako v FßF tak to chcete vidieť nie? A keď si nedajbože pýtate nohavice 42, tak po jej odpovedi „nadrozmerné veľkosti nemáme“ máte chuť okamžite vypadnúť a zahrabať sa pod čiernu zem lebo ste taká tučná, že v bežnom obchode nič na seba nekúpite. Nebolo by lepšie povedať .“Prepáčte,  v danom strihu túto veľkosť nedržíme. Môžem vám  ale odporučiť iný typ, ktorý by vašej postave lichotil.“ Ak okolo vás predavačka skáče, radí a trebárs aj nosí veci do kabínky, tak je veľká pravdepodobnosť, že pôvodný zámer-kúpiť tričko, sa zmení na - kúpila som si tričko, nohavice, opasok, blúzku a zopár doplnkov. Opäť viem o čom hovorím a každomesačné bonusy k mojej výplate boli toho dôkazom.

    Takto by som mohla pokračovať do nekonečna.

    Ako si môže dovoliť nejaký človek tak tvrdošijne a bezhlavo presadzovať svoj názor, že ak s ním niekto nesúhlasí, tak sa mu bude vyhrážať či urážať ho? Ako sa môže  zamestnanec nejakej inštitúcie k vám správať ako k poslednej handre­? Ako môže nejaká osoba ignorovať váš prejav láskavosti a dobrý skutok a nepovedať aspoň ĎAKUJEM?

    Kde je tá úcta, slušnosť, tolerancia  a čarovné slovíčka, ktoré do nás vštepovali naše mami a ktoré vštepujeme my našim deťom?

    Ja netvrdím, že všetci sú takí a že mám len zlé skúsenosti ale občas si pripadám ako mimozemšťan z inej planéty rozprávajúci inou rečou.

    Keby sme nemali pozitívne vzťahy s inými ľuďmi, bol by náš život chudobný a smutný. Zdvorilosť, úcta a postavenie všeobecného dobra nad svoje vlastné je presne to, čo pozitívne vzťahy v našom živote formuje.

    Úcta je totiž skrytá a jemná moc, ktorú si však človek musí namáhavo pestovať.

    Žial nejaká super rada ako to všetko zmeniť neexistuje. Treba len veriť, že naše deti si to všetko osvoja a budú sa podľa toho aj správať.

    A nech to celé nekončí tak vážne, dovolila som si skopírovať jednu známu milú básničku.

    Tri čarovné slová viem,
    vždy sú so mnou ako tieň.
    Keď svoj dobrý cukrík zjem,
    poviem pekne: ďakujem.

    Ľahké je to slovko druhé,
    podobá sa jarnej dúhe.
    Neprekáža máčny máčik
    vravieť slušne: nech sa páči.

    Tretie slovko v ústach nosím,
    keď niečo chcem, pekne prosím.
    Za to slovko ocko hneď,
    dá mi hoc aj celý svet.

    Čarovné sú slovká tieto,
    venujem k nim úsmev všetok.
    Či už beriem a či dám,
    tie tri slová rada mám.

    ataner81
    27. sep 2017    Čítané 725x

    Neoceniteľný pomocník či zbytočne vyhodené peniaze? (testovanie iRobot Roomba 966)

    Vraj neustály poriadok, jednoducho, rýchlo a šikovne bez akejkoľvek námahy. Stačí len stlačiť jedno tlačidlo a iRobot Roomba povysáva celú domácnosť za vás. Výrobcovia sľubujú hory doly, namotávajú zákazníka ale je to naozaj tak?

    Keď Modrý koník vyhlásil možnosť zapojiť sa do testovania Roomby, veľmi dlho som rozmýšľala či tak urobím. Nie preto, že šanca vyhrať bola takmer minimálna ale skrátka preto, že som neverila, že nejaký robot dokáže zvládnuť môj terén. Povedzme si úprimne, Roomba je malá, placatá mašinka s jednou metličkou na boku, takže by som ju zaradila ako mašinku do hyper modernej rodinky v perfektnom prerobenom byte-dome, bez prítomnosti detí či domácich zvierat a domáca panička by si ju pustila aby sa nemusela zohnúť po tie 4 omrvinky, ktoré narobila pri raňajkách.

    Ja bývam v neprerobenom dome, čo znamená rôzne povrchy od kachličiek, kamennej dlažby, drevených parkiet, hracích podložiek, linolea až po moju smrť - otrasný koberec.

    Všade máme nábytok, hračky a vysoké prahy. Mám 3 deti, ktoré neposedia ani pri jedení. Omrvinky sú všade, takže by sme v pohode uživili aj sliepku.

    Po jedle som hneď zametala či vysávala ale aj tak sa tie omrvinky nalepia na oblečenie či ponožky a deti ich roznesú po celom dome. Nešťastne je riešená predsieň, z ktorej na pravo máme hneď spálňu. Keď prídeme s deťmi z prechádzky, nanosí sa piesok, blato a špina. Najmenšia po tom poštvornožkuje a tí starší ešte rozjarení prebehnú napriek upozorneniam aj do spálne. Mám vlasy po pás a z troch detí sú dve vlasaté princezné. Povysávať vlasy je nadľudský výkon. No a ak všetko dobre pôjde, pribudne k nám o pár mesiacov štvrté miminko-psík. Proste hrozný terén, 3 prírodné živly, neustály bordel, špina, prach, vlasy a neskôr chlpy. Veľká výzva oproti tým propagačným fotkám kde Roomba vysáva v podstate čistú plávaciu podlahu.

    A aj napriek týmto výstražným varovaniam si ma vybrali na testovanie iRobot Roomba 966 a ja som jej dala riadne zabrať.

    Prv, než začnem písať o mojom testovaní a dojmoch, bolo by dobré opísať vám ako Roomba 966 vyzerá a aké má funkcie.

    OPIS

    • Rozmery: 35,1 x 9,5 cm
    • Hmotnosť: 3,9 kg
    • Doba nabíjania: 2 hodiny
    • Filter: Vysokoúčinný AeroForce filter****
    • Výdrž batérie: až 75 minút**
    • Typ batérie: Lithium Ion
    • Životnosť batérie: 2roky
    • Objem zásobníka: 0,6 litra
    • Maximálne pokrytie: až 185 m2
    • Maximálna výška prahu: až 1,6 cm
    • Hlučnosť: 58 dB*** -hlučnejšia ako bežný vysávač ale nič strašné. Hlasitosť pri pozeraní televízie keď „som vysávala“ som nemusela pridávať
    • Udržiavací režim: max. 3W
    • Nabíjanie: max. 29W

    Dávam veľké PLUS za dizajn a špecifikáciu.

    FUNKCIE

    1. Vysáva celú domácnosť pomocou vizuálnej lokalizácie kamerou. 
    2. Dobíja sa automaticky a podľa potreby v nabíjacej stanici.
    3. K Roombe 966 dostanete majáky, vďaka ktorým postupne povysáva dve miestnosti(prípadne viac po zakúpení ďalších majákov) .
    4. Vďaka pogumovanému nárazníku so spomaleným dotykom je šetrná k nábytku a stenám.
    5. Možnosť aplikácie iRobot HOME, ktorou môžete ovládať Roombu kdekoľvek ste a kedykoľvek počas dňa.
    6. Obsahuje kefy AeroForce na ktoré sa takmer vôbec nenamotávajú dlhé vlasy a chlpy – s týmto nesúhlasím viď foto.
    7. Signalizuje plný zásobník a chyby od č.1 po č.18-vysvetlenie v manuály.
    8. Na kobercoch automaticky zvýši výkon vysávania- funkcia Carpet BOOST .
    9.  3 stupňový systém čistenia-bočná kefa, hlavné kefy a výkonné vysávanie (systém AeroForce).
    10.  Technológia Dirt Detect čo znamená aktívne vyhľadávanie znečistených miest 

    Ďalšie veľké PLUS za skvelé funkcie.

    ČISTENIE A ÚDRŽBA

    Zmačknutím jedného tlačidla vytiahnete zásobník, otvoríte a vysypete jeho obsah. Prípadné namotané vlasy odstránite z kefy. Rýchle a jednoduché. Pre bezproblémovú prevádzku Roomby je nutné pravidelne vykonávať údržbu. Presný popis čo, kedy a ako je rozpísaný v manuáli s pridanými obrázkami pre lepšie pochopenie.

    PLUS za ľahkú údržbu.

    MANUÁL

    Manuál k nej je síce hrubší ale to preto, že písmo je veľké a ku každej funkcii či opise je veľký reálny obrázok. Nie som technický typ a tak mi takéto mašinky robia menší problém. Vďaka tejto príručke som ale bez problémov iRobot rozobrala, skúšobne podľa návodu vyčistila, poskladala späť a on ďalej funguje. Obrovské PLUS za super návod.

    CENA

    799€

    Z tej som popravde padla na svoj lodný kufor. Určite to teda nie je vysávač, ktorý sa priemerne zarábajúci, rodinu majúci Slovák rozhodne kúpiť zo dňa na deň.

    Bohužiaľ veľké MÍNUS.

    Viac informácii nájdete na stránke https://www.irobot.sk/produkty/roboticke-vysavace

    TESTOVANIE NAŠEJ RUMBUŠI

    4.9.2017 sme v našej rodinke privítali nového člena, ktorému sme dali meno Rumbuša. Bola som doma len s najmladšou piškotkou a na otvorenie krabice a prvý test som čakala až do príchodu starších detí zo škôlky. Keď prišli, Rumbu som slávnostne položila do stredu kuchyne, pohodila jej omrvinky nech sa teda predvedie (podľa môjho vzoru tak spravili aj deti), foťák nachystaný, rodina zhromaždená, stisla som CLEAN a začal cirkus. Straší dvaja ako odtrhnutí z reťaze. Vyšťali, pišťali, chytali ju, šťuchali do nej, silou mocou jej chceli pomáhať z pod linky, dvíhali ju... No a tá najmladšia keby mohla, tak sa mi od strachu vyštverá až na hlavu. Strašne plakala, čo sa tak veľmi bála. Tých pár minút čo bola zapnutá som okrikovala staršie piškotky a odháňala ich aby Rumbu nechali. V náručí som stískala a tíšila tú najmladšiu. Nakoniec som ju, Rumbu, chudinu snaživú vypla, omrvinky ručne pozametala, pol hodinu normalizovala starších a dvakrát dlhšie uspávala najmladšiu. Spotená, vynervovaná som si povedala, že už nikdy viac. Proste prvé zoznámenie bola jedna veľká katastrofa.

    Všetci sme sa ale do ružova vyspali, hlavy vychladli a to pravé testovanie mohlo začať.

    Ako prvú a pre mňa najhoršiu som otestovala spálňu. Deti ešte nemajú vlastnú izbu a tak spia s nami. Každé má vlastnú postieľku prirazenú k našej manželskej po všetkých stranách. Pri vysávaní som musela postieľky posúvať a nie sú práve najľahšie. Najhoršia je ale tá manželská. Pohnúť ňou neviem, na to aby som sa dostala pod ňu by som musela schudnúť aspoň 40 kg a tyč z vysávača nie je dostatočne dlhá aby som povysávala každý kúsok pod ňou. Ostával mi tam teda nepovysávaný pás prachu a špiny. Do neprerobeného sme kúpili lacný obyčajný koberec, ktorý sa potom vyhodí. Vidno na ňom každú špinku, nitky a vlasy nejdú vysať. Už po jednom dni s tými mojimi prírodnými živlami vyzerá ten koberec akoby minimálne mesiac vysávač nevidel. Fakt som bola z tejto miestnosti zúfalá.

    Po pol hodine som prišla skontrolovať ako sa našej Rumbuši darilo. Vzala som si dve baterky, pripevnila ich na tyč, vliezla hlavou a rukami pod posteľ(viac sa tam nezmestím) a kontrolovala som každý centimeter zo všetkých strán. Všetko čisté.

    Žiaden prach, žiadna špina, žiadne nitky. Teda asi 2-3 smietky okolo tyče, inak nikde nič. Skontrolovala som všetky kúty, rohy plazením aby mi nič neuniklo. Posledná skúška a teda, či kráska zvládla povysávať vlasy. Vzala som navlhčenú kefu a šúchala ju po koberci. Vždy to tak robím aby som z neho dostala tie vlasy. Je to na grc koľko tam ich aj po vysávaní vždy bolo. A teraz? NIČ.

