bikita
12. nov 2019
103 

Pomaranč esenciálny olej

Väčšina z nás ocení lahodnú chuť a nutričné vlastnosti pomaranča, ale možno neviete, koľko výhod má olej z pomaranča. Pomarančový esenciálny olej sa získava zvnútra šupky a extrahuje sa pomocou destilácie alebo lisovania za studena. Výsledný olej, ktorý má sladkú vôňu aj cez svoju horkú chuť, môže poskytnúť množstvo zdravotných výhod, zlepšuje chronické ochorenia, detoxikuje a dokonca zbavuje domácnosť škodcov.

Koža a svaly

Pomarančový olej má blahodarné protizápalové a antiseptické vlastnosti. Použitie tohto oleja na kožu pomáha nielen znížiť zápal, ale aj upokojuje bolesti svalov. Zlepšuje tón a textúru pleti a bojuje s akné a dermatitídou. Prírodné dezinfekčné vlastnosti pomarančového oleja sú tiež užitočné na čistenie a ošetrenie drobných rán. Vždy buďte opatrní pri použití tohto oleja na kožu, a to najmä ak nie je riedený, pretože môže spôsobiť podráždenie a zvyšuje citlivosť pleti.

Aromaterapia

Silná, atraktívna vôňa pomarančovej silice je populárna voľbou pre aromaterapiu. Vôňa pomarančového oleja môže zlepšiť celkovú náladu, podporuje relaxáciu a pokoj v duši, znižuje hnev a úzkosť, a dokonca pôsobí ako prírodné afrodiziakum.

Tráviace problémy

Pomarančová silica pôsobí aj ako liek proti nadúvaniu. Príjem niekoľko kvapiek pomarančového oleja môže pomôcť redukovať alebo predchádzať plynatosti alebo zažívacím ťažkostiam. Olej je tiež diuretikum, čo znamená, že môže podporovať močenie, očisťuje telo od škodlivých toxínov a solí a zvyšuje chuť k jedlu. Okrem toho môže pomôcť zlepšiť celkový zdravotný stav tým, že zvyšuje imunitný systém a metabolizmus.

Citrusový olej je účinný prírodný repelent. Odoháňa roztoče, blchy, vši a kliešte, ako z ľudí, tak zo zvierat. Ak vás už pohrýzli, použite olej na postihnutú oblasť. Pomáha to zmierniť svrbenie a podráždenie.

Praktický čistič

Citrusové esenciálne oleje a ďalšie prírodné látky sú účinné alternatívy syntetickým čistiacim prostriedkov. Zmiešajte pomarančový olej s olivovým olejom na čistenie dreva napr. krájacej dosky. Namočte vatový tampón do oleja a máte osviežovač vzduchu. Zmiešajte olej s inými zložkami a vytvoríte si aj sladko voňajúce leštidlo na nábytok alebo na odstránenie škvŕn z oblečenia.

Začni písať komentár...

Odošli