#aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #relax #kupel #starostlivost #telo #chodidla #mysel

    Poznáte to. Vonku teplo, v práci stres, nervozita. Každý deň nám vie priniesť okrem pozitívnych podnetov aj negatívne.. Svoje telo vystavujeme pravidelne stresovým situáciám a len málokedy vieme myslieť aj na jeho odpočinok. Koľko krát si pred spaním poviete : Veď ešte musím zajtra spraviť tamto, po práci ešte niečo vybaviť , deťom treba spraviť program na víkend... Telo a aj myseľ si pýta zrelaxovať ...
    Ku zdraviu psychiky vieme dopomôcť našimi každodennými rituálmi. Základné denné rituály pre pevné zdravie našej psychiky sú:
    Dostatok spánku, zdravá strava a dostatok čistej vody, pohyb, čerstvý vzduch a slnko, objatia a sociálne väzby. A ako inak, esenciálne oleje 🙂
    Esenciálne oleje nie sú zadržiavané hematoencefalickou bariérou a na rozdiel od väčšiny látok prechádzajú priamo do mozgu. Veľký vplyv majú na limbickú časť mozgu, to je tá, ktorá zodpovedá okrem iného aj za naše emócie, pracuje s našou pamäťou,so spomienkami a náladami. Zároveň má vplyv na vzorce myslenia a chovania. Limbický systém tiež ovplyvňuje endokrinný a nervový riadiaci systém. Ovplyvňuje teda riadenie celého tela od rastu a obnovy buniek, trávenie, imunitu, chuť na jedlo až po sexuálnu energiu. Esenciálne oleje patria medzi najlepšie podporné prostriedky k ozdraveniu psychiky. Toľko v skratke k otázke, ako môžu esenciálne oleje liečiť psychiku a dopriať telu a aj mysli zaslúženú úľavu 🙂

    Vyrobiť si soľ do kúpeľa je jednoduché, je dostupných veľa spôsobov a receptov, ako na to.
    Ja vám predstavujem moju favoritku.
    Táto soľ obsahuje epsomskú a himalájsku soľ, olej z hroznových jadierok a esenciálne oleje levanduľu, pomaranč a rozmarín.

    Epsomská soľ alebo horká soľ je známa svojimi blahodarnými účinkami na zdravie. Obsahuje minerály horčíka a síranu, ktoré sa ľahko vstrebávajú cez kožu, a preto je kúpeľ ideálnou voľbou, ako doplniť tieto pre telo dôležité minerály. Pomáha pri relaxácii a regenerácii organizmu nielen po športovom výkone.
    Horčík je pre organizmus veľmi dôležitý, znižuje zápaly, pomáha funkcii svalov a nervov a pomáha produkovať hormón zodpovedný za pocit šťastia - serotonín.
    Sírany sú tiež veľmi podstatné, zlepšujú vstrebávanie živín do tela a naopak pomáhajú vyplavovať toxíny a tiež zmierňujú migrény.

    Himalájska soľ sa zvykne označovať aj ako „soľ života“ a to vďaka svojim liečivým a očisťujúcim účinkom. Výnimočnosť himalájskej soli tkvie vo vysokom obsahu chloridu sodného (90%), čím má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Je vhodná najmä pre astmatikov, no priaznivo pôsobí aj pri prechladnutí, strese, nespavosti a kožných problémoch. Je možné ju použiť aj pri detoxe - formou kúpeľa. Kvalitná himalájska soľ však dokáže ešte omnoho viac.Priaznivo pôsobí na obehovú sústavu,detoxikuje organizmus,je
    neoceniteľná pri diabetes (vyrovnáva hladinu cukru v krvi),odďaľuje príznaky starnutia,zvyšuje libido,
    upravuje metabolizmus,spevňuje kosti,
    má močopudné účinky, čím prispieva k zdraviu močových ciest, no zároveň telo hydratuje,
    priaznivo pôsobí na nervovú sústavu,
    napomáha imunite, čo sa odzrkadlí na zdravotnom stave alergikov a astmatikov,
    vhodná pri problematickej pleti ako peeling.

    Olej z hroznových jadierok
    Antioxidačné účinky sú až 50x vyššie ako má vitamín E a asi 20x vyššie než pri vitamíne C. Vypína ochabnutú a vráskavú pleť,hojí problematickú pleť, sťahuje póry a hydratuje a regeneruje pokožku. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému. Pomáha pri ochoreniach kože, ako napr ekzémy,psoriáza,šupinatá,popraskaná a podráždená koža či koža so sklonom k svrbeniu.

    Levanduľa
    Prispieva k hlbokej relaxácii, pomáha navodiť dobrý spánok. Tlmí zápaly a používa sa aj na ekzémy a psoriázu. Upokojuje myseľ a uvoľňuje telo.

    Pomaranč
    Má vplyv na zoslabenie depresie, je povznášajúci a účinný na nespavosť. Je výborný na upokojenie psychiky a posilnenie v čase väčšieho tlaku či stresu.

    Rozmarín
    (Zvyšuje krvný tlak, nesmie sa užívať pri vysokom tlaku!)
    Je vhodný pri stuhnutí svalov, pri svalových kŕčoch a bolestiach kĺbov. Zvyšuje koncentráciu a zlepšuje funkciu mozgu, zlepšuje pamäť. Uvoľňuje od stresu a je skvelým životabudičom. Je známou rozveseľujúcou bylinou, ktorá prináša nadšenie a sebadôveru a pomáha prekonať apatiu.

    Ďalší adepti na relaxačnú pomôcku sú doslova bomboví 🙂 tieto bombičky do kúpeľa som rozdelila na použitie vo vani, to je tá väčšia a tie menšie sú na ubolené a uťahané nohy po celom dni. Veľká bomba obsahuje eo eukalyptus,borovicu,klinček a levanduľu, tie malé obsahujú to isté, plus gáfor.

    Borovica
    Používa sa pri reume, boľavých svaloch a kĺboch, posilňuje nervy a zlepšuje náladu. Prináša pocit vitality, vštepuje pozitivitu a obnovuje sebadôveru

    Eukalyptus citrónový
    Podporuje dýchanie, zmierňuje bolesť svalov, pomáha pri reumatizme a artritíde. Upokojuje myseľ a povzbudzuje telo

    Gáfor
    Tlmí bolesť, podporuje nervy a cievnu sústavu, aj stavy ťažkých nôh

    Klinček
    Je účinný proti bolesti, zmenšuje opuchy, upokojuje boľavé svaly, šľachy a kĺby a uvoľňuje kŕče.

    Pripomínam, že aromaterapia môže byť veľmi individuálna a aj v tomto prípade platí, že nie všetky oleje môžeme použiť na určité zdravotné komplikácie a diagnózy.Ak vás však tento spôsob relaxu a liečenia zaujal, prípadne by ste chceli nájsť kombináciu na mieru na váš problém, som tu pre vás a môžete zanechať komentár s daným problémom, rada vám pomôžem a nasmerujem vás na správne kombinácie . Ps. tá vôňa je niečo neskutočné 😉
    P.s. 2 pripomínam, že toto nie je ponuka predaja alebo platenej služby, poradím vám rada dobrovoľne a nezištne.

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #imunita #podporaimunity

    Aj v lete dokáže počasie prekvapiť náhlou zmenou teploty. Veľa krát to môže mať za následok neduhy, ktoré všetci veľmi dobre poznáme. U niekoho len mierna nádcha,u niekoho chrípka ,,se vším všudy " 🙂 My sa snažíme doma podporovať imunitu celoročne. Najmä vhodnou a vyváženou stravou, detičky majú svoje vitamíny ale nechýba u nás difuzér a v ňom mix obľúbených olejov. Stačí večer pred spaním prevoňať miestnosť, kde sa bude spať a nechať oleje pracovať. Na imunitu môžeme nahliadať ako na svoje Ja. Pokiaľ sme vnútorne plne vyživení z hmotnej aj psychickej stránky, sme spokojní, oddýchnutí a staráme sa o seba, potom sa toto všetko odzrkadlí aj na tom, aká silná je naša imunita.
    V rámci očisty tela myslite najmä na svoje črevá a pečeň, to je ,, centrum" imunity. Jedným z orgánov, ktorého nedostatočná funkcia má vplyv na znižovanie imunity je štítna žľaza.
    Aké oleje sú vhodné na podporu imunity? Sú to citrón, fenikel,oregano, klinček, škorica, pomaranč, aníz, kadidlo. C
    No a čo je vhodné použiť už pri ochorení? My používame tieto olejčeky, ktoré sú vhodné aj pre detičky. O ich účinkoch si môžete pozrieť aj v predošlom príspevku. Do difuzéra kvapnem na cca 120ml vody po 2 kvapky z citróna,borovice,klinčeka a oregana, prípadne vymením podľa vône nejaký za pomaranč, tea tree, kombinácie sú nádherné a účinky vidieť už po dvoch, troch dňoch.