    PLUS, PLUS, PLUS

    Druhá vec, ktorá ma denno denne otravovala bol príchod zo záhrady či prechádzky čo znamenalo blato, piesok, trávu a inú špinu na chodbe. Deti tam povyzliekam, šupnem do vane, okúpem a na rukách prenesiem do obývačky aby mi nepochodili a nerozniesli ten neporiadok do celého domu. Vždy sa však aspoň jednému čudu judu podarilo uniknúť môjmu orliemu zraku a už bola špina na ponožkách, čo znamenalo neskôr po celom dome. Okrem vysávania chodby som teda musela vysávať aj ďalšie miestnosti. Vynervovaná, uťahaná som hnala decká do postele aby som si konečne mohla oddýchnuť.

    Od kedy ale máme Rumbušu, vec s vysávaním odpadá. Kým deti kúpem. Kamoška pomocníčka chodbu povysáva, ušetrí mi nervy a energiu. Kvôli testovaniu som chodbu prešla aj bielou čistou utierkou a výsledok - žiadna špina (samozrejme by tom po tom blate chcelo aj pozmývať ale to už je práca pre mňa).

    PLUS aj s pusou.

    Deti sa zdržujú v obývačke kde majú svoje hračky. Hrávajú sa na hracích podložkách alebo drevených parketách, takže udržiavať túto miestnosť perfektne čistú je moja priorita. Máme tri rôzne hrubé podložky. Najhrubšia má 1,5 cm a Rumbuša bez problémov zvládla vstup na ňu. Povysávala ju, podložku som dala preč a potom povysávala aj pod ňou. My si zatiaľ môžeme pozrieť rozprávku.

    Opäť veľké PLUS.

    Keď sme pri tých hračkách, je tu otázka - čo ak Roomba povysáva lego kocky alebo iné malé hračky?


    Lego nemáme, ale nájde sa u nás nejaká zabudnutá sponka či kinder hračka. Rumbuša povysávala čo mala. Malé kúsky skončili v zásobníku a tie väčšie kefou rozmetala. Netreba sa teda báť ani o vysávač, ani o hračky. Ak máte nečistoty na jednom mieste, odporúčam funkciu SPOT. Roomba špirálovým pohybom intenzívne uprace miesto o priemere približne jeden meter a potom sa rovnakým pohybom vráti na miesto kde začala.

    Roombu som vzala na návštevu a otestovala ju aj v inom teréne ako je náš dom- plávajúca podlaha a koberec s vysokým vlasom.

    Plávajúcu podlahu zvládla bravúrne a taktiež aj virtuálnu stenu avšak s kobercom mala veľké problémy. Bolo mi vysvetlené, že Roomba nikdy takýto koberec vysávať nebude Kefy na spodnej časti robota zabezpečujúce zber nečistôt, začnú s dlhými vlasmi koberca "bojovať". No a keďže Roomba je inteligentné zariadenie, senzory na kefách Roombe vravia, že na kefách je väčší odpor a Roomba z bezpečnostných dôvodov zastane. Nechce poškodila koberec a ani seba.

    Nevadí, aj tak má odo mňa PLUS.

    Po dome máme rozložené rôzne káble a priznám sa, že stále na nich zabúdam.

    Vďaka technológii AntiTangle (ochrana proti namotaniu) žiaden problém. Roomba káble nenamotá. Okrem káblov zabúdam dvihnúť aj stoličky ale to pre Rumbušu tiež nie je žiaden problém . V rámci testovania som okolo stoličky natrúsila omrvinky. Cez dve nožičky Roomba prejde a cez dve nie. Točila sa, motala sa, hľadala cestu k omrvinkám cez priechodné nožičky a výsledok je taký, že okrem jednej veľkej omrvinky povysávala všetko.

    Prečítala som si veľa diskusii ohľadom vysávania okolo nábytku a vysávania v rohoch. Jedni tvrdia, že je bezkonkurenčná a bez problémov všetko povysáva. Iní tvrdia, že niet nad starý klasický vysávač lebo toto Roomba nedokáže. Nastražila som teda zopár zákerných pascí nech pravda víde najavo. Vysypala som zásobník Rumbuši na môj nenávidený koberec, na dlažbu a na drevenú podlahu okolo skrine som vysypala omrvinky. Kamennú dlažbu s mochom zvládla na druhý pokus. Po prvom nechala 2 veľké špiny a až na druhý pokus po mojom naštelovaní na smer špiny ju povysávala. Skriňa na drevenej podlahe dopadla horšie. Chodila okolo nej, malé omrvinky povysávala ale tie veľké odsunula a nevrátila sa k nim. Skúšala som ju tam opäť nastaviť no nezachytila ich. Posledný bol môj otrasný koberec s prachom, omrvinkami a mochom. Na prvý krát nedôsledné povysávanie a špina v kúte ostala. Na druhý pokus po nasmerovaní kút už pekne vyčistila. Záver je teda taký, že kúty pokiaľ ide o veľkú špinu veľmi nezvláda a tam je lepší podľa mňa klasický vysávač.

    Za toto má teda u mňa MÍNUS aj keď malé. Takú hrubú veľkú špinu má doma v rohoch a kútoch málokto.

    S aplikáciou iRobot HOME som sa riadne vytrápila. Návod ako ju dostať do telefónu je jednoduchý, no z neznámeho dôvodu ma to vždy zastavilo na kroku 5 a po opakovaných pokusoch dokonca na kroku 4. Nakoniec sa mi ale predsa podarilo a otestovala som aj to. Ak mám byť úprimná, táto funkcia je pre mňa zbytočná. Máme doma vysoké prahy (niektoré dokonca 7 cm), takže Rumbuša nemá možnosť prejsť do ďalších miestností a povysávať celý dom. Kto však taký problém nemá, bude s touto funkciou maximálne spokojný. Stačí si naplánovať upratovanie a to kľudne aj na celý týždeň. Kým budete v práci alebo sa niekde zabávať s deťmi, Roomba povysáva a vy sa vrátite do čistého

    a uprataného domu-bytu. Funkcia Clean Map umožňuje pozrieť mapu upratovaného priestoru, prehľad o štvorcových metroch, trvaní vysávania, nabíjania a ďalších štatistických údajoch. Pomocou push vyhlásení aplikácia upozorňuje kedy Roomba skončí či kedy a prečo je vysávanie dokončené. Podmienkou je mobilné zariadenie s iOS alebo OS Android.

    Roomba má celú sadu senzorov, pomocou ktorých zmapuje priestor a prispôsobí sa domácnosti plnej prekážok a nábytku. Roomba sa pohybuje od jednej steny k druhej kde sa otočí a pokračuje o pár centimetrov ďalej opäť od steny k stene. V prípade prekážky sa samozrejme jej pohyb zmení.

    Foto stiahnuté z netu.

    Čo sa týka batéria, tak výrobca uvádza, že jej výdrž je 75 minút. Ja som Rumbušu zapla plne nabitú o 16:18. Vysávala v kuse (boli pár sekundové prestávky na prenesenie do inej miestnosti kvôli vysokým prahom). O 17:48 sa ozvala, že chce papať. Makala teda presne 90 minút, kým sa ozval indikátor poruchy a indikátor batérie.

    Batéria je nabitá zhruba za 2 hodiny.

    Záver

    Som nesmierne šťastná a vďačná, že som dostala možnosť otestovať tohto skvelého pomocníka. Nenávidela som vysávanie. Denne som sa s tým trápila a raz do týždňa sa stala zo mňa na pár hodín hotová fúria, lebo som musela do rúk chytiť nenávidený vysávač a dôkladne po štvornožky povysávať dom a aj tak to dôkladné nebolo (hlavne tá nešťastná spálňa). Vďaka Rumbuši sa už viac netrápim. Nesmierne mi uľahčuje každodenný život. Či už tie návraty zo záhrady, alebo keď niečo vysypem počas varenia či po jedení mojich detí, skrátka zapnem Roombu a nestarám sa. Robím si niečo iné, hrám sa s deťmi alebo oddychujem a naša cica mica povysáva za mňa. S rukou na srdci však priznám, že sama by som si túto vysokú radu nekúpila. Cena je privysoká aj keď rozhodne vzhľadom na ponúkané funkcie je primeraná, dokonca lacnejšia v porovnaní s inými robotickými vysávačmi. Pre mňa je aplikácia iRobot HOME zbytočná.

    Ak rozmýšľate nad jej kúpou, finančne vás to nezaťaží, tak neváhajte a kúpte ju. Žiť sa bez nej určite dá ale to uľahčenie a skvalitnenie každodenného života je obrovské a stojí za zváženie.

    A aby som nezabudla, ešte jedno mínus tá naša Rumbuša má, nedokáže vytiahnuť deťom sople.

    ataner81
    9. aug 2017    Čítané 369x

    CROCCO - žiadne bruško neostane prázdne

    Nestíhate variť? Muž má svoje dni? Prepadne vás nečakaná návšteva? Potrebujete deťom na chvíľu zavrieť pusu a zároveň im dopriať maškrtu? Alebo si chcete skrátka len tak na chvíľu a v kľude posedieť, zatiaľ čo sa raňajky či večera pripravujú samé?

    CROCCO  je riešenie.

    Mrazené koláčiky 7 príchutí - jahoda, malina, marhuľa, čokoláda, nugát, oškvarkový pagáč a syrový pagáč v 500g balení. Stačí vybrať z mrazničky, hodiť na plech bez akéhokoľvek rozmrazovania a za 15 až 20 minút(záleží asi od rúry) pri teplote 185 stupňov sú hotové. Sú to malé jednohubky akurát do ruky. Zoženiete ich v predajniach Tesco, Kaufland či Terno za 2,99€.

    Keď som vyhrala testovanie produktov, okamžite mi prebehlo hlavou kedy čo ochutnám a ako čo a komu naservírujem.

    Malinové na raňajky s dobrým kakaom. Čokoládové a nugátové mužovi na večeru. Jahodové a marhuľové vezmem na výlet. No a pagáčiky a syrové si dáme s kamoškou pri dobrom pivku. Toto naservírujem na takom tanieriku, toto v košíku, tu bude fotka v prírode, tu na balkóne, tam pridám ovocie, hentam lyžičku s džemom... Proste nech je to šmrncovné, štýlové a tip -top ako od profesionála a vám tečú sliny už len pri pozeraní fotografií. Také boli plány.

    Testovanie č. 1 (mix)

    „Mami, maaaamiiii, mamiiiiiiiiiiii......“ Dnes už po 15 398x. Hurikán, tsunami a tornádo predvádzajú svoju silu od skorého rána, devastujú domácnosť a moje nervy (ide im to fantasticky). Dieťa číslo č. 1 tróni. Dieťa č. 2 ho buchne, dieťa č.1 mu to vracia a prevráti nočník s celým obsahom. Dieťa č. 3 sa okamžite vrhá do rozliateho obsahu. Dieťa č. 2 ho odtiaľ ťahá čím po všetkom pošliape a roznáša to ďalej po dome. Minúta čo som odbehla k sporáku. Letím po handry, zbieram a utieram obsah, umývam a prezliekam dieťa č. 1. č. 2 a č. 3. Zmývam podlahu, čistím podložku, dezinfikujem nočník, periem oblečenie Dieťa č. 3 okamžite po prezlečení testuje kvalitu plienok a tak proces s očistou a prebaľovaním začína odznova. Zabúdam na čas a môj bio, eko, raw obed vykypel a zhorel takže je komplet celý v pr...., skrátka skončil v koši. „Mamiiii, ja som hladná.“ Mamííííí aj ja“ „Maaaamiiii chceme papaaať.“ Kašlem na zásady zdravého stravovania, trhám balíčky CROCCO, naberám čo príde. Tresnem to na plech a polomŕtva padám na gauč. Decká dostali bojovú úlohu strážiť koláčiky aby neutiekli z rúry a ja som tých 15 minút (vlastne boli tam až 20minút) ani nepohla.

