foxylady13
1. dec 2018
213 

O proteínovej diéte

Je dobrý nápad začať pred sviatkami s chudnutím, ale si myslíte, že je to lepšie nechať až po? Môj názor je ten, že ak má človek motiváciu a odhodlanie, tak môže začať kedykoľvek si zaumieni.

Takže, či sa rozhodnete do toho vhupnúť teraz, alebo neskôr, v tomto článku si prečítate info, čo to vlastne tá KetoDiet je 🙂

"Proteínová diéta, KetoDiet, ketónová diéta, ketogénna diéta alebo bielkovinová diéta.“

Pod všetkými uvedenými názvami sa skrýva to isté. Nenechajte sa preto zmiasť, ak uvidíte raz KetoDiet ako proteínovú diétu a druhýkrát ako bielkovinovú, oboje je správne.

S týmto veľmi známym spôsobom redukcie nadváhy a obezity prišiel v 70. rokoch 20. storočia americký profesor George. L. Blackburn. Dlhé roky pôsobil na Harvardovej univerzite a skúmal nielen spôsob, akým naše telo spaľuje tuky, ale detailne sa zaujímal o zásadné problémy týkajúce sa výživy, zdravého životného štýlu, prevencie zhubných ochorení a vplyvov na vhodné stravovacie návyky a chuti na cvičenie.

Princíp proteínovej diéty

Úbytok kilogramov pri proteínovej diéte zabezpečuje stav zvaný ketóza, ktorý vo vašom tele nastane vtedy, keď znížite príjem sacharidov na minimum. Ketóza totiž vášmu telu umožní cielene spaľovať uložené tuky. Preto je chudnutie s proteínovou diétou efektívne a bezpečné a na rozdiel od iných spôsobov chudnutia vám nehrozí, že prídete o svalovú hmotu. Za ochranu svalov vďačíte pravidelnému prísunu dostatočného množstva bielkovín obsiahnutých napríklad v proteínových jedlách a nápojoch KetoDiet - https://www.ketodiet.sk/eshop/

Kvalitné bielkoviny, vitamíny, minerály

A práve z proteínových jedál, ktoré vám okrem vyváženého pomeru živočíšnych a rastlinných bielkovín dodajú tiež potrebné vitamíny a minerály, ktorých množstvo presne zodpovedá náročným kritériám, zeleniny a zdravých tukov sa bude skladať váš nový diétny jedálny lístok.

Proteínové jedlá a nápoje KetoDiet sú takmer všetky bez lepku, a pretože obsahujú znížené množstvo sacharidov, môžete si ich dopriať aj vtedy, ak sa stravujete v tzv. „Low Carb“ stravovacom režime.

KetoDiet proteínové jedlá sú vyrábané podľa vlastných receptúr priamo v Českej republike, a to v modernom závode, ktorý spĺňa legislatívne požiadavky prísnych noriem STN EN ISO 22000:2006, ČSN EN ISO 9001:2009 a HACCP.

3 kroky proteínovej diéty

Proteínová diéta je rozdelená do 3 krokov, ktoré sú všetky rovnako dlhé.

Vďaka prvému kroku najprv naštartujete metabolizmus a začnete viditeľne chudnúť, v druhom sa aj naďalej odbúravajú tukové zásoby a v poslednomkroku sa pripravujete na návrat k bežnej vyváženej strave.

Aby ste si novú hmotnosť udržali aj po skončení diétneho plánu a predišli obávanému jojo efektu, je veľmi dôležité prejsť všetkými troma krokmi. Vaše telo bude vďaka nim pripravené na pozvoľný návrat k zdravej racionálnej strave. V nej budete postupne zvyšovať obsah sacharidov tak, aby si na ne vaše telo opäť zvyklo a vedelo s nimi pracovať.

