Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    jsrv82
    5. mar 2023    Čítané 1093x

    Katar
    (život v bubline luxusu)
    3.časť

    Katarčania majú radi súkromie. Sú nim doslova posadnutí. Z predstavy, že by niekto videl pani domu v domácom oblečení, sú priam zhrození. A tak je 2,5m kamenný múr to prvé, čo okolo svojho pozemku stávajú. Žijú v honosných vilách ďaleko od centra, v oblastiach neobývanými cudzincami. Takmer všetky domy Katarčanov majú "farbu púšte". Nájdete tu 4 odtiene a to biely, špinavý biely, ešte špinavší biely a pieskový. Samozrejmosťou je aj obrovský bazén, keďže katarské rodiny by ste na plážach hľadali zbytočne. Od štátu dostanú po svadbe zadarmo pozemok a dotáciu na stavbu, ktorú začnú splácať po narodení troch detí. Mimochodom Katarčania oslavujú svadbu oddelene-ženy a muži. V dnešnej dobe už len výnimočne žijú viacgeneračne a ak, tak je to s rodinou muža. Veľmi si vážia svojich rodičov. Mladá generácia má zvyčajne 3 deti, v minulosti to bolo 4-5. O deti sa starajú opatrovateľky (chadámy). Opatrovateľky (väčšinou Filipínčanky) bývajú s rodinou a často sa okrem starostlivosti o deti venujú aj domácim prácam, upratovaniu a vareniu. Vo väčšine rodín má každé dieťa svoju vlastnú opatrovateľku. 

    Všetky katarské rodiny majú v záhrade postavený tradičný klimatizovaný stan (madžles) s TV, kde muži prijímajú každú noc návštevy. Sedia na zemi, pijú kávu a vedú debaty. Čím je rodina bohatšia, tým je stan väčší. Madžles sa vyznačuje tým, že do neho nikdy nevstupujú ženy, dokonca ani pani domu. 

    November je pre nich typický stanovaním v púšti (camping season). Táto už tradícia je medzi Katarčanmi veľmi obľúbená. Stretávajú sa tam celé rodiny, grilujú, hrajú loptové hry. 

    Katarským národným jedlom je "balalit" (niečo ako cestoviny nite s praženicou, cukrom a šafranom), "harís" (pšeničná kaša s natrhaným kuracím, alebo i ťavím mäsom, ochutená korením a bylinami) a potom taká klasika ryža s kuraťom, alebo hovädzím mäsom. Dôležité je, aby všetko bolo "halal" (halal-povolené, spĺňajúce islamské tradície) 

    Bezplatná zdravotná starostlivosť, vysoké zárobky, žiadne dane, či účty za vodu a elektriku-to je len pár z mnohých výsad domácich obyvateľov krajiny. Miestni sú vládni úradníci a podnikatelia. Už pri prvom zamestnaní dostane Katarčan približne 16 000 QAR (katarský rijál), čo je v prepočte cca 4000€. Po ukončení štúdia je minimálna mzda domáceho už 40 000 QAR (10 000€).Do "dôchodku" odchádzajú s platom 400 000 QAR (100 000€). Toto naozaj nie je rozprávka. Ženy majú príjmy o niečo nižšie ako muži. Ale ako som už spomenula, život v Katare má dve tváre. O tej druhej by vedeli rozprávať hlavne obyvatelia Nepálu, Pakistanu, Afganistanu, Filipín a Indie,, ktorých môžeme označiť za naozaj veľmi lacnú pracovnú silu a ich život je doslova opakom toho, čo si mnohí predstavujú pod pojmom "život v Katare". 

    jsrv82
    4. mar 2023    Čítané 1456x

    Katar
    (život v bubline luxusu)
    2.časť

    Keďže najrozšírenejšou aktivitou počas celého roka je chodenie po klimatizovaných obchodných centrách, na ich počte, veľkosti a rôznorodosti si Katarčania dali (ako vlastne na všetkom) skutočne záležať. 

