Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Prosim poradte kde zozeniem zvysne knizky. Uz som zufala 😢

    barbosa
    19. apr 2017    Čítané 294x

    Víkend s CURAPROX o tom, ako to NESPACKAŤ!

    Milé matky, žienky, divožienky!

    Prostredníctvom tohto článku by som sa s vami rada podelila o svoju skúsenosť a dojmy. O poznanie z víkendu, ktorý mi zmenil pohľad na starostlivosť o zuby.

    Opäť som sa raz utvrdila v tom, že nič nie je také čierne, ako sa na prvý pohľad zdá (teda až na čiernu pastu na bielenie zubov ;) ). K tomuto záveru, ktorý píšem na úvod, som sa dopracovala na základe udalostí z posledných týždňov.

    V prvom rade som už bola otrávená všakovakými súťažami, do ktorých som sa vytrvalo zapájala a nikdy som nič nevyhrala. Na koníka som sa zaregistrovala len prednedávnom a výlučne len kvôli bazáru. Do súťaže o wellness víkend s Curaprox som sa teda zapojila viac menej z pasie a s vedomím, že aj tak nič nevyhrám. O to väčšie bolo moje prekvapenie a nadšenie, keď mi prišla správa o výhre, vďaka ktorej vám môžem sprostredkovať cenné informácie, ktoré som sa dozvedela. 

    S Curaprox, bez Curaprox

    Do Jasnej som šla s presvedčením, že tento víkend bude hlavne zameraný na prezentáciu výrobkov Curaprox a chválospevov na ten-ktorý produkt. Opak bol však pravdou.

    Curaprox v spolupráci s Koníkom spravil ozaj veľkorysé gesto a spojil príjemné s užitočným. V rámci wellness víkendu sme sa zúčastnili seminárov zameraných na starostlivosť o zuby spolu s praktickými cvičeniami (predsa len je lepšie raz zažiť, ako sto krát počuť).

    Hlavnou myšlienkou bolo priblížiť nám starostlivosť o zuby aj v rámci osvetového projektu DentalAlarm a naučiť nás akosi správne čistiť zuby, lebo: „Pokiaľ nevieme správne vyčistiť zuby sami sebe, nebudeme ich vedieť vyčistiť ani našim deťom!“

    Dental Alarm

    Mňa ako matku samozrejme najviac zaujíma, čo môžem urobiť pre svoje dieťa, aby som v ňom podporila a hlavne udržala návyk správneho čistenia zúbkov. Ja mám doma zatiaľ len batoľa, ale projekt Dental Alarm ma oslovil natoľko, že vám ho chcem prostredníctvom tohto článku aspoň okrajovo priblížiť.

    Cieľom tohto projektu je zavedenie pravidelného čistenia zubov v škôlkach a školách, kde pútavo a hlavne hravo oboznámi deti so zásadami správnej starostlivosti o zuby a ďasná.

    Detičky sa naučia správne si čistiť zúbky, porozumejú dôležitosti starostlivosti o ústne zdravie, naučia sa rozlišovať medzi zdravými a škodlivými potravinami a mnoho iného.

    Ak vás tento program zaujal rovnako ako mňa, môžete si pozvať odborníkov i do vašej škôlky, či školy, kde vaše detičky naučia všetko to, čo sme mali možnosť sa dozvedieť i my na cykle seminárov v Jasnej.

    CUKOR! Áno, či nie?

    Cukor je kameňom úrazu mnohých diskusií. Jedni sú zásadne proti, iní cukor neriešia a doprajú ho deťom bez výčitiek. Cukor sám o sebe zub nepokazí, len ak mu dáme čas pôsobiť, tak vznikne problém!

    Isto si každá z vás pamätá náučný seriál o ľudskom tele „Bol raz jeden život“. Bol v ňom i jeden diel zameraný práve na zuby a zubný kaz. V ústach sa nám nachádzajú tzv. zubné baktérie, ktoré pokiaľ nedostanú cukor, sú slabé, nudia sa. V tomto seriáli boli znázornené ako panáčikovia, ktorý keď začali jesť cukor, tak im rapídne narástli svaly a mohli sa pustiť do práce a teda začať ničiť zuby. 