    Oregano:
    Používa sa ako prírodná alternatíva namiesto antibiotík. Zabíja baktérie, kvasinky,infekcie,pomáha pri bolesti zubov a uší. Je antiseptický , výborný proti plesniam. Účinne potláča bolesť, eliminuje nežiaduce účinky liekov.

    Klinček:
    Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, je to jeden z najsilnejších antioxidačných olejov. Je vhodný na všetky typy infekcií. Výborný najmä pri bolesti zubov, podporuje zdravé trávenie, peristaltiku čriev, vstrebávanie živín v črevách, eliminuje parazity. Navyše je to prírodný repelent, jeden z viacerých 🙂

    Ostatné esenciálne oleje sú podrobnejšie rozpísané v predchádzajúcich správach.

    baska_zet
    Správa bola zmenená    20. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #repelent #deti

    S letom prichádza okrem dovolenkovej sezóny aj sezóna komárov,kliešťov a iných dotieravých kamošov 🙂 Ako si vyrobiť domáci repelent? Spôsobov je viac, ja vám predstavím moje 2 najobľúbenejšie . Prvý spôsob je v olejovom základe. Nosičom môže byť akýkoľvek nosný olej, no ja odporúčam Nimbový, tento olej je sám o sebe repelent a hmyzákov pekne odpudzuje , keď pridáte správne eo, máte repelent ako vyšitý. Príprava je jednoduchá a takto namiešaný repelent má dlhší účinok, dokonca sa môže aplikovať aj na kožu zvieratiek ( eo vyberáme podľa vhodnosti) a im vydrží pôsobiť aj niekoľko dní. Jediná nevýhoda je, že pri kontakte s oblečením sa veci zamastia, preto takto miešaný repelent dávam hlavne v lete na členky, zápästia a za uši, kde nepríde do kontaktu s oblečením . Druhý spôsob je tiež jednoduchý, stačí vám levanduľová alebo rozmarínova esenciálna voda a vhodné eo.Tento repelent sa môže striekať aj na oblečenie, aj na telo. Pred použitím ho treba riadne pretrepať.
    Repelent si môžete namiešať aj pre konkrétny druh hmyzu, na každý totiž pôsobia mnoho krát iné eo. Ja osobne mám najradšej tieto oleje a detičky sú chránené perfektne. Sú to levanduľa, céder, klinček a citronela. Najčastejšie robím práve ten na vodnej báze, aplikácia je rýchla a príjemne osvieži.
    Tak čo, skúsite si niečo namiešať aj doma?

    Nakoľko mi bol pôvodný príspevok nahlásený a zmazaný, s dovolením admina Modrého koníka ho môžem opätovne uverejniť. Chcem sa poďakovať aj takýmto osobám, veď bez týchto situácii by sa človek nikam nepohol, nič by sa nenaučil a nesnažil sa robiť veci lepšie.

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdravie #zdraviezprirody #totoniejepredaj #totoniejeponukasluzieb #prirodnalekarnicka

    V dnešnom článku vám predstavím oleje vhodné pre deti. Každá mama sa snaží pre svoje dieťa robiť len to najlepšie a keď príde na rad taký soplík, tak s ním prichádza aj kolotoč odsávania,kvapkania kvapiek do nosa, celodenné čajovačky. Ja vám predstavím oleje plné nádherných vôní a dozviete sa o ich účinkoch, ako môžete pomocou nich tento boj skrátiť o nejaké tie dni. Ja hovorím, že každý deň , o ktorý sa mi skráti choroba je deň k dobru 🙂 príjemné čítanie a nasávanie vedomostí o posilnení imunity a voňavej liečby 🙂

    Najskôr si predstavíme zoznam esenciálnych olejov, ktoré sú pre tie najmenšie detičky vhodné (od 6 mesiacov):
    Borovica,Bergamot, Cédrové drevo, Citrón, Citronela,Cyprus, Fenikel, Grep, Koriander, Kadidlo, Levanduľa, Mandarínka, Myrha, Neroli, Pomaranč, Palmarosa, Ruža, Ružové drevo, Rumanček, Santalové drevo, Slamienka, Tea tree.

    Podľa mňa sú tieto oleje ,,must have " a hneď vám k nim budem aj písať prečo. Sú to :

    Borovica
    Má antiseptický účinok v dýchacích a močových cestách a v pečeni. Stimuluje činnosť kôry nadobličiek. Používa sa na krčné, pľúcne a nosné infekcie, zápaloch dutín a priedušiek,kašli,astme a bronchitíde.
    Pomáha pri nachladnutí a chrípke, čistí pľúca od hlienu. Zmierňuje zápaly močového ústrojenstva. Okrem toho je výborným pomocníkom pri reume, boľavých svaloch a kĺboch, posilňuje nervy a zlepšuje náladu. Prináša pocit vitality, vštepuje pozitivitu a obnovuje sebadôveru.

    Citrón
    Jeden z najlepších stimulantov imunitného systému. Zlepšuje tvorbu bielych krviniek, riadi látkovú výmenu, posilňuje nervový systém. Je antiseptický a ničí baktérie, čistí krv,obličky, pečeň, žlčník a brušnú slinivku. Zlepšuje pružnosť žíl, udržuje pružnosť tkanív a spomaľuje proces starnutia. Znižuje krvný tlak, čistí pokožku. Je to silné antivirotikum, pôsobí proti parazitom a baktériám, je výborný pri tráviacich ťažkostiach ( výborný pri tehotenských nevoľnostiach) , pomáha pri infekcii močových ciest. Je jedným z najsilnejších olejov na detoxikáciu organizmu, pomáha pri nachladnutí a chrípke. Možno ho využiť aj pri drobných poraneniach.

    Kadidlo
    Zmierňuje zápaly, pomáha normálnej činnosti srdca a harmonizácii cholesterolu v krvi, prispieva k zdraviu kĺbov, reprodukčného i dýchacieho systému.
    Pri respiračných ochoreniach pomáha pri vykašliavaní, čistí vzduch, pôsobí silne protivírusovo, antibakteriálne a je výborný proti plesniam. Stimuluje imunitu a pomáha nabudiť samouzdravovacie procesy v tele. Upokojuje nervovú sústavu a pomáha pri depresiách a úzkosti.
    Kadidlových olejov je veľa druhov a podľa mňa je tento olejček doslova dar od boha.

    Levanduľa
    Ukľudnuje centrá v mozgu a chrbtici, zmierňuje kŕče, posilňuje srdce a ukľudnuje srdcové nervy, lieči rany každého druhu, popáleniny, tíši bolesť a urýchľuje regeneráciu pokožky. Prispieva k hlbokej relaxácii a pomáha navodiť zdravý spánok. Používa sa na ekzémy, má protiplesňové vlastnosti, čistí pokožku a zmierňuje začervenanie a podráždenie. Používa sa na zmiernenie jemných vrások a strií. Napomáha normálnemu tráveniu a funguje ako výborný repelent.

    Tea tree
    Tento olejček má širokospektrálne využitie. Je oceňovaný ako silne antivirotický, antibakteriálny, antiseptický a protiplesňový olej. Pomáha pri ekzémoch, psoriáze, ranách (aj pooperačných),popáleninách,podráždenej pokožke a štipnutí hmyzom. Lieči afty, bradavice, ďasná a zuby, príušnice, používa sa pri infekciách dýchacích ciest, kašli, chrípke, nachladnutí,zápale priedušiek, uší. Používa sa na črevnú virózu, zápal močového mechúra. Má posilňujúci účinok na pľúca, srdce a nervový systém. Neutralizuje živočíšne jedy ( osy, včely, komáre....)

    Rumanček
    Je to silný antioxidant, zvyšuje imunitu. Veľmi dobre hojí pokožku, popáleniny, jazvy, rany ... Uľavuje od bolesti a podporuje liečenie. Používa sa pri zápche, kŕčoch, opuchoch a zápaloch ďasien. Zmenšuje podráždenosť a nervozitu, tíši hnev, pomáha pri depresii, úzkosti a ADHD, je vynikajúci pri nespavosti.

    Pomaranč
    Ukľudnuje nervy, pri difuzovaní uľahčuje zaspávanie, posilňuje srdce, ničí baktérie. Je nápomocný pri kolikách a bolesti brucha. Je jeden z najlepších olejov na zažívacie ústrojenstvo. Optimalizuje srdcovú činnosť a vysoký tlak. Je povznášajúci a je výborný na upokojenie (nielen) detskej psychiky.

