230 / 503
    škorica
    elly753
    autor

    Korenina, ktorá je svetu známa už viac ako 4000 rokov. Pomáha pri množstve chorôb, dokáže bojovať s cukrovkou, vysokým cholesterolom, či rakovinou. Siahnite po nej aj vtedy, ak chcete schudnúť, alebo máte celulitídu. Na toto všetko a ešte omnoho viac, pomáha orientálna škorica. Mnohí si ju spájajú len s Vianocami, no pre svoje výnimočné účinky na naše telo je dôležité ju konzumovať celoročne.K nám sa dostala vďaka benátskym obchodníkom, ktorým môžeme vďačiť za to, že ju poznáme. Už od jej dovezenia do Európy sa stala veľmi obľúbenou, lebo ľudia veľmi rýchlo prišli na jej pozitívne účinky. V tých dobách ju používali najmä na zlepšenie trávenia, či rýchlejšie uzdravenie pri prechladnutí. V minulosti ju v Číne vraj dokonca vyvažovali zlatom a jej hodnota bola určitú dobu aj vyššia ako hodnota zlata.

    Škorica pomáha pri
    podpora trávenia, pôsobí proti nadúvaniu
    vhodná pri liečbe kožných problémov
    má antibakteriálne účinky
    účinná pri hnačke
    ako kloktadlo pomáha pri zápale ďasien, aj pri zápachu z úst
    pomáha pri prechladnutí a chrípke
    má upokojujúce účinky
    stimuluje krvný obeh
    pomáha pri cukrovke typu 2
    znižuje cholesterol
    pri infekcii močových ciest
    pomáha chudnúť a ako zábal odstraňuje celulitídu.

    Škorica a cholesterol
    Rastlinnou stravou a prírodnými prostriedkami si pomáhame znižovať nebezpečné hladiny cholesterolu v krvi. Medzi pomocníkov patrí aj škorica. Avšak opakujeme, je prospešná iba ak ju používate ako príchuť namiesto cukru alebo korenia. Zmeny životného štýlu, ako je zníženie hladiny cholesterolu znamenajú zisk pre vaše srdce a kardiovaskulárny systém. Niektoré výskumné štúdie dospeli k záveru, že škorica môže pomôcť znížiť aj hladinu glukózy v krvi.

    Najlepší je škorivocý čaj
    Podľa odporúčaní amerických vedcov, je najlepším spôsobom, ako môžete škoricu prijať pitie škoricového čaju. Vo výluhu zo škorice sa nachádza veľké množstvo aktívnych látok, ktoré sú účinné v boji nielen proti cukrovke a vysokému cholesterolu, ale aj množstvu iných chorôb. Užívanie škorice vám preto môže len pomôcť a je vhodné zaradiť si ju do svojej stravy. Účinnejšia je pritom škorica pochádzajúca zo Srí lanky, ako tá čínska.

    Tipy ako ju použiť
    škorica s medom na mnohé neduhy – urobte si čaj z medu a škorice a pite ho pravidelne, pomôže vašej pokožke, pri chorobách srdca, artritíde, infekcii močového mechúra, či nachladnutí. Pastu z medu a škorice môžete natrieť na boľavý zub, vyrážkovú pleť alebo ekzém.
    škoricový zábal proti celulitíde – do telového mlieka pridajte škoricu a môžete aj nastrúhaný zázvor. Aplikujte na potrebné partie, nechajte pôsobiť asi 20 minút a spláchnite vodou.
    chudnutie so škoricou – každý deň, nalačno asi 30 minút pred raňajkami a tiež večer pred spaním vypite šálku medu so škoricou. Pri pravidelnom užívaní by to malo pomôcť znížiť nadváhu aj obéznym ľuďom.

    zdroj: http://deliciousbyms.com/945/

    16. nov 2014
    elly753
    autor

    Škoricou sa výskumy zaoberajú neustále a v súčasnosti boli preukázané už jej účinky v mnohých oblastiach:
    schopnosť eliminovať baktérie spôsobujúce infekcie v močových cestách (prírodné antibiotikum)
    účinky proti hubovým ochoreniam (prírodné antimykotikum)
    upokojuje podráždený žalúdok a pomáhať v liečbe žalúdočných vredov, zlepšuje trávenie, štiepy tuky, zlepšuje metabolizmus tukov a cukrov
    priaznivo ovplyvňuje funkciu mozgu
    má schopnosť znižovať hladinu glukózy v krvi (môže znižovať hladiny glukózy a cholesterolu u ľudí trpiacich cukrovkou typu 2 (typ nezávislý od inzulínu ale veľmi závislý na životnom štýle a výžive)
    pomáha krvnému obehu, znižuje krvný tlak, zmierňuje krvácanie z nosa a silné menštruácie
    zahrieva a stimuluje zažívací trakt, tíši koliky, hnačky, nevoľnosti, nadúvanie
    podporuje chuť do jedla
    používa sa ako prostriedok proti nachladnutiu, kašli, chrípke

    Zo štúdií vyplynulo aj to, že vhodnejšou alternatívou k priamej konzumácii mletej škorice je škoricový čaj, kde dochádza k usadeniu pevných súčastí na dne nádoby a vytvoreniu čistého vodného extraktu. Škorica môže byť pridávaná do pomarančovej šťavy, ovsených vločiek, kávy, šalátov. A čo je dôležité vedieť je to, že jej aktívne látky sa teplom nerozkladajú.
    zdroj: abysportnebolel.sk

    16. nov 2014