baboadel
5. nov 2023
294 

Chudoba cti netratí

Prepáčte, že na začiatok článku teda na jeho nadpis som si požičala známy výrok. Včera som mala takú príhodu alebo to nazvem zážitok. Prechádzala som sa jesenným mestom a zo zadumania ma vytrhlo oslovenie :"Pani kúpte si prosím časopis Nota Bene". Veta už mnohokrát predtým počutá. Niekedy len odpoviem, ďakujem pekne neprosím si. Alebo v horších chvíľkach nereagujem. Aj teraz som sa chystala vysloviť tú formulku :"Ďakujem pekne". No zastavila ma naliehavosť v jej očiach. Dobre teda, pozriem sa na drobné. Našmátrala som v peňaženke dve eurá. Podávam ich so slovami nech sa páči a časopis si nechajte. Žena pozrela na mňa a hovorí : Pani ja to takto nechcem, prosím kúpte si časopis sú tam aj dobré články. Fúha tak toto som nečakala, priznám sa pri toľkých ľudoch, čo žobrajú na alkohol, drogy človek už ostáva skeptický. V duchu som sa zahanbila a  hneď nasledovala otázka : A koľko stojí časopis ? Žena odpovedala. Snažila som sa ešte prehrabať vrecká aby som našla požadovanú sumu. Žena peniaze zobrala a podala mi výtlačok NOTA BENE a poďakovala sa. Teraz už viem, že keď natrafím na túto "predavačku" Nota Bene vždy pohľadám drobné a časopis si kúpim. Dúfam, že táto žena si zaslúži domov a lepšiu budúcnosť. Kto má takúto poctivosť v krvi naozaj nemôže byť zlý. Prajem aby sa osud obrátil a dal šancu ľuďom, ktorí si to zaslúžia.

Kupujem stale, keď som v meste. Vždy im dám viac, sú vďační. Zaráža ma však, že neraz som si kupovala časák až okolo 11tej a pán povedal, že dnes som prvá, čo si kúpila a stojí tam od rána. A pritom je tam ozaj kvalitné čítanie, nie ako tie bulvárne odpady...

5. nov 2023

teraz nerypem, ale preco sa ti ludia nezamestnaju normalne, napr. v tescu alebo inde? Aky vyznam ma predaj predrazeneho casopisu?

5. nov 2023

a este pochopim, ked je niekto ztp a na voziku, ale vacsina vladze stat vonku dost dlho, tak by asi zvladli aj inu pracu, hm?

5. nov 2023

@tehulka2011 Myslím, že tento časopis predávajú bezdomovci a predajom si privyrábajú na ubytovanie a stravu v charite. No neviem či je spoločnosť nastavená tak, že s veľkou ochotou zamestná nejakého bezdomovca. Skôr treba spoločnosť nastaviť tak, aby nebolo toľko ľudí, ktorí skĺznu na takú hladinu chudoby, že prídu o všetko. Veľa je takých, ktorým nemá kto pomôcť. Títo predajcovia aspoň skúšajú si privyrobiť a nesedia s flašou alkoholu na lavičkách a nežobrú.

5. nov 2023

neviem no, ked zase citam, aky je velky nedostatok pracovnej sily na take tie jednoduchsie pozicie, chodia k nam pracovat Srbi a podobne, a potom vidim mladeho cloveka (na pohlad zdraveho), ktore na krizovatke predava tento casopis

5. nov 2023

Začni písať komentár...

Odošli