    V praxi to teda znamená, že po požití cukru je v ústach 40 minút kyslé PH, ktoré je v kombinácii s baktériami zaručený recept na pokazené zuby.

    Ak už teda deťom cukor chcete dopriať, tak s rozvahou a zvoliť si menšie zlo! Nechajte ich, nech si svoju potrebu po sladkom naplnia naraz, aby ste sa vyhli neustálemu prísunu cukru v krátkych intervaloch. Najlepšie je však rafinovaný cukor vynechať úplne.

    VHODNÉ

    • Jablko (pomáha i mechanicky čistiť prednú plochu zúbkov)
    • Čokoláda (rýchlo sa rozpustí, nelepí sa)

    NEVHODNÉ

    • Lízatká (dlho sa rozpúšťajú)
    • Banán (je tam síce menej cukru, ale je lepivý)

    HLAVNÉ CHYBY V STRAVOVANÍ

    • Časté podávanie príkrmov (neustále tým udržujeme kyslé PH v ústnej dutine)
    • Sladké nápoje vo fľaši (dieťa si cucká malinovku po troške, lepšie je použiť pohár)
    • Zaspávanie s fľašou
    • Riedené nápoje sú rovnako škodlivé ako neriedené
    • Lieky a sirupy (treba vždy zapiť vodou)
    • Voda so sirupom je rovnako škodlivá ako kupovaný džús (aj ten s láskou robený od babičky)

    Správny výber kefky a starostlivosť o zuby

    Správny výber zubnej kefky by som prirovnala k jednému múdremu porekadlu: „Nie je všetko zlato, čo sa blyští.“ Na trhu je niekoľko zubných kefiek a ja vám nejdem hovoriť, ktorú si máte zaobstarať. Stačí, aby ste si vyskúšali jeden jednoduchý test s múkou. Zoberte si obyčajnú kefku s rovnako dlhými štetinkami, ktorej dizajn na prvý pohľad nie je vábny, no i napriek tomu na vás nevyskakuje reklama na každom rohu. No a potom si vezmite tú najviac vytuningovanú kefku, ktorá má štetinky krátke i dlhé, rovné i šikmé, sú na nej všakovaké plastové hrbolčeky a každá štetinka má inú farbu. Na prvý pohľad krásna kefka, marketing má rozbehnutý na plné obrátky. Zotrite s oboma kefkami múku jemným ťahom a výsledok vám napovie, ako kefka čistí zuby ;)

    Čistenie zubov väčšina z nás absolvuje v kúpeľňovom väzení s poriadnou vrstvou pasty, ktorá ide ruka v ruke s tvrdou kefkou, aby sme cez pastu vôbec cítili, že si zuby čistíme. Toto bol i môj prípad a i napriek tomu, že som si zuby čistila 2x denne, tak rok čo rok mi zubárka oznamovala na preventívnej prehliadke, že mám kaz. Po víkende s Curaprox som zistila, že kde som celé tie roky robila chybu. Vďaka zlému výberu zubnej kefky som si nedokázala dobre vyčistiť najkritickejšie miesta, prílišným tlačením som si poškodzovala sklovinu a veľmi tvrdou kefkou som poraňovala ďasná, ktoré sa dali na ústup.

    No a s čistením to vôbec nie je dobré preháňať. Úplne postačuje čistiť si zuby len jedenkrát denne a bez pasty. Zubný povlak sa začína tvoriť až po 24 hodinách. Pastovať zuby nie je vôbec nutné, no ak už pastu chceme použiť, tak len na čisté zuby, aby mala účinok. 

