163 / 503
    pšeničné klíčky
    elly753
    autor

    Klíčok je najbohatšou časťou zrna plnou živín a mnohých aktívnych látok.
    Celé pšeničné zrno sa skladá z 3 častí:
    otruba (vonkajčia časť zrna)
    endosperm (škrobová časť zrna)
    klíčok
    Klíčok je zárodok zrna, z ktorého vyklíči nová rastlina. Práve v klíčku na nachádzajú celé tri štvrtiny všetkých vitamínov skupiny B a vitamínu E, ktoré sú v celom zrne.

    Bielkoviny, ktoré sa v klíčkoch nachádzajú sú obohatené o aminokyselinu lyzín, ktorá sa nenachádza vo vymletej bielej múke. Sú teda komplexnejšie. Obsahujú 23 % bielkovín a množstvo esenciálnych aminokyselín.
    Vitamíny skupiny B, ako je B1, B2, B3, B6. Tieto vitamíny silne podporujú činnosť nervovej sústavy, srdca a látkovej premeny.
    Esenciálne mastné kyseliny ako kyselina linolová a kyselina alfa - linolenová známa ako omega-3.
    Kyselina listová je nevyhnutná pre správny priebeh krvotvorby. Slúži aj ako koenzým deoxyribonukleovej kyseliny (DNK) pri tvorbe každej bunky nášho tela a pri prenose genetickej informácie.
    Vitamín E je silný prirodzený antioxidant. Vitamín E pomáha zásobovať bunky kyslíkom, ochraňuje ich pred škodlivými voľnými radikálmi a spomaľuje starnutie pokožky. Zabraňuje oxidácii tukov, čím pôsobí preventívne proti ateroskleróze a rakovine. Pomáha udržiavať telesnú sviežosť a znižovať únavu.
    Minerály, hlavne horčík, fosfor, železo, vápnik, draslík, zinok.
    Stopové prvky ako mangán a selén.
    Lecitín - podporuje sviežosť a elasticitu pokožky.
    Enzýmy ako hyperoxid - dismutáza, ktorý je silným antioxidantom.
    Oktakosanol - nachádza sa v tuku pšeničných klíčkov. Jeho chemický vzorec je C28H58O. Najnovšie výskumy zistili, že zvyšuje fyzickú výkonnosť a odolnosť proti únave.

    Preventívne sa odporúča konzumovať k raňajkám:
    2 - 4 polievkové lyžice
    V 100 g pšeničných klíčkov, čo je asi 10 polievkových lyžíc, sa nachádza doporučená denná dávka vitamínu B1, vitamínu E a folátov.

    16. júl 2014