Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    dori2
    11. jún 2022    Čítané 132x

    Uhas smäd a tehotenské chúťky so Zlatým bažantom 0,0 %!

    Keď tak premýšľam, na prvé počutie slušný paradox, že Zlatý Bažant testuje tehotná. Nuž, ja som typ kostnato zodpovednej matky, ja nepijem, ani keď nie som v očakávaní, ale viete ako to chodí - v tehotenstve si chuťové poháriky robia, čo chcú, a tak sa stalo, že aj mne prišlo na chuť čosi, čo bežne nepijem. PIFKO. A tu sa začína celý ten príbeh.

    Ako si tak chodím po obchodoch a poctivo čítam zloženia, skoro každé pivo skryté za názov NEALKO, na ktoré som narazila, nejaký ten obsah alkoholu malo. Ja viem, viem, mnohé si poviete, čo riešim, že to je zanedbateľné množstvo. ALE! Mám rada, keď môžem byť zásadová, a okrem toho - ja, ako človek pracujúci na protialkoholickom, nerada diskutujem aj o malom množstve alkoholu. Skrátka, hľadala som niečo totálne čisté v tomto smere. A tu sa mi zjavila možnosť testovať RADLERY od Zlatého Bažanta, ktorých bratranci a sesternice z iných značiek tiež obsahujú malé množstvo alkoholu. Bažant ale sľuboval, že je čistý, a môže si ho teda spokojne dať aj tehotná žena pracujúca na protialkoholickom...

    Nuž, tak prišiel balík. Dosť ťažký. Prvé, čo som po vybalení skúmala je zloženie. Čuduj sa svete, obsah alkoholu je naozaj 0,00000, akoby jeden klasik zo známeho videa povedal. Ďalej rozhodne poteší minimum prísad, z ktorých je radler vyrobený. Aspoň mňa, čo sa nerada pchám zbytočne umelými vecami. Je vyrobený z vody, pšeničného a jačmenného sladu, chmeľu a limonády s troškou cukru, prírodnej citrónovej šťavy a prírodnej arómy. Cukru má dokonca o 30 % menej ako jeho predchodcovia. V 100 ml je len 7 kcal, čo je ďalším príjemným bonusom.

    Po otvorení prvej plechovice, čo bolo ihneď (nemusím vám vysvetľovať, ako reaguje tehotná žena, keď zbadá čosi, na čo jej ide chuť - ako pes I.P. Pavlova), ma upútala netradičná vôňa. Netradičná v zmysle toho, ako poznáme arómy radlerov. Tu bolo cítiť viac pivo ako arómy. Po prvom glgu som sa na chvíľku zľakla, lebo prvé, čo ucítite je pivná chuť. Znova som preskúmala obal, dokonca som si pre istotu ešte vygooglila, či naozaj nenasávam alkohol, ale nie. Tá chuť je jemne podmazaná príjemnou kyselkavou citrónovou príchuťou, čo vám dôjde hneď pri ďalšom glgu. A potom glgáte a glgáte, a plechovka je zrazu prázdna. Vaše zmysly sú príjemne omámené, telo osviežené. Ja mám nového favorita. Citrónového.

    Obsah krabice od kuriéra ale ponúkal ešte Svieže Jablko. Malinovky tohto typu neobľubujem, ale dala som mu šancu. A dobre. Očakávala som umelú chuť, na akú som zvyknutá od niektorých jablkových džúsoch, ale milo ma prekvapila jemnučká prirodzená chuť jabĺk, ktorá osviežila hneď po prvom dúšku. Táto verzia si nájde určite svojich priaznivcov aj medzi „bezlepkáčmi“, lebo neobsahuje lepok. Ani alkohol. Ani konzervanty. Ani umelé farbivá. Ani veľa cukru. Je v ňom len voda, jačmenný slad, jačmeň, chmeľ, cukor, prírodná jablková šťava, kyselina jablčná a a prírodná šťava z aceroly. V tejto verzii, keďže nie je pšeničná, necítiť chuť piva tak ako pri citróne. Syn ani nevedel, že pije radler. Myslel si, že je to nejaká limonáda. A ako milovníka jabĺk si ho naozaj získala.

