hexi
26. jan 2011

Domáci jogurt

Image titleJogurt nie je len taký obyčajný mliečky výrobok. Chráni náš organizmus pred chorobami, zásobuje nás cennými minerálmi a vitamínmi, zlepšuje zdravotný stav a pomáha obnovovať vitalitu. Jeho ochranný účinok možno pozorovať aj pri vírusových infekciách, akou je napríklad chrípka. Počas užívania antibiotík odporúčajú lekári pravidelne konzumovať jogurty, pretože pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru, ktorú antibiotiká zabili. Kto jedáva pravidelne jogurt, určite netrpí zápchou. Jogurt sa odporúča pri problémoch zažívania, dokonca aj pri syndróme dráždivého čreva. Do určitej miery eliminuje toxíny, a pripisuje sa mu aj protirakovinový účinok najmä v súvislosti s karcinómom hrubého čreva a maternice. Chceli by ste si vyrobiť vlastný biely jogurt? Nie je nič jednoduchšie. A nepotrebujete k tomu ani jogurtovač.

Čo potrebujete: 1 liter mlieka (najlepšie plnotučné, nie trvanlivé) a ľubovoľný jogurt (môže byť activia)

Ako na to:Mlieko dajte prevrieť. Nechajte vychladnúť na teplotu 40 -50°C, preceďte cez sitko, aby ste v ňom nemali šupku, potom do neho prilejte jogurt. Premiešajte najlepšie umelohmotnou vareškou a ponalievajte do umelohmotných alebo sklených fľaštičiek, zakryte a postavte v umelohmotnej nádobe napríklad na radiátor. Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je 30 až 40 °C. Pri nižšej teplote trvá výroba jogurtu dlhšie. V teplom prostredí vznikne z mlieka jogurt za 10 až 12 hodín. Podľa vône a konzistencie najlepšie zistíte, či je domáci produkt už hotový. Potom nádobky uzavrite a vložte do chladničky. Spotrebujte do 3 dní. Ak ho chcete urobiť aj na budúce, postupujte rovnako, akurát miesto kúpeného jogurtu použijete vlastný. Takto vyrobený jogurt môžete použiť maximálne 5x na nový jogurt, potom si kúpte nový jogurt a postupujte zase rovnako.
Ak chcete mať jogurt aj ochutený, na spodok fľaštičiek si najprv dajte džem, kúsky čokolády, vanilku, ovocie, až potom vlejte mlieko s jogurtom.

Aj ja robím domáci jogurt, len dávam ešte 3PL sušeného plnotučného mlieka a robím v jogurtovači. A čo je najdôležitejšie mojej malej veľmi chutí 🙂

26. jan 2011

jeeej, super recept, uz aj idem vyskusat, dakujem za tip 🙂

26. jan 2011
hexi
autor

neni zac rada som pomohla

26. jan 2011

ja som kupila jogurtovu bulharsku kulturu (granulovanu, skladujem v mrazaku) a za 11 eur je na 250 litrov mlieka. na jeden liter idu granulky na spicku KL. jogurtovac a teplomer na stravu mam objednane. ale skusala som vyrobu jogurtu z kultury pomocou liahne na kuriatka (urcenu teplotu udrzuje spirala, liahen je vyrobena zo vcelieho ula a je zateplena) a bol husty a vynikajuci. vyrabala som z plnotucneho trvanliveho mlieka. z domaceho (doma nadojeneho) mlieka alebo z automatu na mlieko sa vraj urobi hrudkavy jogurt: vravela znama, co to skusala.

30. mar 2011

Začni písať komentár...

Odošli