daniela_malygazda
3. feb 2020
2073 

Zdravie v skle je Ňuňu

Mliečnu manufaktúru Malý gazda založili manželia Zuzana a Jozef Ševcoví z východného Slovenska. Hľadali kvalitné mliečne produkty, ktoré by boli také zdravé, aby ich chceli dať aj svojim deťom, ale bohužiaľ v tom období ich na trhu bolo veľmi málo alebo boli nedostupné.

Nadchli sa myšlienkou priniesť na trh kvalitné jogurty, ktoré by chutili tak, ako keby ste si ich pripravili sami doma. Presťahovali sme sa z mesta na dedinu a vyrábali jogurty výlučne zrejúce v skle a v súčasnosti ich nájdete na pultoch ako Jogurt bez éčok od Malého gazdu

Viete čo ich inšpirovalo k vytvoreniu loga? Ich vlastný syn Jožko, ktorý je zobrazený v logu ako modrý chlapček a práve on je Malý gazda. Je symbolom všetkého dobrého, chutného a poctivého, ktoré chceme dať našim deťom prostredníctvom zdravých mliečnych produktov.

Stále však uvažovali nad tým, že im chýba ,,čistý" produkt pre deti a  pustili do vývoja výnimočného produktového radu. Vznikol Ňuňu smotanový jogurt s 60 % podielom ovocia v pyré, ktorý je určený pre malých maškrtníkov a ich rodičov, ktorým záleží na tom, čo konzumujú ich ratolesti. Zreje v skle a je bez akýchkoľvek umelých konzervantov alebo prídavných látok. 

Ako zreje Ňuňu?

Mlieko každodenne dodané z okolitých fariem sa preberie, homogenizuje (rovnomerne sa rozptýlia častice tuku) a pasterizuje, čím sa zničia potenciálne škodlivé mikroorganizmy.  

Mliečny produkt sa ochladí na teplotu fermentácie a pridajú sa do neho jogurtové kultúry. Následne sa plní priamo do skleneného obalu. Uzavretý obal sa umiestni do boxu, kde fermentuje. Miliardy jogurtových baktérií počas troch-štyroch hodín premenia laktózu – cukor obsiahnutý v mlieku – na kyselinu mliečnu. Tá zmení štruktúru mliečnych bielkovín v hladkú zrazeninu.   

Keď má jogurt dostatočnú kyslosť, rýchlo sa ochladí a ďalej sa skladuje v chlade. Takto vyrobený jogurt je mierne kyslejší, má pevnejšiu konzistenciu a výborné výživové vlastnosti. Nepozná chemické prísady, stabilizátory a vydrží 3-4 týždne. 

Prečo je Ňuňu jedinečné?
• v ovocnom pyré je 60 % ovocia
• obsahuje 10 % tuku, preto sa volá smotanový
• probiotické kultúry – BB-12 ® (bifidobaktérie) – ovplyvňujú správne fungovanie nielen tráviaceho, ale aj imunitného systému
• zreje pomaly v skle
• produkt je zabalený v recyklovateľnom obale
• vyrábame aj bezlaktózové Ňuňu

Dnes Malý gazda môže hrdo povedať, že spolu s rodinou vybudovali mliečnu manufaktúru, v ktorej vyrábajú s láskou mliečne výrobky Jogurt bez éčok, Ňuňu a Dezert.

Chcete sa dozvedieť viac? Dni s Malým gazdom budú nielen o informáciách, ale aj o milých a zaujímavých témach, rozhovoroch či súťažiach 🙂

predava sa aj v bille, ale kipila som 3x a kazdy raz bol taky horky, mne prislo, ze sa pokazil. ci to je jeho prirodzena chut?

3. feb 2020

@tana85 Ahoj, práveže vôbec nemá byť horký. To mi je ľúto.☹ Nemáš náhodou foto sklíčka? Ak budeš mať nabudúce problém napíš na fb a odfoť aj dátum spotreby na sklíčku a podľa toho zistíme aký je problém a vyriešime to. ;)

3. feb 2020

plánuje sa zmena ohľadom používania karmínov? ako môže byť niečo deklarované ako zdravý výrobok a súčasne byť prifarbované niečím ako sú karminy?!

3. feb 2020

@ak_tak0202 Ahoj, v súčasnosti nie sú žiadne karmíny v Jogurtoch Malý gazda. Môžeš si to overiť aj na tomto linku https://www.malygazda.com/index.php/jogurty-bez... . Ja chápem, že je strašne veľa informácii na internete, ale najlepšie je si takéto tvrdenia overiť, lebo sa veľmi snažíme aby kvalita stúpala. Ďakujem. Pekný večer.

3. feb 2020

Fajn zmena, ale keby to slo bez suseneho mlieka (aspon ten biely) a zbytocnosti v ochucujucich zlozkach, tak to by bol iny level. Ale fandim vam.

