Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    hexi
    31. jan 2011    

    brrrrrrrrrrrrr, ani psa nehodno von vyhnat, zima je zima

    hexi
    26. jan 2011    Čítané 0x
    Image title

    Stromova terapia

    Stromová terapia – jednoduchý dar prírody!

    Možno ste už aj vy niekedy udivene pozerali na človeka, ktorý sa objíma so stromom. Sprvu ste ho možno pokladali za blázna, no po chvíľke možno prišlo aj zamyslenie a s ním prvé informácie o tejto zaujímavej terapii. Príroda nám dáva neskutočne veľa pozorností, ktoré sme ešte stále naplno neodhalili a nedokážeme ich využívať. Jedným z týchto tajomstiev je aj skrytá energia stromov. Poznali ju už starí Rimana a Kelti ich považovali za predchodcov ľudí. Lenže s prúdom času sa na tieto poznatky zabudlo, no v súčasnosti sa opäť predierajú na povrch a presvedčujú stále viac zástancov návratu k pôvodným hodnotám.

    Liečia a dávajú energiu

    Výber vhodného stromu by ste mali vždy nechať len na vlastnú intuíciu. Mal by byť starší s pevným kmeňom a mal by byť zdravý. Váš inštinkt vás určite nasmeruje na ten správny smer. Pred prijímaním energie by ste sa mali úplne upokojiť a odplaviť od seba všetko zlé. Ako prvé si zo seba zložte všetky kovové predmety. Najprv si sadnite pod strom ku jeho koreňom, pozerajte na jeho korunu a relaxujte.

    Takto upokojená sa môžete postaviť a prejsť najprv ľavou dlaňou od hlavy po päty a následne pravou. Ruky potom oprite o kmeň a nechajte odplaviť škodlivé látky. Teraz sa môžete k nemu postaviť a pevne ho objať. Počas tohto oddychovania by ste nemali na nič myslieť, mali by ste zavrieť oči a môžete aj prechádzať rukou po kôre. Samé budete cítiť upokojujúcu energiu a taktiež určite budete vedieť, keď vám bude stačiť a môžete odísť. V letných mesiacoch môžete zvýšiť účinok tým, že budete pri nich stáť bosé. Niekedy na prvé pokusy ešte nemusíte cítiť príval energie. Efekt sa môže dostaviť až po niekoľkých objatiach. Ak si vytipujete svoj obľúbený strom, ku ktorému budete chodiť pravidelne, môžete sa s ním spojiť aj na diaľku. Keď budete vyčerpaná, zavrite oči a predstavte si ho. Nechajte prúdiť energie a relaxujte. Vyčistenie mysle spravíte tak, že si len sadnete a opriete temeno hlavy o kôru.

    Poprosiť a poďakovať

    Každé stretnutie s človekom začneme pozdravom a rovnako ho aj ukončíme. Ani stromy nie sú ničím odlišné a pokojne s nimi môžete komunikovať. Predtým než k nemu pristúpite, pozdravte ho a poproste, či si môžete vziať kúsok energie. Rovnako na záver nezabudnite poďakovať a zaželať pekný deň. Všetko možno vyznie pre nezainteresovaného komicky, no keď objavíte toto spolunažívanie, hneď to pochopíte. So stromami sa môžete dokonca rozprávať. Priložte si k nim ucho a načúvajte pracovaniu dreva a šumu listov. Už od detstva boli vždy vnímané pozitívne a taktiež sú symbolom stability, opory a dôvery. Prirodzene v nás vyvolávajú príjemné reakcie. A keď sa nad tým zamyslíte, malé deti na vidieku trávia veľa času v prírode, radi lozia po stromoch a hrajú sa v ich okolí.

    Všimnite si aj ich vitalitu, ktorá možno pochádza práve z tohto prameňa.

    Odovzdajte im negatíva

    Nie všetky stromy sú však nositeľmi pozitívnej energie. Napríklad vŕba, jedľa a topoľ sa zvyknú využívať skôr v čiernej mágii. Rovnako gaštan, ktorý z okolia odoberá všetko negatívne. Aj v tomto prípade ho však môžete využiť vo svoj prospech. Zbavte sa všetkého zlého čo vo vás je a prenechajte to tomuto stromu. Tentoraz sa k nemu postavte naopak – chrbtom ku kôre. Hlavu oprite temenom a dlane pritlačte po bokoch stromu. Myslite na to, ako z vás opadáva všetko zlé a telo zostáva úplne očistené.