    V tom zhone a strese som úprimne povedané nemala vôbec žiadnu chuť niečo testovať, no deti zjedli úplne všetko a očividne im aj chutilo. Výrobcovia sľubujú, že „bez práce budú koláče“ a presne tak to aj bolo. Žiadne rozmrazovanie, žiadne kysnutie, len vybrať z mrazničky, dať na plech a strčiť do rúry. Prvé testovanie teda dopadlo na 1*

    Testovanie č. 2 (čokoládové a nugátové)

    Prvé testovanie mi nevyšlo. Nádej vkladám teda do toho druhého. Ako som v úvode spomínala: Predstava - nastajlované koláčiky na krásnom tanieriku, preliate čokoládou, poprášené cukrom a vedľa šálka horúceho kakaa. Proste aby ste slintali už len pri pohľade na tú fotku.

    Realita - kúpala som deti a nepočula som, keď prišiel muž domov. On mi prosím pekne zožral celú misku a mne na odfotenie ostali len omrvinky. Mamičkám mám odkázať, že čokoládové a nugátové koláčiky sú božské a firme CROCCO, nech láskovo vyrába aj balenia pre mužov a nie len jednohubkové ženské mini balíčky. Fakt ma toto testovanie prestáva baviť. Človek sa s tým babre asi 1 minútu a ani neochutná.

    Na mužovu obranu, čo sa týka jeho pažravosti, musím napísať, že z nugátových a čokoládových som upiekla „len“ po pol balíčku. Ten zvyšok som upiekla deťom, keď nebol tata doma. No čo si budeme hovoriť. Deti a čokoláda sa skrátka zbožňujú. Náplne je tam požehnane, takže je čo maškrtiť.

    Niet nad domáce koláče ale toto je perfektná náhrada keď nemáte čas či chuť piecť. Už mám kúpené ďalšie a odporúčam všetkými desiatimi.

    O tom, že do zdravej kuchyne tieto koláčiky nepatria, písať hádam nemusím. Raz za čas však nikomu neublížia. Pre lepšiu predstavu čo obsahujú, tu je zloženie.

    Testovanie č. 3 (tu som si už niečo ukradla a konečne ochutnala, trošku s jahodových, trošku s malinových, trošku so syrových)

    U nás vládne zákon džungle. Boj o potravu je na dennom poriadku. Silnejší, rýchlejší a prešibanejší vyhráva. Eli svoj prídel koláčikov nedostala (predsa len je na niečo také ešte malá) ale aj tak sa jej podarilo ukoristiť jeden syrový Kto si nestráži tanier, má smolu. Zmizol v nej rýchlosťou blesku. Inak musím povedať, že tie syrové pagáčiky sú neskutočné. Nadýchané, mäkkučké, chrumkavé a ten syr tam jasne cítiť. K pivku či vínku, ale pokojne aj k nejakej polievke namiesto chleba ako stvorené. Je to mňamka. Určite aj tie kúpim do zásoby. Tu som žiadne silené a nastajlované fotky ani nerobila. Spokojný výraz Elinky hádam hovorí za všetko.

    Testovanie č. 4 (oškvarkové pagáčiky)

    Keďže som fanušik extrémnych výziev ako napríklad jazda v MHD s tromi malými deťmi, tak ma ani "krásnych" letných 35 stupňov neodradilo od varenia kapustnice.  U nás je zvykom jesť k nej pagáčiky, a tak som využila tie od firmy CROCCO. Tak ako som bola nadšená z tých syrových pagáčikov, tak tak som sklamaná z tých škvarkových. Sú chrumkavé a nadýchané, hotové za cca 18 minút bez akejkoľvek práce ale po škvarkách ani stopy. Ja ich tam teda osobne necítim. Veľká škoda. Bol to môj horúci kandidát na favorita.

    Kto ale oškvarky nemá veľmi rád, určite si príde na svoje. Syrové a tieto pagáčiky môžete podávať nielen k pivku či vínku ale sú aj skvelá príloha k polievkam na obed či večeru.

    Testovanie č. 5 (malinové, jahodové a marhuľové)

    Človek si uvedomí čo má, až keď to stratí (alebo sa od toho odlúči na dlhý čas). Veľmi múdra a bohužiaľ pravdivá myšlienka. Hanba mi lebo sa správam rovnako. Moja mama je úžasný a výnimočný človek. Vždy keď mi treba pomôcť, pomôže. Nikdy mi neodmietla postrážiť deti, priniesť nákup, vybaviť niečo na úrade či odniesť balíky na poštu. Keď mi je smutno, zavolám a príde. Keď niečo potrebujem, zavolám a vybaví. Keď sa chcem porozprávať, odloží svoje veci a rozprávame sa. Postíska, pohladí, pomôže. Začala som to brať ako samozrejmosť. Však je to mama a ja jej dcéra. Teraz bola 5 týždňov preč. Volali sme si, skypovali, mailovali ale nie je to ono a ja som si uvedomila ako veľmi mi chýba.  Nachystala som jej teda malé pohostenie na privítanie. Koláčiky, kávička a pokec na tráve. Super deň.

    Testovanie č. 6 a celkové zhrnutie


    Z každého balíčka som si odložila po jednom koláčiku, že si ich upečiem keď budem doma sama. V kľude si ich rad za radom otestujem a vychutnám. Koláčiky sa piekli, ja som si spravila kávu, popozerala čo nové na koníku a začala som testovať. Vôňu koláčikov bolo cítiť po celom dome. Za tých necelých 20 minút bolo hotovo.

    Hustý malinový džem s jadierkami. Výrazná chuť a výrazná vôňa. Rozhodne spoznáte o akú príchuť ide. Chutilo mne a aj deťom, takže do zásoby si ich kúpim.

    Džem bol hustý a netiekol čo je super keď vyrazíte na výlet a spravíte to deťom ako desiatu, takže sa nezamažú, no chuť mi už veľmi nesadla. Koláčiky sú prisladké. Tiež som si všimla, že aj deti si ich nechávajú až na koniec. Za našu rodinu jahodová príchuť dostáva červenú.

    Syrové pagáče sú pre mňa ako stvorené. Mäkkučké, nadýchané, cítiť tam ten syr. K pivku či vínku to bude dokonalá kombinácia. Zvyšok rodiny je sladkomilný, takže síce ochutnali, ale ďalší záujem o ne nebol. Chvalabohu, viac ostane pre mňa. Skutočne odporúčam všetkým, ktorí uprednostňujú slanú chuť pred sladkou.

    Škvarkové pagáčiky ma úprimne povedané sklamali. Tú chuť som tam necítila. No a neoslovili ani zvyšok rodiny.

    Marhuľové sú výborné. Z ovocných ma oslovili asi najviac aj keď sa o prvenstvo veľmi bijú s malinovými. Z taniera mizli veľmi rýchlo.

    A čo dodať na záver?

    VAROVANIE!!!!!!!!!

    Prudko jedlé!

    Konzumácia na vlastné riziko!

    Vysoká pravdepodobnosť vzniku závislosti!

    ataner81
    29. máj 2017    Čítané 3120x

    Stratilo sa mi dieťa! Čo robiť, keď sa vaše dieťatko zatúla?

    Pre nás matky je čo i len pomyslenie na to, že sa vám stratí dieť,a ako scéna z toho najdesivejšieho hororu. Mnohé z vás sa určite teraz bijú do pŕs, že im by sa v živote nikdy nič také nemohlo stať. Vždy sú 100 % pozorné a nikdy, rozumej NIKDY nepustia svoje zlatíčko z dohľadu. Všetka česť dámy a klobúk dole. Pozornosť teda sústreďujem na ten zvyšok, u ktorého je pozornosť len 99.9 %. Ono stačí jediná sekunda, či drobné nedorozumenie medzi dospelými, kto bude strážiť, a nešťastie je na svete.
    Môžete držať dieťa za ruku a vravieť mu aby nikam nešlo. A to dieťa vás už 1000-krát poslúchlo a pomaly ani nedýchalo, kým ste nedovolili. Potrebujete zaplatiť, pustíte tú malú rúčku a práve v ten moment po 1001-krát bude tá hračka v obchode tak ástrašne úžasná, ten stromček taký trblietavý, šašo taký zábavný, zvieratká také roztomilé, cukrová vata taká lákavá... že pri vás nevydržia a odídu. Je to zhoda náhod a v tomto prípade nešťastných. Šok, strach, stres, panika, adrenalín, stavy ako pred infarktom. Všetko bokom, treba hľadať dieťa.

    Pokiaľ vyrážame s našou ratolesťou na výlety a rôzne akcie, kde je veľa ľudí, bolo by dobré naučiť ho zopár vecí.

    • Dieťa treba naučiť poznať svoje meno, priezvisko, adresu a kontakt aspoň na jedného rodiča. V prípade, že je dieťatko malé, tieto údaje môžete napísať na kartičku a vložiť mu ju do vrecka. Alebo napísať to na oblečenie či dokonca existujú náramky kde sú vygravírované tieto údaje. Potom len naučte dieťa podať kartičku či ukázať ručičku nejakému dospelému.
    • Treba ho naučiť ostať stáť na mieste a nehľadať vás. Tam, kde zistilo, že je stratené teda vás nevidí, tak tam nech ostane a vy si ho nájdete. Určite nech neodchádza do kúta či nezalieza do nejakej skrýše. Bude to znieť sadisticky, ale plač - a čím hlasnejší, tým lepší, hrá vo váš prospech. Je tu šanca, že ho začujete.
    • Treba ho naučiť, aby za žiadnych okolností neodchádzalo nikdy nikam s neznámym dospelým. A VŠETCI dospelí ľudia sú neznámi, aj keď nám povedia svoje meno.
    • Ak sú deti šikovné, staršie či vyspelejšie, tak si stanoviť jeden „stretávací bod“,  kam majú ísť, keď sa stratia. Zohnite sa na ich úroveň a vyberte tú najfarebnejšiu, najsvetlejšiu, najzaujímavejšiu a relatívne blízku vec - miesto. Na vianočných trhoch trebárs stromček. Na kolotočoch skákací hrad, v ZOO ohrada s opicami atď.
    • Treba ho naučiť, že ho milujete nadovšetko a nebudete sa hnevať, že vás neposlúchlo a vždy budete chcieť, aby sa vrátilo. Možno vám to príde smiešne, no boli prípady únosu, kedy únoscovia natárali deťom, že ich rodičia sa veľmi na nich hnevajú lebo neposlúchli a už ich za to nechcú nikdy vidieť. Dieťa celé nešťastné dobrovoľne a v tichosti s únoscom odišlo.
    • Pri ceste v MHD sú dve situácie:
      • Ak vy vystúpite a dieťa ostane v MHD - vtedy ho naučte vystúpiť na najbližšej zastávke a ostať tam, kým neprídete.
      • Ak dieťa vystúpi a vy ostanete v MHD - vtedy ho naučte ostať na zastávke,  kým neprídete.
    • Ešte jeden tip ztiahnutý z netu - Nejde o nič zložité, stačí, ak dieťaťu napíšete na ruku frázu: Ak som sa stratil/a, volajte ... a za tým doplníte vaše telefónne číslo. Aby sa mu číslo nezmylo, prekryjete ho tekutým obväzom. Ten môžete kúpiť v lekárni, a hoci slúži pôvodne na rýchle ošetrenie drobných rán, môže účinne prekryť napísané číslo na ruke vášho dieťaťa. Po nanesení obväz do 3 minút zaschne a vytvára na pokožke vodoodolnú ochrannú vrstvu. Pomôže vám dosiahnuť, že bude mať vaše dieťa na ruke malé dočasné tetovanie, ktoré mu môže pomôcť, ak by sa vám stratilo. Treba mu tiež vysvetliť, aby v prípade núdze oslovilo niekoho, aby vám zavolal. 

    OK, dieťa je vyškolené, rad je na nás.
    Stresové situácie nezažívame denne a tak nikto z nás nevie ako v danej chvíli zareaguje. Chladnú hlavu zachová asi maloktorá z nás.