    Pri používaní olejov je potrebné pozorovať reakcie. U detí do 6 rokov nie je vhodné používať eukalyptus a mätu. Oleje výborne fungujú spolu, preto skúšajte kombinovať 2-3 druhy olejov, ktoré majú podobné účinky. Pri potieraní olejov na kožu sa musia vždy zriediť v nosnom oleji ,o správnej koncentrácii sa treba vždy poradiť s aromaterapeutom.

    baska_zet
    Správa bola zmenená    14. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #deti

    Esencie a deti - hlavne bezpečne.
    Pamätám si, keď som ako dieťa behala po záhrade starej mamy a ovoniavala som všetky kvety, ktoré tam mala. Pamätám si skoro všetky vône a všetky sa mi spájajú s určitými pocitmi a emóciami. Vône sú silné kotvy, a ak sú používané správne , vedia byť silnými liečiteľmi. Esencie sú viac než vhodné pri harmonizovaní detského organizmu. No a ako sa hovorí, všetko s mierou !
    Esenciálne oleje sú veľmi koncentrované a silné. U detí by sa mali používať naozaj veľmi opatrne. Existujú určité zásady použitia olejov u detí.
    Oleje sa detičkám riedia a sú len na vonkajšie použitie, najlepšie formou difúzovania a masáže. Nikdy sa deťom esencie nedávajú priamo do očí, nosa alebo okolia . Dotyky majú pre deti veľký význam a sú nesmierne dôležité. Dodávajú im pocit lásky, istoty, bezpečia a posilňujú citovú väzbu. Práve preto je masáž najvhodnejší spôsob aplikácie. Môžu sa pridať aj do kúpeľa.
    Opakovanie matka múdrosti :
    ❗ Esenciálne oleje sa nesmú používať pri deťoch do 6 mesiacov. Vždy sa musia riediť v nosnom oleji, koncentrácie sa odvíjajú od veku. Pred použitím eo sa treba poradiť o vhodnosti pre detský organizmus. Nikdy sa deťom nepodávajú čisté❗
    V ďalšom príspevku vám napíšem o olejčekoch, ktoré by každá maminka mala doma mať, predstavíme si takú mini lekárničku 😉

    baska_zet
    Správa bola zmenená    13. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie #pouzitie

    Použitie esenciálnych olejov
    Poznáme 3 spôsoby použitia esenciálnych olejov. Inhalácia, povrchová aplikácia a vnútorné užitie. V dnešnom príspevku vám predstavím tieto 3 spôsoby podrobnejšie.
    ❗Upozornenie: esenciálne oleje treba používať vždy bezpečne, najmä čo sa týka použitia pri malých deťoch. Vždy je potrebné sa informovať o konkrétnom oleji a spôsobe použitia ❗

    Inhalácia
    Aromatické použitie sa zvyčajne vykonáva priamym vdýchnutím esenciálneho oleja, najčastejšie z dlaní alebo jemným rozptyľovaním pomocou difuzéra,aromalampy alebo napríklad aj parným kúpeľom. Aj jedna kvapka stačí na dosiahnutie terapeutických účinkov, keďže dokáže nahradiť v priemere 3-4 šálky rastlinnej suroviny. Táto metóda je rýchla, ľahká a aj ekonomicky výhodná.
    Difuzéry vytvárajú z esenciálneho oleja a vody jemnú hmlu, ktorá sa ľahko šíri vzduchom a zároveň ho čistí a zvlhčuje. Fungujú na základe studenej difúzie, pri ktorej nedochádza k zahrievaniu a znehodnocovaniu esencií. Dochádza k očiste vzduchu od patogénov a zápachu a zároveň k želaným účinkom na organizmus. Takto môžete prevoňať váš domov bez použitia toxických zásuvných modulov či sviečok na báze chemických vôní. Tú správnu vôňu si môžete namixovať z viacerých jednodruhových olejov tak, ako to cítite najlepšie alebo použiť dopredu profesionálne namiešanú zmes olejov.
    Parný kúpeľ je napríklad vhodný pri ochoreniach dýchacích ciest, nachladnutiach či upchatých dutinách a tiež je výbornou starostlivosťou o pleť. Pomocou pary a olejov sa pleť zvlhčuje a zároveň čistí do hĺbky.

    Povrchová aplikácia
    Pri priamom nanášaní na pokožku je vhodné oleje zriediť v kvalitnom ,, nosnom " oleji. Účinok esencií sa týmto krokom neznižuje, naopak, predĺži sa doba pôsobenia, zlepší sa vstrebávanie a zároveň sa pokožka ochráni. Riedenie olejov závisí od mnohých faktorov, od veku, daného problému, od sily esencie, je to veľmi individuálne, preto je vhodné sa o aplikácii týmto spôsobom poradiť. Oleje sa môžu aplikovať prostredníctvom masáže, obkladov či kúpeľa.

    Vnútorné užitie
    Niektoré oleje sa môžu užívať aj vnútorne, využitie nájdete napríklad aj v kuchyni. Najrozšírenejšie spôsoby vnútorného užívania sú ústne podanie,výplachy , dokonca aj rektálne užitie.
    Pre vnútorné použitie je najlepšie začať s najmenšou dávkou 1-2 kvapkami. Postupne sa dávka môže zvýšiť podľa potreby. Rozsah sa pohybuje v rozmedzí 1-5 kvapiek, denne by sa nemalo skonzumovať viac, ako 20 kvapiek . Nadmerné užívanie už neprináša úžitok a môže byť pre telo potenciálne škodlivé. Je lepšie užiť menšie množstvo kvapiek v jednej dávke a dávku podľa potreby opakovať každých 4-6 hodín.

    Ďakujem vám za váš čas. Toľko v skratke o esenciálnych olejoch . Odvetvie aromaterapie má mnoho využití, spôsobov, je intuitívna a zároveň konkrétna. Teším sa na ďalšie zaujímavosti, ktoré mám pripravené 🙂

    #aromaterapia #esencialneoleje #esencie #zdraviezprirody #zdravie

    Ako fungujú esenciálne oleje?
    Čisté prírodné esenciálne oleje sa získavajú z rôznych častí bylín,krov a stromov, väčšinou parnou destiláciou alebo lisovaním za studena. Jedna malá fľaštička často obsahuje účinné látky z niekoľkých desiatok kilogramov rastliny.

    Esenciálne oleje majú veľmi malé molekuly, preto vedia pri potieraní prestúpiť všetkými vrstvami kože až po vnútorné prostredie tela, alebo sa vdychovaním dostať priamo do riadiacich centier mozgu. Fungujú vo všetkých troch úrovniach bytia,a to fyzickej, emocionálnej aj psychickej. Na rozdiel od chemických liekov sú ich negatívne či nežiaduce účinky pri správnom použití výnimkou.
    MuDr. Daniel Pénoël popisuje 8 oblastí, na ktoré majú esenciálne oleje vplyv.

    *Dedičnosť a tehotenstvo. Aromatické ošetrenie môže zmierniť následky poškodenej DNA alebo škodlivých udalostí, ktoré sa vyskytli počas počatia alebo tehotenstva.

    *Lepšie fungovanie orgánov

    *Esenciálne oleje pomáhajú vytvárať prostredie nehostinné pre patogény

    *Niektoré esenciálne oleje majú schopnosť odstrániť nežiaducich obyvateľov mikroflóry pri zachovaní tých, ktorí sú užitoční

    *Mnohé esenciálne oleje stimulujú a regulujú imunitu

    *Kosti, kĺby a svalové systémy tela. Aromaterapia môže hrať podpornú úlohu pri nápravných či energetických technikách

    *Systém hormonálnych žliaz. Oleje sa môžu použiť na stimuláciu, zmierňovanie alebo reguláciu hormónov, čím následne ovplyvňujú fyzické aj mentálne zdravie, rast a obnovu buniek a mnoho iných procesov.

    *Funkcie, ktoré priamo súvisia s mozgom, čo zahŕňa okrem iného reakciu na bolesť, kontrolu nervového systému, odbúravanie starých tráum a vzorcov chovania, produkciu endorfínov , pamäťové funkcie, pocity hladu, nasýtenosti a libida.

    Esenciálne oleje môžeme používať tromi rôznymi spôsobmi, no správnou kombináciou všetkých troch metód možno dosiahnuť fantastických výsledkov. O tom si ale povieme nabudúce 😉

    baska_zet
    Správa bola zmenená    12. júl 2022    

    #aromaterapia #esencialneoleje #zdraviezprirody #esencie #zdravie

    ,, Kvetiny sú milostným vyjadrením ducha prírody"
    Bettina von Arnim

    Na začiatok vám napíšem pár slov o rastlinách a ich esenciách.
    Účelom esenciálnych ( éterických ) olejov je chrániť rastliny pred stresmi všetkého druhu , otravnými návštevníkmi, baktériami, hubami a inými mikróbami. Tieto esencie slúžia na hojenie rán rastlín, sú tam pre zdravý rast a reprodukciu, zabraňujú dehydratácii a v neposlednom rade slúžia aj na prežitie rastliny v náročných podmienkach. Majú 1000 až 10 000 krát väčšiu silu, ako samotná rastlina. Tak, ako tieto oleje pomáhajú liečiť a chrániť rastliny, môžu mať tie isté účinky aj na nás.

