foxylady13
8. mar 2019
305 

Prečo sa pri tréningu cítite bez energie? Týchto 6 vecí vás brzdí!

Pripadáte si ako vyžmýkaný citrón a pritom máte naplánovaný tréning. Cvičenie vás potom nebaví, výkony stoja za starú belu a neefektívne využitý čas vám akurát otrávi náladu. Niekedy sa naopak tešíte na to, že si dáte poriadne do tela, ale v okamihu, keď vybehnete alebo sa chopíte činky, ako by z vás vyprchala všetka energia.

Sú typy ľudí, ktorým hladina energie v zásade príliš nekolíše, či už sa napchávajú jednoduchými cukrami, pijú litre kávy, behajú desiatky kilometrov alebo sa celý deň nudia pred televíziou. Pokiaľ k nim ale nepatríte a počas dňa zažívate okamihy naprostej bdelosti aj sily a naopak tiež momenty, kedy by ste najradšej zaspali aj pri chôdzi, spozornite!

Zistite, čo z vás vysáva energiu ako upír a bráňte sa - vaše tréningové úsilie sa razom posunie o level vyššie:

1. Jednoduchý cukor - keď si dáte pred cvičením jedlo s vysokým podielom jednoduchých sacharidov (nadmiera ovocia, sladkostí, pufované výrobky, sladké pečivo, sladené nápoje), možno, že sa pár minút potom budete cítiť skvele, ale s rovnakou rýchlosťou, s akou sa cukor do krvi dostane, s takou zase klesne. Než obujete tenisky, budete zrelí na spánok. Pred cvičením si preto dajte sacharidy komplexné, v rozumnom množstve (celozrnné výrobky, ražný chlieb).
2. Málo kalórií - ak držíte diétu a ste v kalorickom deficite, nebudete mať na tréning silu. Aby ste odviedli dobrú prácu, nechajte si väčšinu sacharidov na dobu okolo tréningu. V netréningové dni naopak môžete sacharidov trošku ubrať.
3. Priveľa tukov a bielkovín - napchať si pred pohybovou aktivitou pupok tukom a proteínmi nie je práve dobrý nápad. Tieto makroživiny sa dlho trávia, organizmus investuje všetky sily do ich spracovania a na poriadne cvičenie ich potom veľa nezostane. Ideálna je predtréningová kombinácia komplexných sacharidov (nie príliš vláknitých) a chudých proteínov.
4.Nedostatok tekutín - keď počas dňa málo pijete, môžete sa pri pohybovej aktivite (a nielen pri nej) cítiť vyčerpaní. Bez vody v tele nefunguje poriadne nič, nieto ešte náročné tréningové plány. Popíjajte vodu priebežne - keď do seba nalejete naraz pol litra, zaťažíte obličky, budete behať na záchod a na energii vám to aj tak nepridá.
5. Celodenné sedenie - po ôsmich hodinách za kancelárskym stolom sa cítite unavení, ako by ste nakladali uhlie. Vaše telo to jednoducho vzdalo - dlhým sedením sa preplo do lenivého módu a od vás nechce nič iné, než ďalšie sedenie na pohovke pri televízii a misu smažených lupienkov. Chyba! Vzdali ste to vy a telo naopak prahne po čomkoľvek, čo sa aspoň vzdialene podobá pohybu! Tak prehovorte predovšetkým svoju hlavu, telo už sa pridá.
6. Motivácia - keď chýba motivácia, chýba motor, ktorý vás ženie ďalej. Nájdite motiváciu pre cvičenie a uvidíte, že žiadny tréning už nebude pretrpený! A pozor - motiváciou nemusí byť len štíhlejší pás alebo väčší podiel svalovej hmoty, ale aj psychická úľava, stretávanie sa s ľuďmi, zdravie, radosť z pohybu a nových zručností. Hýbte sa, skrátka preto, lebo môžete!

ZDROJ: www.fithall.sk

#ketodiet

#motivacia

#inspiracia

#cvicenie

#zdravy_zivotny_styl

Začni písať komentár...

Odošli