    Viem veľmi dobre, o čom hovorím. Idem s kožou na trh a opíšem čo sa mi stalo. Pracujem s deťmi a sú to deti, ktoré vychovala ulica. Bité, týrané, zanedbávané. Nepoznajú pravidlá. Túlanie sa po vonku bez dozoru je pre nich normálne a prirodzené. Donekonečna sme si opakovali, ako sa zachovať keď sa stratia. Ako papagáj som prízvukovala, čo robiť ak ostanem ja alebo oni v MHD. Zopakovali sme si to doma. Zopakovali sme si to cestou na zastávku, zopakovali sme si to na zastávke. Všetko vedeli dokonale a tie pubertálne decká už oči prevracali, aká som trápna, že ich „nútim“ dokolečka-dokola vravieť to isté.
    Sedem detí, ja, autobus a cesta zo školy. Naša zastávka. Vystúpia všetky deti -skontrolované. Vystupujem ja s najmenším a v tom sa mi zaseklo koliesko na kočíku. Tri sekundy, čo som odvrátila zrak, aby som dvihla kočík a vyniesla ho von, lebo šofér už zvonil, že zatvára dvere. Tri sekundy nepozornosti a najstarší dvanásťročný z veľkej srandy nastúpil zadnými dverami späť do autobusu. Dvere sa zatvorili a aj keď som kričala na šoféra nech zastane, už ma nepočul. Tie pocity, ktoré som prežívala keď som videla odchádzajúci autobus s „mojim“ dieťaťom, opísať dobre neviem. Zovrelo mi srdce, začala ma príšerne bolieť hlava, rozklepala som sa, slzy v očiach. Milión myšlienok. Stratí sa, unesú ho, zrazí ho auto, spadne zo skaly, utopí sa v rieke (najbližších päť kilometrov žiadna nie je), zatúla sa v lese a zožerie ho medveď (to ani komentovať nemusím)... polícia, vypočúvanie, väzenie. Už som sa začala modliť aby mi za dobré správanie dali celu s výhľadom na mesto. Všetky tie prednášky, ako zachovať chladnú hlavu, mi boli na dve veci. Presne tak. Na ho..o a na nič! Zachovala som chladnú hlavu asi ako zmrzlina v lete na priamom slnku.
    Neviem ako dlho som tam stála, decká vraveli, že len pár sekúnd, no mne to pripadalo ako večnosť. Schytila som druhé najmenšie, kočík, zvrieskla som, že bežíme za autobusom a leteli sme. Adrenalín robí svoje. Musela som mať v tvári šialený výraz lebo inak večne neposlúchajúce deti ani nepípli, bežali v dvojrade na kraji chodníka bez jediného slova. Jednou rukou som tlačila starý rozheganý skoro nefunkčný kočík a v tej druhej rúčku trojročného dievčatka, ktoré pri tej rýchlosti za mnou vialo ako vlajka, čo nestíhalo. Našťastie všetko dobre dopadlo. Chlapec vystúpil, ako sme sa učili, nič sa mu nestalo a moje nočné mory z cestovania s deťmi už po rokoch tiež našťastie prešli.

    Teória je jedna vec, realita druhá. Pre pokoj duše a komplexnosť článku si zopakujme teda aspoň tú teóriu.

    • Keď zistíte, že vám chýba dieťa, zachovajte chladnú hlavu a nepanikárte.
    • Potlačte všetky vaše pocity a myšlienky čo by sa mohlo stať a v mysli si nalepte obrovský plagát s nápisom „NÁJDI DIEŤA“. Vždy, keď skĺznete do stavu, čo sa môže stať, okamžite si predstavte ten plagát a čítajte ho dokola. Psychologička vraví, že ak upriamite celé svoje ja na čítanie pomysleného textu, neostane vám čas a priestor na paniku.
    • Znížte sa na úroveň dieťaťa, obzrite sa a pohľadajte niečo, čo by vaše dieťatko mohlo najviac zaujať a kam by mohlo ísť. Vyrazte a hľadajte tam.
    • Ak je niekde lavička či vyvýšené miesto, postavte sa tam a rozhliadnite sa či ho neuvidíte.
    • Volajte jeho meno.
    • Požiadajte o pomoc okoloidúcich.
    • Ak ste v obchodnom centre, využite služby SBS a hlásenia. V každom obchode je prepojenie do hlavného centra, ktoré vyhlási po celom obchodnom centre, aké dieťa sa stratilo a kde ho v prípade nájdenia odovzdať.

    Stručné zhrnutie máme za sebou. Keby vám napadlo ešte niečo, budem rada, ak sa o to podelíte a napíšete to do komentára.

    A čo dodať na záver? Hádam len toľko, že vám všetkým prajem, aby ste rady z môjho článku nikdy nemuseli použiť. To si prajem aj ja. Raz mi bohate na celý život stačilo.

    ataner81
    13. apr 2017    Čítané 12183x

    Zlatá darkyňa: Darovaním krvi ďakujem životu za zdravie

    Ďalšia otrasná noc za nami. Dokopy som spala možno štyri hodiny a aj to prerušovane. Každú hodinu hore a na záver dvojhodinová žúrka. Pozerám do tmy a nehýbem sa. Keby sa dalo, tak ani nedýcham. Celá som stŕpnutá ale kašlať na to. Len nech drobec zaspí a ja si ukoristím ešte aspoň pol hodinu tak vzácneho spánku. Už začínam driemať, keď zarazu - crrn, crrrrn - zvoní telefón. „Ktorý debil takto ráno!“ Mám chuť hodiť ten sprostý telefón do steny!

     „Dobrý deň, Národná transfúzna stanica. Prepáčte, že voláme tak skoro ráno, ale súrne potrebujeme transfúziu vašej krvnej skupiny. Boli by ste ochotná prísť darovať krv? Viete,  potrebujeme ju, lebo...“ Ďalej nepočúvam. Nezaujíma ma dôvod. Nie preto, že mi je osud druhých ľahostajný, ale preto, že nie je podstatné kto a prečo krv potrebuje. Je mi ukradnuté či je to muž, žena, dieťa. Biely, čierny, mladý starý. Po nehode, operácii, po pôrode, pri chorobe. Proste ju potrebuje a hotovo. Mám, dám.

    “Samozrejme. Oblečiem sa a hneď prídem“. Vyletím z postele, rýchlo si umývam zuby, stiahnem vlasy do chvosta a už sa prehrabávam v skrini. Celý ranný rituál hygieny a obliekania mám zvládnutý za 10 minút. Zobudím muža, aby vedel, že odchádzam preč. Leuška sa zo sna smeje. Pohladkám ju a prikryjem. Rovnako aj Teuška a malú Eli. Už sa nehnevám, že som nespala. Vďaka Bohu je toto náš jediný problém.

    Pre vás dve hodiny, pre iného život

    Do sveta darcov ma priviedol otec môjho prvého priateľa. Mala som tuším 19 rokov, keď som s ním šla prvýkrát na odber a odvtedy som na tom doslova závislá. Darovanie krvi sa mi dostalo do krvi a bola by som veľmi rada, keby som mohla stiahnuť k nám do „klubu darcov“ aj niekoho z vás. Zaberie to 2 hodiny 3 - 4 razy za rok z vášho života a pre niekoho to bude znamenať život či zdravie.

    Ako sa pripraviť na odber krvi? 

    Je to veľmi jednoduché. Pred samotným darovaním treba dodržať pár jednoduchých pokynov. Nekonzumujte žiadne mastné jedlá. Nie je však vhodné, aby ste hladovali, odporúčajú sa ľahké raňajky (netukové pečivo, chlieb, med, ovocie, zelenina a pod. ), v príjme tekutín sa neobmedzujte. Doprajte si dostatok spánku, na odber nie je vhodné prísť po ťažkej fyzickej námahe. Pred odberom nepite alkohol, nefajčite.

    Čo sa bude diať?

    U nás v Košiciach sa Transfúzna stanica nachádza v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (Nová nemocnica) dole v suteréne. Vojdete do predchodbičky, dáte si návleky na topánky a vstúpite do recepcie (lepší názov pre tú miestnosť som nenašla).  Personál vás uvíta úsmevom a pozdravom. Všetko je tu  vynovené, vymaľované, čisté a útulné. Nachádza sa tam aj šatňa a uzamykateľné skrinky, kde si  môžete zložiť bundy, kabáty či kabelku, aby vám nič nezavadzalo. V tejto miestnosti strávite istý čas a spríjemniť si ho môžete sledovaním televízie, čítaním časopisov či popíjaním kávy alebo čaju.

    Celý proces začína vyplnením jednoduchého dvojstranového dotazníka.

    Vypíšete základné iniciály - meno, bydlisko, rodné číslo, vek, váha a potom vyplňujete dotazník krúžkovaním odpovedí áno - nie. Sú to štandardné otázky ako napríklad či ste boli v poslednom období tetovaní, či netrpíte rôznymi chorobami... Podrobné informácie kto je vylúčený z darcovstva nájdete tu http://http://darujkrv.redcross.sk/kedy_nemozem_darovat_krv?gclid=CKro4Z7OodMCFW4A0wod1BQHTg 
    Na záver dátum a podpis, ktorým potvrdzujete  pravdivosť údajov. Dotazník spolu s občianskym preukazom odovzdáte sestričke pri pulte.

    Ďalšia cesta smeruje do malej ambulancie kde vám vezmú vzorku krvi na rozbor (krvný obraz, pečeňové testy ALT), protilátky proti HIV, žltačke typu B a C, nosičstvo syfilisu, vyšetrenie krvnej skupiny a protilátok proti červeným krvinkám).

    Dovolím si takú mini radu – ruku s „lepšou“ žilou si nechajte na samotné darovanie a vzorku si dajte odobrať z tej druhej.

    Na rozbor sa chvíľku čaká a tak ako som na začiatku písala, čas si skráťte ako uznáte za vhodné a doháňajte pitný režim.

    Keď je rozbor hotový, vstupujete do ambulancie na konzultáciu s lekárom. Ten vám zmeria tlak a skontroluje výsledky.

    Pokiaľ je všetko v poriadku, cesta pokračuje do miestnosti na samotné darovanie. Vyberiete si ruku, z ktorej chcete krv dávať, umyjete si dezinfekčným mydlom miesto vpichu a sadnete si  polohovateľnú darcovskú postel. Sestrička si overí kto ste, teda musíte jej povedať celé meno a rodné číslo (na to sa pýtajú pri všetkých úkonoch, ktoré som už opísala - recepcia, ambulancia 1 a 2), napichne žilu a darovanie sa začalo. Vezmú vám cca 450 ml, čo je pre darcu neškodné. Objem krvnej straty sa doplní do 24 hodín, strata červených krviniek za 2 týždne, strata železa za 2 mesiace.

    Po odbere idete do bufetu na malé občerstvenie. Káva či čaj, voda a malá bagetka s keksíkom.

    No a nakoniec ešte raz navštívite recepciu, kde dostanete potvrdenie o darovaní a 2€ stravný lístok. Hotovo.

    Darovanie krvi je moja vďaka

    Už 16 rokov pravidelne, teda až na 3 krásne prestávky, chodím na transfúznu stanicu. Som zlatý darca a chcem to dotiahnuť až na diamantového. Nebudem mať z toho žiadne výhody, ocenenia (až na malú plaketu)a nebudem visieť ani v sieni slávy, proste to chcem lebo to tak cítim.

    Darovanie krvi je pre mňa „povinnosť“. Nikto mi nedrží pištoľ pri hlave, nikto ma nevydiera , nikto ma nenúti, nikomu som nič nesľubovala a nikde som nič neprisahala ale... Som človek a ľudia si majú pomáhať. Tak to proste  vnímam.

    Darovanie krvi je moja vďaka. Je to poďakovanie životu za moje zdravie a zdravie mojej rodiny.

    Darovanie krvi je poistka. Verím v dobro a verím, že ak ja pomôžem, pomôže aj niekto mne keď to budem potrebovať.

    A v poslednom rade - darujem krv, lebo som sebec. Milujem ten pocit PO, keď sa cítim dôležitá a potrebná. Na chvíľu som malým neviditeľným hrdinom, ktorý dokázal veľkú vec.

    Tak čo, pridáš sa aj ty?

    ataner81
    16. jan 2017    Čítané 137x

    Za siedmimi horami alebo ako sa na východe dm drogéria testovala

    Kde bolo, tam bolo, v jednom malebnom meste na východe Slovenska žila švárna deva so svojimi tromi piškótkami. Celý rok bola taká dobrá, že jej jedného dňa dobrý kráľ Modrý koník a čarovný víla dm drogéria poslali veľký balík tých najlepších produktov na testovanie.

    A tu je príbeh o tom, ako švárna deva testovala a o všetkom recenzie napísala.