    A tak sme sa doma podelili: ja svieži pšeničný citrón, syn svieže jablko, a mužovi sme sem-tam dali odchlipnúť. On si aj tak radšej raz za čas dopraje svojho čapáčika...

    Takže aby som zhrnula: či neplnoletí, či tehotné, či starí, či mladí, či chorí alebo zdraví, tu výnimky nie sú. Radlery od Bažanta 0,0 môže KTOKOĽVEK a KEDYKOĽVEK. Tak, čin-čin! Na osvieženie.

    #test_zlatybazant4 #recenzia #recenzia_zlaty_bazant_radler

    dori2
    8. apr 2022    Čítané 1463x

    Kedy navštíviť akého psychológa

    Ahojte 🙂 

    Rozhodla som sa pre množiace sa správy v mojej internej pošte napísať článok o tom, kedy navštíviť akého psychológa, prípadne kedy je to už na psychiatra. 

    Veľa ľudí totiž netuší, že nie je psychológ ako psychológ, a preto navštívia prvého ktorého majú v dosahu, a keď nedostanú, čo potrebujú, sú- pochopiteľne- z ďalšej spolupráce zdemotivovaní. 

    A to je naozaj veľká škoda! Pretože naozaj nie je psychológ ako psychológ, a táto sféra ľuďom ponúka viac, ako si vedia častokrát predstaviť.

    K „druhom“ prychológov:

    1. Klinický psychológ- väčšinou zároveň aj dopravný psychológ-  je zdravotník. Nedelí sa na detského a dospeláckeho, každý kto atestoval v odbore klinická psychológia musel zložiť skúšku v oboch týchto oblastiach. Môže sa však stať- keďže ide prevažne o súkromnú sféru, že si psychológ vyhradí svoju prax len pre deti, alebo len pre dospelých. Ja však takýchto ambulancií poznám naozaj málo. Vo väčšine vyšetrenia aj deti, aj dospelákov s rôznymi ťažkosťami

    Títo psychológovia sú obvykle certifikovanými psychoterapeutmi- t.j. sú kompetentní poskytnúť poriadnu serióznu psychoterapiu. Aby ste si boli istí, že psychológ, ktorému ste sa zverili do rúk je naozaj kompetentný psychoterapeuticky vás liečiť, vyberajte z tohto zoznamu: https://psychoterapeuti.org/sps/stranka/psychoterapeuti. Môžete si byť istí, že ľudia z tohto zoznamu prešli niekoľko ročným náročným procesom vzdelávania a vlastnej skúsenosti v psychoterapii, a vedia čo robia. 

    Nájdete ich prevažne v: ambulanciách klinickej psychológie, na psychiatriách, v nemocniciach.

    Pomôžu ak: máte ťažkosti. To znamená, že neriešia prevenciu. Prevažne sa v ich ambulanciách vyskytujú ľudia so: psychosomatickými ťažkosťami, nespavosťou, úzkosťami, fóbiami, depresívni, na odporúčanie lekárov, posttraumy, OCD, bipolárne poruchy, schizofrénie, po strate blízkeho, prechodnými problémami v prežívaní /zapríčinenými napr. životnými udalosťami/, ľudia so závislosťami a podobne. Rozhodne som nevymenovala všetko, pretože je to oveľa širší záber, ale toto je asi najfrekventovanejšie. 

    Platí sa? Väčšina ambulancií klinickej psychológie je zmluvná- t.j. majú zmluvy so zdravotnými poisťovňami a určité výkony /resp. určitý počet sedení/ je hradený poisťovňou. Samozrejme- nad rámec toho čo je poisťovňa ochotná preplatiť sa už platí, tak isto sa platia vyšetrenia v oblasti dopravnej psychológie, k zbrojným preukazom a podobne. 

