dori2
8. apr 2022
1484 

Kedy navštíviť akého psychológa

Ahojte 🙂 

Rozhodla som sa pre množiace sa správy v mojej internej pošte napísať článok o tom, kedy navštíviť akého psychológa, prípadne kedy je to už na psychiatra. 

Veľa ľudí totiž netuší, že nie je psychológ ako psychológ, a preto navštívia prvého ktorého majú v dosahu, a keď nedostanú, čo potrebujú, sú- pochopiteľne- z ďalšej spolupráce zdemotivovaní. 

A to je naozaj veľká škoda! Pretože naozaj nie je psychológ ako psychológ, a táto sféra ľuďom ponúka viac, ako si vedia častokrát predstaviť.

K „druhom“ prychológov:

1. Klinický psychológ- väčšinou zároveň aj dopravný psychológ-  je zdravotník. Nedelí sa na detského a dospeláckeho, každý kto atestoval v odbore klinická psychológia musel zložiť skúšku v oboch týchto oblastiach. Môže sa však stať- keďže ide prevažne o súkromnú sféru, že si psychológ vyhradí svoju prax len pre deti, alebo len pre dospelých. Ja však takýchto ambulancií poznám naozaj málo. Vo väčšine vyšetrenia aj deti, aj dospelákov s rôznymi ťažkosťami

Títo psychológovia sú obvykle certifikovanými psychoterapeutmi- t.j. sú kompetentní poskytnúť poriadnu serióznu psychoterapiu. Aby ste si boli istí, že psychológ, ktorému ste sa zverili do rúk je naozaj kompetentný psychoterapeuticky vás liečiť, vyberajte z tohto zoznamu: https://psychoterapeuti.org/sps/stranka/psychoterapeuti. Môžete si byť istí, že ľudia z tohto zoznamu prešli niekoľko ročným náročným procesom vzdelávania a vlastnej skúsenosti v psychoterapii, a vedia čo robia. 

Nájdete ich prevažne v: ambulanciách klinickej psychológie, na psychiatriách, v nemocniciach.

Pomôžu ak: máte ťažkosti. To znamená, že neriešia prevenciu. Prevažne sa v ich ambulanciách vyskytujú ľudia so: psychosomatickými ťažkosťami, nespavosťou, úzkosťami, fóbiami, depresívni, na odporúčanie lekárov, posttraumy, OCD, bipolárne poruchy, schizofrénie, po strate blízkeho, prechodnými problémami v prežívaní /zapríčinenými napr. životnými udalosťami/, ľudia so závislosťami a podobne. Rozhodne som nevymenovala všetko, pretože je to oveľa širší záber, ale toto je asi najfrekventovanejšie. 

Platí sa? Väčšina ambulancií klinickej psychológie je zmluvná- t.j. majú zmluvy so zdravotnými poisťovňami a určité výkony /resp. určitý počet sedení/ je hradený poisťovňou. Samozrejme- nad rámec toho čo je poisťovňa ochotná preplatiť sa už platí, tak isto sa platia vyšetrenia v oblasti dopravnej psychológie, k zbrojným preukazom a podobne. 

Potrebujem výmenný lístok? Po novom už NIE.

2. Poradenský psychológ- s týmto má gro ľudí skúsenosti, pretože poradenský psychológ je ten, kto je kompetentný starať sa prevažne o vaše deti už od raného veku. V materských školách sú obľúbené ich skupinové preventívne programy, testovanie školskej zrelosti, alebo depistáž- t.j. vyhľadávanie „rizikových detí“. Že načo? No aby mohli s nimi „dotrénovať“ presne tie oblasti, ktoré nie sú rozvinuté v takej miere, ako by mali byť. Dá sa tak predchádzať napríklad poruchám učenia. 

