classymom
22. máj 2018
395 

Ako spraviť knižnicu na mieru za asi 30 eur

Sťahovali sme sa do nového bytu a potrebovali sme niekde „uplacírovať“ detské knihy. Najskôr sme samozrejme chceli knižnicu kúpiť. Ale potom sme na internete našli foto knižnice, ktorá by sa nám naozaj páčila. Knihy sa totiž dali umiestniť až po strop, deti mali dobrý prehľad o knihách, pretože boli uložené čelom a nie bokom a navyše to bolo aj esteticky celkom zaujímavé. Manžel skonštatoval, že spraviť takú knižnicu nebude až taká veľká robota, ja som mu uverila a tak sme sa do toho pustili.

Rada používam množné číslo, hoci v mojom prípade išlo iba o natieranie a rozhodnutie o tom, aké medzery budú medzi poličkami. Všetko ostatné bolo na manželovi. A keďže my sme na internete našli iba fotky, ale nie postup, radi sa s našim know-how s vami podelíme. Takže tu je postup, ktorý spísal môj manžel:

  1. Namerať – naozaj platí dvakrát meraj a raz rež.
  2. Kúpiť materiál – budete potrebovať dosky na bočné steny, dosky na policu a guľatinu na priečky. Nezabudnite ani na skrutky, kovové L profily na uchytenie do steny a farbu. Za drevené časti sme zaplatili asi 20 eur, farba nás vyšla na cca 5 eur (nespotrebovali sme celú plechovicu) a skrutky stáli asi 5 eur.
  3. Narezať – režete len rovno, nemáte čo pokaziť. Nezabudnite vyrezať aj miesto na podlahové lišty, aby vám polica dosadla tesne k stene. My sme síce rezy neprebrúsili, ale odporúčam. Stačí zľahka prebehnúť šmirgľovým papierom.
  4. Natrieť – my sme zvolili bielu farbu, rovnako ako bola stena. Polica tak neudrie do očí, lepšie vynikli farebné detské knižky a hlavne sme už mali otvorenú plechovicu, lebo sme pred tým maľovali niečo iné.
  5. Zložiť a zoskrutkovať – najťažšia časť. Odporúčam si prizvať ešte jeden pár rúk, pôjde to rýchlejšie. Polica je síce plytká, no vysoká, aby nespadla, je dobré ju priskrutkovať k stene.

A teraz to najlepšie. Odkedy máme túto knižnicu, Hanku fascinujú obálky kníh a tak niekoľkokrát za deň stále niečo vyťahuje a chce si čítať. Aj Agátka už začína objavovať knihy a tak sme na najnižšie poličky umiestnili aj niečo pre ňu. Kvôli prístupnosti budú knihy „rotovať“, teda raz za čas sa knihy z vyšších políc premiestnia na nižšie. Okrem toho sme knižnicu ešte „vytuningovali“ nádobkami z IKEA. Pôvodne by mali slúžiť do kuchyne, my sme ich zavesili na knižnicu a plánujeme do nich dať pastelky.

Páčil sa Vám tento blog? Viac foto i iných článkov nájdete tu

ako mozem zdielat na svojej nastenke?

1. sep 2020

Začni písať komentár...

Odošli