    Potrebujem výmenný lístok? Po novom už NIE.

    2. Poradenský psychológ- s týmto má gro ľudí skúsenosti, pretože poradenský psychológ je ten, kto je kompetentný starať sa prevažne o vaše deti už od raného veku. V materských školách sú obľúbené ich skupinové preventívne programy, testovanie školskej zrelosti, alebo depistáž- t.j. vyhľadávanie „rizikových detí“. Že načo? No aby mohli s nimi „dotrénovať“ presne tie oblasti, ktoré nie sú rozvinuté v takej miere, ako by mali byť. Dá sa tak predchádzať napríklad poruchám učenia. 

    V školách sa tiež s nimi často rodič stretne- v podobe podobných aktivít ako v materských školách. Títo psychológovia sú machri na prevenciu a riešenie hlavne školských ťažkostí vašich detí a problémov v rodinách, výchovných vecí. Ak ale potrebujete riešiť už „vážnejšie“ problémy /nechcem nič zľahčovať, ale myslím v porovnaní s predošlou skupinou problémov/, nie je kompetentný vám pomôcť. Títo psychológovia zatiaľ nemôžu byť certifikovaní psychoterapeuti, a preto medzi nimi nájdete malé percento tých, čo si prešli psychoterapeutickým výcvikom. 

    Nájdete ich: v CPPPaP v každom okrese, v CŠPP, SCŠPP.

    Pomôžu ak: máte podozrenie, že dieťa sa nevyvíja tak ako sa očakáva, má vaše dieťa pred nástupom do ZŠ akékoľvek ťažkosti, alebo vy máte v tejto problematike nejasnosti, pochybnosti. Tiež pomôžu s osobnostnými záležitosťami a prežívaním našich drobcov, s problémami v učení, školských kolektívoch. Venujú sa aj učiteľským kolektívom, rodinám a podobne. Tiež je toho viac, ale toto je asi také gro ich práce. 

    Platí sa: NIE

    Potrebujem výmenný lístok? NIE. Tieto zariadenia spadajú pod rezort školstva, nie zdravotníctva. 

    3. ďalšie druhy psychológov- UPSVaR, Vojenskí, Policajní, Väzenskí, v DSS, v CSS. Asi ich bude aj viac, ale nie je mojim cieľom ich všetkých vymenovať. Ich náplň práce je rôzna podľa toho, kde pôsobia. Za zmienku stoja ešte tí na UPSVaR- zaoberajú sa napríklad aj poradenstvom pre manželov, rodiny, páry v období pred, počas a po rozvode. Spolupracujú so „sociálkou“. 

    4. A čo psychiater?  Toho bezodkladne navštívte ak:

    - máte samovražedné myšlienky

    - máte pocit zmeneného stavu vedomia

    - máte halucinácie

    - máte chaotické zmätené myslenie

    - vám to odporučil iný odborník /iný lekár, psychológ/

    Psychiater je lekár, väčšina z nich nie je psychoterapeut, preto ak potrebujete pomoc ako je opísaná u klinického psychológa, u neho ju nenájdete. 

    1. nemá na Vás toľko času

    2. lieči liekmi, nie terapeuticky

    To je stručný prehľad toho, koho- kedy- kde a ako navštíviť. Verím, že som vám pomohla aspoň troška sa zorientovať. 

    Článok nie je celkom komplexný, jeho cieľom je informovať o tých najfrekventovanejších ťažkostiach a možnostiach ich riešení. 

    Želám vám príjemné dni a pevné duševné zdravie!

