151 / 503
    Agave sirup
    elly753
    autor

    Sirup z agáve je vlastne koncentrovaná šťava z agáve. Surová šťava z agáve sa pravidelne zbiera z kaktusov divoko rastúcich v strednom Mexiku. Toto je zvyčajne práca domorodých Indiánov. Najprv sa odreže vrch rastliny pripomínajúci ananás a vydlabe stred. Na dutinu sa položí kameň. Kaktus pustí šťavu, ktorá sa niekoľko dní zbiera vo vydlabanom strede. Mliečne zafarbená šťava sa potom vyberie z každej rastliny osobitne. Táto šťava má vysoký obsah polyfruktózy čiže inulínu, ktorý sa pri šetrnom zahusťovaní šťavy bez použitia akýchkoľvek chemikálií mení na jednoduchý cukor fruktózu.

    - Sirup z agáve je prírodné nerafinované sladidlo, ktoré obsahuje vysoký podiel ovocného cukru (fruktózy, 50 g na 100 g sirupu), menšie množstvo dextrózy (glukózy, cca 18 g na 100 g sirupu) a veľmi nízke množstvo klasického cukru (sacharózy, menej ako 0,5 g na 100 g sirupu)

    - Fruktóza je sladšia ako repný cukor a rovnakej sladkosti pokrmov dosiahneme s polovicou kalórií. Preto je vhodným sladidlom pre ľudí s nadváhou a pri redukčných diétach.

    - Nestimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu tak ako ostatné cukry - má nízky glykemický index a po konzumácii nezvyšuje hladinu krvného cukru tak rýchlo ako med či biely cukor.

    - Sirup z agáve naviac obsahuje zvyškové množstvo inulínu (cca 3 g na 100 g sirupu), ktorý podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým správnu činnosť čriev

    - pri výrobe nedochádza k žiadnej rafinácii, zostávajú v sirupe stopové množstvá minerálnych látok, prirodzene sa vyskytujúcich v agáve (vápnika, horčíka, zinku ...) a podstatnejšie množstvo železa (16% odporúčanej dennej dávky v 100 g sirupu)

    - Sirup je ľahko stráviteľný, napomáha činnosti žlčníka, tráveniu tukov a pôsobí preventívne pri zanášaní ciev vplyvom cholesterolu. Je vhodný aj pre deti a rekonvalescentov.

    30. jún 2014

    aj ja pouzivam presne tento 🙂

    22. nov 2014