150 / 503
    žihlava dvojdomá
    elly753
    autor

    Žihľava obsahuje vitamíny C a B a provitamín A, a bohatá je aj na železo, horčík a vápnik.

    Čaj zo žihľavy prelieči obličky, žlčník i pečeň, pomáha pri anémii, alergii, bojuje proti bolestiam hlavy a podporuje metabolizmus. Priaznivo ovplyvňuje činnosť vylučovacích čriev a pôsobí mierne močopudne. Žihľavový čaj sa zaraďuje aj k bojovníkom proti leukémii, artérioskleróze, chronickým bolestiam kĺbov i osteoporóze. Jeho dlhodobejšie užívanie je tiež výborným prírodným liekom na nádchu. Žihľavu by si mali dopriať určite aj cukrovkári, pretože znižuje hladinu krvného cukru. Žihľavový čaj sa pripravuje z jednej väčšej čajovej lyžičky na šálku vody. Žihľavu zalejeme prevretou, avšak nie vrelou vodou. Necháme vylúhovať 5 minút.
    Žihľava má silný účinok pri trojtýždňovej očistnej kúre. Čaj sa pije len z jej listov, najlepšie čerstvo natrhaných, trikrát denne. Prvú šálku by sme mali vypiť hneď ráno nalačno. Účinky čaju sa zvýšia, pokiaľ čaj pijeme pomaly, v priebehu dvadsiatich minút. Žihľavový čaj riedi a čistí krv, odstraňuje vyrážky a farebné nerovnosti pokožky, odvodňuje telo a prečisťuje pečeň. Pri nedostatočnej činnosti srdca a obličiek sa jedna čajová lyžička varí 10 minút so 1/4 l vody a potom sa nechá 5 - 10 minút vylúhovať.
    Teplý odvar sa pije 3x denne. Pripravuje sa vždy čerstvý, bezprostredne pred použitím.

    11. júl 2014