    Ihličnaté upokojujú, listnaté dávajú silu

    Energia z nich prúdi nielen z vnútra. Stromy liečia zároveň príjemnou zelenou farbou, ktorá všeobecne pôsobí relaxačne. Rovnako na vás vplývajú príjemnou vôňou, ktorú vylučujú, takže počas relaxovania nezabúdajte aj na hlboké dýchanie. Každý strom pomáha človeku po psychickej aj fyzickej stránke. Stačí si len vybrať ten správny druh. Taká univerzálna rada znie, že väčšina ihličnatých stromov pôsobí relaxačne a upokojujúco a listnaté dávajú veľa energie pre život.

    Páči sa vám stromová terapia?

    • Páči, už som ju vyskúšala
    • Páči, chcem ju vyskúšať
    • Je to hlúposť

    Tie by ste nemali objímať keď začínajú púčiť, ale mali by ste k nim pristúpiť, až keď začnú rozkvitať. Ovocné stromy majú zväčša slabšiu energiu. Breza oslobodzuje od strachu a zbavuje ženských problémov. Buk zväčšuje inteligenciu. Smrek očistí vašu auru a borovica pôsobí výborne na dýchacie cesty. Dub vám zlepší pozornosť a budete sa vedieť lepšie sústrediť.

    hexi
    26. jan 2011    Čítané 0x
    Image title

    Attachment parenting

    Pomenovanie Attachment parenting sa do slovenského jazyka zatiaľ neprekladá. Dovolím si priblížiť vám túto filozofiu, ktorej autorom je americký lekár Williamr Sears.(http://www.askdrsears.com) Môj voľný preklad je Citlivé rodičovstvo. Čo to vlastne Attachment parenting (ďalej už len AP) je?

    Je to výchovná metóda, stav mysle, štýl rodičovstva charakteristický niekoľkými znakmi. Medzi hlavné znaky patrí časté, takmer „nonstop“ nosenie dieťatka, najmä však novorodenca. Nie je dôležité, či pri tom použijeme babyvak, babyšatku či iný „nosič“. Dieťa cíti teplo matky a počuje tlkot jej srdca, ktoré mu je tak dôverne známe z vnútromaternicového vývinu. Telesná blízkosť s dieťatkom tiež matke pomáha udržiavať laktáciu.

    Ďalším znakom AP je spanie dieťatka v posteli spolu s rodičmi. Ja osobne som sa tomuto dlho bránila, pretože moja dcérka mala v postieľke baby monitor kvôli SIDS. Zopárkrát sa nám alarm spustil a tak som sa cítila istejšia, keď spala dcérka na podložke. Pred tým, že jej spánok je nepokojný a že sa často budí, som zatvárala oči. Držala som ju v postieľke, no keď som sa dočítala, že práve spoločné spanie v jednej posteli eliminuje riziko SIDS, bolo rozhodnuté. Dcérka dnes zaspáva vo vlastnej postieľke, no keď sa v noci zobudí a chce ísť za nami do postele, automaticky jej vyhovieme. To, že dojčenie v polospánku v mamičkinej teplej posteli je pre ňu príjemné a vyhovuje nám obom, je len ďalšie plus.

    Práve dojčenie – dlhodobé dojčenie je ďalším znakom AP. Pod pojmom Dlhodobé dojčenie sa myslí dojčenie aj v druhom roku života dieťatka. Dnes sú už známe výhody dlhodobého dojčenia ako pre dieťa, tak aj pre matku. Znakom AP je tiež tzv. dojčenie na požiadanie.

    Nesmiem zabudnúť na to, že prívrženci AP nepoužívajú fyzické tresty. Namiesto nich radšej volia logické dôsledky. Napríklad dieťa sa hrá s fľaškou a vyleje z nej vodu. Rodič naňho nezačne kričať, obviňovať ho z nešikovnosti, ale mu rázne povie, aby vodu z dlážky po sebe utrelo. To je logický dôsledok konania dieťaťa.

