bambinomix
    Správa bola zmenená    4. jan 2017    

    Päť zásad na koliku a plač miminka podľa pediatra Harveyho Karpa

    Vaše miminko často plače? Má nepokojný spánok? Často sa budí? Myslíte si, že by to mohli byť detské koliky? Poradíme Vám ako na to. Žiadne nové metódy, ale staré postupy, ktoré vynikajúco zhrnul a popísal známy americký pediater Harvey Karp.

    Ide o päť zásad na tíšenie miminiek, ktoré pomohli a stále pomáhajú mnohým mamičkách pri starostlivosti o miminká od narodenia do 3-4 mesiacov.

    ŠTVRTÁ ZÁSADA – HÚPANIE / KOLÍSANIE / HOJDANIE

    Už naše babičky vedeli, že húpanie (kolísanie, hojdanie) je najlepším liekom na nespavosť, takže väčšina miminiek spala kedysi spokojne v kolískach. Dnes sa už kolísky až tak nevyužívajú, miminká však húpanie a iné rytmické pohyby stále milujú, pretože na to boli zvyknuté počas celého svojho vývoja v maternici.

    Húpanie (kolísanie, hojdanie) by malo byť prudké a rýchle, hlavne pri začiatkoch tíšenia. Okrem húpania v náručí a poskakovania na fitlopte sa mnohým miminkám páči aj keď ich položené na rukách prevaľujú zboka nabok alebo prudko zdvíhajú smerom hore (pozor - u niektorých miminiek to naopak môže spôsobiť tzv. Morov reflex).

    Ďalšou technikou je rytmické poklepávanie po chrbte, akoby bubnovanie na bubon. Na iné miminká dobre pôsobí rýchle trasenie alebo prevaľovanie zavinutého miminka na kolenách rodiča . Vynikajúce na húpanie / kolísanie / hojdanie sú aj DETSKÉ HOJDAČKY!!