jednamamapodcast
2. máj 2019
30 

Jarné rodinné aktivity a tradície (zoznam na stiahnutie)

Náš syn už naozaj nespadá do bábätkovskej kategórie a ja čoraz častejšie premýšľam nad tým, že by sme si mali začať vytvárať nejaké rodinné tradície a rituály. Také len pre nás.

Podporujú to aj výskumy a prieskumy – nebudem citovať žiaden konkrétny, ale zistilo sa, že napríklad manželstvá, v ktorých majú svoje miesto tie isté udalosti počas roka, sú šťastnejšie. A takisto aj deti, vyrastajúce v prostredí naklonenom rôznym (hoci aj malým a naoko bezvýznamným) rituálom, sú úspešnejšie, odolnejšie a tak ďalej a tak ďalej.

Lenže ako na to? V mojich predstavách by takéto tradície mali vznikať spontánne, akože voilà urobili sme to raz a už to tak budeme robiť navždy. Problém je v tom, že ja si poriadne nepamätám, čo som robila minulý týždeň, nieto minulé Vianoce. A aj keď Vianoce už u nás po tých 5+ rokoch manželstva majú jasne stanovený plán – s príchodom dieťaťa sme ho vôbec neupravili. A to by som napríklad do budúcnosti chcela trochu pozmeniť tak, aby aj to naše malé čudo prežívalo niečo, čo bude špeciálne preňho.

Celé toto rozjímanie o tradíciách má však ešte jeden rozmer. A síce. Už dlhšie mám taký pocit, že si neužívam naplno naše štyri ročné obdobia. Počkajte, neklikajte na ďalší článok 😉 Vysvetlím to.

Aj keď zimu až tak nemusím, bojím sa globálneho otepľovania a toho, že sa o pár rokov naše podnebie zmení tak, že z horúceho leta pôjdeme rovno do treskúcej zimy. Že nebude žiadna energiou nabitá jar, ani nostalgiou presiaknutá jeseň. (koniec chvíľky poézie)

Vždy keď vo vzduchu začnem vetriť zmenu obdobia pýtam sa, či som si naplno užila tie mesiace, čo práve končia. A veru niekedy musím smutne skonštatovať, že nie.

Tak som opäť dumala, čo by mi pomohlo si tie obdobia vychutnať viac (kým ich ešte máme) a zároveň, či by sa do toho nedali namontovať aj nejaké rodinné rituály. A prišla som na nápad vytvoriť si zoznam na každé ročné obdobie, do ktorého som umiestnila aj aktivity, ktoré sú typické len pre našu rodinu.

Začni písať komentár...

Odošli