    Nastal deň „D“ a prišiel dlho očakávaný balíček. Teuško krúžil okolo stola, na ktorom bol vyložený, ako hladný tiger v klietke a čakal na nestrážený moment, kedy sa na neho bude môcť vrhnúť. Balík som ustrážila a s rozbaľovaním počkala na Leušku, ktorá bola ešte v škôlke. Miluje rozbaľovanie, tak prečo jej to nedopriať. No a nemýlila som sa. Radosť bola obrovská a to nie len z rozbaľovania ale aj samotných produktov.

    A môžem aj spokojne konštatovať, že u nás bolo plne využité úplne všetko vrátane krabice, tašky a ochranných polystyrénov.

    Testovací balíček obsahoval 16 produktov, ktoré som si rozdelila do 5 kategórií- Prvá pomoc, Drahá polovička, Piškotky, Domácnosť a Môj raj

    Toto sú moje pozorovania:

    1. „Prvá pomoc“

    Hygienické vreckovky Soft&Sicher

    Veľké balenie hygienických vreckoviek 15x10kusov ma veľmi potešilo v tomto zimnom usoplenom období. Balenie sa dobre otvára, nemusíte trhať obal aby ste sa dostali k jednotlivým balíčkom. Tak isto sa dobre otvárajú aj jednotlivé balíčky. Lepiaca časť, ktorá obal uzatvára aj po niekoľkonásobnom otváraní a zatváraní pevne drží a neodtrhne sa. Vreckovky sú štvorvrstvové, takže vyfúknutý obsah ostáva vo vreckovke a nie na ruke ako to zvyčajne býva pri menej vrstvových.  Vreckovky sú jemné a šetrné k ošúchanému nosu ak máte nádchu. Milo ma prekvapilo vtlačené logo dm na vreckovke. Hygienické vreckovky považujem za nevyhnutnú súčasť každej kabelky. Mám ich vo vreckách bundy či kabáta a pri deťoch mám zásoby aj v kočíku. Použitie je univerzálne, či už na usoplený nos, špinavé rúčky alebo pravidelnú údržbu vozového parku vášho syna.

    Veľká spokojnosť, s radosťou ODPORÚČAM

    Výhody - veľké balenie, pekný obal, ľahká prístupnosť k balíčkom, kvalitná lepiaca časť                      na uzatváranie otvoreného balíčka, logo na vreckovke, jemnosť a                                            štvorvrstvovosť jednotlivých vreckoviek

    Nevýhody - žiadne

    Dm Bio Superfood tyčinka Riegel Chia, Kokos, Červený pomaranč

    Táto tyčinka ma veľmi potešila. Používam ich ako záchranu ak je deň Blbec, ja musím s deťmi lietať po doktoroch, škôlkach, jasliach, obchodoch a pri chystaní, myslím len na ich desiatu či olovrant a na seba zabudnem. Mám ich v taške v kočíku alebo v kabelke keď ma prepadne hlad a nemám možnosť sa ešte dlho najesť. Ak by išlo len o ďatlovo-ovocnú tyčinku s Chia semiačkami, bolo by to dokonalé. Kokos mi tam už trošku prekážal. Nemám ho rada. Tyčinka bola jemná, mäkká a šťavnatá. Manžel na mňa zazrel keď som ho poprosila o ochutnanie, najstaršia dcérka tiež ohrnula nos, tak mi na testovanie okrem mňa ostal len Teuško. Jedenkrát si odhryzol a tyčinku mi vrátil. Samozrejme tieto tyčinky sú určené dospelým osobám, takže deťom ich nedávať. Išlo len o jednorázový mini pokus. Čo veľmi okrem celkom dobrej chuti oceňujem, je na zadnej strane rozpísané zloženie potraviny.

    S produktom som spokojná a aj keď mi chuť 100% nesadla, zjedla by som ju aj druhýkrát a preto ODPORÚČAM

    Výhody - mäkká, jemná, šťavnatá a chutná, Bio výrobok, ideálna do kabelky keď vás                           prepadne hlad

    Nevýhody - žiadne

    2. "Drahá polovička"

    Balea MEN sprchovací gel „Natural Escape 3 v 1“ - limitovaná edícia

    Môj manžel pracuje ako stavbár. Večne domov chodí zaprášený od sadrokartónu a špinavý od iných stavebných materiálov. Je aj dosť pracovne vyťažený, takže neskoré príchody domov sú samozrejmosťou. Občas je tak unavený, že je schopný akurát sa osprchovať a padnúť do postele. Keďže tento sprchovací gél je zároveň aj šampónom a mydlom na tvár, je tou najlepšou voľbou pre neho, ktorá ako on tvrdí, šetrí mu čas na spánok. Vďaka tomu, že je „3 v 1“  nemusí siahať po ďalších prípravkoch. Sprchovací gél obsahuje výťažky z guarany, ktoré čistia a ošetrujú telo, tvár a vlasy. Hydratačný komplex chráni pokožku pred vysušením. Balenie je 300ml čo je akurátna veľkosť. Sploštený tvar balenia je ideálny aj na cesty lebo v kufri zaberie málo miesta. Veľmi  oceňujem aj vrúbkovanie na stranách, ktoré zabezpečí, že sa vám gél nevyšmykne zo zamydlených rúk. Vôňa je typicky mužská no i napriek tomu jemná. Veľká škoda, že je to len limitovaná edícia.

    Obaja s manželom ODPORÚČAME

    Výhody -  dobrý tvar balenia vhodný aj na cesty, protišmykové vrúbkovanie, ideálna                            veľkosť, lákavý obal, príjemná vôňa, skvelá cena, 3 v 1

    Nevýhody -  limitovaná edícia

    Pastilky – limitovaná edícia

    Super malé balenie pastiliek na malú mňamku či zlepšenie chuti v ústach vhodné do kabelky. Na obale je škorica, pomaranč a citrón, takže som predpokladala, že pastilky budú škoricové s malou príchuťou citrusov. Trošku som sa mýlila. Viac tam cítiť chuť citrusov a v pozadí po dlhom cmúľaní ucítite škoricu. Chýba slovenský preklad, takže  ujo Google povedal, že pastilky majú oficiálne chuť ovocného punču. Ja som si stihla ukoristiť a ochutnať 3kusy, deti po jednom a zvyšok znárodnil manžel so slovami „To je dobré, to si beriem“.

    Takže záver  - chutilo všetkým, za celú rodinu palec hore akurát toho bolo málo pre nás všetkých . ODPORÚČAM

    Výhody - krabička vhodná do vrecka či kabelky, skvelá chuť

    Nevýhody - žiadna

    3. „Piškotky“

    Babylove BIO ovocný čaj pre bábätká od 4.mesiacov

    Svojim deťom dávam na pitie len čistú vodu. Malou výnimkou je choroba, kedy dávam čaj alebo výlet keď smú aj džús. Malá Eli je zatiaľ ale výhradne len na vodičke,  preto som bola dosť na pochybách či jej dať tento čaj vyskúšať. Dôkladne som si prečítala zloženie, ktoré obsahuje 45% jablká, 43% šípky, 7% mrkva, 4% červená repa a 1% čučoriedky. S potravinami a výživami Babylove mám do teraz veľmi dobré skúsenosti, tak som sa nakoniec rozhodla, že to skúsim. U Elinky som zvyknutá na vypitie maximálne 10-20ml vody naraz a tu som zostala prekvapená, že vypila toho oveľa viac. Žiadne vypľúvanie, žiadne odťahovanie od fľašky, žiadne ksichtíky pri pití, takže je jasné, že chutilo. Čaj som ochutnala aj ja a je jemný, ovocný a chutný.

    Osobne si myslím, že pre tak malé deti je najlepšia čistá voda ale ako príležitostné spestrenie pitného režimu je tento čaj dobrou voľbou, takže ODPORÚČAM.

    Výhody - dobrá cena, BIO výrobok, lákavý obal, príjemná chuť, slovenský preklad,                              označenie kedy je vhodný tento čaj podávať.

    Nevýhody - ak sa podáva raz za čas na spestrenie pitného režimu, tak žiadne.

    Detská zubná pasta

    Jemná detská zubná pasta vhodná do 6.rokov s príchuťou jahody. Špeciálne vyvinutá pre optimálnu ochranu mliečnych zúbkov proti zubnému kazu Obsahuje fluorid sodný 500ppmF. Obal okamžite zaujal obe moje staršie piškotky a strhol sa menší zápas kto bude oficiálnym majiteľom tejto pasty. Je tam kreslený medvedík s veľkou zubnou kefkou, ktorý priam nabáda aby si detičky vyčistili svoje zúbky práve touto pastou. Pasta vonia po jahodách, teda aby som bola presná, po jahodových cukríkoch  a aj tak chutí. Áno nedalo mi to a musela som ju ochutnať.

    Zúbky deťom čistím 2x denne. Na paste je odporúčanie, že do 2rokov čistiť zúbky len 1x denne ale Teuško (rok a 8mesiacov)nemá problém s vypľúvaním zubnej pasty, tak aj napriek obsahu flouridu som odporúčanie obišla a čistila aj jemu 2x denne. Pokiaľ vaše dieťatko nevie ešte pastu vypľúvať, dodržujte odporúčanie. Skutočne stačí len maličké množstvo pasty aby boli zúbky dôkladne vyčistené. Prvé testovanie prebehlo večer. O pol siedmej je ako to s láskou voláme „kŕmenie a očista dravej zvere“. Piškotky sa okúpu, hlavný krmič-babka im dá večeru a po nej nasleduje pesnička „ Šudli, šudli, šudlinky, umývame zubenky“ a čistenie zúbkov. Leuška je bezproblémová ale náš mladý muž Teuško nie vždy má náladu na danú procedúru, tak občas zápasíme. Ako náhle ale videl, že je pripravená mackova pasta, čistenie sa obišlo bez cirkusov a krásne otvoril ústa. Po mojom čistení každý z nich dostane svoju kefku do rúčky a dočistia si zúbky ešte sami. No a tu nastal menší problém. Tá pasta je tak dobrá, že obaja pýtali ďalšiu dávku a ďalšiu a obaja odmietli pastu vypľuť.

    Pokiaľ ste ochotní donekonečna(pasta je veká až 100ml)vysvetľovať deťom, že aj keď to chutí ako jahodový cukrík, tak to cukrík nie je a treba to vypľuť, tak túto zubnú pastu ODPORÚČAM

    Výhody - lákavý obal, veľké balenie, skvelá cena, príjemná vôňa a chuť

    Nevýhody - žiadne

    4. „Domácnosť“

    Profissimo vonný set jablko škorica

    Pre wellness atmosféru a príjemnú vôňu s ratanovými tyčinkami. Obal jasne hovorí o aký produkt ide a s obrázku je jasná aj vôňa. Na zadnej strane je slovenský preklad s návodom na použitie. Čo ma ale zaskočilo je popis sľubujúci letno-ovocnú vôňu. Mne kombinácia jablko - škorica evokuje Vianoce a vôbec mi nepríde letná. Po otvorení a ovoňaní sa môj prvotný dojem potvrdil. Vôňa je jemná, na vonný set až priveľmi. Dokonca aj napriek použitiu všetkých tyčiniek (8 kusov) som ju cítila len v tesnej blízkosti. V popise je aj uvedené, že je možné použiť náplň aj do vonných lámp a váz. Snáď potom by bola táto vôňa intenzívnejšia. Pre mňa je tento produkt nemastný –neslaný.

    Na vyskúšanie fajn ale sama od seba si ho viackrát nekúpim - NEODPORÚČAM

    Výhody - kto nemá rád silné vône, príde si na svoje.

    Nevýhody - pre mňa slabá intenzita, vôňa vhodná akurát na Vianoce na dotvorenie                                 atmosféry.

    Denkmit ošetrujúci sprej na nábytok

    Vďaka antistatickému zloženiu čistí, ošetruje a chráni drevené, plastové a sklenené povrchy a chráni pred opätovným ukladaním prachu. Hlavne tej poslednej časti neverím, tak musím vyskúšať. Starostlivo som 4dni zbierala prach na nábytku a pred použitím prostriedku, som do neho vtlačila synovu rúčku aby bolo jasne viditeľné koľko prachu tam je. Sprej po nastriekaní trošku pení ale pena sa hneď stratí. Nábytok okamžite získa lesk a vyzerá fantasticky. Zatiaľ veľká spokojnosť keďže mi aj vôňa sadla. Na druhý deň som išla stôl skontrolovať a žiadne veľké zabránenie ukladaniu prachu sa nekonalo. Ak máte overený sprej na nábytok, tak ho nemeňte. Ak hľadáte niečo celkom dobré a zároveň lacné, kúpte si tento výrobok. Obal je pekný, taký klasický a typický pre tento druh, balenie je veľké 400ml. Ľahko sa nanáša, príjemne vonia, krátkodobý účinok je dobrý.