    Pre svoje schopnosti sa esenciálne oleje používajú už tisícky rokov. Boli neoddeliteľnou súčasťou kultúry a liečiteľstva mnohých národov. Poznali ich starí Číňania, Egypťania,Gréci aj Rimania. Taká menšia zaujímavosť, pri odkrývaní pyramíd sa medzi pokladmi našli aj vzácne esenciálne oleje, ktoré nestratili na kvalite ani po tisíckach rokov.

    Vírusy, baktérie a plesne prakticky nemôžu existovať v prítomnosti väčšiny esenciálnych olejov. Už Hippokratés povedal , že ,, Cestou ku zdraviu je každodenná aromatická kúpeľ a vonná masáž".
    Týmto výrokom by som dnešnú mini encyklopédiu ukončila a v najbližšom príspevku vám napíšem, ako esenciálne oleje fungujú. Postupne sa dopracujeme ku konkrétnym esenciám a ich blahodarným účinkom.

    srdiecko3
    22. mar 2021    Čítané 252x

    Zvýšte si Vašu frekvenciu a zlepšite zdravie a imunitu s esenciálnymi olejmi

    Čo je to frekvencia a aký má vplyv na naše zdravie?

    Frekvencia je definovaná ako merateľná intenzita toku elektrickej energie, ktorá je medzi dvomi ľubovoľnými bodmi konštantná. Všetko má svoju elektrickú frekvenciu, tiež esenciálne oleje. Dr. Robert O. Becker vo svojej knihe The Body Electric (Elektrina tela) , dokazuje, že ľudské telo má elektrickú frekvenciu, a že z týchto frekvenčných rovín sa dá veľa vyčítať o zdraví človeka.

    V Štúdii uskutočnenej v roku 1992 na univerzite Eastern State University v Cheny, vo Washingtone zistili, že priemerná denná frekvencia ľudského tela je 62-68 MHz. (Frekvencia zdravého tela je 62-72 MHz.) Keď sa frekvencia človeka zníži, zníži sa aj jeho imunita. Ak sa zníži na 58 MHz, môžu sa objaviť symptómy prechladnutia a chrípky. Pri 55 MHz, sa môžu prejaviť choroby ako sú kvasinky. Pri 52 MHz, sa človek môže nakaziť Epstein-Barrovej chorobou (EB-viróza). Pri 42 MHz, je reálnou možnosťou rakovina. Pri 25 MHz človek začína umierať.

    Podľa Dr. Royal R. Rife, má každá choroba svoju špecifickú frekvenciu. Jeho výskum ukázal, že určité frekvencie môžu rozvoju choroby predchádzať, a že iné ju zničia. Látky s vyššími frekvenciami ničia choroby s nižšími frekvenciami.

    Klinický výskum ukazuje, že esenciálne oleje majú najvyššiu frekvenciu zo všetkých známych prírodných látok. Začínajú na 52 MHz a idú až na 320 MHz (ružový olej) (Pre porovnanie: čerstvá potravina má do 15 MHz, sušené bylinky od 12 to 22 MHz, a čerstvé bylinky od 20 do 27 MHz.) Frekvencie esenciálnych olejov majú schopnosť obnoviť a/alebo udržiavať vlastnú frekvenciu človeka, ktorú potrebuje pre optimálne zdravie. Zároveň vytvárajú prostredie, v ktorom nemôžu žiť mikróby, baktérie, vírusy ani plesne.

    (Vybrala som pre Vás časť môjho článku, zvyšok je na mojom blogu o zdraví - ak máte záujem a chcete vedieť viac napíšte.)

    Prípadne ak Vás zaujíma Aromaterapia, a jej terapeutické využitie v starostlivosti o zdravie, pridajte sa do našej súkromnej skupiny:

    https://www.modrykonik.sk/group/12036/

    veronique2508
    8. feb 2019    Čítané 1238x

    Výzva pre zdravie ♥

    Ahojte,

    verím, že januárový fyzický, duševný, ponovoročný "Mordor" a pocit, že je každý deň pondelok, je už úspešne za nami. Máme tu nový mesiac február a ja som si pre vás pripravila zaujímavú výzvu. Každá z nás by mala viac myslieť na seba a na svoje zdravie. Existujú tisíce chorôb, milióny výhovoriek, ale zdravie máme len jedno. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen ako neprítomnosť choroby alebo postihnutia. Výzva pre zdravie je tu pre teba. Buď nápaditá a kreatívna.

    Ukáž nám, ako športuješ, prechádzaš sa, zdravo sa stravuješ, detoxikuješ, absolvuješ preventívnu prehliadku, kočíkuješ, oddychuješ, cestuješ, upratuješ, uspávaš, klebetíš s kamarátkami, tešíš sa zo života. Jednoducho robíš to, čo ťa robí naozaj šťastnou. Veď radosť je zdravie našej duše. Pozývam ťa starať sa o svoje zdravie. Takže ak chceš urobiť pre seba viac a motivovať pri tom aj ostatných, tak práve pre teba je určená #vyzvaprezdravie.

    Ako sa môžeš zapojiť do výzvy pre zdravie? Je to veľmi jednoduché:

    • pridaj sa k nám do skupiny Ženské veci a sleduj môj profil,
    • svoj príspevok pridaj do skupiny Ženské veci a označ hashtagom #vyzvaprezdravie a #zenskeveci,
    • do výzvy pre zdravie sa môžeš zapojiť aj každý deň, no zakaždým s novým príspevkom,
    • na najaktívnejšiu členku skupiny čaká špeciálny balíček plný darčekov s logom Dr. Skúmavku,
    • vo svojom príspevku môžeš označiť aj svoje koníkové kamarátky, ktoré vyzveš, aby sa pripojili k nám do #vyzvaprezdravie (nie je to podmienkou pre odovzdanie výhry), a tak pomôžeš šíriť osvetu zdravia a prevencie... a, samozrejme, zvyšuješ svoju šancu na výhru
    • výzva pre zdravie štartuje dnes 5. 2. 2019 a potrvá až do konca februára,
    • 1. marca vyžrebujeme 1 z vás, ktorej darujeme absolútnu novinku laboratórií Medirex, a to ,,Laboratórne vyšetrenie oneskorenej potravinovej alergie – Základné potraviny 22“ – domáce vyšetrenie zo suchej kvapky krvi,
    • viac info o výzve pre zdravie nájdeš v tomto štatúte.

    Už teraz sa veľmi sa teším na všetky vaše originálne príspevky a prajem vám, aby ste tento krásny mesiac prežili v láske a zdraví. Užite si nádherné chvíle so svojimi milovanými, prežite naplno každý jeden deň, buďte šťastné a usmievajte sa. Starajte sa o seba a nezabúdajte, že na vašom zdraví záleží.

                                    Veronika ♥

    veronique2508
    31. jan 2019    Čítané 245x

    Sú kontaktné šošovky bezpečné pre naše oči?

    Kontaktné šošovky mnohí považujeme za vhodnú náhradu dioptrických okuliarov. V prípade, že hygienu pri ich nosení podceníme, môžeme si vyrobiť nepríjemné zdravotné problémy. Odkedy ľudia začali nosiť kontaktné šošovky, oftalmológovia museli do svojich diagnóz zaradiť aj zriedkavé ochorenie, nazývané akantamébový zápal očnej rohovky.

    Hygiena šošoviek na prvom mieste

    Nosením kontaktných šošoviek sa môže oko ľahko stať korisťou patogénnych meňaviek. Ide o prvoky, ktoré síce voľným okom nevidíme a možno ich pozorovať iba pod mikroskopom, no môžu spôsobiť akantamébový zápal očnej rohovky. Primárnym zdrojom tejto akantamébovej infekcie oka bývajú najčastejšie zle udržiavané kontaktné šošovky, ktoré sú oplachované buď vo vodovodnej vode, či nosené aj pri kúpaní alebo plávaní. Riziko infekcie sa zvyšuje aj používaním roztokov určených na uskladnenie šošoviek v ochranných puzdierkach, "PO" dobe účinnosti roztoku. Existujú prípady, kedy sa patogénnými meňavkami ľudia infikovali umytím tváre v kontaminovanej vode. Rizikovým faktorom môže byť aj poranenie oka. Môže to byť dokonca aj operačný zákrok, pretože meňavky vďaka veľmi odolným cystám dokážu prežiť aj v sterilných podmienkach.

