bally
30. júl 2017
2560 

Ako podať drobcovi prvú pomoc pri prehriatí alebo úpale?

Počas letných dní je takmer nemožné ukryť sa pred neznesiteľnými horúčavami. Doma máme možno o stupeň menšiu teplotu ako je vonku a nech robíme, čo robíme, vzduch sa ani pri otvorených oknách a dverách nepohne. Pobyt v rozhorúčenom aute sa stáva neznesiteľný už odvtedy, keď do neho nastupujeme. Niet sa preto čo čudovať, že nás tieto dni lákajú k vode. Ani nevinné schladenie sa v bazené či v jazere však nemusí dopadnúť dobre.

Úpal a prehriatie nie je to isté

Kým k úpalu sa dopracujeme len pobytom na priamom slnku, prehriatie nám práve naopak hrozí v teplom a nevetranom prostredí. Keď k tomu pridáme ešte aj fyzickú aktivitu, nedostatok tekutín, tesné a nepriedušné oblečenie, problém môže byť na svete. Ako zistíme, čo trápi našeho drobca?

Pri prehriatí môže byť dieťatko unavené, bledé, malátne a celkovo zoslabnuté. Môže sa sťažovať na bolesť hlavy, potí sa, má zrýchlené dýchanie a pulz a pocit na vracanie. Horúčky sa môžu vyšplhať aj nad 40 °C a môžu ich sprevádzať kŕče.

Pri úpale bývajú horúčky o čosi nižšie, okolo 39 °C. Dieťatko sa môže sťažovať na bolesť hlavy, závraty a zvracia. Na rozdiel od prehriatia sa drobec nepotí, práve naopak, koža je suchá a väčšinou aj spálená od slnka. V závažnejších prípadoch hrozia aj kŕče a bezvedomie.

Ako podať prvú pomoc?

Dieťatko treba dať okamžite do tieňa alebo chladnej a dostatočne vetranej miestnosti. Najmä v horúcich letných dňoch môže byť hľadanie takýchto miest dosť komplikované, skúste preto porozmýšľať, ako by ste mohli aspoň o čosi schladiť vzduch v miestnosti – klimatizácia, ventilátor, otvorená mraznička, ... Malému pacientovi uvoľnite odev, alebo ho vyzlečte a snažte sa ho schladiť pomocou studených obkladov a zábalov. Ale pozor, teplota musí ísť dolu postupne a pomaly. Príliš rýchlym schladením by mohlo telo dostať teplotný šok. Na lieky na zníženie teploty v tomto prípade zabudnite. Treba zároveň doplniť chýbajúce tekutiny, najlepšie vychladené minerálne vody, vodu s kuchynskou soľou alebo studený čaj. Ak dieťatko vracia, snažíme sa mu podávať tekutiny po lyžičkách, ideálne rehydratačný roztok, ktorý dostanete kúpiť v lekárni. Dieťatko v žiadnom prípade nevystavujte v nasledujúcich dňoch priamemu slnku. Pokiaľ sa stav nemení alebo dokonca zhoršuje, bezodkladne kontaktujte lekára, ktorý zváži prípadnú liečbu liekmi alebo podanie infúzií.

Radšej sa úpalu a prehriatiu vyhnite

Kto by si chcel kaziť leto podobnými nepríjemnostiami. Ako im teda môžeme predísť? 

  • Pri ceste autom sa snažte používaťklimatizáciu. Pokiaľ patríte k rodičom, ktorí pri deťoch zásadne klímu nepoužívajú, robte si častejšie prestávky, počas ktorých dieťatko vyberiete z auta, zapnete klimatizáciu, aby sa auto ochladilo a potom pokračujte v ceste. Počas veľkých horúčav sa dokáže vzduch v aute prehriať už za pár minút.
  • Rovnako sa majte na pozore pri pobyte v nevetraných, neklimatizovaných a uzavretých priestoroch, akými môže byť kancelária, ale aj napríklad mestská hromadná doprava.  
  • Neustáledieťatku núkajte piť, aj keď nie je smädné, dostatočný príjem tekutín je v takýchto horúčavách základ.
  • Pri pobyte na slnku by mali byť neodmysliteľnou súčasťou výbavičky aj pokrývka hlavy a ľahké, svetlé a vzdušné oblečenie. 
  • Dieťa by malo dostatočne oddychovať v tieni a nie sa zbytočne preťažovať na priamom slnku, preto sa mu snažte jeho hry s kamarátmi trošku korigovať.
  • A v neposlednom rade sa natierajte opaľovacím krémom s vysokým UV faktorom a snažte sa nezdržiavať na slnku v čase obeda, kedy je najintenzívnejšie.

Nech vám krásne zážitky z leta nič nepokazí.

#zdravie #upal #prehriatie

Foto: pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli