ivett1
9. sep 2011

Každý začiatok je ťažký...(prvá časť)

Z listu materskej školy rodičom novoprijatých detičiek...(prvá časť)

Na počiatku svojho vývoja potrebuje dieťa hlboký a vrelý vzťah k jednej osobe a neskôr k okruhu najbližších. V treťom roku sa situácia mení. Okruh spoločenských kontaktov sa rozšiuje a obohacuje.

Vstup do materskej školy je prvým krokom do spoločnosti. Táto udalosť prináša problémy nielen pre dieťa, ale aj pre rodičov a pedagógov. Pri pokusoch uľahčiť nováčikom prechod z rodiny do materskej školy sa pedagógovia môžu oprieť o profesionálne skúsenosti, čo rodičia nemôžu. Aby pomoc deťom bola účinná, je pre rodičov aj pedagógov nutné poznať procesy, ktoré prebiehajú pri vstupe do materskej školy.

Čo sa deje v prvých štyroch týždňoch v Materskej škole.

1. týždeň  Dieťa vyčkáva, drží sa v úzadí, nezúčastňuje sa spoločných aktivít. Nachádza sa v budove s množstvom dvier, v neznámych priestoroch. So svojimi želaniami sa obracia na jednu cudziu osobu, ktorá je obklopená ďalšími deťmi.

2. týždeň  Dieťa už vie ako prebieha deň v škôlke, začína nadväzovať kontakty, upútava pozornosť, hľadá pomoc u pedagóga, keď má problém s kamarátom, rýchlo sa rozplače a unaví.

3. týždeň  Ukazuje ostatným, že ich má rad, rozdáva darčeky(cukríky), berie si za vzor iné dieťa, napodobňuje ho, zaujíma sa o aktivity ostatných detí.

4. týždeň  Väčšina detí si už zvyká, spriatelí sa s ostatnými deťmi, dokáže odhadnúť spôsoby a pravidlá chovania a čiastočne ich aj používať.

tiez mame prvy tyzden v skolke za sebou a poviem teda, ze to uplne suhlasi....aj si poplakal ze nechce ist a v skolke len sedel a pozoroval so svojou plienockou v ruke 🙂 Tak uvidime, ako to bude pokracovat...drzim palce aj vam 🙂

9. sep 2011
ivett1
autor

@zuzana710 🙂

9. sep 2011

Začni písať komentár...

Odošli