    Nevyhnutná je včasná diagnostika

    Ochorenie  vzniká po priamom kontakte oka s parazitom. Typickým príznakom zápalu tohto typu je rozmazané videnie, svetloplachosť, silné bolesti v oku vrátane pocitu cudzieho telesa v oku. Ak parazit preniká do hlbších vrstiev oka, množí sa a živí bunkami tkaniva. Vzniká zápalový proces, vytvorí sa kruhový vred a môže dôjsť k oslepnutiu. Aj napriek hrozivo vyzerajúcemu stavu,  môže byť prognóza pre pacienta veľmi priaznivá. Dôležité je však ochorenie včas odhaliť. V prípadoch,  že pacient na liečbu nereaguje, je nutné pristúpiť až k chirurgickému odstráneniu oka. Z toho teda vyplýva, že pri používaní kontaktných šošoviek je na prvom mieste zodpovedný prístup k ich hygiene a pri akýchkoľvek ťažkostiach je dôležité informovať včas svojho očného lekára.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/kontaktne-sosovky-ako-zdroj-zapalu/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    23. jan 2019    Čítané 499x

    Áu, to bolí... Močové kamene nás vedia potrápiť

    Pacienti s obličkovou kolikou vravia, že kto si to nezažil, nepozná skutočnú bolesť. Tá vzniká vtedy, keď sa obličkový kameň zasekne, najčastejšie v močovode. Urolitiáza, ako sa v medicíne označuje tvorba močových kameňov, je pomerne časté ochorenie, s tendenciou nedávať zbohom. Veľmi radi sa totiž opäť vrátia. Analýza močových kameňov patrí k rutinnej praxi v laboratóriách Medirex. Mesačne v laboratóriu analyzujú v priemere 70 močových kameňov, pričom ich počet pomaly narastá.

    Kto je náchylný na vznik obličkových kameňov?

    Obličkový kameň môže vzniknúť v priebehu života u kohokoľvek. Urolitiáza vzniká najčastejšie ako následok metabolickej poruchy, infekcie močových ciest alebo ako následok morfologických i funkčných zmien v obličkách a močových cestách. U niektorých ľudí je pravdepodobnosť tvorby močových kameňov vyššia ako u iných. Riziko ich tvorby môže byť vyššie, ak sa objavia močové kamene v rodinnej anamnéze, pri genetickej predispozícii pre tvorbu kameňov, pri častých infekciách močových ciest, kedy sa pH moču udržiava v hodnotách vyšších ako 7,0 vďaka baktériám, ktoré štiepa ureu. Anatomické zmeny, rôzne prekážky močových ciest, niektoré urologické ochorenia a iné ochorenia, ako je napríklad Hyperparatyreóza, Crohnova choroba a podobné, môžu zvýšiť riziko tvorby močových kameňov. Tvorba kameňov môže byt spojená aj s užívaním niektorých liekov.

    V čom spočíva laboratórna analýza močového kameňa?

    Zloženie močových kameňov sa v laboratóriu stanovuje pomocou Infračervenej spektroskopie. Ide o spoľahlivú, presnú a rýchlu laboratórnu metódu. Konečný výsledok vzorky sa vydáva v podobe percentuálneho zastúpenia jednotlivých zložiek obličkového kameňa. Čas od dodania kameňa do laboratória až po získanie výsledku, ktorý je lekárovi k dispozícii, netrvá dlhšie ako 7 pracovných dní. Na výsledkovom liste sú navyše uvedené rizikové faktory vzniku a ďalšie odporúčané vyšetrenia, čo môže byť lekárovi nápomocné pri nasadzovaní správnej liečby.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/mocove-kamene-dokazu-poriadne-skomplikovat-zivot/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    14. jan 2019    Čítané 321x

    Alergia či intolerancia? Alebo dvakrát vyberaj a raz jedz!

      Alergia je neprimeraná reakcia nášho imunitného systému na bežné látky, na ktoré nealergický organizmus nereaguje. Alergická reakcia je sprostredkovaná tzv. špecifickými IgE protilátkami, ktorých tvorba sa dá zistiť napr. vyšetrením krvi. Ak sa tvorba špecifických IgE protilátok nepotvrdí, príčinu je potrebné hľadať inde. Okrem „bežných“ alergií existujú aj tzv. intolerancie, ktoré nemajú imunologický podklad, ale sú spôsobené poruchou enzýmov, a to ich nedostatočnou tvorbou alebo funkčnou poruchou. Patrí sem napr. laktózová intolerancia, intolerancia kravského mlieka či histamínová intolerancia.

    Histamínová intolerancia je stav, ktorý vzniká nepomerom medzi príjmom histamínu a schopnosťou organizmu odbúrať ho. Klinické prejavy histamínovej intolerancie sú veľmi pestré, medzi typické príznaky patrí pocit nafúknutého bruška, kŕče v bruchu, hnačka, svrbenie a začervenanie pokožky, menej špecifické sú napr. migréna, chronická únava alebo bolestivá menštruácia. Riešením je okamžité radikálne vylúčenie potravín s vysokým obsahom histamínu.

         Dôležité je spomenúť aj tzv. oneskorené potravinové reakcie, ktoré poznáme skôr pod názvom, intolerancie a predstavujú zvyšný chýbajúci diagnostický článok pri podozrení na neznášanlivosť nejakej potraviny. Tieto oneskorené potravinové reakcie môžu byť výsledkom zvýšenej priepustnosti črevnej steny pre dané problematické potraviny. Vzhľadom na prenikanie potravín alebo zložiek potravín cez stenu čreva do okolitého tkaniva môžu vznikať imunitné komplexy z IgG protilátok a potravín, ktoré sú uložené v tkanivách a tie vyvolávajú zápalové reakcie, ktoré následne spustia rôzne ochorenia.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/zaludocne-problemy-neutichaju-moze-za-ne-len-prejedanie-sa/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    31. dec 2018    Čítané 434x

    Zmrazené štastie – keď aj neskôr, ale lepšie ako nikdy

    Spermie a vajíčka sa dajú uchovať zamrazovaním pre prípad choroby, ale aj plánovaného rodičovstva. Tento proces je pre bunky bezpečný. V prípade spermií je to menej náročná záležitosť. Najčastejšie sa používa ako "poistka", keď má muž podstúpiť onkologickú liečbu. Chemoterapia a rádioterapia zhoršia alebo úplne nevratne zničia tvorbu spermií. Ženské vajíčka, sú v procese uchovávania zamrazovaním trochu problematickejšie.


    Ako to mrazenie prebieha a čo sa s bunkami vlastne deje? Najľahšie sa zmrazujú spermie. „Ich štruktúru by som zjednodušene prirovnala k suchému vrecúšku naplnenému DNA. Oproti spermiám sú vajíčka ako melóny plné vody, čo proces mrazenia komplikuje. S poklesom teploty má voda tendenciu vytvárať kryštály a tie majú zas tendenciu všetko roztrhať na kusy. K obmedzeniu škôd sa pri zmrazovaní pridávajú látky nazývané kryoprotektanty. Ich úlohou je znížiť bod tuhnutia, zväčšiť podiel nezamrznutej kvapaliny aj pri teplotách pod bodom tuhnutia, zabraňovať nadmernej dehydratácii buniek a tiež nariediť prítomné soli. Bunky potom nestrácajú vplyvom osmózy toľko vody, čo im prospieva,“ vysvetľuje doktorka Ivana Uhrinová z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare, kde mrazenie buniek robia denne.

    Najspoľahlivejšou metódou mrazenia je vitrifikácia. Fyzikálne sa definuje ako sklovité spevnenie vodného roztoku, nie však kryštalizáciou, ale extrémnym zvýšením viskozity. Takto vzniknutý amorfný ľad bunku nepoškodzuje tak, ako ten kryštalický. V praxi to prebieha ako extrémne rýchle ochladenie buniek na teplotu -196 °C rádovo v sekundách. Po ochladení sú bunky už len udržiavané pri stabilne nízkej teplote v kvapalnom dusíku. Počas rozmrazovania buniek sa postupne vymyjú všetky kryoprotektanty, až potom sú bunky pripravené podstúpiť oplodnenie alebo embryo môže byť vložené do maternice. Pre zamrazené bunky sa zastavuje plynutie času a je možné ich takto bezpečne uchovávať aj po dobu niekoľkých rokov bez toho, aby sa zmenila ich kvalita.



    Ženské vajíčka sú v procese zmrazovania trochu problematickejšie. „Samotné zamrazenie vajíčok ešte nie je 100 % záruka toho, že žena vďaka nim v budúcnosti bude mať dieťa. Ale výrazne si tým zvýši svoje šance na potomka,“ dodáva jedným dychom embryologička z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare RNDr. Ivana Uhrinová. Pri zmrazovaní vajíčok totiž záleží na tom, koľko má žena rokov v dobe mrazenia vajíčok a tiež koľko vajíčok sa podarilo získať na zamrazenie. Aby táto metóda bola čo najúspešnejšia, je nutné mraziť vajíčka maximálne do veku 35 rokov, ideálne do tridsiatky.