V školách sa tiež s nimi často rodič stretne- v podobe podobných aktivít ako v materských školách. Títo psychológovia sú machri na prevenciu a riešenie hlavne školských ťažkostí vašich detí a problémov v rodinách, výchovných vecí. Ak ale potrebujete riešiť už „vážnejšie“ problémy /nechcem nič zľahčovať, ale myslím v porovnaní s predošlou skupinou problémov/, nie je kompetentný vám pomôcť. Títo psychológovia zatiaľ nemôžu byť certifikovaní psychoterapeuti, a preto medzi nimi nájdete malé percento tých, čo si prešli psychoterapeutickým výcvikom. 

Nájdete ich: v CPPPaP v každom okrese, v CŠPP, SCŠPP.

Pomôžu ak: máte podozrenie, že dieťa sa nevyvíja tak ako sa očakáva, má vaše dieťa pred nástupom do ZŠ akékoľvek ťažkosti, alebo vy máte v tejto problematike nejasnosti, pochybnosti. Tiež pomôžu s osobnostnými záležitosťami a prežívaním našich drobcov, s problémami v učení, školských kolektívoch. Venujú sa aj učiteľským kolektívom, rodinám a podobne. Tiež je toho viac, ale toto je asi také gro ich práce. 

Platí sa: NIE

Potrebujem výmenný lístok? NIE. Tieto zariadenia spadajú pod rezort školstva, nie zdravotníctva. 

3. ďalšie druhy psychológov- UPSVaR, Vojenskí, Policajní, Väzenskí, v DSS, v CSS. Asi ich bude aj viac, ale nie je mojim cieľom ich všetkých vymenovať. Ich náplň práce je rôzna podľa toho, kde pôsobia. Za zmienku stoja ešte tí na UPSVaR- zaoberajú sa napríklad aj poradenstvom pre manželov, rodiny, páry v období pred, počas a po rozvode. Spolupracujú so „sociálkou“. 

4. A čo psychiater?  Toho bezodkladne navštívte ak:

- máte samovražedné myšlienky

- máte pocit zmeneného stavu vedomia

- máte halucinácie

- máte chaotické zmätené myslenie

- vám to odporučil iný odborník /iný lekár, psychológ/

Psychiater je lekár, väčšina z nich nie je psychoterapeut, preto ak potrebujete pomoc ako je opísaná u klinického psychológa, u neho ju nenájdete. 

1. nemá na Vás toľko času

2. lieči liekmi, nie terapeuticky

To je stručný prehľad toho, koho- kedy- kde a ako navštíviť. Verím, že som vám pomohla aspoň troška sa zorientovať. 

Článok nie je celkom komplexný, jeho cieľom je informovať o tých najfrekventovanejších ťažkostiach a možnostiach ich riešení. 

Želám vám príjemné dni a pevné duševné zdravie!

Mária  

Mna hned napadlo, ze navsteva psychiatra je napr. nutna aj v pripade poporodnej depresie, aspon u mna to tak bolo, a rychle nastavenie liecby AD. 😊

9. apr 2022
dori2
autor

@jankac22 urcite ano, dakujem za doplnenie 🙂

9. apr 2022

@dori2 mna by este zaujimalo,kto su pedopsychologovia a comu sa venuju.Ci to je len oznacenie detskeho psychologa? Dakujem

9. apr 2022
dori2
autor

@danculka25 je to oznacenie detskeho psychologa, ale ako pisem- psychologovia sa nedelia na detskych a dospelackych- je naozaj len malo pracovisk venujucich sa vylucne detom (napr. pracoviska diagnostikujuce len autizmus)

9. apr 2022

@dori2 ja len zo zvedavosti sa pytam.Kedysi davno bola dcera na lieceni v Tatrach a ram doporucili navstevu pedopsychologa.Nasa detska dr trvdila,ze na Orave takeho nemame,ze az v MT najblizsie a chodili sme ku Dagmar T.
Nedavno som mala moznost precitat si jej posudok na dceru a bola som sokovana.To,podla nej zaostale nezrele dieta s nizkym iq vyborne zmaturovalo a dari sa jej ako v praci,tak aj v osobnom zivote a nic z toho nesedi.