    Zaujímavosti v skratke

    • Po jedle si aspoň hodinu nečistiť zuby
    • Kým dieťa nevypľúva, pastu nepoužívame
    • Kaz začína bielou škvrnou
    • Prvú návštevu dieťaťa treba absolvovať ešte pred ukončeným prvým rokom, preventívna prehliadka 2x ročne
    • Pri kefke je najdôležitejšia hustota vlákien
    • Zubné kefky netreba dezinfikovať
    • Ďasno krváca preto, lebo telo bojuje so špinou!
    • Citlivé krčky bývajú spôsobené častým čistením
    • Zubnú kefku treba držať ako pero
    • Ústna voda – reklamovaný zázrak. Naozaj ničí 99% baktérií? Áno, ale tých dobrých!
    • Medzizubnou kefkou stačí čistiť raz dnu a raz von
    • Čistenie medzizubnou kefkou je rovnako dôležité ako čistenie normálnou kefkou

    Na záver pridávam hodnotenie troch produktov pre deti, ktoré som mala možnosť vyskúšať 

    Hryzadielko CURAPROX baby

    Hryzadlo by bez pochyby malo byť súčasťou výbavičky každého dieťatka. U nás v rodine o tom veru vieme svoje. Pomaly, ale isto, sa náš Jurko doťahuje na deviaty mesiac života a zatiaľ po zuboch ani chýru, ani slychu. Mne osobne zúbky ešte nechýbajú (či už mám o starosť menej s čistením alebo som uchránená od hryzenia) a po pravde sa mi jeho bezzubý úsmev páči. Avšak keď vidím, ako ho tie zúbky vedia niekedy potrápiť, bola by som najradšej, keby ich už mal všetky vonku. Hryzadiel máme doma nespočetné množstvo a niektoré po mojom odskúšaní leteli hneď do koša (v ústach mi zanechali nepríjemnú trpkú pachuť i po vyvarení).

    V hryzadielku od Curaprox vidím výhod hneď niekoľko: 

    • Rozmanitosť povrchu dokonale rozmasíruje a prekrví citlivé a svrbiace ďasienko
    • nezanecháva v ústach nepríjemnú pachuť, je zdravotne nezávadné
    • vďaka časti pripomínajúcej zubnú kefku sa dieťatko zoznamuje s kefkou a podporuje vybudovanie si správneho návyku pre čistenie zúbkov
    • podporuje rozvoj senzomotorických schopností dieťaťa
    • hrkálka pre zábavu

    Cumlík CURAPROX baby 

    Pri všetkých výrobkoch od Curaprox pre deti je skloňované slovo „biofunkcionalita“. Toto by som vyzdvihla práve pri cumlíku, ktorý predchádza posunu zubov a podporuje správny vývin čeľuste. Samozrejme, že najlepšie je, ak dieťa cumlík ani nepozná. Na tom sa asi zhodneme všetky. No niektoré mamičky chcú, iné zo zúfalstva musia po cumlíku siahnuť. Vtedy sa treba zamyslieť, že aký! Mnohé z vás môžu oponovať, že vaše dieťatko chce len taký, alebo onaký. Náš drobec bol zvyknutý na MAM, no keď sme mu dali na skúšku Curaprox, odvtedy MAM vypľúva.

    Ak sa na tento cumlík pozeráme ako na tovar, veľkou nevýhodou je jednoznačne cena. No ak sa naň pozrieme z dlhodobého hľadiska, v konečnom dôsledku nás táto investíciu bude stáť menej, ako hodiny strávené u zubára kvôli strojčeku ;)

    Zubná kefka CuraKid 

    Keďže som už vyššie spomínala, že synak je zatiaľ bez zúbkov, kefku z hľadiska funkčnosti ohodnotiť tak úplne nedokážem. No i napriek tomu môžem prehlásiť, že si u nás už našla svoje miesto. Vďaka mäkkým štetinkám sa nebojím, že by mu poranila ďasienka, a tak vždy, keď si čistím zuby ja, obžužláva svoju CuraKidku i Juraj 🙂