    Mrazenie vajíčok je bezpečné. Podľa medzinárodných štúdií mrazenie vajíčok neovplyvňuje priebeh tehotenstva a nezvyšuje riziko narodenia dieťaťa s vrodenou vývojovou chybou,“ ubezpečuje doktorka Uhrinová. Pre uchovanie sa rozhodujú tie z nás, ktoré odkladajú rodičovstvo kvôli kariére, alebo ešte nestretli toho správneho muža na založenie rodiny. Zamraziť si oocyty je vhodné aj v prípade hroziaceho predčasného zlyhania funkcie vaječníkov, alebo ak hrozí strata plodnosti z dôvodu plánovanej onkologickej liečby.



    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/poklady-v-pohlavnych-bunkach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    26. dec 2018    Čítané 193x

    Aby vianočné trávenie nebolo trápením

    To, že je zvýšené mlsanie v období Vianoc poriadnou skúškou odvahy pre naše trávenie, nenaznačujú len častejšie sa vyskytujúce reklamy na antacidá a lieky na podporu trávenia v našej televízii. Na "ťažobu po jedle" niekomu pomôžu domáce triky ako sóda bikarbóna, voda s citrónom, pohár piva či kola.

    Aby však náš žalúdok z toľkej štedrosti jedla naozaj neskolaboval, je dobré vsadiť na zlatú strednú cestu, maškrtiť s rozumom a striedmo. Môžeme ochutnať zo všetkého, a aj kombinovať chute, ale v malých množstvách. Nikde nie je napísané, že z vianočnej kapustnice musíme naraz vyloviť všetku klobásku. Pomôcť môžu aj alternatívy niektorých potravín. Namiesto majonézy môžeme použiť jogurt, vyprážanej ryby grilovanú, sladkú vodu nahraďme obyčajnou. Aj pohár vínka v rodinnom kruhu žalúdku neublíži, no všetko s mierou 😉.

    Za predpokladu, že ste zdraví a nemáte žiadne tráviace problémy, váš organizmus zvládne štedrovečernú bombu oveľa ľahšie ako tí, ktorí bojujú celoročne s podráždenejším žlčníkom, zvýšeným tlakom, cholesterolom či cukrovkou. U týchto pacientov je diétnejší režim aj počas sviatkov absolútne nevyhnutný.

    Aj keď si mnohí z nás sadajú k štedrovečernému stolu s predsavzatím najesť sa s rozumom, predsa len nie všetci to do bodky splnia. Práve počas sviatkov si dovolíme svoj limit výrazne prekročiť. Ak sa nám nepodarí udržať chute na uzde, v prípade tráviacich problémov je vhodné siahnuť po liekoch na báze pankreatických enzýmov, ktoré nám pomôžu s trávením. Ešte účinnejšia vie byť prechádzka na čerstvom vzduchu.

    Extrémne prejedanie sa, aj keď len občasne, napríklad na Vianoce, lekári neodporúčajú. Extrémy v oblasti zdravia sa skutočne nevyplácajú. Ak po najedení sa pociťujete intenzívne pichanie pod pravým rebrom a vystreľujúcu bolesť do pravej lopatky, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. Môže sa totiž jednať o žlčníkovú koliku.

    Zdroj: www.zenskeveci.com 

    veronique2508
    19. dec 2018    Čítané 5737x

    Otrava krvi – hra s časom o život

    Často si možno myslíme, že otravu môžu spôsobiť iba mikroorganizmy, ktoré vniknú do krvi po úraze cez zle ošetrenú ranu. Omyl! Nedostatočne vyčistená rana, je len jednou z možných spôsobov rozvinutia otravy krvi. Vypuknúť môže aj pri bežných ochoreniach, ako sú infekcia močových ciest, pľúc, kostí tráviaceho traktu či po uštipnutí hmyzom. Vtedy život zachráni len rýchle určenie diagnózy a správne nasadená liečba.

    Kto je hlavným vinníkom?

    Jedným zo základných vyšetrení pri diagnostike sepsy je hemokultivácia. Tá pomáha určiť pôvodcu, aký mikroorganizmus presne spôsobil problém a aké antibiotiká naň zaberajú. Medzi najčastejších vinníkov otravy krvi patria baktérie Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, enterokoky a z kvasiniek sú to druhy rodu Candida. Okrem základných biochemických parametrov sa vyšetrujú aj špecifické markery, ktoré indikujú septický stav. Pri diagnostike otravy krvi je dôležité vedieť, či vznikla ako následok zranenia alebo ochorenia. Ak sa potvrdí, že má pacient naozaj sepsu, je nevyhnutné zistiť aj to, ktorý konkrétny mikroorganizmus ju vyvolal.

    Pretože čas je dôležitý

    Sepsa znamená vždy život ohrozujúci stav, preto lekári najčastejšie aplikujú širokospektrálne antibiotiká priamo do žily, aby bol účinok čo najrýchlejší. Práve s rýchlosťou podávania terapie môže výrazne pomôcť laboratórium. Každá nemocnica má k dispozícii mikrobiologické laboratórium, ktoré je schopné vykonať kultivačné vyšetrenie krvi. V prípade pozitívneho kultivačného nálezu môžu ihneď informovať ošetrujúceho lekára o tom, aký typ mikroorganizmu tento život ohrozujúci stav vyvolal. Identifikáciu konkrétneho mikroorganizmu hemokultiváciou vedia v laboratóriách Medirex poskytnúť do 24 hodín.

    Čo keď antibiotiká nezaberú?

    V súčasnosti máme obrovský problém s narastajúcou rezistenciou mikroorganizmov na antibiotiká. Ide o to, že niektoré antibiotiká prestávajú účinkovať, pretože baktérie voči nim nadobudli odolnosť. Čo ak sa to však stane pri sepse? Na trhu sú dostupné rôzne druhy antibiotík a nejaké určite zaberú. Aj keď možno nie hneď, pri vyššej koncentrácii určite áno. Práve preto sa pri sepse určuje v laboratóriu aj minimálna inhibičná koncentrácia antibiotík, aby sa nestalo, že vám lekár bude podávať zbytočne nízke alebo vysoké dávky lieku, ktoré nepomôžu.

    Je neprehliadnuteľná

    Kým sa pri mnohých ochoreniach stáva, že ich lekár môže prehliadnuť kvôli nejednoznačným príznakom, otrava krvi je v tomto iná. Lekár by ju mal zaručene ihneď rozpoznať. Ide len o to prísť do ambulancie lekára včas. Medzi najčastejšie príznaky patrí horúčka so zimnicou a triaškou, zrýchlené dýchanie a pulz, v ťažkých stavoch aj dýchavičnosť, poruchy vedomia, veľmi nízky krvný tlak, bledosť a potenie. Pri sepse je nevyhnutná hospitalizácia pacienta s antibiotickou liečbou.

    Nie je to „konečná“

    Otrava krvi nie je za každých okolností smrteľná. Našťastie, nie je to tak. Na otravu krvi zomiera 30 až 40 percent postihnutých. Zvyšok má však šancu vyliečiť sa, a to dokonca aj bez následkov. Dôležité je ju včas podchytiť a správne diagnostikovať. Je nutné pátrať po príčine infekcie v organizme, odstrániť ju a liečiť. Napríklad ak je za sepsu a infekciu srdca zodpovedné ložisko v dutine ústnej, treba ho odstrániť, pretože po ukončení antibiotickej liečby by sa sepsa mohla rozvinúť opäť.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/otrava-krvi-vznika-aj-pri-beznych-chorobach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    veronique2508
    10. dec 2018    Čítané 184x

    Na otázky vášho zdravia majte rýchlu a kvalitnú odpoveď

    Hľadáte rýchly a jednoduchý spôsob, ako získať potrebné informácie o svojom zdraví? Výsledky laboratórnych vyšetrení vám pomôžu zorientovať sa v niektorých základných diagnózach. Práve tieto výsledky vás možno ľahšie usmernia k návšteve potrebného špecialistu, a tak zaručia včasnú diagnostiku ochorenia. Priamo v laboratóriách Medirex môžete absolvovať širokú škálu vyšetrení na vlastnú žiadosť. Ak presne viete, aké laboratórne vyšetrenie potrebujete, stačí sa naň objednať na stránke  www.laboratornadiagnostika.sk. Vyberiete si dátum, čas a miesto odberu, ktoré vám najviac vyhovuje a zarezervujte si ho. Na odbery príďte vždy v dohodnutom čase a nalačno.

    V laboratóriu sa vykonáva odber krvi, moču a ďalšieho biologického materiálu. Priamo na odbere si dohodnete spôsob, ako sa k vám výsledky dostanú, a to buď zaslaním na e-mail, alebo ďalšou návštevou v laboratóriu. Výsledky u väčšiny vyšetrení sú k dispozícii do 2 – 5 pracovných dní. Výnimkou sú vyšetrenia potravinových intolerancií. Tu je potrebné počítať s dlhším časom na dodanie výsledkov. Obvykle do 2 až 3 týždňov od odberu. O vyšetrenia na vlastnú žiadosť môžete požiadať aj vtedy, ak vám vyšetrenie mimo indikačných obmedzení zdravotnej poisťovne odporučí váš lekár. Vtedy prinesiete do laboratória odobratú vzorku biologického materiálu spolu s vyplnenou žiadankou od vášho lekára. Na takéto vyšetrenie si nepotrebujete zarezervovať termín.

