159 / 503
    elly753
    autor

    Špalda, najdokonalejšie zo všetkých druhov obilia, sa výrazne odlišuje od všetkých ostatných. Najčastejšie býva špalda zamieňaná s pšenicou. Vzhľadovo sú si oba druhy zrna veľmi podobné. Zo špaldy sa dajú pripraviť všetky výrobky, ktoré sa pripravujú z pšenice, opačne to však neplatí. Môžeme napríklad nádherne odchovať dojča a deti odvarom zo špaldovej múky, zakiaľ pri používaní pšeničnej múky dochádza skôr či neskôr k známym múčnym poškodeniam vo výžive, ktoré musia byť vyrovnávané špeciálnou doplnkovou stravou

    Špalda zabezpečuje telu prísun vitamínu B1 thiamínu, B2 riboflavínu, a betakaroténu, thiokyanát v nej obsiahnutý zas regeneruje telové bunky a chráni proti infekciám. Špalda má pozitívne účinky na zlepšenie imunitného systému a obrovskou výhodou je jej ľahká stráviteľnosť, ktorú zabezpečuje vysoký obsah vlákniny. Takisto obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín a tuky s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy a minerálne látky. Je tiež bohatá na draslík, horčík, fosfor a železo.

    Vynikajúca je aj pri diéte. Základom stravy je v tomto prípade akékoľvek jedlo z tejto obilniny. Je celkom jedno, či budete jesť špaldové kernoto, cestoviny, alebo rôzne pečivá. Napomáha tiež liečbe žalúdočných a črevných ochorení, ale aj pri celkovej slabosti. Chorým, ktorí ťažko prijímajú stravu, sa odporúča uvariť špaldu do mäkka a pridať kúsok masla alebo vaječného žĺtka pre lepšiu chuť.

    Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny a v akejkoľvek podobe. Snáď práve skutočnosti, že špalda nebola nikdy umelo šľachtená vďačíme za to, že si zachovala nielen chutnosť a cenné nutričné vlastnosti pôvodných planých foriem obilnín, ale ešte jednu zaujímavú vlastnosť - totiž že pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne (napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú).

    Má vysoký obsah bielkovín (17%), ktoré majú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice. Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín, najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín. Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok).

    Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami.

    2. júl 2014