1. krok

Rýchle chudnutie

-5 jedál KetoDiet/nápojov na deň
+ až 500 g povolenej zeleniny
+ zdravé tuky

2. krok

Stabilizácia hmotnosti

4 jedlá KetoDiet/nápoje
+ 1 bežné bielkovinové jedlo na deň
+ až 500 g povolenej zeleniny a vybrané druhy ovocia
+ zdravé tuky

3. krok

Návrat k racionálnej strave

2 jedlá KetoDiet/nápoje
+ 3 bežné bielkovinové jedlá na deň
+ až 500 g povolenej zeleniny a vybrané druhy ovocia
+ zdravé tuky

Viac o 3 krokoch nájdete tu:

https://www.ketodiet.sk/stranky/ako-ketodiet-funguje/

Diétne plány proteínovej diéty

Než sa do chudnutia a proteínovej diéty pustíte, vyberiete si jeden z troch diétnych plánov KetoDiet podľa toho, akú vysokú máte nadváhu.

  • Diétny plán BASIC trvá 3 x 2 týždne a je určený pre tých z vás, ktorých trápi len pár kilogramov navyše.
  • Diétny plán MEDIUM trvá 3 x 3 týždne a poradí si so strednou nadváhou.
  • Diétny plán INTENSE trvá 3 x 4 týždne a vie zatočiť aj s výraznejšou nadváhou.

Ak budete chudnúť z naozaj vysokej nadváhy či obezity, pred začiatkom diéty sa obráťte na KetoDiet výživové poradkyne, ktoré sa nastaveniu vášho diétneho plánu budú venovať individuálne a ochotne vám poradia.

A ak stále nemáte istotu, ktorý z diétnych plánov zvoliť, je tu pre vás kalkulačka diétneho plánu - https://www.ketodiet.sk/bmi/

Ako to v tele z hľadiska výživy funguje?

Poďte sa teraz trochu bližšie pozrieť na to, ktoré živiny naše telo na správne fungovanie potrebuje a ako ich využíva. Existujú 3 druhy živín – bielkoviny (čiže proteíny), tuky a sacharidy.

Viete, koľko sacharidov obsahuje vaša každodenná strava a ako sa bežné stravovanie líši od menu pri proteínovej diéte?

Bežné stravovanie

Správny pomer živín vo vašej bežnej strave podľa všeobecných odporúčaní zodpovedá pomeru 50 – 60 % sacharidov, 20 – 30 % tukov a 20 % bielkovín.

Sacharidy

Sacharidy sú primárnym a súčasne najjednoduchším zdrojom energie. Naše telo má totiž s ich spracovaním najmenej práce. Existujú komplexné sacharidy, čiže zložené, obsiahnuté napríklad v strukovinách či v celozrnnom pečive, ktoré by sme mali uprednostniť, pretože nemajú taký veľký vplyv na hladinu cukru v krvi ako jednoduché sacharidy, ktoré, naopak, hladinu cukru v krvi výrazne zvyšujú. Tie nájdete v bielom pečive alebo sladkostiach.

Tuky

Tuky sú veľmi dôležité pre správnu hormonálnu činnosť. Ak ich máte v strave nedostatok, možno cítite, že sa vám zhoršuje pleť alebo lámu vlasy. Tuky totiž ovplyvňujú práve kvalitu nechtov, vlasov i pokožky. Nemáme však na mysli to, že máte začať jesť viac vyprážaných jedál. Svojmu telu doprajte kvalitné tuky z mäsa, syrov, masla, olejov, avokáda, semienok a orieškov.

Tuky zaraďte do stravy vo vyváženom pomere 1 : 1 : 1. Rovnomerne by mali byť zastúpené:

  • nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú v mäse, masti, masle, kokosovom tuku alebo syroch,
  • nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdete v rastlinných olejoch, semienkach a orieškoch,
  • a omega 3 a 6 mastné kyseliny, na ktoré najčastejšie narazíme v rybách alebo aj v ľanovom semienku.

Bielkoviny

Hlavnou úlohou bielkovín je ochrana svalovej hmoty, ale vedia vás aj zasýtiť. Bielkoviny pomáhajú tvoriť každú bunku v tele (aminokyseliny, ktoré obsahujú, sú považované za základné stavebné jednotky), takže bez nich telo nedokáže správne fungovať.