    Ďalšie znaky AP zahŕňajú:
    – matka zostane doma s dieťaťom/deťmi čo najdlhšie, prvé tri roky života minimálne
    – dieťa tvorí neoddeliteľnú súčasť matkinho života, nie je pre ňu iba akýmsi automatickým naplnením svojho poslania byť matkou
    – rodičia limitujú čas, ktorý ich deti strávia pred televíziou
    – to, ako matka na dieťa celkove pôsobí, to, ako mu vytvára štruktúru dňa
    – rodičia trávia s dieťaťom maximum spoločného času a zahŕňajú ho do celkového programu dňa a všetkých aktivít, pokiaľ je to možné (Návšteva reštaurácie, návštevy známych, výlety atď. Takýto rodičia sa určite nevyberú na dovolenku, či víkendový pobyt a nezanechajú svoje malé dieťa so starými rodičmi či s opatrovateľkou! )
    – rodičia rešpektujú individualitu dieťaťa a dieťa ako osobnosť (napr. prečo držať dieťa nasilu v kočíku ak v ňom nechce byť? Vyjadrenia typu „Bude sedieť v kočíku, pretože som povedal/a a ja tu rozkazujem!“ od týchto rodičov počuť určite nebudete.)
    – rodičia berú dieťa ako partnera, rešpektujú jeho pocity (Naše dieťa má momentálne obdobie, keď sa často pýta z návštev domov. Stojí pri vchodových dverách, búcha na ne a kričí „Domov!“ V takom prípade rešpektujeme jeho pocity a poberieme sa domov.)

    Celková atmosféra v rodinách, ktorí si zvolili AP ako svoju cestu pri výchove detí, je priateľská, príjemná, bezprostredná, otvorená, nehlučná, dávajúca dieťaťu pocit bezpečia. Následkom toho z dieťaťa vychovávaného metódou AP vyrastú jedinci so zdravým sebavedomým.

    Nemýľme sa však a nesúďme ľudí prirýchlo. Ak vidíme dojčiacu matku, nemusí hneď patriť k vyznavačkám AP. Naopak, ak vidíme matku ako kŕmí svoje dieťa z fľašky, nezavrhujme ju! Nemôžeme predsa vedieť, či tekutina vo fľaštičke nie je náhodou darované ženské mlieko, či mlieko z mliečnej banky, alebo či nemá závažné zdravotné problémy, ktoré neumožňujú matke dojčiť.

    Metódu Citlivého rodičovstva všetkým vrelo odporúčam. My s manželom sme zistili, že neudrieť našu sedemnásťmesačnú dcérku je také jednoduché! Vaše dieťa a to, ako s k nemu správate vám otvorí nečakané možnosti. Ale najmä, urobí šťastným vaše dieťa i vás.

    hexi
    26. jan 2011    Čítané 0x
    Image title

    Domáce vlhcené obrúsky

    Čítali ste si niekedy zloženie vlhčených utierok pre bábätká na utieranie zadočka? Mnohé z látok v nich obsiahnutých nie sú pre pokožku malého bábätka alebo novorodeniatka práve najideálnejšie. Prečo si teda nevytvoriť svoje vlastné? Ja som sa nechala inšpirovať jednou šikovnou mamičkou z USA a vyrobila som si svoj vlastný produkt na čistenie zadočka mojej dcérky. Myslím si, že práve leto je vhodný čas na takýto malý experiment.

    Použila som:

    • čistú vodu
    • detský kúpeľ (mala som doma iba Babylove z DM-ky ale môžete použiť akýkoľvek ktorý doma používate pre vaše dieťatko)
    • olejček – ja som mala doma zasa iba detský olej Babylove ale vhodnejší by bol napríklad jojobový alebo nejaký iný olej v BIO kvalite. Nabudúce použijem tento olejček, na ktorý som vtedy úplne zabudla, že ho mám.)

    Množstvá som si upravila podľa seba tak, aby sa mi tekutina zmestila do fľaštičky so sprejom, ktorú som doma našla. Vody bolo teda asi za hrnček, ostatných ingrediencií po 2 polievkové lyžice. Naliala som to do fľaštičky, zamiešala a hotovo.

