205 / 503
    mungo klíčky
    elly753
    autor

    Sú plné vitamínov, minerálov, všetkých esenciálnych bielkovín, navyše ľahko stráviteľné. Obsahujú množstvo aktívnych enzýmov, nukleových kyselín a vitamínu B12. Vysoký obsah antioxidantov v klíčkoch napomáha odstraňovať škody spôsobené voľnými radikálmi ( látky, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a urýchľujú proces starnutia).

    Nakličovať možno lucernu, šošovicu, fazuľu (fazuľa Mungo má vynikajúcu sladkastú chuť podobnú mladému hrášku), cícer, sezam, brokolicu, slnečnicu, pohanku, proso, sóju, hrach, pšenicu, akékoľvek obilné zrno, strukovinu a semeno.

    Keď semená klíčia, ich zásaditosť stúpa a dochádza k nesmiernemu nárastu živín. Napríklad obsah vitamínov stúpne o 500 percent, kyseliny listovej o 600 percent, riboflavínu (vitamín B12) o 1300 -2000 percent, obsah bielkovín a nukleových kyselín stúpne o 30 percent a množstvo enzýmov vzrastie 10 až 20 násobne. Každé klíčiace semeno má v sebe výživnú energiu pre rast celej zdravej rasliny. Celý proces klíčenia efektívne semienko predtrávi – uľahčí nám jeho straviteľnosť a využiteľnosť všetkých živín. Doporučenú dennú dávku živín priemerného dospelého človeka by mohlo zabezpečiť 6 šálok klíčkov. Sú výdatnejším zdrojom bielkovín ako bežné živočíšne alebo iné rastlinné zdroje.

    Pravidelná konzumácia naklíčených zŕn môže viesť k výraznému zlepšeniu trávenia, zvýšeniu imunity, detoxikácii organizmu, prevencii a boji proti bežnému nachladnutiu, chrípkam a rôznym ochoreniam vrátane rakoviny ( naklíčené brokolicové semená).

    Klíčky dostanete kúpiť v sieti niektorých hypermarketov, alebo si ich môžete urobiť sami.

    Ako správne postupovať pri nakličovaní:

    Môžete si zadovážiť nakličovaciu nádobu ( informujte sa v obchodoch zdravej výživy), alebo použiť veľký pohár na zaváranie.

    Semienka dobre prepláchnite studenou vodou. Nasypte do nádoby, zalejte niekoľkými centimetrami studenou prevarenou vodou, zakryte plátnom a nechajte cez noc na teplom a tmavom mieste napučať.

    Na druhý deň prepláchnite semienka studenou vodou, nechajte dobre odkvapkať, aby nesplesniveli a nechajte v tme. Dvakrát denne ich takto prepláchnite až kým nezačnú klíčiť.

    Klíčky na niekoľko hodín položte na parapet alebo svetlé miesto, aby sa nabili energiou.

    Takto pripravené klíčky sú vhodné na priamu konzumáciu. Zvyšné klíčky uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 2-3 dni.

    30. okt 2014