    U detí mladších ako 15 rokov sa v laboratóriách Medirex odbery nevykonávajú. V takom prípade je potrebné požiadať ošetrujúceho lekára dieťaťa o súčinnosť. Na vyšetrenie do laboratória môže prísť mladistvý od 15. roku života do dovŕšenia dospelosti, a to v sprievode zákonného zástupcu, ktorý personálu laboratória udelí súhlas na odber biologického materiálu svojho dieťaťa.

    Vyšetrenia na vlastnú žiadosť pacienta nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, ale pacient si hradí cenu vyšetrenia sám. V súčasnosti je možné objednať sa na vyšetrenie do odberových miest v centrálnych laboratóriách v Bratislave a v Košiciach alebo v bratislavskej poliklinike Mýtna.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/nove-odberove-centra-pre-verejnost/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

    www.laboratornadiagnostika.sk

    veronique2508
    27. nov 2018    Čítané 412x

    Keď je príčinou problému nedostatok draslíka

    Za pocitom celkovej slabosti, únavy, kŕčov či búšením srdca, môže byť aj nedostatok draslíka. Ten je veľmi dôležitým minerálom, ktorý je súčasťou našich buniek. Práve draslík je nevyhnutný pre správnu funkciu tkanív a orgánov, nervov, svalov, srdca a ciev. Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča prijať denne aspoň 3,5 g draslíka. Jeho hladina v krvnom sére by sa mala pohybovať v rozmedzí 3,5 – 5,0 mmol/l.

    Kto je najviac ohrozený nedostatkom draslíka?

    Pacienti liečení určitými diuretikami pri vysokom krvnom tlaku, zlyhávaní srdca či ochorení obličiek, sú najviac ohrození vznikom hypokaliémie. Príčinou môže byť aj zvracanie, hnačky či nadmerné užívanie preháňadiel. Inou príčinou zvýšených strát draslíka je nadmerná tvorba nadobličkových hormónov alebo ochorenia obličiek. Menej častou, no rovnako dôležitou príčinou, je nedostatok draslíka v prijímanej potrave. Najvhodnejšou prevenciou pred hypokaliémiou u zdravého človeka, ktorý netrpí žiadnou poruchou obličiek, je dôležitá vyvážená strava s dostatočným obsahom draslíka.

    Kde hľadať draslík?

    Vhodné zdroje draslíka sú zelenina a ovocie, mäso a produkty z obilnín. Spomedzi zeleniny sú bohatým zdrojom draslíka zemiaky, paradajky, strukoviny, zelená listová zelenina, ako špenát, špargľa, kel, kapusta, zelené vňate, tekvice. Okrem známych banánov majú vysoký obsah draslíka aj marhule, bobuľové ovocie, avokádo, sušené ovocie, huby, klíčky a orechy. Z ďalších potravín treba spomenúť morské ryby, napríklad losos, ale aj mliečne výrobky, jogurty a výrobky z cereálií. Pre zachovanie draslíka v strave je vhodnejšie upravovať zeleninu dusením ako varením vo vode, ktorá sa aj s „vylúhovaným“ draslíkom vyleje.

    Ako odhaliť hypokaliémiu?

    Osoby s vysokým krvným tlakom alebo chronickým ochorením srdca alebo obličiek, ktorí dlhodobo užívajú lieky s možným znižujúcim účinkom hladiny draslíka v organizme, by mali byť pravidelne sledovaní lekárom. V prípade, že má váš lekár podozrenie, že za vaše zdravotné  ťažkosti môže nedostatkom draslíka, môže požiadať o vyšetrenie jeho hladiny v krvi. Pri podozrení na hypokaliémiu lekár vždy kontroluje aj krvný tlak, ktorý draslík ovplyvňuje a hľadá typické prejavy nízkej hladiny draslíka na EKG. Samotné vyšetrenie hladiny draslíka v krvi je dostupné aj v laboratóriách MEDIREX a to nepretržite počas 24 hodín. Od prijatia vzorky v laboratóriu je výsledok dostupný už do 1 hodiny. Ak však lekár požaduje aj doplňujúce vyšetrenia v sére a v moči, vrátane vyšetrení hormónov, ktoré sú potrebné pre presné určenie príčiny hypokaliémie, môže to trvať dlhšie.

    Zdroj: http://www.zenskeveci.com/busi-vam-srdce-mate-krce-a-citite-sa-slabe-co-ak-mate-nedostatok-draslika/?utm_source=Modry-Konik&amp=&utm_medium

    Nieje to uplne perfect ale progressujem a urcite vysledky po cca 6 mesiacoch cvicenia a yogi sa dostavili 😬#yoga #zdravie

    mirka907
    11. apr 2018    Čítané 1708x

    Ako vybehnúť s tou správnou topánkou? Fotonávod pre zistenie typu chodidla.

    Moje prvé origoš bežecké topánky si pamätám veľmi dobre. Stáli asi 30 eur a kúpila som si ich preto, lebo na štítku na nich bolo napísané running. Že boli trojpásikové bol bonus a za takú cenu? No nekúp to. Po asi 2 minútach skúšania, som si hrdo niesla domov prvé bežecké topánky vo veľkosti presne takej ako nosím a bola som sama so sebou spokojná. Celé zle :DDD

    O 3 mesiace, keď som to s behom začala brať vážne a čo to si aj prečítala, som samozrejme kupovala nové. Týmto prvým botaskám ale nikto nezoberie moj prvý Night Run v Košiciach ani maratónsku štafetu. Ešte stále ich mám u rodičov, kde ich nosím, keď idem na prechádzku so psom k Hornádu. Prvé botasky sa predsa nevyhadzujú...musia sa rozpadnúť🙂

    Z môjho pohľadu sú tenisky najdrahšou súčasťou bežeckej výbavy. Teda hneď po hodinkách ale tu si na začiatoch vystačíte aj s mobilom. 

    Rozumiem, že pre začínajúceho bežca je položka niekoľko desiatok eur vysoká, hlavne ak si nie je istý/istá, či pri behu vydrží. Tak začne behať v tom, čo doma má a mnohokrát táto obuv nie je na beh vôbec vhodná. Okrem zranení to spôsobuje aj nechuť v behu pokračovať.

    A niekedy to zas nie je o financiách ale o informovanosti.

    Preto si skúsme povedať, ako pri výbere botasiek postupovať.

    Je niekoľko kritérií, podľa ktorých je potrebné sa rozhodovať:

    • poznáte, aký typ chodidla máte?
    • na akom povrchu a v akom teréne plánujete behať?
    • potrebujete tréningové tenisky alebo tenisky na preteky?
    • no a cena je samozrejme ďalším kritériom.

    Na body 2 až 4 si pravdepodobne viete odpovedať.  Na prvý, teda aký typ chodidla máte, vám radi odpovedia v každom špecializovamom obchode.

    A myslím si že viem, na čo ste si teraz pomysleli. Toto prebehlo hlavou mne, keď ma niekto prvýkrat poslal na diagnostiku nášľapu do takejto predajne. "No super, čo znamená špecializovaný obchod? To tam mám ísť akože šaškovať a ani neviem, čo sa poriadne opýtať? A teda, keď už  tam budem, určite pôjdem domov s 3mi pármi topánok, lebo mi bude trápne odísť len tak A  ja vôbec neviem povedať nie ".

    Naozaj sa nemusíte báť, nebudete prvý ani posledný, kto do takéhoto obchodu príde a len si spraví diagnostiku.

    Obchody, ktoré diagnostiku vo vašom okolí robia si prosím vyhľadajte na internete. Nemôžem tu robiť reklamu, jedine ak by túto diagnostiku robil aj TEKMAR :DDD.

    Ale pošepkám, že je to jedna veľká športová sieť predajní začínajúca na I a končiaca na sport 🙂


    Pre prípad, že vo vašom okolí žiaden takýto obchod nie je alebo len chcete prísť do obchodu pripravení, tu je návod, ako si spraviť základný test, v ktorom zistíte aký typ chodidla máte. 