    Mária  

    dori2
    Správa bola zmenená    20. mar 2020    

    nase (s kamoskou) pociny z kuchyne mozte sledovat (zatial) aj na instagrame (marybake22)

    dori2
    29. máj 2018    Čítané 269x

    Moje dni s Blendea supergreens

    Už dlhšiu dobu sa zaoberám tým, ako popri domácnosti, dieťati, dvoch prácach a škole nezanedbávať svoje zdravie. Častokrát cítim únavu, stav bez energie, taký ten nijaký pocit, kedy vám nič hrozné nie je, no zároveň sa necítite komfortne. Všade plno chémie, a človek nevie, či produkty, ktoré si kupuje na detox len viac nezamoria jeho organizmus.

    Preto som naozaj rada, že som natrafila na prírodný produkt Blendea supergreens, ktorý kombinuje v sebe vyvážený pomer 4 zdravých potravín, vypestovaných v nedotknutej prírode Nového Zélandu a Taiwanu bez chemických prípravkov. Vďaka tomu dokáže telo prečistiť oveľa účinnejšie ako ostatné prípravky. Je tiež skvelým zdrojom dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré človek potrebuje. Dodá vám tak chýbajúcu energiu a zabráni častým pocitom únavy.

    • Posilňuje imunitný systém účinným spôsobom.
    • Dokáže naštartovať samočistiaci proces tela, čím aktívne podporuje detoxikáciu.
    • Svojím zložením podporuje regeneráciu buniek.
    • Zabraňuje ukladaniu nadmerného množstva tuku.
    • Má antistresové účinky na ľudský organizmus, pre ktorý navodzuje pocit kľudu.
    • Prečisťovaním ciev znižuje telu-škodlivý cholesterol.
    • Má priaznivé účinky na trávenie a tráviaci systém.
    • Tlmí zápaly a pomáha proti žalúdočným vredom.
    • Bojuje proti nadmernému prekysleniu organizmu.
    • Dodáva telu energiu a obmedzuje pocit únavy.
    • Chráni telo pred novodobými ochoreniami.

    Priznám sa, pred užívaním som bola skeptická. Aby pár lyžičiek nejakého zeleného prášku toto splnilo, musel by to byť nejaký rýchlokvasený zázrak. A ak si myslíte, že keď si dáte na ráno smoothie, prípadne iné zdravé zelené raňajky čo ho obsahujú, a už na obed pristanete vo fast foode, splní vaše očakávania, asi ste tiež na omyle. Ide to ruka v ruke. Pretože ak sa zameriate na zdravšie stravovanie, sem tam si pri tom zacvičíte, tak účinky supergreens len podporíte. V opačnom prípade sa ním pcháte asi dosť zbytočne.

    K zloženiu:

    • BIO zelený jačmeň – Výťažok zo zeleného jačmeňa chráni ľudské bunky pred karcinogénmi. Zelený jačmeň použitý v prípravku Blendea sa pestuje na Novom Zélande bez použitia chemických prostriedkov.Prispieva ku kvalitnejšiemu spánku, čo má za následok viac potrebnej energie počas dňa. Rovnako dobre pomáha pri znižovaní nadváhy a prečisťuje pleť nielen od akné ale aj slabších kožných ochorení. Posilňuje imunitný systém a chráni tak pred nepríjemnými ochoreniami. Taktiež je vynikajúcim zdrojom potrebných vitamínov ako B1, B2, B6 a B12 a dôležitých minerálov ako vápnik, magnézium, železo alebo zinok.
    • BIO mladá pšenica – Rovnako ako zelený jačmeň aj mladá pšenica pochádza z oblasti Nového Zélandu, kde príroda nie je poškvrnená chemickými prípravkami. Tým sa zabezpečí jej maximálna čistota a pozitívne účinky na zdravie človeka. Medzi najžiadanejšie vlastnosti patrí jej schopnosť účinne detoxikovať organizmus. Je bohatá na rôzne minerály, antioxidanty, aminokyseliny a vitamíny, dôležité pre zdravie ľudského organizmu. Podobne ako zelený jačmeň posilňuje imunitu, potláča pocity únavy a navyše dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi.
    • BIO chlorella – Japonci už dlhé roky poznajú jej blahodárne antioxidačné účinky. Okrem toho obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a ďalších látok prospešných pre ľudský organizmus ako chlorofyl, karotenoidy, či chlorellový rastový faktor. Vďaka skvelému spracovaniu chlorelly ju telo dokáže bez problémov spracovať a vstrebať. Taktiež zvyšuje energiu a vitalitu tela.
    • BIO spirulina – O tejto zázračnej rastline bolo vykonaných už pomerne veľké množstvo štúdií. Vďaka jej preukázaným pozitívnym vlastnostiam ju užívali aj napríklad astronauti NASA. Je bohatá na bielkoviny viac, než akákoľvek iná rastlina. Obsahuje ich totiž až 70%. Napomáha zdravému chudnutiu, podporuje imunitný systém, dodáva organizmu energiu a obsahuje veľké množstvo vlákniny. Okrem toho obsahuje až 18 rôznych druhov aminokyselín.

