Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    januska131
    23. apr 2024    Čítané 1016x

    Ako na rozvoj reči hrou?

    Dlhšie sme sa neozvali a Vy ste mi písali viacero správ, ako sa nám darí s rozprávaním, tak sa pokúsim zhrnúť, čo nám pomáha.

    V prvom rade, sledujem záujem Hanky. Ak ju bavia rozprávkové princezné a zvieratá, snažím sa ich vniesť aj do hier.

    Momentálne sme vo fáze, že sa snažíme, aby sama rozprávala dlhšie príbehy, trénujem to pomocou rozprávkových kníh, kde je najprv prečítam nejakú krátku rozprávku a potom nechám Hanku, aby mi ju prerozprávala. 

    Tieto som dokupovala na odporúčanie logopedičky, pretože príbeh je rovnaký len napríklad pribúda zvieratko, takže sa ľahšie bude Hanke čítať.

    Výborné sú aj tieto hry, kde najprv zoradím príbeh, poviem ho a následne nechám ju ho správne zoradiť a zopakovať.

    Stále sme verné aj kartičkovému systému, lebo ten u nás funguje. Momentálne používame sadu na kladenie otázok a tým pádom ona povie pomocou kartičiek odpoveď a druhá sada je na rozvoj porozumenia, lebo bez toho sa naozaj ďalej v reči nepohnete. Ak dieťa ešte nerozpráva, tak začnite kartičkami so slabikami.

    Ak nerozumie, všetko zjednodušujem. Pani logopedička mi nedávno vravela, že už by mala vedieť rátať do 5 (nie, že vymenuje 1,2,3,4,5, ale rozumieť, koľko je 2). Pochopenie jej trvalo dlhšie a pomohli nám nasledovné pomôcky.

    Vyfarbila som tri guličky žltou farbičkou a ona počítala, koľko ich je. Potom sme sa hrali na obchod, čiže vždy niečo nakúpila a musela zaplatiť 2 korunky, 3 korunky a podobne. A úplne najlepšie nám to zafungovalo v kombinácii s touto knižkou. 

    Trvalo to asi 2 mesiace, ale teraz už pekne počíta (to len na objasnenie, že ani u nás to nefunguje na lusknutie prstom). 

    Pre deti, ktoré začínajú sa s takýmito hrami na počítania odporúčam Ovocný sad od Haby, kde je cieľom pozbierať ovocie zo stromov predtým, než dôjde havran na koniec cesty. Ja som cestu dala najprv iba z 5 častí, aby vedela napočítať a postupne som pridávala.

    Okrem toho cvičíme hravou formou oromotoriku, na to je výborná táto hra od Haby. Priznávam, nečítala som pravidlá, ale my to hráme tak, že ja ukážem grimasu a Hanka háda, ktorá to je a potom sa vymeníme.

    Najzábavanejšia hra, akú máme momentálne doma, je Hádaj kto som, kde si Hanka cvičí kladenie otázok. Som zvieratko? Som na jedenie? Som z rozprávky?

    Okrem tejto formy rozvoja, pravidelne pracujeme na jemnej motorike, lebo všetko so všetkým súvisí. Hanka teraz veľmi fíčí na takýchto kreatívných sadách. Oceníte ich hlavne na home office, keď Vám zabezpečia pol hodinu práce vkľude alebo na materskej teplú kávu.

    Ak ich Vaše deti ešte neskúšali, začnite určite s väčšími dielikmi ako má táto sada, aby sa s tým lepšie manipulovalo, Hanka má 4,5 roka, takže toto už vykamienkovala celé bez mojej pomoci. Výborne tým trénuje koordináciou ruky a očí aj sedenie na jednom mieste pri stolíku, lebo na začiatku od všetkého odbiehala po minúte aktivity, ale tréning robí majstrov 🙂.

