bikita
28. dec 2019
254 

Pôrod a esenciálne oleje

 V minulom roku sa nás viac našich tehotných pacientiek začalo pýtať na účinnosť aromaterapie alebo použitia esenciálnych olejov na zvládanie bolesti počas  doby pôrodnej a pôrodu. Videli sme trend medzi pacientmi, ktorí chcú používať esenciálne oleje počas pôrodu. A preto sme sa na túto problematiku pozreli lepšie.

 Aromaterapia je umenie a veda o používaní prírodných extraktov aromatických esencií (esenciálnych olejov) z rastlín na vyváženie a harmonizáciu tela, mysle a ducha každý deň alebo počas stresujúcich zážitkov. Práca a pôrod môžu určite spadať do druhej kategórie a výskum ukázal, že niektoré vône môžu mať upokojujúci účinok počas pôrodu a dokonca znižujú vnímanie bolesti.

 Rovnako ako všetky intervencie je však dôležité porozumieť tomu, ako používať esenciálne oleje a ako pracovať s lekárom alebo pôrodnou asistentkou pred pôrodom, aby ste vytvorili plán na zvládnutie pôrodu, stresu a bolesti. A pripravili sa na príchod nového člena s pokojom a dôverou v lekára.

Esenciálne oleje, ktoré môžu pomôcť pri strese počas pôrodu

 Niektoré z najbežnejších olejov používaných na aromaterapiu počas pôrodu sú:

Eukalyptus

Levanduľa

Citrusy napríklad Pomaranč

Mäta pieporná, ktorá tiež môže pomôcť ovládať nevoľnosť

Štúdia National Institutes of Health zameraná na účinok aromaterapie na úzkosť počas pôrodu pomocou esencialného oleja z pomaranča. Sto žien bolo náhodne zaradených do kontrolnej skupiny, ktorá mala destilovanú vodu rozptýlenú v miestnosti počas pôrodu, alebo do intervenčnej skupiny, ktorá dostávala rozptýlenú pomarančovú esenciu. Štúdia zistila, že tí, ktorí dostávali rozptýlený pomarančový esenciálny olej, mali počas pôrodu nižšie úrovne úzkosti.

 Stres môže ovplyvniť, ako reagujeme na bolesť. Znížením stresu môžeme efektívne zmierniť bolesť - najmä pri zavádzaní iných techník zvládania bolesti. Liečba bolesti je jednou z hlavných výhod aromaterapie počas pôrodu.

 Ako éterické oleje pomáhajú ženám zvládať bolesť

Esenciálne oleje môžu pomôcť zmierniť pocity vyčerpania, ako aj nevoľnosť, zvracanie a bolesti hlavy. Niektoré z najbežnejších olejov používaných na dosiahnutie riadenia bolesti počas pôrodu s aromaterapiou sú: 

● Harmanček 

● Šalvia 

● Levanduľa 

● Citrónová tráva 

Obľúbeným u pacientov je levanduľa, ktorú podporuje aj veda. Z prehľadu údajov z klinických štúdií vyplynulo, že keď sa levanduľa používa počas pôrodu ako aromaterapia, ženy hlásili menšiu bolesť. Iné štúdie zistili, že levanduľa môže znižovať bolesť, nevoľnosť a závrat po cisárskom reze, ako aj bolesť, začervenanie a potrebu lokálnej úľavy od bolesti po epiziotomii, keď sa používa v kúpeli. Esenciálne oleje môžu ženám pomôcť lepšie spať. Mnoho žien po pôrode má problémy so spánkom kvôli stresu. Výskum ukázal, že keď sú ľudia dobre odpočinutí, dokážu lepšie zvládať bolesť a stres. Štúdia s vôňou levandule sa uskutočnila so 158 matkami po pôrode. Tí z prvej skupiny vdýchli levanduľu z bavlnenej gule na 10 hlbokých vdýchnutí a spali s ňou vedľa vankúša až do rána štyrikrát týždenne počas ôsmich týždňov. Druhá skupina vykonala rovnaké kroky, ale s placebom. Na konci štúdie sa výrazne zlepšila kvalita spánku matiek, ktoré použili levanduľu.  

Ja som vdacna za epidural...aromaterapia je fajn na klidek po praci, ale porod?!?! Omg...

28. dec 2019

Začni písať komentár...

Odošli