    Nuž ale späť k testovaniu. Po otvorení krabičky na mňa doslova „vypafol“ zelený obláčik tohto jemného prášku. Zašpinila som tak biely obrus, ale všetko sa z neho pekne opralo. Vôňa je celkom vábna pre tých z nás, ktorí máme radi leto, more, a vôňu, ktorá je s tým spojená.

    Testovať som začala trocha v zhone, takže prvýkrát len voda a prášok. Rozmixovala som, a pila. Takto to žiaden gurmánsky zážitok nebol, ale dalo sa. Takže na ďalší deň som si pripravila smoothie s mrazeným banánom, stopkovým zelerom a mliekom. Keďže banány milujem, tu som si už aj pošmakovala. A takto som pokračovala denne. S drobnými obmenami som si takého raňajky pripravovala takmer každé ráno.

    Najobľúbenejším sa stal chia puding s ovocím a blendeou. Vyskúšala som ho pridať aj do bežného jedla, ktoré som si chystala na obed, a okrem toho, že pozmenilo farbu do zelených odtieňov, som rozdiel nepocítila. Takže môžete jesť aj chutne, aj zdravo naraz. Musím povedať, že som si na tú chuť zvykla, a nápoj ma aj dosť dobre zasýtil. Už po pár dňoch som pociťovala „ľahkosť“ na žalúdku, a skvalitnené trávenie. Nafúknuté brucho už nie je môj problém. Občas dokonca pociťujem hlad, čo je naozaj výborný pocit. Nevýhodou môže byť jedine veľkosť balenia, ale to sa dá pomerne jednoducho vyriešiť kúpou viacerých balení, kedy je to zároveň ekonomickejšie. Produktu určite ostanem verná.

    dori2
    28. sep 2017    Čítané 295x

    Z prírody do kúpeľne

    V dnešnej unáhlenej dobe plnej technických vymožeností, plnej produktov na rôznych bázach, ľudia čoraz viac siahajú po návrate do prírody. Vo svojom článku sa chcem s vami podeliť o moju skúsenosť s radom kozmetiky na prírodnej báze.

    Odkedy som sa stala matkou, snažím sa čo najviac študovať si zloženie potravín, prirodzene pre to, aby moje dieťa bolo zdravé. To isté platí pre kozmetiku. A keďže zdravé dieťa potrebuje zdravých rodičov, nijako v hľadaní zdravších, prírodnejších, chémiou čo najmenej zaťažených produktov pre dospelých nezaostávam. Aj preto ma veľmi zaujala výzva na testovanie prírodného radu kozmetiky firmy Yves Rocher Elixir Jeunesse.