    Záver-nemôžem ani odporúčať ani neodporúčať

    Výhody - prijateľná cena, príjemná vôňa, ľahká aplikácia, dobrý krátkodobý účinok.

    Nevýhody - nechráni pred opätovným ukladaním prachu.

    Prostriedok na umývanie riadu rozmarín&mäta

    Tento prostriedok ma v prvom rade zaujal svojou pre mňa absolútne dokonalou vôňou. Kombinácia mäty a rozmarínu je veľmi netradičná no perfektne  k sebe ladí. Vonia riad, voňajú mi ruky a prevonia aj celú kuchyňu. Balenie je veľké 450ml a fľaša sa v ruke dobre drží.Oceňujem aj priesvitné balenie, takže vidíte koľko toho ešte máte a kedy treba kúpiť nový prostriedok. Vrchnák sa ľahko otvára a zatvára len dvoma prstami. Skutočne stačí malé množstvo na umytie mastného riadu čo znamená, že balenie dlho vydrží. Za veľkú výhodu považujem aj to, že prostriedok veľmi nepení takže nespotrebujete hektolitre vody na zmytie peny z riadu. Keďže pri piatich členoch rodiny je u nás riadu ako v závodnej jedálni, preto tiež oceňujem, že tento prostriedok nevysušuje moje ruky. Je dermatologicky testovaný. A obrovské plus za mňa získava, že výrobky Denkmit ponúkajú väčšiu bezpečnosť pre deti. Vďaka veľmi horkastej zložke Bitrex sa môže zabrániť náhodnému ochutnávaniu výrobkov.

    Skutočne môžem tento výrobok len a len ODPORÚČAŤ.

    Výhody - dokonalá vôňa, veľké balenie, v ruke sa dobre drží, ľahko sa otvára a zatvára,                       obal je priesvitný, takže vidíte koľko toho ešte máte a kedy treba kúpiť nový                         prostriedok, prijateľná cena, nepení, stačí malé množstvo na umytie riadu

    Nevýhody - žiadna

    5. „Môj raj“

    Žihavový čas s citrónovou trávou

    I napriek tomu, že na čaji nie je slovenský preklad,  nie je problém uhádnuť o aký druh ide. Milujem bylinkové čaje, tak toto bola moja prvá voľba pri testovaní. Balenie obsahuje 20kusov sáčkov. Po rozbalení vám do nosa okamžite udrie príjemná žihľavová vôňa. Čaj sa zalieva horúcou vodou a odporúčanie je lúhovať  5-8minút. Pri žihľavových čajoch som zvyknutá, že ak sa táto doba prešvihne, čaj je prisilný, horký a nechutný. Zaliala som si teda čaj a očkom sledovala hodiny kedy vybrať sáčok. Lenže mama mieni, Teo mení. Nastal vážny problém „BA“ v plienke a potom som musela súrne riešiť zaseknuté autíčko a už sa čas na lúhovanie pretiahol na zhruba 10 minút. Priznávam, že som už stála nad dresom pripravená čaj vyliať ale ako správny testovací maniak, som mu dala nakoniec ešte šancu. Dobre som spravila. Vynikajúca jemná chuť žihľavy obohatená o jemný nádych citrónu ma veľmi potešila.  Je chutný, jemný a nádherne vonia. Čas lúhovania by sa ale mal riadne dodržiavať lebo iba tak získate bezpečnú potravinu! Na druhý pokus som už postup prípravy dodržala a chuť bola samozrejme  ešte lahodnejšia.

    Pre všetky milovníčky čajov tento produkt ODPORÚČAM všetkými dvadsiatimi

    Výhody -  fantastická chuť, prijateľná cena, BIO výrobok.

    Nevýhody -  v podstate žiadne lebo z obrázka je jasné o aký druh čaju ide ale i napriek

                           tomu by som ocenila slovenský preklad lebo tento čaj je obohatený ešte                                ďalšiu príchuť čo sa bez znalosti nemeckého jazyka nedozviem.

    Sprchovací krémový gél „Sweet Wonderland“ - limitovaná edícia

    Balenie je celé ružové s kvetinkami, takže jasne hovorí, že je určené pre ženy. Ružová nie je moja farba a ani kvetinové vône nemám rada, takže sama od seba by som si tento produkt nekúpila a v obchode by som ho ignorovala. Sprchovací gél bol ale v balíku a ja som tu od toho aby som testovala, tak žiadne ohŕňanie nosom nesmie byť. Musím s rukou na srdci priznať, že s akou nevoľou som sa začala umývať, tak s veľkou spokojnosťou som sprchovanie končila. Tu sa potvrdilo, že nesúď vec podľa obalu.  Cítiť ruže a vanilku ako sľubuje obal ale vôňa vôbec nie je až taká sladká a ťažká ako som na začiatku usudzovala. Je príjemná, jemná a nevtieravá, napriek tomu prevoňala celú kúpeľňu a samozrejme aj mňa. Sprchovací gél vďaka krémovému zloženiu pokožku nevysušuje, tak ak vám neostane čas na telové mlieko, vôbec to nevadí. Pokožka ostane hydratovaná.  Stačí malé množstvo a umyjete celé telo .Balenie je veľké 300ml a má dokonalý tvar vhodný nie len do ruky ale aj do kufra na cesty. Jediné čo mi tam chýba, sú protišmykové strany ako majú mužské balenia sprchovacích gélov.

    Ako som už písala, kvetinové vône  nie sú tak celkom moja šálka kávy ale značka Balea ponúka veľmi veľa produktov, takže nie je problém aby si každý vybral presne to, čo mu vyhovuje. ODPORÚČAM

    Výhody - skvelá cena, krémové zloženie, hydratačný účinok, stačí malé množstvo na                            umytie, neprehliadnutený obal.

    Nevýhody - ľahko sa vyšmykne z namydlenej  ruky, chýbajú mi tam protišmykové strany.

    Tekuté krémové mydlo „Sweet  Wonderland“ – limitovaná edícia

    Tekuté mydlo rozmazná vaše zmysly sladkou vôňou vanilky a ruže. Ošetrujúce zloženie s hydratujúcimi zložkami zachová prirodzenú rovnováhu vašej pokožky. Tekuté mydlo je vo veľkom 500ml balení. Obal je ružový s kvetinkami a vanilkou čo jasne naznačuje, že je určený pre ženy. Vôňa je jemná, kvetinová, nevtieravá. Veľkosť dávky je pre mňa ideálna. Ruky po umytí ostávajú hebké a hydratované. Ak ste sa zamilovali do tejto limitovanej edície, máte možnosť si k tekutému mydlu kúpiť aj sprchovací krémový gél. Vôňa nie je podľa môjho gusta ale je to len môj osobný problém a produktov Balea je veľké množstvo, takže každý si vie nájsť to, čo jemu vyhovuje.

    Odhliadnuc od toho, že mi vôňa nesadla, určite ODPORÚČAM.

    Výhody - veľké balenie, skvelá cena, neprehliadnuteľný obal, ideálna veľkosť jednej                           dávky, krémové zloženie, hydratačný účinok

    Nevýhody - žiadne

    Balea soľ do kúpeľa „Lotosový sen“

    V prvom momente keď som vzala krabičku do ruky, som nemala najmenšiu šajnu čo to vlastne je. Po nemecky neviem a tak som zo slova „badesalz“ len hádala, že to asi bude soľ do kúpeľa. Našťastie DM drogéria si dala záležať aj na zákazníkoch nemeckého jazyka neznalých a zabezpečila preklad. Obal a samotná soľ je v krásnej farbe morskej peny-modrozelená, pre mňa veľké lákadlo. Balenie je malé 80g no i napriek tomu vystačí na niekoľko kúpeľov. Za mňa je to veľká výhoda pretože nie každému sadne určitý druh vône či konkrétnej soli do kúpeľa a kúpiť zbytočne veľké balenie, ktoré po pár použitiach skončí v koši je veľká škoda. Kto si túto soľ zamiluje, kúpi si ďalšiu. Kto nie, vie bez vyhadzovania prejsť na iný druh výrobku(samozrejme značky dm lebo tá je bezkonkurenčná). Soľ som hneď otvorila a snažila sa sama prísť na to o akú vôňu ide. Príjemná, jemno kvetinová, nie sladká. Sadla mi. Cítila som jazmín a ruže. Nemýlila som sa. Je to soľ s vôňou jazmínu a ylang-ylang, lotosovým extraktom a zvodnými lupeňmi ruží. Na kúpeľňové seansy nemám pri troch deťoch čas ale raz za čas si takýto druh relaxu doprajem.

    S touto mne na mieru šitou vonnou soľou som si kúpeľ skutočne vychutnala. ODPORÚČAM všetkými dvadsiatimi.

    Výhody - dokonalá vôňa, malé balenie, stačí malé množstvo soli pre dokonalý zážitok.

    Nevýhody - žiadna.

    Teda jedna mini nevýhoda tu je. Musím šlapať do obchodu pre ďalšiu.

    Balea pena do kúpeľa „Perlový zázrak“

    Pena s vôňou ruží fialiek s extraktom z perál sľubuje jedinečný zážitok z kúpania a ja musím len súhlasiť. Vôňa je jedinečná a stačí malé množstvo, ani nie polovica vrchnáka a máte vaňu plnú peny. Už sa stačí len do nej ponoriť a relaxovať. Balenie je veľké 500ml, obal lákavý no nevtieravý, obsahuje Care Complex a ošetrujúce zloženie dodá pokožke jedinečnú jemnosť. Kiežby bolo viac času a ja by som si tento skvelý kúpeľ mohla dopriať častejšie.

    Určite ODPORÚČAM a to všetkými dvadsiatimi.

    Výhody - veľké balenie, nádherná vôňa, krémovitosť , ošetrujúce zloženie, ktoré dodá                         pokožke jemnosť, malé množstvo = veľa peny.

    Nevýhody - žiadna

    Balea Deo telový sprej „Magic Fairytale“ – limitovaná edícia

    24 hodinová deo ochrana s vôňou malín a magnólie bez obsahu chlórhydrátu hliníka. Sprej môžete použiť na oblasť podpazušia ale taktiež nastriekať na celú pokožku tela. Obal je ružový , kvetinový, doslova hovorí „som stvorený pre teba kráska, kúp si ma“

    Musím ale úprimne priznať, že toto je produkt, ktorý v každej drogérii obchádzam. Používam guľôčkový deodorant a parfum, takže aj tento sprej vo mne vzbudzoval nedôveru. No pustila som sa do testovania, veď predsa nemôžem urobiť záver, bez toho aby som konkrétny produkt poznala a vyskúšala. Po rannej sprche namiesto klasického deodorantu som si nastriekala tento Balea deo - telový sprej do podpazušia Vôňa je na mňa prisladká a priťažká. Veľmi na môj vkus cítiť maliny a magnólie. Skrátka tento konkrétny sprej s touto vôňou mne osobne nesadol. Ale to je len môj názor na sprej Magic Fairytale. Milovníčky sladkých vôní si určite prídu a svoje. Odhliadnuc od vône ako deodorant svoj účinok splnil. Nepotila som sa a aj na konci dňa som sprej stále cítila.

    Vôňu nie ale celkovo produkt ODPORÚČAM

    Výhody - 2 v 1, je to aj deodorant aj telový sprej, pekný obal, zmestí sa do kabelky.

    Nevýhody - žiadne. To, že mi tento konkrétny sprej nevoňal je môj problém. Vyriešiť sa                          to dá kúpou iného deo telového spreja, ktorý mi sadne a bude mne osobne                          voňať. V dm je výber skutočne široký a každý si nájde to svoje.

    Balea Beauty Efect nočné sérum s peelingovým efektom

    Produkt ako stvorený na otestovanie mojej zrelej pleti. Mám 35 rokov a ani prebdené noci mi nepridávajú na kráse, tak na pleťové krémy mám dosť veľké nároky. Doba jedného týždňa testovania je na definitívny záver trošku prikrátka ale čo to napovie o celkovej kvalite.

