B a z a l k a .... používam i sušenú
    Bylinka, dar priamo od Boha: Antioxidačná, antibiotická, čistí krv, ničí cholesterol

    Bylinka, dar priamo od Boha: Antioxidačná, antibiotická, čistí krv, ničí cholesterol
    Táto zelená bylinka s oválnymi lístkami a špecifickou vôňou má šesť základných druhov. Každý z nich je mierne odlišný svojou chuťou aj tvarom.

    Z liečivých vlastností sa zvlášť cenia jej silné antioxidačné účinky, ktoré vás ochránia pred poškodením voľnými radikálmi, rakovinou či predčasným starnutím. Je preto výborným a hlavne zdravým doplnkom stravy

    Čo všetko dokáže bazalka
    Bazalka (lat. Ocimum basilicum) má skutočne pozoruhodne širokú paletu využitia v liečbe a predchádzaní rôznych ochorení.

    Obsahuje veľmi veľké množstvo betakatorénu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Ten má hlavný vplyv na zamedzenie oxidácie cholesterolu a chráni tak srdce aj krvné cievy pred zanesením.

    Okrem toho, pravidelná konzumácia bazalky predchádza reumatoidnej atrtritíde (bolesti kĺbov), astme či osteoartritíde.

    Prírodné antibiotikum a imunita
    Podľa vedeckých výskumov bazalka výrazne posilňuje imunitný systém.

    Má tiež veľmi silné antiseptické a antibiotické vlastnosti. Účinne zneškodňuje mnohé patogénne baktérie, dokonca aj také, ktoré si medzičasom vytvorili odolnosť na antibiotiká.

    Chráni srdce a krvné cievy
    Bazalka obsahuje veľa vitamínu B6 a horčíka. Ide o dve látky dôležité na predchádzanie srdcových infarktov a posilňovanie kardiovaskulárneho systému.

    Vitamín B6 bráni akumulácii škodlivých látok, ako je napríklad obávaný homocysteín.

    Navyše, látky nachádzajúce sa v bazalke podstatne znižujú riziko arytmie a výborne relaxujú svaly.

    Ako správne variť bazalku
    Bazalka je dôležitou prísadou mnohých jedál po celom svete, pretože sa dobre hodí k rôznym druhom pokrmov.

    Bazalku je však potrebné do jedla pridávať až na samý koniec, aby sa zachovala jej chuť a nutričné zloženie. Pre získanie čo najvýraznejšej chute je vhodné, aby sa do jedál používala čerstvá

    Bazalkový čaj
    Veľmi zdravý a chutný je aj čaj z bazalky.

    Na jeho prípravu vezmite zopár listov bazalky a pokrájajte ich na menšie kúsky.

    Potom ich vložte do pohára, zalejte vriacou vodou, prekryte pohár pokrývkou a nechajte lúhovať 8 minút.

    Nakoniec čaj sceďte a po malých dúškoch si ho vychutnávajte!

    Bazalka a ľadové drinky
    Bazalku je možné použiť aj na prípravu viacerých druhov studených nápojov.

    Pokrájajte lístky na malé kúsočky a zmiešajte ich s čerstvou citrónovou šťavou. Potom pridajte vodu, trstinový cukor a všetko dobre zamiešajte.

    Pridajte zopár kociek ľadu a osviežujúci nápoj na horúce letné dni, ktorý je navyše aj extrémne zdravý, máte hotový!

    Bazalkové pesto
    Zrejme najpopulárnejším využitím bazalky je bazalkové pesto.

    Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:

    na jemno nakrájanú bazalku
    rozdrvené arašidové alebo píniové oriešky
    postrúhaný parmezán
    cesnak
    olivový olej
    Všetky zložky rozmixujte v mixéri na jemnú pastu.

    Bazalkové pesto sa podáva s ryžou, cestovinami alebo opekaným mäsom a zeleninou na špajli.,