eilish
6. jún 2020
115 

Zdravý životný štýl môže aj chutiť

Zdravý životný štýl nemusí byť založený len na diétách, cvičení či obmedzovaní sa v jedle ako takom. Bude taký, aký si ho nastavíme ... aký si k nemu vybudujeme vzťah, ako si ho doslova ušijeme priamo na seba, aby nám vyhovoval v čo najlepšej možnej forme. Nie je to len pojem či fráza, je to štýl života, ktorý nám správnym zaobchádzaním môže zabezpečiť kvalitné a v neposlednom rade aj zdravé bytie. A človek by ani nepovedal, že môže aj tak dokonalo chutiť!

Príroda nám ponúka množstvo možností, ako si vybudovať zdravý životný štýl. Môžeme obrábať polia či vlastné záhrady a dopestovať si tak plodiny, ktoré nám chutia a obľubujeme ich v našom jedálničku asi najviac. A ja rada vyhľadávam kvalitné výrobky podčiarknuté prírodou a najradšej si niektoré z nich aj sama dopestujem.

Za veľmi veľa vďačím svojej mame a starej mame, vďaka ktorým som si obľúbila bylinky. Sušené, ale aj čerstvé. Do varenia, v čaji. Najradšej mám mätu a medovku, nepohrdnem ani repíkom či materinou dúškou. V lete mätový čaj ako osvieženie, v zime poriadne horúci na zohriatie. Ako mama dvojročného chlapca som využila to, že mám záhradu a pestujem si bylinky aj ja. Postupne ho učím na túto, preňho nevšednú chuť. Dávam si záležať na tom, čo by malo byť v jeho jedálničku a v akom zložení. Naším už overeným ranným rituálom je čaj zo sušenej mäty s citrónom, ktorej sa minulý rok v mojej záhrade mimoriadne darilo. Postupne ho už obohacujeme aj čerstvou mätou. K tomu nikdy nepohrdneme „sladkosti“ bez farbív s chuťou byliniek, plnej minerálov. Tá vyváženosť chutí je ako ranný balzam pre dušu, keď potrebujeme naštartovať organizmus na celý deň.

Spojenie byliniek a sušienok je dokonalá náhrada nezdravých sladkostí nielen pre mňa, ale aj pre syna a manžela. Som tak trochu na sladké zameraná a moje kilá na váhe si so mnou robia čo chcú. Preto je toto v mojom jedálničku vítaná zmena. A ešte aj chutí a rozvoniava ako babičkina záhrada plná vôní byliniek a ruží.

Výhodou ranného mätového čaju je aj to, že si ho môžem zo sebou zobrať aj niekde von, do záhrady, na prechádzku do mesta, či už teplý alebo chladný.

Po rannom čajovom prebudení znie slovíčko káva ako dezert. Dezert, ktorý potrebuje ešte svoj ďalší dezert. Niečo chutné a zároveň zdravé, čo nakopne tvorivú, kreatívnu dušu v tvorbe, prinesie jej inšpiráciu a dodá silu. Ten čas, kedy si môžem nerušene vypiť kávu a prečítať obľúbený časopis je na nezaplatenie.

Po rannom čajovom prebudení znie slovíčko káva ako dezert. Dezert, ktorý potrebuje ešte svoj ďalší dezert. Niečo chutné a zároveň zdravé, čo nakopne tvorivú, kreatívnu dušu v tvorbe, prinesie jej inšpiráciu a dodá silu. Ten čas, kedy si môžem nerušene vypiť kávu a prečítať obľúbený časopis je na nezaplatenie.

Keď sa syna opýtam, čo si na obed uvaríme, ešte mi nevie úplne presne odpovedať, ale ja mám v tom už dávno jasno. Niečo dobré, zdravé a rýchle. Vtedy siaham po domácej zelenine zo záhrady. Minulý rok sme vďačili štedrej úrode a tak sme sa okrem mrkvy a zemiakov tešili napríklad aj cesnaku a orechom. Posledné dni si pochutnávame na reďkovke, ktorej sa veľmi dobre darilo v zeleninovom záhone.

Neprestáva ma udivovať aká krásna chuťová spojitosť môže nastať medzi zeleninou a bylinkami. Obe sú nielen zdravé, ale aj chutné. A preto nájsť na našom trhu niečo chuťovo výborné a zároveň prírodou inšpirované nie je ľahké. No Verbena sušienky a cukríky obohatené o bylinky toto v mojich očiach dokonalo splnili. 

Aké dôležité je ukradnúť si čas pre seba. Hoci aj počas obedného spánku. Keď nerušene môže aj mama maškrtiť. Hlavne taká mama ako ja, ktorá bojuje s kilami navyše a zároveň obľubuje sladké.

Čas pre mamu je tým najvzácnejším. Je to akási malá oáza toho, keď sa všetko zastaví a vie si užívať život taký aký je. Aj toto je istý spôsob zdravého životného štýlu = zdravo si vychutnať pár minút pre seba a oddychovať, zrelaxovať.

Po dobrom obednom spánku sa radi dobíjame energiou na slniečku. Či už na prechádzke v prírode, v záhrade alebo na balkóne. S čajom na zohriatie alebo osvieženie. Podľa ročného obdobia, podľa nálady.

A keď práca volá, najlepším pomocníkom pri písaní či tvorení sú zdravé, malé, plné vitamínov, prírodou inšpirované sušienky. Bez výčitiek, vyčarujúce úsmev, obohacujúce o harmóniu chuti s výnimočným zložením.

Vďaka týmto chutným lístkom aj moje cvičenie nabralo iný rozmer. Zaháňam nimi chuť na sladké a často ma prenesú do oázy byliniek a relaxu, kde si aspoň v myšlienkach vychutnávam atmosféru pokoja a pohody.

Zdravý životný štýl v skratke v jednom dni alebo variácii dní môže chutiť napríklad aj takto. Ako ten môj. Jednoducho, obyčajne, užívaním si prítomného okamihu a vychutnávaním si radostí i starostí, ktoré život prinesie. Pridanou hodnotou sú jedlé dobroty a nápoje, ktoré nám dodávajú pocit blaženosti a naplnenosti.

Oli

#verbena

Začni písať komentár...

Odošli