    Balenie je malé 30ml ale stačí len maličké množstvo, ktoré sa nanesie na čistú pleť s vynechaním oblastí očí ako klasický krém. Pri slove „peeling“ som očakávala v sére malé čiastočky ale je to len priehľadný gél. Po dôkladnejšom preštudovaní som zbadala slovo MICRO pred „peeling efekt“ a hneď mi bolo jasné prečo tam žiadne viditeľné čiastočky nie sú.

    Ľahko sa nanáša, hneď sa vpije a pokožka ostáva matná. Po chvíľke cítiť akoby jemné pnutie.Za tú krátku dobu testovania som si tento produkt zamilovala. Nie je to plastická chirurgia, takže žiadne veľké zázraky sa nekonali ale skutočne musím skonštatovať, že. ráno vyzerá pleť sviežejšia a vypnutá.

    Jednoznačne bez najmenších výhrad ODPORÚČAM

    Výhody -  stačí malé množstvo, do pokožky sa hneď vpije a tak neostáva mastná, ľahko sa nanáša a obrovské plus-ráno je pleť svieža a vypnutá, skvelá cena.

    Nevýhody - žiadna.

    Niektoré produkty ma natoľko zaujali, že som si spravila malý výlet do dm drogérie a poobzerala sa po tom, čo by mne osobne vyhovovalo na 100% a čo to som pokúpila na súkromné testovanie

    Moje ODPORÚČANIA z produktov, ktoré v balíčku neboli

    Spomínané tekuté krémové mydlo „Sweet Wonderland“ ma očarilo veľkým balením, krémovitosťou a hydratačným účinkom. Samozrejme nesmiem opomenúť aj cenu. Určite vymením svoju zaužívanú značku za Balea.. Mne táto vôňa nesadla lebo mám rada skôr tie ovocné ako kvetinové a tak som si v drogérii vyhliadla mydlo Papaya&Buttermilch, ktoré pre milovníčky ovocných vôní odporúčam.

    Telový sprej som do teraz nepoužívala ale Balea Deo „Magic Fairytale“ ma presvedčil, že môžem klasický deodorant vymeniť aj za Deo sprej. Pracujem na 12hodinové smeny a na ich konci potrebujem malé osvieženie na cestu domov  kým sa dostanem do sprchy. Spácham malú základnú hygienu a nastriekam si podpazušie sprejovým deodorantom, ktorý mi hneď dodá pocit sviežosti. Vôňa „Magic Fairytale“ je prisladká a priťažká, tak som si vyhliadla Balea Sensitive bez alkoholu. Je jemnučký, nedráždi podpazušie a neprebije váš parfum. Určite si ho pred nástupom do práce kúpim.

    Už som spomínala svoj vzťah ku kvetinovým vôňam, tak som sa vybláznila na tých ovocných a spravila zásoby sprchovacích gélov podľa svojho gusta. Výber je bohatý a obmedzila ma len veľkosť peňaženky. Som maniak a tieto „sprcháče“ milujem.

    Dm Bio Superfood tyčinka ma svojou šťavnatosťou a jemnosťou skutočne dostala. Chia, Kokos, Červený pomaranč je síce fajn kombinácia ale ja jednoznačne odporúčam príchuť Goji a Višňa. Kyselkavá, osviežujúca a zdravá. Delikatesa, ktorá má už svoje miesto v mojej kabelke a taške na kočíku.

    K nočnému séru neodmysliteľne patrí aj denný krém a keďže nie som zástanca miešania rôznych značiek, kúpila som si Balea Vital denný krém pre zrelú pleť s OF15 s elastonylonom a argánovým olejom. Kyselina hyalúronová a argánový olej pomáhajú udržať hydratáciu pleti v prirodzenej rovnováhe. Elastynol podporuje regeneráciu pleti, vypína ju a zlepšuje elasticitu pokožky. OF 15 pomáha predchádzať predčasnému starnutiu pleti, ktorá je podmienečná slnečným žiarením. Balenie je 50ml v príťažlivej krabičke so slovenským prekladom, takže nekupujete mačku vo vreci. Krém nádherne vonia a ľahko sa nanáša. Pokožka ostáva po nanesení trošku mastná ale nie dlho Skutočne som nesmierne spokojná ako s nočným sérom, tak aj denným krémom a mením zaužívanú značku za Balea. Odporúčam všetkými dvadsiatimi. 

    Okrem odporúčania zubnej  pasty Dontodent pre deti si dovolím odporučiť aj krásnu detskú zubnú kefku rovnakej značky s postavičkami. Veľkosť čistiacej plochy je ideálna do malej pusy a rozloženie štetiniek zabezpečí dôkladné umytie každého zúbka.  Leuška si vybrala včielku Máju ale pre malé princezničky je aj kefka s princeznou či pre fešákov kefka s vtáčikom. Upúta deti a tie sa s radosťou vrhnú na čistenie svojich zúbkov.

    Prešli skvelé dva týždne a moje testovanie s dm končí. Veľká škoda, lebo to bolo vážne super.

    Na záver sa chcem veľmi pekne poďakovať  dm  drogérii a tímu Modrého koníka , že si ma vybral na testovanie produktov. Ako žena milujem drogériu. Všetky tie šampóny, krémy, mydlá, parfumy a kozmetické prípravky ma dostávajú na vrchol blaha. A ako matka riešim drogériu aj pre moje tri piškotky a domácnosť. Mám svoje zaužívané a odskúšané veci, ktoré viac menej fungujú, no keďže rada experimentujem, toto bola pre mňa obrovská príležitosť vyskúšať na sebe, domácnosti či na deťoch niečo nové čo môžem ďalej odporučiť aj druhým mamičkám.

    V predajniach dm drogérie sa cítim ako doma. Všade je čisto, všetko je pekne poukladané, tovar vždy doplnený, produkty sú dobre označené, takže nie je problém sa tam orientovať. Musím pochváliť aj personál. „Dobrý deň, dovidenia, nech sa páči, s čím Vám môžem pomôcť?....“ Úplne normálne slová, ktoré ale so zákazníkom robia zázraky. Nikto predsa nechce chodiť do obchodu kde sú predavačky uhundrané, zamračené a už len pohľad na ne vo vás vzbudzuje dojem, že ich svojimi otázkami a požiadavkami budete strašne obťažovať. Toto  našťastie v dm nepoznám. Je to proste moja srdcová záležitosť po všetkých stránkach.

    Takže ešte raz odo mňa a mojej rodinky jedno veľké ĎAKUJEM.

    Všetky tri piškotky sladko spinkajú, a tak si švárna deva ide dať relaxačný kúpeľ.

    Zazvonil zvonec a dm testovaniu je koniec.

    ataner81
    13. jan 2017    Čítané 12048x

    Poníky vs. hyeny: Ktorý typ výchovy je v dnešnej dobe lepší?

    „Mami, mamiiiiiii ona mi vzala bábiku a ja som sa s ňou prvá hrala!“ Rev, hádka, naťahovanie o hračku, ktorá pre deti znamená celý svet. „Daj jej tú bábiku, ona je maličká a ty veľká! Vezmi si inú hračku!“  „Ale mami...“  „Povedala som daj jej ju a hotovo!“Obrovské sklamanie, slzičky v očiach, ale dievčatko poslúchlo a bábiku odovzdalo mladšej sestre.

    Neboli to moje deti, nebola to moja vec, tak som bola ticho, ale nedalo mi a v duchu som sa nad situáciou zamyslela. Staršie dievčatko sa krásne v tichosti dlho hralo so svojou bábikou. Mladšia behala po chodbe, vystrájala, od dobroty už nevedela, čo so sebou a tak - očividne znudená, sa rozhodla spraviť zle svojej sestre. Prišla a tú bábiku jej vzala. Nehrala sa s ňou, nepotrebovala ju, len ju v ten moment chcela, lebo ju mala tá druhá. Je to klasická situácia, s ktorou sa stretávam veľmi často a podobné situácie riešim aj doma.

    Skutočne má na bábiku nárok mladšia len preto, že je mladšia? To mám mať v živote výhody či nevýhody LEN preto, že som žena, že som mladšia, že som rýchlejšia, že som blondína...? Pre nič iné? Kde je slušnosť a kde iné prednosti a podstatnejšie veci!? Ich mama zareagovala, tak ako zareagovala, ale je to správne? 

    Ideálne dobrý či reálne zlý  

    Mám tri deti a je mi absolútne jedno, kedy sa ktoré narodilo. Ten, kto si vezme hračku ako prvú, má na ňu nárok. Druhý v poradí musí počkať, kým sa prvý dohrá a až potom si ju smie vziať. Snažím sa ešte o kompromis, aby sa deti hrali spolu,  ale ak to prvé nechce, nenútim. Tiež deťom prízvukujem, že všetky veľké hračky sú spoločné, no dovolím, aby každý z nich mal niečo, čo patrí len jemu. Učím ich ale podeliť  sa o to. Podeliť sa totiž do budúcna znamená získať si priateľov, a ak niečo dáš, niečo dostaneš. Ale nenútim. Je na ich zvážení, čo urobia a čo si myslia, že je v tej chvíli správne.

    Lenže tu sa dostávam od ideálneho sveta plného poníkov a dúh do sveta skutočnej reality. V normálnom svete to, bohužiaľ, takto nefunguje. Žiadna úcta k starším či tehotným, žiaden rešpekt v práci ku kolegom, žiadne čakanie u lekára podľa poradia, v akom ste prišli. Viem to podľa seba. Mama ma až príliš dobre vychovala.

    Preto som ako tehotná v deviatom mesiaci v MHD stála, lebo mne bolo dobre a tej 90+ ročnej starenke nie. Ozvať som sa ozvala, ale vypočula som si akurát „drž hubu, nestaraj sa, si sprostá, že si sa postavila..." a tak ďalej, alebo typické odvrátenie sa od situácie a tupé hľadenie do okna, čím akože ľudia vravia, že nič nevidia, tak im máme dať pokoj.

    U lekára slušne čakám, nech dá sestričke kartičku poistenca najprv ten, kto prišiel predo mnou. No veľakrát vidím a stáva sa mi, že ma predbehne človek, ktorý prišiel až po mne.Krúžil však pred dverami ambulancie ako sup a striehol na sestričku, aby jej tú kartičku vrazil do ruky ako prvý. Kašľať na poradie, kašľať na mladíka s pochrámanou nohou, ktorý kým sa postaví, vezme barle a odkrivká k dverám, predbehnú ho ďalší desiati, aj keď tam bol pol hodiny pred nimi.

    V práci dostávam menšie odmeny ako kolegyňa, ktorá robí o polovicu menej, lebo nedonášam, nechodím vyplakávať ako ťažko pracujem a nerobím zo seba chuderu.

    Záver z toho všetkého je úplne jasný. Hyeny sa majú lepšie ako poníky. Sú úspešnejší, bohatší, všade prví a hlavne ich netrápi svedomie. A ja chcem pre svoje deti len to najlepšie. Tak a teraz milí psychológovia, psychiatri, výchovní poradcovia, pedagógovia, sociológovia a zaslúžilí rodičia - raďte! Mám si doma vychovávať tuctových poníkov či úspešné hyeny?

    ataner81
    21. dec 2016    Čítané 7005x

    Keď deti (ne)splnia očakávania rodičov

    Úspešným patrí svet a hlavne ak sú ešte vo všetkom NAJ. Školou prejdú, ani nevedia ako, ľahšie si nájdu prácu, ktorá je aj dobre platená, sú obľúbení v kolektíve, bez väčších problémov si nájdu životného partnera...

    Ako mama troch piškotiek chcem pre svoje deti len to najlepšie. Chcem aby boli milované, šikovné, vzdelané, úspešné a aby sa im darilo vo všetkom, na čo siahnu. Však napríklad ešte teraz si pamätám ten skvelý pocit, keď mi stačilo prečítať si učivo pred hodinou a hneď som excelovala v triede. Tak nech ten pocit poznajú aj ony. Ten, a samozrejme veľa ďalších.

    Nie je podľa tabuľky? No a čo?!