Bielkoviny však často v bežnej strave chýbajú. Možno sa domnievate, že keď zjete 100 g kuracieho mäsa, svojmu telu dodáte tiež 100 g bielkovín, ale nie je to tak. V 100 g kuracieho mäsa je 22 g bielkovín, ale optimálny denný príjem bielkovín je aj niekoľkonásobne vyšší. Nedostatok bielkovín sa môže prejaviť únavou, ale aj ďalšími zdravotnými problémami.

„Vedeli ste, že mnohí z vás za deň nezjedia ani polovicu množstva bielkovín, ktoré potrebujú?“

Keď sa pozriete na pomer živín v bežnom jedálnom lístku, sacharidy v ňom prevažujú. Prax posledných rokov však ukazuje, že v dôsledku zmeny životného štýlu, keď všetci permanentne nestíhajú a nemajú dostatok času na to, aby do svojho každodenného režimu zaradili aj pohybovú aktivitu, nie je možné všetku energiu zo zjedených sacharidov využiť. Preto si potom vaše telo tvorí čoraz viac tukových zásob a vy priberáte. Väčšina výživových poradcov preto odporúča množstvo sacharidov v strave znížiť.

Proteínová diéta

Keď sa pustíte do proteínovej diéty, pomer bielkovín, tukov a sacharidov sa mení. V proteínovej diéte bude vaša strava obsahovať znížené množstvo sacharidov – v 1. kroku max. 30 g denne, v 2. kroku max. 50 g sacharidov denne a v 3. kroku max. 80 g za deň. Tým sa vám ľahko upraví metabolizmus a vaše telo sa čoskoro dostane do ketózy.

Odporúčaná denná dávka bielkovín sa pohybuje v rozmedzí od 0,8 do 1,3 g bielkovín na 1 kilogram vašej ideálnej hmotnosti. Preto sa nemusíte báť, že by ste sa bielkovinami, ktoré sú v proteínových jedlách, „predávkovali“. S piatimi proteínovými jedlami KetoDiet denne prijme vaše telo asi 90 g bielkovín.

V jednotlivých krokoch diétneho plánu si okrem zníženého obsahu sacharidov a poctivej dávky bielkovín doprajete aj zdravé tuky. A to v podobe kvalitných olejov, orechov a semienok. V 1. kroku budete jesť cca 105 g tukov za deň, pretože v úvode diéty znížite sacharidy skutočne na minimum, a tak je potrebné doplniť o niečo viac energie. V ďalších krokoch sa potom pohybujete okolo 95 g tukov denne a tejto hranice sa môžete držať dlhodobo.

Pri návrate k bežnému vyváženému stravovaniu si potom dávajte veľký pozor na to, aby ste sacharidy vo svojej strave zvyšovali postupne a aby ste sa úspešne vyhýbali skrytým cukrom. Tie sa totiž objavujú aj v potravinách, v ktorých by ste ich možno vôbec nečakali.

Prečítajte si v našom článku, ktoré to sú >> https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/skryte-cukry-vol-1-ako-ich-odhalit/

Prečo priberáte?

Viete, čo sa stane, keď zo svojho každodenného jedla získate oveľa viac energie, než ste schopní využiť alebo uskladniť ako glykogén (= energetická rezerva vo svaloch a pečeni)? Teda keď jete oveľa viac, ako potrebujete? Je to jednoduché. Vaše telo si túto prebytočnú energiu ukladá vo forme tuku na tzv. horšie časy. Preto tie nevzhľadné pneumatiky okolo pása, pomarančová koža na stehnách, vysoké hodnoty viscerálneho tuku, a tým aj vyššie riziko najrôznejších ochorení.

Schudnite jednoducho a bezpečne

Proteínová diéta pomôže vášmu telu vytvoriť správne podmienky na to, aby uložené nadbytočné tuky mohlo samo prirodzene zredukovať a vy ste sa tak konečne zbavili svojej nadváhy. A to sa vám podarí hlavne vďaka ketóze.

#ketodiet

#motivacia

#inspiracia

Začni písať komentár...

Odošli