4. feb 2020

@monk7 Sušené mlieko je dehydrované t.j. zbavené vody, ale živiny v ňom ostávajú ,ale dám podnet na vývoj. ;) a Ďakujem za fandenie ;) vážim si to.

4. feb 2020

@daniela_malygazda Ale to susene mlieko asi nevyrabate a teda ten povod je otazny. Lebo je super, ze mlieko nakupujete od okolitych farmarov a nie od velkochovatelov.

4. feb 2020

@daniela_malygazda mňa by zaujímalo prečo sa tam dáva kukuričný škrob. Rozumiem princípu zahustenia ale myslím, že to nie je nutnosť a naozaj mnohých ľudí aj ten škrob odrádza..tak isto arómy sú úplne zbytočné. Ešte by ma zaujímal ten cukor či je pridaný alebo či je to len cukor prirodzene sa nachádzajúci v ovocí. Ďakujem

4. feb 2020

@cmulinko Ahoj, cukor je prírodný konzervant a je obsiahnutý len v ovocnej zložke. Ňuňu je bez akýchkoľvek chemických konzervantov. Preto sme siahli po tomto prírodnom, ktorý využívali už naši starí rodičia. A zároveň Ti chcem vysvetliť aký prínos majú škroby pre ľudský organizmus. Kukuričný škrob je polysacharid a v potravinách je zdrojom energie a vlákniny, ktorá sa uvoľňuje postupne. Nájdete ho v bežnej strave napr. v pečive, ovocí, zelenine, ryži. Kukuričný škrob je súčasťou ovocného pyré v Ňuňu, aby nepúšťalo vodu. Čo sa týka aróm sú to čisto prírodné arómy. Predstav si že máš napr. kamilku. Prírodnú arómu z nej vytiahneš tak, že ju luhuješ tj. extrakcia, proces kedy ponoríš prírodnú rastlinu kamilku do studenej alebo teplej kvapaliny. Necháš odstáť pár hodín a získaš tým vôňu kamilky. Tak ako keď si robíš čaj, ale nikdy to nie je také silné ako umelé arómy. A predstav si, že tú kamilku vyberieš a postupne pridávaš viacej vody. Chuť sa riedi a stráca sa. A aby bolo cítiť napr. hrušku, keď zmiešaš dokopy jogurt a hruškové pyré museli sme pridať prírodnú arómu. Čo je oveľa nákladnejší spôsob, síce lepší pre náš organizmus a potrebuješ jej viacej. V prípade, že chceš čistý produkt môžeš siahnuť po Ňuňu klasickom bielom a Ňuňu bezlakto, ktoré neobsahujú cukor a ani škrob, ani žiadne prírodné arómy. Pomohla som? Ak chceš môžeme to ešte podrobnejšie rozobrať. 😉

4. feb 2020

@daniela_malygazda áno pomohla ďakujem za odpoveď ☺️. Ten klasický biely určite vyskúšam. Mám jedinú obľúbenú značku bieleho jogurtu ( ten je síce aj organický ale skôr mi ide o chuť ) a zatiaľ som nenašla nič lepšie a chutnejšie tak som celkom zvedavá ako dopadne u mňa Ňuňu keď sa raz k nemu dostanem ( nežijem na SK ale cez dovolenku si určite kupim) ☺️.

4. feb 2020

@cmulinko Ja sa budem tešiť na tvoju skúsenosť. Určite mi napíš. ;)

5. feb 2020

skoda tych dezertov, ze do nich pridavate zelatinu, nesko by to s agarom ci pektinmi ked to uz musi byt?

5. feb 2020

@lubika76 Dám podnet na vývoj. Uvidím, čo sa s tým dá robiť. Komplikované je, že zase niekomu vadia pektiny. sto ľudí sto chutí 😉

5. feb 2020

Pekná myšlienka a teším sa, že ju zrealizovali. Mám rada kvalitné výrobky a bonusom je pekný, jednoduchý dizajn. Tento týždeň sme si tieto jogurty kúpili, lebo ma aj vďaka týmto dňom s Malým gazdom zaujali a musím napísať, že sú výborne. 🤗

8. feb 2020
Autor komentár zmazal

@zoizoi Teším sa veľmi, že chutia. Kvôli takým zákazníkom ako si aj ty sa to oplatí robiť. Ďakujeme. ;)

10. feb 2020

@daniela_malygazda Na odporúčanie kamaratky som dnes kúpila synčekovi banánový Ňuňu, a musím povedať že je fantasticky! Ja milujem jogurty ale to hneď cítiť že je to poctivý a čistý jogurt. Malému veeeeelmi chutil, už ich mám v chladničke 6 ( na každý deň ) 💙
Držím Vam všetky palčeky a pokračujte v tej skvelej práci robíte ju fantasticky a zdravo! Všetko len to dobre prajeme ❤️

25. apr 2020

@tamiamia2018 kde kupujete prosim nunu jogurt ?? 😊

19. dec 2022

Začni písať komentár...

Odošli