    Som žena, milujem darčeky, aj preto som bola veľmi milo prekvapená z balenia v akom mi prišla kozmetika - a všetko v príjemných zelených tónoch. Mimochodom, v deň mojich menín 🙂

    S chuťou som nahliadla do balíčka. Čakalo na mňa testovanie produktov, ktoré využívam pri každodennej starostlivosti o pleť - Detoxikačný micelárny gél, denný krém, nočný krém, expresná okysličujúca maska a roll on na očné okolie.

    Žijem v malom meste na malebnej Orave, ktorá je populárna tým, že máme čisté ovzdušie. No, staré matky by sa z toho možno zasmiali. Myslím, že smog a drobné čiastočky nečistôt z ovzdušia sú určite aj u nás a určite na pleť negatívne pôsobia. Upchávajú póry a pleť nemôže dýchať.

    Pracujem denne veľa hodín, po návrate z práce ma čaká vždy ešte domácnosť, takže času na skrášľovanie, či kozmetické procedúry si veľa dožičiť nemôžem. Aj preto ma asi najviac z balíčka potešil Detoxikačný micelárny gél.

    Musím uznať, že čistenie pleti je jednoduché a rýchle - gél ma výbornú konzistenciu a mierne chladivý účinok, čo je pre pleť unavenú po celom dni veľmi osviežujúce. Pleť je rýchlo detoxikovaná, čistá a svieža. Vôňa tohto prípravku je veľmi jemná, čo je pred spaním upokojujúce a príjemné.

    Keďže veľmi rada cestujem, určite si na cesty tohto praktického pomocníka nezabudnem zakaždým zabaliť. Nahrádza micelárne vody a odličovač. Ako som sa dočítala, zloženie je naozaj veľmi prírodné: obsahuje presne 0% minerálnych solí, silikónov, parabénov, a obsahuje výťažok APHLOIA, ktorý pochádza z Madagaskaru, ktorý by som niekedy v budúcnosti rada navštívila 🙂 Rovnako oceňujem, že značka podporuje tamojších lokálnych dodávateľov a miestnu neziskovú organizáciu.

    Prepájanie krásna a dobra je mi sympatické.

    Po vyčistení pleti je u mňa na bežnom poriadku poriadna hydratácia - mám už 30, a vrásky chcem oddialiť prirodzeným spôsobom čo najviac. Takže ďalším krokom bolo testovanie Nočnej intenzívnej starostlivosti.

    Zloženie tohto krému je veľmi podobné predošlému produktu - sú predsa z jedného radu. Konzistencia je je veľmi jemná, ľahká a nadýchaná, takže nehrozí zbytočné upchatie pórov na noc. Pleť je po aplikácii hydratovaná, okysličená, no nie mastná. Presne takéto krémy mi vyhovujú. Jemná vôňa dotvára relaxačný pocit, ktorého navodenie pred spánkom je pre mňa veľmi dôležité. Musím oceniť aj balenie tohto výrobku - je v sklenenej nádobke. Pri výrobe kozmetiky z tohto radu sa snažia výrobcovia myslieť ekologicky - využívajú recyklovateľné materiály, a snažia sa o dlhodobé znižovanie spotreby vody.

    Rána u nás bývajú veľmi uponáhľané: vychystať sa skoro ráno do práce, vychystať a odprevadiť syna do škôlky, niekedy ešte navariť. No - času na kozmetické procedúry ozaj nie je veľa. Preto si pleť len rýchlo opláchnem vodou, a nakrémujem. Keďže mám zmiešaný typ pleti so sklonom k rýchlemu masteniu, na denný krém som naozaj náročná. Denná omladzujúca starostlivosť moje očakávania splnila.

    Krém je nielen zložením, ale aj konzistenciou a vôňou veľmi podobný nočnej starostlivosti, takže mi úplne vyhovuje. Pleť mám po ňom okysličenú, hydratovanú, avšak nie mastnú. Výborný základ pod make-up.