    Reštaurácie sú otvorené 18 hodín denne, niektoré dokonca nonstop a taktiež donáška tu funguje takmer nepretržite. 

    Alkohol v Katare zoženiete, no na verejnosti by si ho nikto nedovolil. Predáva sa v dvoch obchodoch a na jeho kúpu potrebujete špeciálnu licenciu. Kúpiť sa dá aj v hotelových baroch, kde je to ale veľmi drahé. Katarčanky do barov, kde sa predáva alkohol nesmú. Katarčania áno, ale v "civile" (nie v ich národnom oblečení). 

    Je dôležité dodržiavať miestne zákony. Na verejnosti je zákaz akýchkoľvek prejavov náklonnosti. Čo som nevidela nikde inde vo svete je znak ( napr. pri vstupe do niektorých obchodných centier) - "zákaz držania sa za ruky". 

    Medzi najzaujímavejšie (aspoň podľa mňa) sociálne pravidlo etiky v katarskej spoločnosti patrí pochvala. Ak totižto niekomu pochválite jeho majetok, potom je tento človek povinný vám ho darovať. Ak sa ho však dotyčný nechce vzdať, môže vám ponúknuť niečo s vyššou hodnotou. 

    V Katare, tak ako aj v iných moslimských krajinách, je víkend piatok - sobota. V piatok, počas tzv. veľkého modlenia v čase od 11,30 do 12,30 je všetko zavreté. Je to niečo také ako u nás nedeľa,ktorá je tu normálny pracovný deň. 

    Katar má 3 ročné obdobia - teplo, horúco a neznesiteľne horúco. Keď som sem prvý krát prišla v polovici júna, teplota už dosahovala 50 stupňov. Domáci, ktorých je tu len 15% z celkovej populácie (280 000-300 000), vtedy odchádzajú z krajiny väčšinou do európskych prímorských miest, kde majú svoje domy a trávia tam leto. 

    Katarčania sú od cudzincov ľahko rozpoznateľní svojím tradičným odevom. Muži sú oblečení v dlhých, splývajúcich, bielych thobách a na hlave majú bielu, alebo červenú pokrývku zvanú ghátra. Ženy sú naopak zahalené v čiernej abáji. Na prvý pohľad pôsobia všetky rovnako, ale nie je tomu tak. Ich oblečenie je vyšívané (často ručne) a tomu je prispôsobená aj cena. Drahé kabelky, topánky, či dokonalý make up je pre nich priam nevyhnutnosťou. Chodiť v šatách s odhalenými ramenami, chrbtom, či kolenami sa neodporúča ani turistkám. 

    jsrv82
    22. dec 2016    Čítané 221x

    Testovanie krémov NUANCE

    V mikulášskom období nedostali balíček len moje deti, ale aj ja. Ten môj však doručil kuriér. Cez túto mamičkovskú stránku si ma lekáreň Dr. Max vybrala ako jednu z desiatich žien na testovanie francúzskej pleťovej kozmetiky značky Nuance sady MAGICAL RADIANCE CONTROL, ktorej zložky sú výhradne prírodného pôvodu. A to bol hlavný dôvod, prečo som mala záujem testovať práve tieto produkty.

        Testovací balíček obsahoval:

    - sérum pre všetky typy pleti

    - denný krém pre normálnu a zmiešanú pleť

    - denný krém pre suchú pleť

    - nočný krém pre všetky typy pleti

    - očný krém pre všetky typy pleti.

    Výrobky sady MAGICAL RADIANCE CONTROL sú určené pre ženy od 25 do 50 rokov. Na prvý pohľad na mňa produkty pôsobili elegantne a zároveň čisto. Sklenené flakóny krémov vzbudzujú dôveru, že sa jedná o kvalitný prípravok. Výrobcovia sľubujú rozjasnenie unavenej a vyčerpanej pleti, jej vitalitu a antistresové účinky. Počas trojtýždňového testovania som výlučne používala iba tieto krémy a sérum.  