    1. Pripravte si 2 čisté biele papiere, fixu alebo pero, ktoré sa nerozmaže, nádobu s vodou a vaše chodidlá

    2. Postavte sa na papier, predkloňte sa a chodidlá si obkreslite.

    3. Navlhčite si chodidlá v nádobe s vodou a postavte sa späť na papier na miesto obkreslených nôh.

    4. Navlhčené chodidlá nechajú na papieri odtlačky.

    5. Zamaľujte suché miesta. 

    6.  Porovnajte svoj nákres s obrázkami existujúcich typov chodidiel.

    7. Pre potvrdenie domáceho testu, si obrázok chodidiel vystrihnite a  ukážte ho predajcovi pri kúpe tenisiek.

    Kúpa mojích druhých bežeckých topánok trvala, ak si odmyslím hľadanie na nete, hodinu a 15minút. Toľko mi trvalo rozhodnúť sa medzi 2mi pármi. Behala som po obchode kolečká, krátke šprinty.  S predajcom sa doteraz stretávam na pretekoch a máme to ako milú spomienku 🙂

    Ešte rada na záver. Nikdy nekupujte bežecké tenisky v rovnakej veľkosti ako bežne nosíte topánky. Majú byť minimálne o pol čísla až číslo väčšie. Odporúča sa ich kupovať popoludní, kedy sú vaše chodidlá rozohriate a mierne opuchnuté. To sa s nimi deje aj pri behu.

    Ak by ste radi s behom začali, u nás v skupine nájdete 5k tréningový plán ako na to.

    Motivujme sa navzájom.   

    Každý týždeň máme aj pravidelnú bežeckú výzvu.

    A každý týždeň máme aj nové video s cvičením. 

    https://www.modrykonik.sk/group/9546/

    mirka907
    26. mar 2018    Čítané 2104x

    Ako nezačať behať

    Článkov o tom, prečo by sme mali začať behať alebo naopak ako nám behanie škodí, veď chúdačik kolená trpia, tu už bolo popísaných mnoho. Stačí si otvoriť internet a informácie o behu vás zasypú. Áno, je to aktuálne moderné, je to IN.

    Viete ale ako nezačať behať?

    Som bežec amatér. Rýchloste sa radím niekde do prvej tretiny pretekárov, čo znamená, že niesom dosť rýchla (Usain Bolt  zo mňa určite nebude) ale už ani pomalá.

    Jeden pretek sa mi ale podarilo vyhrať. A bol to pretek s medzinárodnou účasťou.

    Dobre, boli tam len Maďarky...ale aj to sa ráta nie ?  Nevyhrala som ho rýchlosťou, vyhrala som ho hlavou, taktikou.

    Na to, že bol začiatok apríla, bolo vonku 25 stupňov a všetky moje súperky prepálili úvod. Nechali sa strhnúť davom, nevyhodnotili, že nás čaká prvý veľmi teplý deň a beh v horúčave po dlhej dobe...Ja som sa spamätala a skrotla som na 4tom km.

    Druhú som predbehla 900metrov pred cieľom. 

    20km mi ukazovala chrbát...verte mi, nebola šťastná 🙂
    Update 26.3: tých pretekov už bolo viac :D

    Čo tým chcem povedať. 

    Beh je navonok individuálny šport ale počas toho ako ho realizujete, bojuje vaša hlava s vaším srdcom....kým srdce vraví...."si voľná, leť ako vták, bež"...hlava vraví..."počúvaj Mirka, trénuješ pol roka, či je -14, sneh,  si dosť prepnutá ísť behať aj do fujavice... a potom sa "odpečieš" na prvých km-roch?"

    Hlava je v behu veľmi dôležitá, takže ju prosím pri rozhodovaní, či, ako a prečo začať behať berte vážne. Prosííím 🙂

    Nezačnite behať preto, lebo:

    • je to in
    • ste sa stavili, že zabehnete polmaratón, maratón za 3 mesiace. Čo vám na to vraví ako netrénovanej osobe hlava?
    • Zuzka, Janka, Katka z koníka behajú, tak keď môžu ony, môžete aj vy
    • môžete viacej jesť
    • lebo sa vám páči pestrofarebné oblečenie nemenovanej športovej značky (beriem späť, sme ženy, toto sa berie za akceptovateľný dôvod 😉)
    • chcete naháňať fešného suseda od vedľa (myslím, že aj to sa dá s prižmúreným okom tolerovať)

    Nezačnite behať skôr ako:

    • si o behu niečo prečítate. Beh nie je len o obutí topánok a vybehnutí.
    • si obstaráte správnu obuv. Viete, čo je to diagnostika nášľapu?
    • sa oboznámite so strečingom
    • spoznáte bežeckú abecedu a prečítate si niečo o technike behu
    • si uvedomíte, že menej je viac a treba sa naučiť aj oddychovať
    • kým si nestanovíte rozumný cieľ a milníky k nemu

    a keď už vybehnete

    • zdolávajte vzdialenosti krok po kroku
    • nesnažte sa dobehnúť 10rokov, keď ste necvičili vôbec
    • nesnažte sa vybehať  nedeľný rezeň od mamky jedným tréningom
    • nehanbite sa, keď na vás pozerá suseda z okna, iba vám závidí
    • keď nevládzete, prejdite do chôdze, časom budete vládať viac
    • netrápte sa, ak ste pomalé...určite ste rýchlejšie ako všetci tí, čo ostali doma na gauči

    Bežte, lebo srdce vám vraví že bežať chcete a hlava súhlasí s dôvodom prečo beháte 🙂

    Či už je to psychohygiena, kľud od detí (v tomto sa behu nič nevyrovná), rozumné spálenie kalórií, potreba realizácie sa.

    Áno, viem. Mudrujem. Ale tiež by som bola rada, ak by mi tieto veci niekto na začiatku povedal.  Aj ja som rok  behávala ad hoc ako mi prišlo...a potom som dostala rozum a zapla hlavu 🙂

    Do behania a držím palce!!!

    Viac článkov o behu nájdete aj u mňa v albume:
    https://www.modrykonik.sk/blog/mirka907/album/bezim-bezis-bezime-qabosp/

    A ak by ste radi s behom začali, u nás v skupine nájdete 5k tréningový plán ako na to. Motivujme sa navzájom 🙂  

    Každý týždeň máme aj nové video s cvičením. 

    https://www.modrykonik.sk/group/9546/

    mirka907
    14. dec 2017    Čítané 362x

    "Nevieme, v čom budeme podnikať"

    Ako to za začalo...

    "Píše sa rok 1995 a na obchodnom registri v Nitre zakladáme obchodnú spoločnosť TEKMAR. Meno sme vymysleli na poslednú chvíľu, nič sa za ním neskrýva a nevieme, v čom budeme podnikať. Ako iní v tej dobe máme iba odhodlanie, sme plní energie," takto nejako sa začala história slovenskej firmy TEKMAR, od roku 1997  už pod úplným názvom TEKMAR SLOVENSKO

    Firma je od začiatku rýdzo slovenská. Autorom korporátneho loga je akademický sochár Milan Richter. Hlavný identifikačný znak spoločností má teda slovenský pôvod - vznikol v bratislavských ateliéroch.  V roku 2011 a 2012 prešlo logo zmenou, s cieľom zjemniť pôvodný typ písma a jemným tieňovaním ho zdynamizovať. Autorom zmien je agentúra Pergamen s.r.o. 
    Slovenské sú všetky vizuály a obalový dizajn výrobkov, katalógy aj návrhy komunikácie.

    A predsa len jedna vec slovenská nie je. Prvá výrobná linka.

    "Cestujeme do Milána , linku nakladáme....na horúcom jarnom slnku, poležiavajúc pred našou „fabrikou“ čakáme do noci na kamión. Linku za záujmu občanov obce montujeme. Pochopiteľne....už tretí mesiac rekvalifikujeme 20 miestnych žien, vedúcu výroby, jej zástupkyňu a dvoch elektrikárov....polovica dediny má riešený príjem do rodiny. Začíname byť obľúbení a chcení."

    "Ak si mám pamätať na jednu vtipnú chvíľu na začiatku vzniku, je spojená s názvom prvého produktu. Bolo to konkrétne v Lučenci za barovým pultom a pohľadom na fľašu destilátu Bolero. A tak vznikol názov...samozrejme, takto by to nemalo byť a nasledovný brand sme už tvorili relatívne sofistikovane i keď ešte stále dosť intuitívne.," vyjadril sa pán Nitray, spoluzakladateľ firmy.

    Cieľom firmy je od začiatku prezentovať slovenskú kvalitu a výrobky, a tak v roku 1997 vzniká firma s úplnym názvom TEKMAR SLOVENSKO, s.r.o.

    „Kam chodí TEKMAR, tam nechodí lekár...“- znie motto firmy.

    Spoločnosť bola založená s víziou stať sa rozhodujúcim slovenským výrobcom müsli a cereálnych tyčiniek.   

    Dnes sme o 2o+ rokov a 250+ výrobkov  ďalej 🙂

    Snahou spoločnosti je, aby výrobky v prvom rade chutili slovenskému konzumentovi, vychádzajúc  zo slovenských tradícii – to je dôvod používania sliviek, hrušiek, jabĺk, čučoriedok, jahôd .... teda chutí z nášho lokálneho ovocia.

    Podarilo sa to?

    Dajte nám vedieť a pridajte sa k nám do skupiny 🙂

    https://www.modrykonik.sk/group/9546/