476 / 503
    špaldové proteinové žemle
    elly753
    autor

    proteínové špaldové žemle
    recept:
    500 g špaldová hladká múka
    50 g ľanová múka
    2 PL konopný protein
    2 čl soli
    3 PL pšeničné otruby - alebo iné podla chuti
    - kvások - 250 ml teplej vody + čl med + balíček droždia
    na dosiahnutie správnej konzistencie treba priliat do sypkej zmesi po pridaní kvásku cca 150 ml vody
    - vypracujeme cesto nelepivej kozistencie a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinku
    potom ho prehnetieme, rozvaľkáme na cca 2-3 cm hrubý plát, z ktoého vykrajujeme pohárom žemle- uložíme ich na plec a necháme ešte cca 30 minut podkysnuť na plechu na teplom mieste - čím väčší pomer konop. proteinu a ľanovej múky dáte, tým dlhšie treba nechat podkysnuť - ľanová múka je ťažšia a pojme viacej vody - možete v recepte dať kľudne aj viacej ľanovej múky na úkor špaldovej - potom treba pridať 2 čl kypriaceho prášku, aby sa cesto lepšie zdvihlo - takto možno upraviť pomer sacharidov a bielkovín v pečive

    - a pečieme na 200°C 20-25 minut - aj so zapnutým vetilátorom

    31. okt 2015