    HODNOTENIE  PRODUKTOV : 

    (Keď kliknete na názov produktu , tak vás to presmeruje na stránku lekárne Dr. Max, kde si ho môžte zakúpiť)

    Denný krém pre normálnu a zmiešanú pleť

    (VITALITY DAY CREAM FOR NORMAL, TO COMBINATION SKIN) – 50 ml

    Nevýhodou tohto krému je jeho balenie, uprednostnila by som flakón s dávkovačom. Ľahká textúra krému je úplne ideálna pre kombinovanú pokožku. Účinky sa prejavovali pozvoľnejšie, ako u väčšiny produktov vytvorených na prírodnom podklade. Pleť po nanesení krému nepôsobí mdlo a unavene. Je ľahko vstrebateľný a tiež poskytuje vynikajúci základ pre make-up.

     Denný krém pre suchú pleť 

    (Vitamin C DAY CREAM FOR DRY SKIN) – 50 ml

    Sada obsahovala dva denné krémy a preto modrý koník odporúčal podľa vlastného uváženia dať jeden z nich kamarátke.  Ja som darovala kamarátovi-kaderníkovi denný krém na suchú pokožku a on mi napísal svoj názor v ženskom rode, vraj aby sa mi ľahšie prepisovalo. 🙂 

    Dávkovanie krému cez pumpičku je ľahké, avšak privítala by som väčšie množstvo, aby som nemusela viac ráz stláčať dávkovač. Konzistencia krému je krémovo-gélová, vďaka čomu sa ľahko rozotiera. Po vmasírovaní sa rýchlo vstrebáva a na pokožke nezanecháva mastný film. Pleť je následne vypnutá, hydratovaná a na dotyk  pôsobí vláčne. Tento produkt hodnotím veľmi kladne a som spokojná s jeho účinkom a kvalitou. 

    Očný krém pre všetky typy pleti

    (INTENSIVE EYE CREAM) – 15 m

    Keďže mám citlivú pokožku v okolí očí,  účinky krémov vnímam okamžite.  Tento produkt som používala klasicky ráno aj večer. Po nanesení krému som cítila jemné chladenie a následne príjemné a hrejivé účinky. Vstrebáva sa pomalšie. Oceňujem rozjasnenie očného okolia , ktoré po aplikácii pôsobilo zdravo. Čo sa týka redukcie jemných vrások, nebadám veľmi výrazné zmeny, možno aj preto, že produkt je potrebné používať pre tento účinok dlhodobejšie.

    Nočný krém pre všetky typy pleti

    (ANTI-STRESS NIGHT CREAM FOR ALL SKIN TYPES) – 50 ml

    Balenie je úplne totožné ako pri dennom kréme (pravdaže okrem nápisu). Na zaschnuté sérum som naniesla nočný krém. Bolo pre mňa príjemným zistením, že tento výrobok je dostatočne výživný, aby pokožku vzpružil a zregeneroval, čo bolo viditeľné po niekoľkodňovom používaní.

    Sérum pre všetky typy pleti

    (RADIANCE CONTROL SÉRUM FOR ALL SKIN TYPES) 30 ml

    Pre mňa je tento výrobok TOP z celej sady, pretože mám mastnejšiu pokožku a svojou konzistenciou mi úplne sadol. Veľmi oceňujem dávkovač s pumpičkou. Stačila mi jedna dávka na celú tvár, keďže sa rozotiera oveľa ľahšie ako klasický krém.Sérum som nanášala podľa potreby, väčšinou večer. Tomuto výrobku zostávam verná.

    HODNOTENIE SADY MAGICAL RADIANCE CONTROL:

    Každý z výrobkov má príjemne ľahkú a sviežu vôňu.  Ich cena možno niektorých odradí (hodnota jedného krému je cca 19 €), ale vzhľadom na ich kvalitu si myslím, že je adekvátna.

    Napriek menším negatívam hodnotím túto sadu celkovo 4,5  z  5 bodov.