    Ak máte milovníčku morského sveta, tak toto Hanča odporúča aj keď je to od 7 rokov, tak ona mám na to brutálnu trpezlivosť, čo sa aj ja sama čudujem, že po kom 🙂)). Najlepšie na tom je, že keď to celé vyzdobí, stáva sa z toho klúčenka/ prívesok, ktorý môže podarovať.

    A posledná u nás každý deň hraná hračka sú magnetické knihy. Momentálne najobľúbenejšie má povolania.

     A objednala som aj takéto ako leporelo na cestovanie do auta, doma ich využívame tak, že ich pospájame a vznikne z toho príbeh, že napr pani učiteľka mám narodeniny a pozvala na oslavu zvieratká.

    Aha, na hrubú motoriku a podporu socializáciu je Hanka už dlhšiu dobu na tanečnej, kde sa vždy veľmi teší, lebo pani učiteľka ich učí aj gymnastické prvky a ona chce byť baletkou 🙂.

    To je od nás všetko, ak máte otázky, kľudne píšte, skôr, či neskôr odpoviem🙂.

    Jana a hancazpomaranca 

    ❤️

    Spomienka 4 roky späť❤️.

    #hancazpomaranca

    Magnetické hračky má Hanča veľmi rada.
    Sú super na rozvoj jemnej motoriky aj na rozvoj reči, každý deň má iné zvieratko sviatok, každý deň si môžeme vymyslieť a povedať nový príbeh❤️.

    #hancazpomaranca

    Moji❤️.

    Home office a prázdniny, super kombo.

    Ale zvládame to,lebo som sa zásobila takýmito kreatívnymi hračkami, ktoré si Hanča obľúbila.

    A zároveň trénuje jemnú motoriku🙌.

    Príjmam tipy na podobné tvorivé hračky❤️.

    Dnešný slnečný deň sme si užili🤍.

    #hancazpomaranca

    Čau Vianoce👋, šup do novej pracovnej výzvy✨️.

    ✨️

    🐕🤍

    Krásne sviatky praje #hancazpomaranca❤️.

    Poznáte Vianočný zázrak?

    Senior v domove si niečo praje, Vy si jeho priania vyberiete, zabezpečíte a doručíte.
    Ešte teraz mám úsmev na tvári vďaka tejto zlatej tetuške✨️.

    ✨️

    januska131
    Správa bola zmenená    16. dec 2023    

    ,, Ak dieťa nechápe princíp nejakej hry, zjednodušte mu ju."
    Toto mi poradila naša logopedička, takže toto je naše zjednodušené človeče s kockou do 3 a s kartičkami.

    #hancazpomaranca

    januska131
    Správa bola zmenená    14. dec 2023    

    Práve som mala byť na vianočnom firemnom večierku, ale môžem si ho vďaka covidu spraviť jedine v posteli🙈.

    #zivotmienicovidmeni

    januska131
    Správa bola zmenená    7. dec 2023    

    Tento rok sme dali prednosť adventnému kalendáru,
    s ktorým sa bude hrať celý rok, čokolády bolo dosť od babičiek🎅❤️.

    #hancazpomaranca

    Skladáte puzzle od krajov alebo od postavičiek?

    januska131
    Správa bola zmenená    26. nov 2023    

    Posledné dni to u nás vyzerá takto.
    Škôlkárske choroby😏.

    Keď sa ma nedávno niekto spýtal, prečo si spokojná v práci, tak odpoveď je jednoduchá, keď je slečna chorá, nemusím riešiť, čo s ňou, sme spolu.

    ,,Maminka, budem s Tebou pracovať".❤️

    Hanča ma potetovala❤️.

    #mamaadcera

    Minulý rok som mala 2 priania:
    -rozrozprávať Hanču ✔️
    -nájsť si prácu, do ktorej budem chodiť rada✔️

    Vitaj 38čka, mám prichystané ďalšie priania✨️.

    Opäť sme vytiahli jednu z našich najobľúbenejších hračiek😍.
    Je výborná na tréning jemnej motoriky👌.

