155 / 503
    Ľanové semienka
    elly753
    autor

    Ľanové semeno je zložené zo 42 % tukov a 28 % vlákniny, je vynikajúcim zdrojom omega-3 mastnej kyseliny, lignanov a vlákniny. Všetky tieto tri zložky sú dôležité a spoločne prispievajú k zachovaniu zdravia.

    obsahuje dve esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo človeka nie je schopné samo vyprodukovať a podobne ako vitamíny a minerály ich môže získať iba prostredníctvom stravy. Ako väčšina rastlinných olejov ľanový olej obsahuje esenciálnu linolovú kyselinu (omega-6)

    obsahuje najväčšie množstvo ďalšej esenciálnej mastnej kyseliny - alfa-linolénovú kyselinu (ALA)

    Lignany sú najvýznamnejšia zložka šupiek ľanového semena a ľanové semeno je ich najbohatším potravinovým zdrojov.
    - pri lisovaní sa zhruba 98 % lignanov odstráni. Niektorí výrobcovia lignany vracajú späť do oleja, ale mnohí nie. Kontrolujte preto etikety – najzdravšie je užívanie oleja, do ktorého boli lignany opäť vrátené

    Lignany okrem antioxidačných účinkov významne ovplyvňujú metabolizmus a funkciu hormónu estrogénu.

    Črevné baktérie premieňajú lignany na enterolaktón a enterodiol, ktoré sa absorbujú cez črevnú stenu a putujú k tkanivám a do krvi. Naväzujú sa na hormonálne receptory v prsných, ale aj vo vaječníkových a maternicových bunkách, a tak znižujú nadmerný účinok ľudského estrogénu. Zistilo sa, že dostatočná hladina enterolaktónu v krvi znižuje riziko rakoviny prsníka.
    Vláknina takisto plní významnú úlohu pri obmedzovaní rizika rakoviny. Viaže škodlivé chemikálie – karcinogény, ktoré vďaka nej vylúčime skôr, ako ich stihneme prijať do orgánov tela a poškodiť si ich. Okrem toho vláknina vytvára v črevách priaznivé prostredie pre užitočnú bakteriálnu flóru. Navyše sa pôsobením črevných enzýmov a mikróbov rozloží na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú protirakovinový účinok.

    Príprava a použitie:

    Protirakovinové látky ľanového semena sa nachádzajú nielen v šupe, ale aj vo vnútri semien, preto ich treba pomlieť (v kávovom alebo makovom mlynčeku) a ihneď konzumovať. Pozor – semená nemeľte do zásoby! ¸ Účinok sa dostavuje len v surovom stave – bez tepelnej úpravy (pre iné liečebné účely sa semeno používa v celku a po zaliatí studenou alebo horúcou vodou).

    Ľanové semeno (olej) sa vždy musí jesť spolu s potravinami bohatými na bielkoviny, ktoré obsahujú síru (syry, orechy, cibuľa, pór, cesnak, pažítka). Najlepšia kombinácia je ľanové semeno a cottage cheese, tvaroh či jogurt. Prečo? Tuky budú vo vode rozpustné iba vtedy, ak sa zlúčia s bielkovinami, čím sa zvýši ich vstrebateľnosť. Ak sa toto neuskutoční, mnohé životne dôležité funkcie sa oslabia, ba až poškodia. Na prvom mieste poklesne zásobovanie organizmu dostatočným množstvom kyslíka. ¸ Liečebná kúra trvá 3 mesiace. V priebehu ďalších 3 týždňov postupne znížime dávku na 1 PL denne.¸ Preventívna dávka je trvalo denne 1 PL.

    1. júl 2014