226 / 503
    sušené slivky
    elly753
    autor

    Dužinatý plod slivky obsahuje napríklad veľa draslíka, ktorý je spolu s pektínom – tiež ho je v slivke veľa! – výborným pomocníkom pre ľudí s aterosklerózou, či ischemickou chorobou srdca, vysokou hladinou cukru v krvi, vysokým tlakom a pod. Slivka obsahuje veľa karotenoidov (žltého rastlinného farbiva) s protirakovinovým účinkom. Ak chcete predchádzať rakovine, mali by ste zvýšiť príjem beta-karoténu, ale v prírodnej forme, pretože syntetický beta-karotén môže dokonca vznik rakoviny podporovať!
    So slivkou sa do vás dostanú aj prírodné ovocné kyseliny, ktoré majú dezinfekčný účinok na tráviaci trakt. Stále však hovorím len o ovocí v prirodzenom stave. V "tekutom" stave – ako zvyknú tí slovenskí gazdovia dosť často a málo originálne vtipkovať – slivky nemajú žiadny pozitívny účinok a ich škodlivý vplyv vysoko prevyšuje akékoľvek predstavy. Dôkazom sú cirhózy alebo alkoholické demencie, ktoré surové slivky nikdy nespôsobia.
    Pre ľahké a nenáročné spracovanie sú slivky obľúbeným ovocím. Džem, lekvár, zaváranina a sušenie sú najrozšírenejším spracovaním. Najmä sušené slivky obsahujú dôležité látky vo vyššej koncentrácii. Karotenoidy si udržiavajú svoju podobu oveľa dlhšie ako vitamín C alebo iné nestabilné látky.
    Zdroj AKV

    Slivky sú preto skvelou voľbou pre tých, ktorí majú viac ako 40, ale aj pre všetkých ostatných. Čo všetko obsahujú?
    sú zásobárňou vitamínu C
    obsahujú komplex vitamínov skupiny B
    nájdete v nich aj vitamín A
    obsahujú antioxidanty – vitamín E, selén
    obsahujú aj antokyanín, ktorý chráni srdce
    sú zásobárňou mnohých minerálov: vápnika, draslíka, železa, fosforu, medi, mangánu, zinku, či jódu
    nájdete v nich aj prospešnú vlákninu

    Kedy si ich ešte dopriať?

    Slivky vám pomôžu aj ak vás trápi:
    anémia
    slabšia pamäť
    zlepšujú svalovú kondíciu
    udržujú srdce zdravé, chránia pred infarktom a mŕtvicou
    chránia pred rakovinou
    znižujú cholesterol v krvi
    zlepšujú hojenie rán
    upravujú stav cukru v krvi, sú prevenciou pred vznikom cukrovky
    pôsobia laxatívne – pomáhajú uľaviť od zápchy
    majú antibakteriálne účinky

    Stačí 100 gramov denne

    Na to, aby ste si zabezpečili telu celý rad všetkých výživných látok a prospešných účinkov, ktoré toto ovocie obsahuje stačí, aby ste si dali 100 g sušených sliviek denne. To znamená, že postačí, ak zjete 10 – 12 kúskov za deň. Ak máte slabší žalúdok, alebo iné problémy s trávením, dajte si aspoň polovičnú dávku. Sušené ovocie však obsahuje kyselinu šťaveľovú, takže pri konzumácii by mali byť opatrní ľudia trpiaci problémami so žlčníkom a obličkami. Pomôcť môžu aj pri miernych depresiách, pretože pomáhajú uvoľňovať hormóny dobrej nálady – endorfíny.
    Zdroj : Zdravie a vitalita

    16. nov 2014