    Prišiel adventný kalendár pre Hanču😍🎅.
    Čokoládových dostane dosť od babičiek, ja som vybrala tento. Minulý rok dostala knižkový.

    Aký sa Vám najlepšie osvedčil?

    Logopedička kázala veľa fúkať, tak skúšame všetko možné🙌.

    #tipnahracku

    januska131
    12. nov 2023    Čítané 3409x

    ,,Už rozpráva?"

    Na začiatku tohto roka, keď ste sa ma spýtali túto vetu, bolelo ma to.

    Bol to čas, keď moja malá Hanča ešte len pomaly objavovala svet slov, vo februrári vedela povedať do 20 slov. Ja som zároveň začínala chápať, že cesta k reči nie je vždy hladká a rýchla. 

    Naša psychologička mi raz povedala vetu, ktorú si budem už navždy pamätať, že žiadne dve deti nemôžete porovnávať, lebo každé z nich malo úplne inú štartovaciu čiaru. Tohto sa odvtedy držím a sledujem len Hankin pokrok. A ten dovolím si hrdo napísať, že nastal.

    Dnes je komunikácia s malou Hančou je oveľa plynulejšia . Doma sa snažím vytvárať prostredie, kde sa na ňu hravou formou lepia nové slová.

    Mám od Vás viacero správ, čo nám pomáha, tak prispievam zopár tipmi od nás.

    Magnetická kniha 

    Ja tvrdím, že magnetickú knihu treba do každej rodiny. Máme ju vo viacerých motívoch. Táto   vianočná je ideálna na čas, kedy deti odratávajú každý jeden deň do Vianoc. Obsahuje magnetky aj predlohy, ale my staviame bez nich a vždy pomenuvávame každú vec, ktorú ukladáme a vysvetľujem vďaka nej vianočné zvyky.

    Puff Pastries

    Pani logopedička nám kázala trénovať ústne svaly a táto hra s koláčikmi hravým spôsobom podporuje. 

    Cieľom je fúknuť loptičku do niektorej z dierok, čím musíte súčasne ovládať dĺžku a silu svojho dychu. 

    HABA nakupovanie 

    Ako správne ženy nás s Hančou baví nakupovanie a Hanka tiež miluje rolové hry. 

    Pri tejto hre sa naučila názvy rôznych potravín, princíp nakupovania otázkami, koľko, čo stojí z nákupneho zoznamu a tiež farby. U nás doma máme veľmi radi spoločenské hry od Haby a v hľadáčiku mám ešte Nebojme sa lekára, aby som u nej odbúrala stres z náv- števy lekárov.

    Puzzle 

    Ak by som mala vybrať jednu hračku, ktorá u Hanči teraz vedie, tak sú to určite puzzle.

    Vďaka týmto dvom sa naučila farby. 

    Hanka má veľmi rada aj viacvrtvové puzzle. Postupným vkladaním puzzle dielikov sa úroveň po úrovni zostaví celé ľudské telo, čo jej pomohlo rozšíriť slovnú zásobu aj v tejto oblasti.

    Na rovnakom spôsobe vrstvenia fungujú aj tieto puzzle, vďaka ktorým sa učíme, čo sa deje v ktorom ročnom období. 

    Dôležitá poznámka, ak dieťa nerozpráva, nikdy sa nepýtajte a čo je toto a čo je toto. Vždy len komentujte, čo vidíte. To je snehuliak, snehuliak je biely, snehuliak sa stavia zo snehu, sneh padá v zime. Čím viac krát to slovo dieťa počuje, tým rýchlejšie to slovo pochopí a tým skôr ho povie. Môžete mi veriť, že som tomu tiež už prestávala veriť, že nonstop niečo komentujem a odozva žiadna. Ono to príde vždy vtedy, keď je na to sama pripravená.