    Na prebaľovací pult som si umiestnila vyťahovacie papierové obrúsky. Môžete sa rozhodnúť, či si vždy pri prebaľovaní obrúsok zvlhčíte a potom ošetríte zadoček dieťatka, alebo či prípravok nastriekate priamo na zadoček dieťatka a potom zotriete papierovým obrúskom. Ja to robím tým druhým spôsobom a moja dcérka má z toho veľkú zábavu. )

    Samozrejme, keď niekam cestujeme alebo sme jednoducho mimo domu, použijem kúpené vlhčené obrúsky. Doma však už približne tri týždne používam vždy svoj vlastný produkt a mám lepší pocit, že šetrím Lauruškinú pokožku, našu planétu a v neposlednom rade aj korunky.

    hexi
    26. jan 2011    Čítané 0x
    Image title

    Domáci jogurt

    Jogurt nie je len taký obyčajný mliečky výrobok. Chráni náš organizmus pred chorobami, zásobuje nás cennými minerálmi a vitamínmi, zlepšuje zdravotný stav a pomáha obnovovať vitalitu. Jeho ochranný účinok možno pozorovať aj pri vírusových infekciách, akou je napríklad chrípka. Počas užívania antibiotík odporúčajú lekári pravidelne konzumovať jogurty, pretože pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru, ktorú antibiotiká zabili. Kto jedáva pravidelne jogurt, určite netrpí zápchou. Jogurt sa odporúča pri problémoch zažívania, dokonca aj pri syndróme dráždivého čreva. Do určitej miery eliminuje toxíny, a pripisuje sa mu aj protirakovinový účinok najmä v súvislosti s karcinómom hrubého čreva a maternice. Chceli by ste si vyrobiť vlastný biely jogurt? Nie je nič jednoduchšie. A nepotrebujete k tomu ani jogurtovač.

    Čo potrebujete: 1 liter mlieka (najlepšie plnotučné, nie trvanlivé) a ľubovoľný jogurt (môže byť activia)

    Ako na to:Mlieko dajte prevrieť. Nechajte vychladnúť na teplotu 40 -50°C, preceďte cez sitko, aby ste v ňom nemali šupku, potom do neho prilejte jogurt. Premiešajte najlepšie umelohmotnou vareškou a ponalievajte do umelohmotných alebo sklených fľaštičiek, zakryte a postavte v umelohmotnej nádobe napríklad na radiátor. Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je 30 až 40 °C. Pri nižšej teplote trvá výroba jogurtu dlhšie. V teplom prostredí vznikne z mlieka jogurt za 10 až 12 hodín. Podľa vône a konzistencie najlepšie zistíte, či je domáci produkt už hotový. Potom nádobky uzavrite a vložte do chladničky. Spotrebujte do 3 dní. Ak ho chcete urobiť aj na budúce, postupujte rovnako, akurát miesto kúpeného jogurtu použijete vlastný. Takto vyrobený jogurt môžete použiť maximálne 5x na nový jogurt, potom si kúpte nový jogurt a postupujte zase rovnako.
    Ak chcete mať jogurt aj ochutený, na spodok fľaštičiek si najprv dajte džem, kúsky čokolády, vanilku, ovocie, až potom vlejte mlieko s jogurtom.

    hexi
    10. jan 2011    

    Kedy uz skonci tato dlha zima, ja chcem jar a teplucko

    hexi
    25. okt 2010    

    zaciname pomaly rozpravat a opakovat slova, rozvezuje sa nam jazycek

    hexi
    8. okt 2010    

    Dneska sa Eliska prekonala presli sme napeso polsidliska super , ale zato naobed zaspala okamzite xi

    hexi
    2. aug 2010    

    Uz behame

    hexi
    1. aug 2010    

    konecne prve samostatne kroky

    Kooooooooooonecne mame piaty zubok

    Pomaly sa pustame a robime sami prve nesmele krociky

    hexi
    2. júl 2010    

    Takto predrokom sa mi narodila moja najkrajsia Eliska , vytuzene babetko, Eli vsetko najlepsie!!!

    hexi
    1. júl 2010    

    Zajtra ma moja bambulka 1 rôcik , ale to uslo

    uz sa tesime na sobotu bude velka narodeninova party xi

    hexi
    6. jún 2010    

    prezili sme krasny den deti na letisku

    hexi
    2. jún 2010    

    konecne mame za sebou rocne ockovanie , plakali sme ale zvladli sme to

    konecne uz mame aj horne zubky , hryzieme ostosest

    Nam nie a nie prerezat vrchne zubky ...