    Všetky tri deti sú viac-menej tabuľkové, v podstate taký zlatý stred. Nikdy neboli v ničom prvé, ale ani posledné, akurát trošku nám „zaostávala“reč. Leuška ako dvojročná stále nehovorila. Teda mlela, len čo otvorila očká a pusa sa jej nezavrela, až kým nezaspala, ale boli to len základné slová a ten zvyšok nezrozumiteľná hatlanina. Úplne normálne pre deti v tomto veku. Musím ale úprimne priznať, že ma vždy trošku zamrzelo, keď som sa stretla s mamičkami rovnako starých detí a tie sa chválili, ako krásne a čisto ich deti rozprávajú a tá moja nie (priznajte si úprimne, koľké z nás i napriek nekonečnej láske nepocítili maličké sklamanie, ak dieťatko nenapredovalo či neurobili niečo podľa našich predstáv). Leuška neskôr všetko dobehla a dnes rozpráva ako jej rovesníci. Celú vec so svojimi pocitmi som teda hodila za hlavu.

    V lete sa moje deti chodili hrávať s chlapčekom, ktorý je starší o pol roka od môjho Teuška a zase prišla reč na „reč“. Ako hrdá mamina som sa chválila, čo všetko Teuško už vie povedať a ako každým dňom napreduje. Chrlila som samé chvály a ódy na môjho šikovného pipíkovca a po pár minútach som zbadala ten známy malý zármutok -zamrzenie v očiach druhej mamičky. Jej synček nevedel ani spolovice to, čo ten môj. Vydával len zvuky. Spomenula som si, ako som sa ja cítila v takej situácii a tak som sa opäť začala zamýšľať - a tentokrát detailnejšie, ako to bude v budúcnosti s tými mojimi pocitmi.

    Som človek, nie stroj a aj keby som si neviem ako zakázala nepripúšťať si negativizmus voči mojim deťom, tak to jednoducho nebude možné. Klobúk dolu, ak to niektorá dokážete. Nevravím, že nebudem i napriek tomu pyšná na ne, ale taký mini ostník sa mi do srdiečka určite zabodne. Dôležité pre mňa teda bude a je už teraz si priznať, že moje deti nie sú dokonalé a nebudú vo všetkom najlepšie, a mojou úlohou je i napriek tomu ich nekonečne milovať, veľa chváliť, povzbudzovať, podať im pomocnú ruku a poslať ich do sveta čo najlepšie vyzbrojených.

    NAJ nie je len ten, kto je prvý

    Mesiace sa míňali a máme december. Čas mikulášsky a vianočný. V škôlke mali fotenie a bude aj besiedka. A JE TO TU! Prvá ťažká skúška pre mňa, lebo samozrejme mám predstavu, ako to všetko bude prebiehať a ako chcem, aby to prebiehalo. Bude to úplne prvé vystúpenie v živote mojej dcérky - veľká vec pre všetkých.  Ja som nikdy s ničím takým nemala problém. Vystupovala som, kde prišlo, trému som dobre znášala a väčšinou som stála v prvom rade či mala sólo vystúpenie. Dobrý predpoklad, že aj Leuška bude taká. Na generálke žiarila, žiadna hanba, žiaden strach. Už v piatok som jej nachystala oblečenie, v nedeľu nabíjala foťák a kameru a v osudný pondelok som si celý deň prehrávala, aké to bude všetko dokonalé, aká bude Uška hviezda a ja pyšná mama budem všetkým hrdo oznamovať, že to úžasné dievčatko je moja dcérka. Chudáka muža som hnala do škôlky pol hodiny pred vystúpením, aby sme chytili dobré fleky, ideálne v prvom rade, nech všetko vidíme, pofotíme a natočíme. Pol štvrtej odbilo, krátky príhovor riaditeľky, a už cupitajú mini ľudkovia spolu s tou mojou, aby predviedli rodičom, čo sa s pani učiteľkami naučili. Deti posadali, začali spievať a tá moja nič. Ani slovko. Sedela a pučila svoje veľké očká na ten dav ľudí. Srdce mi stislo. Nasledoval tanec a ona opäť nič. Stála ako soľný stĺp. Vlastne nie. Asi na minútku niečo zatancovala a opäť sa zasekla. Posledná časť, opäť spev a tá moja krásna piškotka spustila plač. Pani učiteľka jej utrela slzičky a ona namiesto toho aby utekala za mnou, sa statočne postavila k ostatným a ostala s nimi až do konca. A tu to prišlo. Začala som plakať. Nie preto, že to celé nedopadlo podľa mojich predstáv, ale preto, aké mám statočné a úžasné dievčatko. Aj napriek obrovskej tréme a strachu neutiekla. Postavila sa tomu tvárou v tvár a ustála to. Poviem vám, že v živote som nič krajšie nevidela (pôrody a prvé stretnutie s deťmi nerátam) a v živote som nebola taká pyšná na svoje dieťa,  ako vtedy. Nesplnila moje očakávania. Ó nie, ona ich predbehla! Vďaka tomu som pochopila, že NAJ nie je len ten, kto je prvý ale aj ten, kto spadne, postaví sa a skúša ísť ďalej. Všetkým naokolo som oznamovala, že to uplakané dievčatko je moja dcéra. Po vystúpení som ju vystískala a celou cestou domov chválila.  A chválim sa aj vám a všetkým, koho som stretla a koho ešte stretnem. A chválim sa nielen mojou krásnou, šikovnou a statočnou dcérkou, ale aj sebou a tým ako som to celé zobrala

    Je dôležité priznať si, že aj my mamy môžeme cítiť sklamanie zo svojich detí, aj keď ich nadovšetko milujeme. Je to normálne a prirodzené a netvrďte mi opak, lebo neuverím.  Treba sa však naučiť s tým žiť a pracovať. Takýchto situácií bude pre mňa ešte strašne veľa, no myslím, že som sa vydala tou správnou cestou.

    Vdychujem jej vôňu, hladkám jemnú pokožku, túlime sa a sme jedna vedľa druhej. Šepkám krásne slová lásky a pozorujem každý milimeter jej dokonalého telíčka. Dávam jej to najlepšie čo môžem a som schopná dať. Kŕmenie je veľmi osobná a intímna vec, ktorá patrí len matke a dieťaťu.....a u nás aj tatovi, Leuške a Teuškovi.
    Eli vie kto som. Vie, že som jej mama a ako veľmi ju ľúbim aj keď papať dostáva aj od iných. Takto to je a tak to malo byť. U nás robíme všetci všetko spolu a tým si vytvárame nezabudnuteľné a nepretrhnuteľné putá, ktoré sú nielen medzi mnou a mojou dcérou ale aj medzi ňou a jej staršími súrodencami. Dosť bolo sĺz, čiernych myšlienok a pocitov zlyhania. ❤Ľúbia sa, sú milované, zdravé, šťastné a len na tom záleží❤

    Baby mate niektora skusenosti s koloidnym striebrom?Myslim ci ho davate detom,nie sebe.Hlavne ma zaujima kvapkanie do nosa-ako casto(kolkokrat denne kvapkate)a ako dlho ho davate?Ako ho skladujete a aky druh kupujete(hustota 10-20ppm)?Dakujem za odpovede?

    ataner81
    8. dec 2016    Čítané 19329x

    Vivat materská demencia! Spravila ma hviezdou dňa

    Obyčajné piatkové ráno. Obriadim deti, seba, ale keďže sa chystám do mesta „ŽIŤ“ - rozumej idem na krv a do banky niečo vybaviť, tak sa chystám aj namaľovať. Pri troch hurikánoch menší problém ale s rozumnou organizáciou sa to dá.


    Na Eli sa vyškieram, robím opičky len aby drobec nezačal plakať.
    Teuško ma dovolené robiť inventúru v spodnom šuflíku so svojím oblečením. Takže vyhádže všetko to, čo sa mu nepáči, poroznáša po celom dome a to pekné si podľa uváženia poskladá späť do šuflíka. Zábava na takú polhodinku.
    No a najstaršej som dala do ruky kefu, nech ma češe. Výborne, namaľovala som si tvár na svoj zúbožený ksicht a čakáme na mamu.

    Keď prišla, beriem Ušku za rúčku a ideme do škôlky. Už cítim vietor vo vlasoch a závan „slobody“, tak spolu oduševnene obdivujeme každý kamienok, zdravíme všetkých psov a učíme sa nové farby, čím pozabudnem na čas... Klasická nestíhačka. V škôlke šupnem na topánky návleky, aby som im to tam nezablatila, prezlečiem piškotku, strčím ju do triedy a letím na autobus.

    Po ceste na mňa pískajú roboši a ukazujú palec hore. „Nooooo Renáta, ešte nie si na zahodenie!“ Škerím sa ako na udeľovaní Oscarov a pyšná na seba nastúpim do plného autobusu. Ľudia sa na mňa dívajú, usmievajú a kyvkajú hlavou. Vypínam hruď v opare blaženosti, aká som hviezda, a rozdávam úsmevy na všetky strany.

    Konečne moja zastávka, vystupujem a na to milý pán šofér: "Ale panička, to ste nemuseli. Blato sa tu ešte nanosí a ja to večer pozmývam. A kde ste kúpili tie sponečky? Aj dcéra také chce.“

    Tak milé dámy, ja som celú tú cestu v autobuse mala na topánkach návleky zo škôlky (červené!) a vo vlasoch sponky (5 kusov) My little pony aj s farebnými stužkami, čo majú tie kone namiesto chvosta. Ešteže tam nebol nikto známy. Dúfam.

    foto: pixabay.com

    ataner81
    1. dec 2016    Čítané 18131x

    Mackove spomienky

    Kupované v chvate, bez rozmýšľania, ako prvé čo prišlo pod ruku aj napriek tomu, že sa mi vôbec nepáčilo. Totižto pre moje ustavične grckajúce dieťa bolo 8 pyžamiek na týždeň málo. Veľkostne nesedí, čo ma privádzalo do zúrivosti, keďže nôžky z neho furt vychádzali. Tata sa smial, že deti vyzerajú ako „basmani“ a babka, že sú ako „húseničky“.

    Keď prvá dcérka z neho vyrástla, chcela som ho okamžite vyhodiť. Pri triedení vecí som na to akosi zabudla a odložila ho k ostatným veciam pre ďalšieho súrodenca a neskôr pre ďalšieho súrodenca (záhadným spôsobom sa vždy ocitlo medzi odloženými vecami s nápisom „ešte sa zíde“).

    Je samá žmolka od ustavičného prania od grciek mojich dcér a hovienok môjho syna. Má neidentifikovateľné a nevyprateľné fľaky od starších detí, ktoré silou mocou chceli pomáhať pri prebaľovaní alebo len tak pohladkať svojimi špinavými rúčkami milovaného mladšieho súrodenca (áno, moje deti majú aj špinavé rúčky lebo im dovolím aby sa napapali samé, môžu maľovať rukami či hrať sa s plastelínou bez toho aby som ustavične za nimi lietala s vlhčenou utierkou či riešila bodrel čo narobia). Teraz som za to strašne vďačná lebo pri každom fľaku sa mi vynorí krásna spomienka.

    V škatuli "ešte sa zíde"sa ocitlo aj tehotenské tričko. Široké, pohodlné, s krásnymi zlatými nožičkami na boku bruška. Kupovala som ho, keď som čakala prvú piškotku. Na horúce letné dni úplne ideálne. Ešte teraz si pamätám, ako hrdo som si v ňom vykračovala po ulici a vystavovala na obdiv moje guľaté bruško. Druhý piškotik je jarné dieťatko, tak bolo využité na doma. No a pri tretej už boli viditeľné známky nosenia, tak poslúžilo ako pyžamo.

    Kapitolu s názvom "tehotenstvo" som definitívne uzavrela a už aj z posledného môjho bábätka sa pomaly stáva malá slečna, tak som sa rozhodla vytvoriť niečo, čo mi tieto dve dokonalé obdobia bude stále pripomínať.

    To pyžamko je moje najobľúbenejšie a najkrajšie detské pyžamko, aké kedy moje deti nosili a budú nosiť. Mimoriadne vzácny kúsok nevyčísliteľnej hodnoty, plný tých najúžasnejších a najvýnimočnejších spomienok na miminkovské obdobie mojich troch piškotiek. No a tá nožička na brušku macka je z trička, ktoré som mala na sebe počas všetkých troch tehotenstiev, keď som ich nosila pod srdcom .

    #diy #tvorenie