    Vďaka Legu sme cvičili porozumenie, duplo postavičky sme priraďovali k zvieratkám v knižke, aby pochopila,čo je čo, na začiatku sme veľmi museli trénovať trpezlivosť,lebo keď sa jej nedarilo, okamžite sa vzdala, tak sme nestavali podľa návodov, ale nechala som jej voľnú hru s postavičkami a keď som postavila ZOO ,tak ona prišla so zvieratkami a trénovali sme,ako robia zvieratká.

    Ale akonáhle nám príšlo do života toto menšie lego, ktoré sa už oveľa viac vie priblížiť bežnému životu, tak to Vám je úplne iná hra. 

    A akonáhle u nás doma pribudli aj Lego rozprávkové postavičky, trávime pri lego stolíku pomerne veľa času a všetko si komentujeme a vytvárame množstvo príbehov.

    Ešte pridávam zopár vyslovene logopedických pomôcok, lebo nám veľmi pomohli.

    Povím Ti mami!

    Túto hru som kupovala na základe odporúčania od @lubiduch a využíva ju aj naša logopedička. Slúži na rozvoj chápanie časového sledu. Obsahuje kartičky, ktoré vždy v štvorici predstavujú nejaký príbeh. Ja ich najprv zoradím a malej tento príbeh poviem, následne ich zamiešam a ona ich má zoradiť a prerozprávať príbeh. Za odmenu dostáva gumových mackov, bez nich sa zatiaľ pri tejto hre nepohneme.

    Tieto komumikačné kartičky nám extrémne pomohli.

    V čase, keď nehovorila vôbec nič, sme začínali iba jednopísmenkovo a slabikami.

    Vyberala som obrázky, ktoré som mohla prehodiť do smiešnych situácii u nás doma, takže som utekala s kartičkou A a kričala AAAAAA, aby sa pridala. Na nášho psa sme robili NO,NO, NO a tak podobne sme pridávali, aktuálne sme vo fáze tvorby viet.

    A určite by sme neboli tam, kde sme bez terapii u našej psychologičky, ktorá ma to veľa naučila a môj pocit je, že Hančin stav sa zlepšil aj mojim nástupom do práce, lebo ako sa hovorí spokojná mama= štastné dieťa.

    Čo Hanča dostane od Ježiska?

    Adventný kalendár Haba

    Keď som zbadala vo výpredaji tento kalendár s týmito rozkošnými zvieratkami, hneď som ho musela objednať na Mikuláša. Čokolády a iných sladkostí ako jediné vnúča dostane kopec, takže som skôr za tento tip kalendárov, s ktorým sa budeme hrať celý rok. Už nech je 1.12 🙂. 

    Puzzle Princezné

    Aktuálne je u nás princeznovské obdobie, takže tieto puzzle boli jasná voľba. Píše sa na nich, že od rokov, ale čo má skúnosť v okolí aj menšie deti už dokážu poskladať 36 kusové puzzle.

    Lego Encanto

    Lego sa stáva povinnou vianočnou jazdou.

    Hanka má túto rozprávku rada a mne sa páči, že je to v kufríku a vie ho zobrať so sebou napríklad k babine. Kupované bolo ešte minulý rok, ale ešte bola na neho maličká, takže si ňu počkalo.

    Diamantové malovanie Princezné

    Po tejto aktivite som už dlhšie pokukovala, len treba na ňu božskú trpezlivosť a dobrú jemnú motoriku. Na vianoce sa dozvieme, či ju Hanča má 🙂 .

    Kniha nesmie chýbať. Táto bola tiež kupovaná minulý rok, ale manžel ju tak dobre schoval, že sme ju našli az tento rok 🙂.

    Verím, že sa Vám naše tipy páčili a budem rada, ak mi v komentári zanecháte tiež nejaký dobrý tip na darček.

    Majte peknú nedeľu.

    Jana a hancazpomaranca

    Porodila som si kamošku💗.

    #hancazpomaranca

    Moja celoživotná diagnóza je zberateľka šálok🎅.

    Maminka, to je Hanka a môj chlapec 😅❤️.