9. apr 2022

@danculka25 pardon za preklepy,snad sa daju rozlustit

9. apr 2022
dori2
autor

@danculka25 kognitivne vykony sa vzdy hodnotia ako aktualne. v jednom momente vyvinu doeta moze byt jemne za normou, neskor to v pohode moze dobehnut. vela pri vysetreni zohrava aj altualny stav- ako je doeta vyspate, v akej je celkovej telesnej a dusevnej kondicii, do akej miery unho moze skreslit vykon stres a podobne…

9. apr 2022

V clanku mate nezrovnalosti. Aktualne je na SR mozna specializacia v klinickej, poradenskej a pracovno-organizacnej psychologii, pricom so vsetkymi specializaciami je mozne certifikacne studium v psychoterapii. Takisto kazdy vseobecny lekar moze absolvovat certifikacne studium v psychoterapii. Navyse, psychoterapeuticky vycvik je mozny aj ako necertifikacne studium - napr. logoped, specialny pedagog, psycholog bez specializacneho studia atd. Kazdopadne toto pre laikov nie je tak dolezite. Riadila by som sa len tym, ci dana osoba ma alebo nema psychoterapeuticky vycvik. Tiez by som osobne preferovala psychologa so psychoterapeutickym vycvikom. Avsak kazdy klinicky psycholog sa venuje dusevnym porucham a je kompetentny riesit depresie atd.
Psychoterapeut moze byt prinosny aj bez akutnych tazkosti ako forma sebarozvoja, zvysenia kvality zivota, prevencia vzhladom na kazdodenne vyzvy zivota, stred atd.
Este tazko povedat ako statisticky je situacia so zazmluvnenymi a nezazmluvnenymi psychologmi s poistovnami. Co viem, tak uz niekolko rokov sa nove zmluvy nedaju ziskat, lebo su naplnene kvoty, ktore poistovne maju. Aj preto su k psychologom dlhe cakacie doby (najma k tym kvalitnym). Mnoho, najma psychoterapeutov, ma sukromne praxe bez zmluv poistovnami.
Skuste si doplnit informacie podla Slovenskeho institutu pre vzdelavanie v psychoterapii.

Rozmyslam ci nie je zbytocne zatazovat beznych ludia celym tymto systemom. Kazdy psycholog by mal vediet vyhodnotit ci je to oblast, ktorou sqazaobera a ak nie, tak odporucit relevantneho odbornika.

Za dolezite povazujem len 2 body (cisto subjektivne):
1. Ak mam tu moznost, radsej vyhladam cloveka so psychoterapeutickym vycvikom
2. Ako v kazdom povolani, su horsi a lepsi psychologovia/terapueti. Taki co mi sadnu a co mi nesadnu. Preto sa netreba vzdat po prvej zlej skusenosti a hladat takeho cloveka, kde "to klapne" po ludskej stranke.

Vsetkym vela zdaru ✊

10. apr 2022
dori2
autor

@alena_hr dakujem za podnet. Som clenkou SIVP, vsetko co ste napisali ovladam. pisem ze clanok vychadza z potrieb, ktore mi kazdu chvilu svietia v poste- aj pisem ze clanok nie je komplexny, tiez uvadzam ze vacsina klinikov je zaroven terapeutov, a samozrejme- aj iny psycholog mimo zdravotnictva, aj socialny pracovnik aj spec ped moze mat vycvik, zial nie certifikovany. co je formalna blbost lebo to absolvuju rovnako- len tym padom je ich malicko lebo naco by absolvovali nieco take dlhodibe a drahe ked potom sa tym nemozu zivit tak ako ten klinik?
lekari- tam toez pisem ze vacsina z nich nie je terapeutov- z toho jasne vyplyva ze niektori su 🙂 sama mam takych “spoluziakov” z vycviku

10. apr 2022

@dori2 Rozumiem. Je to široká téma.

12. máj 2022

Začni písať komentár...

Odošli