    Roll-on na očné okolie

    Na tento výrobok som sa veľmi tešila. Priznám sa, spánku nemám veľa a moje oči bývajú opuchnuté, no napriek tomu veľmi podobné produkty nevyužívam. Teda nevyužívala som. Keďže dva týždne sú na jeho testovanie podľa mňa krátko aby sa prejavil nejako zásadnejšie jeho účinok na môj dlhodobo pestovaný problém- kruhy pod očami, ešte mu dám do budúcna šancu.

    Minimálne preto, lebo aplikácia je veľmi príjemná - roll on má tri kovové guľky, ktoré spolu s gélom pôsobia veľmi upokojujúco, masážne a chladivo. Očakávam, že po dlhodobom používaní v kombinácii s kvalitnejším spánkom bude pleť v okolí očí viac rozjasnená, tmavé kruhy a vačky pod očami budú menej viditeľné. Zatiaľ výsledok hodnotím ako 50%-tný vzhľadom na krátkodobosť používania produktu.

    No a v balíčku mi ešte ostala na zhodnotenie Expresná okysličujúca maska.

    Maska na tvár sa u mňa spája s relaxačným kúpeľom, pretože len vtedy dokážem nerušene ležať. Mne osobne veľmi vyhovuje konzistencia masky, pretože je gelová, mierne lepkavá, neuschne do tej podoby, že človek nevie prejaviť emóciu 🙂 

    Maska je priehľadnej farby, čo je tiež plus, pretože ak ju aj neaplikujem počas kúpeľa, nemáme dofarbené uteráky, ani oblečenie, a syn a manžel sa ma nemusia báť. Po aplikácii je pleť vypnutejšia, jemná a hydratovaná. Pri pravidelnom používaní si myslím že pôsobí podporne a posilňujúco.

    Celkovo rad kozmetiky Yves rocher Elixir Jeunesse hodnotím veľmi pozitívne. Jeho dvojitý účinok - regenerácia spojená s detoxom je nielen praktický, ale aj zdraviu prospešný. Kozmetika urobila na mňa veľký dojem, okrem toho, že sa mi balenia pomaly míňajú jej vlastne ani nemám čo vytknúť.

    Tieto produkty si do budúcna určite zakúpim. Mám rada, ak je niečo zdravé, praktické, dostupné, s dobrým humanitárnym a ekologickým cieľom.

    Ďakujem za možnosť obľúbiť si ich 🙂

    Mária

    Da sa nejako vypatrat majitel tel.cisla?

    baby merell vyraba detsku obuv az od cisla 28?

    dievcata, som asi v tomto total negramotna, nikdy som tak nenakupovala. nepomoze mi niekto s postupom nakupu z e-bay?

    2. stretnutie julovky 2013 🙂

    Nemate nejaky tip na fajnu komediu na odreagovanie sa? Dakujem 😊

    neznášam matiku, ale priama úmera mi teraz behá v hlave: že má lož krátke nohy, to je všeobecne známe. ale čím kratší rozum, tým kratšie sú tie nohy, to by si mali uvedomiť tí, čo chcú klamať a vymýšľať si. zato ten pocit, keď konečne to vylezie na povrch, ten je ozaj na nezaplatenie 🙂

    😀

    baby, ak som posielalan aodbierku niečo, do koľkých dní od prebratia zásielky by mi mali nabehnúť peniaze? vdaka

    mate niektora mail na centrum.sk? dnes mi to tam strasne blbne, tak ze ci som sama, alebo je to nejake globalne zblbnutie 😉

    presne ako v mojej kabelke 🙂 /skoro uplne/

    prosim vas, kolko cca orientacne stoji kurier ak posielam kocik 3-kombinaciu? vdaka 🙂

    pripadam si ako 10 sekundovy Džou 😀 kazdych 5 riadkov rovnaky status...

    este aspon tyzden vydrzim. ale uz sa neviem dockaaat 🙂

    dori2
    7. dec 2015    

    vecerna predvianocna pohodicka 🙂