janka086
    12. okt 2018    Čítané 247x

    Polievky do času i nečasu - na každý deň

    Občas mám pocit, že oveľa viac času mi zaberie vymyslieť, čo budem dnes variť ako naozaj jedlo navariť. Ak by som pripravovala jedlo len pre seba bolo by to určite ľahšie, pokojne by som sa uspokojila i s praženicou, no nakŕmiť ďalšie tri krky tak, aby ste každému ulahodili vôbec nie je sranda. Jedným jedlom mám súčasne nasýtiť manžela hladoša, dieťa, ktoré na tanieri vytvára úhľadne separované kôpky zeleniny, ktoré sú „fuj“ a dieťa, ktoré nemôže jesť lepok.

    Mojou záchranou sú čoraz častejšie polievky, ktoré pokrývajú všetky potreby našej rodiny. Manžel má 2 chody a od stola odchádza nasýtený, zelenina sa dá rozmixovať a tak nie je, čo triediť a väčšinu polievok je možné uvariť i bez použitia múky. Po 3 várke paradajkovej polievky, kedy mi paradajky lezú už aj cez uši, väčšinou končím pri moblile a snažím sa nájsť nejaký nový recept, ktorý by prešiel cez mojich súkromných kritikov. Rada by som sa s vami podelila o pár receptov, ktoré zostali natrvalo zapísané v mojom receptári.

    1. Mrkvová krémová polievka

    Ak máte radi krémové polievky s netradičnou chuťou, minimálne skúsiť by ste mali túto mrkvovú krémovú polievku od Lenivej kuchárky. Vytiahnite z chladničky mrkvu a pustite sa do prípravy.

    Nezabudnite si nakúpiť :

    • 2 PL olivového oleja
    • 1 stredne veľká cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 2 stonky zeleru (zo stonkového zeleru)
    • 700 g očistenej mrkvy
    • 1/2 PL čerstvého zázvoru
    • 2 ČL kari korenia
    • 1/2 ČL rasce
    • 1/3 ČL čili prášku
    • 1 ČL kurkumy
    • 800 ml domáceho zeleninového vývaru
    • 400 ml kokosového mlieka
    • 2 PL čerstvého koriandra
    • soľ
    • čierne korenie

    Na zohriatom olivovom oleji (nie panenskom) osmahnite nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájaný zeler a mrkvu a nastrúhaný zázvor. Smažte do zmäknutia. Zmes okoreňte - kari korením, rascou, čili a kurkumu. Následne zalejte zeleninovým vývarom ( ja som použila zeleninový bujón). Varte kým koreňová zelenina zmäkte. Potom rozmixujte ponorkovým mixérom spolu s kokosovým mliekom, nasekaným koriandrom, soľou a korením. Nechajte ešte chvíľu prevrieť. Táto polievočka vás vďaka pridaným koreniam skvelo zohreje počas chladných jesenných dní. Dávajte si ale pozor koľko zázvoru do nej pridáte, keďže ten postupne uvoľňuje svoju chuť a môže sa stať, že polievka bude pre vaše deti príliš pikantná.

    2. "Melóniková"

    Naopak počas 40 C° horúčav v lete, bola našou záchranou polievka od Ferka Košudu ktorú som našla na Wellness Magazíne. Deti si takmer každý deň pýtali “melónikovú” polievočku. Rýchlejšie pripravenú polievku asi ani nepoznám, keďže nemusíte nič variť iba krájať a mixovať.

    Na studenú polievku zo žltého melóna a mäty potrebujete:

    • 2 žlté melóny galia
    • 1 zelená uhorka
    • 400g bieleho jogurtu
    • čerstvá mäta
    • soľ, mleté čierne korenie

    Očistíme si uhorku a melón. Nakrájame na kúsky. Vložíme do mixéru a pridáme jogurt, listy mäty. Poriadne zmes rozmixujeme a dochutíme. Polievku necháme v chladničke chvíľu odpočívať aby sa prepojili chute.

    3. Zemiaková

    Keď si doma uvarím zemiakovú polievku od coolinárov razom sa prenesiem na dedinu k babke, ktorá nám počas prázdnin pripravovala veľmi podobnú polievočku. To boli dni, na ktoré rada spomínam. Musím sa priznať, že túto polievočku mám najradšej práve ja a preto ju varíme celkom často. Ale kto varí, ten rozhoduje!. Na prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie, takže vôbec nemusíte utekať do obchodu.

    Stačí doma nájsť:

    • 1kg zemiakov
    • sušené hríby
    • 1 cibuľu
    • 1 mladý kaleráb
    • 2 strúčiky cesnaku
    • trochu slaniny a lyžicu masla
    • 125 ml smotany
    • vetvičku rozmarínu
    • čerstvo mleté čierne korenie, soľ, lyžičku majoránu

    Cibuľku si v hrnci orestujeme a na chvíľu prihodíme vetvičkou rozmarínu. K cibuľke prihodíme roztlačený cesnačik, kaleráb a väčšiu časť zemiakov nakrájaných na kúsky. Zemiaky restujeme a po chvíli podlejeme vodou (ak pripravujete verziu iba pre dospelých, môžete podliať pohárom bieleho vína). Polievočku varte kým sa zemiaky postupne nerozvaria. Pridajte zvyšné zemiaky a namočené hríby. Opäť za občasného miešania varte, kým nebudú zemiaky mäkké. Napokon dochuťte smotanou, majoránom a korením. My si na vrch ešte doprajeme i opraženú slaninku. Mňam. Táto polievka mi vždy spraví deň.

    4. (Ne)špenátová

    Ďalšia polievka, ktorú som pre vás vybrala je príbehom o tom ako som svoje deti “prinútila” jesť špenát bez toho aby o tom vôbec vedeli. Moje dcérky milujú vylupovať a chrúmať cukrový hrášok a fascinuje ich zelené farba, ktorú má hrášková polievka. Tá, ktorú im ale servírujem skrýva tajomstvo - baby špenát. Na recept som narazila na blogu lapetit.sk.

    Na sladké tajomstvo potrebujete:

    • 200 g hrášku (môžeme použiť aj mrazený)
    • 1 menšiu šalotku
    • 75 g čerstvého špenátu
    • 2 stredne veľké zemiaky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • štipka muškátového oriešku
    • soľ
    • čierne korenie
    • voda/ zeleninový vývar

    Na cibuľke a cesnaku opražte najemno nakrájané zemiaky, ktoré polievku zahustia. Pridajte i hrášok. Keď zelenina v hrnci zmäkne nenápadne (tak aby to deti nevideli) pridajte lístky čerstvého špenátu a miešajte. Zeleninu zalejte vývarom. Po zovretí zmes rozmixujte a dochuťte korením. Voala a polievku môžete s úsmevom na tvári servírovať vašim nič netušiacim deťom. A ešte jedno odporúčanie: Nikdy! Nikdy sa neprerieknite! Ja len dúfam, že toto nečítajú. Ak áno, prosím, prepáčte mi.

    Ja tieto polievky milujem, tak dúfam, že som vás inšpirovala a niečo dobré si navaríte. Ak vás už omrzel vývar s rezancami. Toto je to pravé pre vás. Všetko sú to polievky pre mlsné jazýčky.