aurolea
28. feb 2013

Vlasovce ako ich nepoznáte

Vlasovce, alebo mikrofilárie sú parazity krvného a lymfatického systému. Do nášho organizmu sa dostanú po poštípaní bodavým hmyzom, napr. ovadmi, komármi, pakomármi, strečkami...

Sú to parazitické hlístovce z rodu Dracunculoidea a Filaroidea. Žijú v spojive a v cievnej sústave stavovcov. Ich tenké, vlasovité formy sa nazývajú filárie. Samice sú živorodé, larvy (mikrofilárie) žijú v krvi, ktorú nasaje medzihostiteľ (kliešte, hmyz). V jeho tele sa larvy ďalej vyvíjajú. Pri ďalšom nasatí krvi zo stavovcov prechádzajú do ich organizmu.Vlasovce žijú v lymfatických cievach a uzlinách bránia prietoku lymfy. Tu sa združujú do klbiek, upchávajú miazgové cievy alebo uzliny a dráždia okolité tkanivo. Výsledkom sú nádory a neskôr zapuzdrené miesta.

Prenášačmi sú rôzne druhy komárov. Vlasovec očný (Loa Loa) sa vyskytuje v západnej Afrike a prenášajú ho ovady. Žije v podkožnom väzive človeka, kde vyvoláva vznik hrčovitých nádorov. U Európanov napáda aj očné spojivo.Mikrofilárie, hlavne dospelé jedince, si nájdu bezpečný úkryt v čelných dutinách a vo vedľajších nosných dutinách. Živorodé samičky, raz oplodnené, produkujú denne desiatky lariev. Larvy potom s hlienmi stekajú nosnou sliznicou. Žijú niekoľko rokov.

Oko je spojené s nosnými slznými kanálikmi, čo je pre niekoľko milimetrov veľké larvičky hotová autostráda. Alergikom vtedy slzia, pália, režú oči a oční lekári nie sú schopní vystopovať tak nepatrnú záťaž, iba vidia, že je oko trvale zapálené.

Vlasovce tiež zvyšujú vnútroočný tlak, pretože upchávajú očné cievy. Lekár si červené oči alebo svŕbenie vysvetľuje premrštenou reakciou tela na bezvýznamné podnety ako je prach a peľ, zatiaľ čo alergik bojuje svoj zbytočný boj so skutočnými „votrelcami." 

Infikovaného hmyzu je stále viac a je tu nekonečná šanca sa každé leto reinfikovať. Nosná dutina je spojená cez nosohltan a Eustachovu trubicu so stredným a vnútorným uchom, kde majú vlasovce božský pokoj. Dostanú sa tam v období, kedy by ste ich nevideli ani pod lupou a stále ticho rastú. Jedného dňa už pohyb larvičiek okolo ušného nervu začne spôsobovať šum, pískanie alebo dokonca burácanie v uchu. A tinitus je na svete.

Čiže vlasovce môžu stáť za mnohými nevysvetliteľnými alergiami, ktorých sa niektorí z nás nemôžu zbaviť celý život. Nie je však nemožné sa s nimi popasovať a byť opať zdravý.

Prídite sa aj vy dať ku nám vyšetriť, či príčinou vašich problémov nie sú práve spomínané  vlasovce. Tešíme sa na vás 🙂

Začni písať komentár...

Odošli