jumama
7. dec 2021
981 

Chystáte adventný kalendár pre deti? Poradím vám, kde kúpite materiály naň!

Čokoládový neduh zdedilo moje dieťa po ockovi: Ak vedia, že sa v dome nachádza čo i len kúsok čokolády, tak okolo čokoládovej skrýše chodia líškavejšie ako kocúr so 100 mačiatkami. Čokoláda im nedá pokoja, kým o nej vedia.

Čokoládový adventný kalendár dcére vydrží tak tri dni. Nikdy nie je otváraný okienko za okienkom, deň za dňom. A preto už niekoľko rokov chystám radšej adventný kalendár s rôznymi aktivitami, hrami alebo tvoreníčkami. Vlani som zvolila tiež netradičný kalendár, v každom okienku bol citát, veršík alebo napísané, prečo máme my rodičia našu dievku tak radi.

Tento rok si v ňom naša začínajúca pubiška nájde rôzne šminky. Obzerala som viacero adventných kalendárov s kozmetikou, veľa z nich obsahuje rôzne šampóny, telové mlieka a pleťové krémy, masky na tvár, na vlasy. Väčinu by nevyužila. Tak som zhromaždila nenápadné kajalové ceruzky na oči, kontúrky na pery, strúhadlo na ne, odličovač, labellko, kondicionér na nechty, pilníky na nechty. Taký nekrikľavý (z pohľadu mňa nemaľujúcej sa maminy neškodný) základ dekoratívnej kozmetiky. Kúpila som aj balíček voňavých solí do kúpeľa. Zatiaľ som si iba všetko pobalila ako "salonky" do vianočného papiera... keď príde čas, vyvesím na dvere. Ešte musím vytlačiť a nalepiť číselká.

Ako môžete adventný kalendár pripraviť doma? Kde zoženiete šité adventné kalendáre, vrecká, nápadité obálky, štipčeky...? Čo dať do adventného kalendára iné ako čokoládky a cukríky? Aj o tom bude tento článok 🙂

Najrôznejšie nápady na DIY adventné kalendáre (DIY - do it yourself - urob si sám) nájdete na Pintereste, skadiaľ som si požičala i tieto obrázky. Potrebujete 24 obálok, papierových sáčikov, vrecúšok alebo krabičiek... Pohľadajte ich v papierníctvach, párty obchodoch alebo v galantériách.

Ľanové vrecúško 10 x 14 cm - 50 ks

Ľanové vrecko 10 x 14 cm môžete zakúpiť v balíku v počte 50 kusov za výhodnejšiu cenu . Ak ste dve maminy tvorilky, podelíte sa 🙂 Alebo ak máte dve deti, môžete vytvoriť kalendár pre každé z nich.

Ľanové vrecúško 10x14 cm - balenie 50 ks

Lanové vrecúško je kvalitné a pevné. Ľahko sa uzatvára pomocou dvoch bavlnených sťahovacích šnúriek. Po zašpinění ho môžete prať vo vlažnej vode.

Vianočná bavlnená látka perníčky

Ak ste tvorilky srdcom aj dušou, môžete si ušiť vrecúška alebo ponožky z vianočných látok sami. Stačí podvečerná prechádzka, prinesiete si z nej ihličnatú vetvičku, ktorou ich pri vešaní dozdobíte.

Vianočná bavlnená látka perníčky

Bavlnenú látku zdobí potlač perníčkov. Využijete ju na šitie vianočných dekorácií, obrusov, prestieraní, behúňov, dekoračných vankúšov alebo vrecúšok.

Papierové vrecúška na výrobu adventného kalendára 24 ks

Ak nemáte veľa času na výrobu, iba chcete všetko rýchlo pobaliť, sú k dispozícii aj hotové sady vrecúšok na adventné kalendáre. Ich nevýhodou môže byť vyššia cena oproti základnému materiálu, ktorý si dotvárate sami.

Papierové vrecúška na výrobu adventného kalendára 24 ks

Papierové vrecúška na výrobu adventného kalendára: Set obsahuje 24 ks papierových vrecúšok, nálepky s číselným označením 1-24, ktoré Vám pomôžu vytvoriť originálny vlastný adventný kalendár. Do vrecúšok môžete vložiť malé pozornosti, darčeky alebo sladkosti a venovať rodine, priateľom alebo kolegom.

Sáčky na sladkosti Sweet Love 6ks

V párty obchodíkoch nájdete rôzne sáčky na sladkosti, ich výhodou je, že balenie obsahuje aj nálepky na zalepenie sáčka, takže adventné tajomstvo môže zostať dobre ukryté, kým príde jeho deň.

Sáčky na sladkosti Sweet Love

Sáčky na sladkosti Sweet Love sú vhodné na malé sladkosti, darčeky na Valentína, resp. na všetky darčeky darované od srdca. Sú s nálepkami srdiečok.

Čísla na výrobu adventného kalendára

Jednotlivé vrecúčka, či sáčky potrebujete očíslovať: Napíšte číslo hrubšou výraznou fixkou na každý balíček alebo pohľadajte na internete voľne stiahnuteľné sady adventných čísel (hľadajte ako free printable advent calendar numbers) alebo pohľadajte nálepky, či drevené čísielka. Spoznávate v sebe tvorilku, čo chce mať všetko dokonale vyčančané?

Čísla na výrobu adventného kalendára / 1 - 24

  • Sada čísiel od 1 do 24 je určená na výrobu adventného kalendára.
  • Môžete ich nalepiť na vrecúška, krabičky, tabuľky alebo do scrapbookového albumu.
  • Čísla sú ľahké a hladké, svojou kresbou veľmi verne imitujú pravé drevo.
  • Šírka: 15 mm
  • Výška: 20 mm

Adventné nálepky - čísla Artemio - Beary Christmas - veľké štvorce

Ak zvolíte na výrobu adventného kalendára ednoduchý papier, alebo jednofarebné sáčky, krásne ich môžu doplniť nálepky s vianočnými alebo zimnými motívmi.

Adventné nálepky čísla Artemio Beary Christmas veľké štvorce

Adventné nálepky čísla Artemio Beary Christmas veľké štvorce sú kreatívne nálepky na výrobu adventného kalendára.

Premyslite si, čo všetko budete na adventný kalendár aj do neho potrebovať a urobte si zoznam. Pohľadajte taký obchodík, kde majú najvýhodnejšie ceny a veľa tvorivého materiálu, aby ste minimalizovali ceny za poštovné. Ono aj to dodanie v predvianočnom, naviac teraz lockdownovom čase môže byť oneskorené. Na druhej strane, ak máte doma zásoby tvorivého materiálu, tak vám rýchlejšie a radostnejšie prejde čas všetkých obmedzení. Nachystajte si playlist s obľúbenými vianočnými melódiami a vytvorte si doma kúzelnú predvianočnú atmosféru.

Závesný adventný kalendár 

Trochu drahším riešením je aj šitý adventný kalendár. Oceníte ho skôr vtedy, ak vaše deti už nie sú maličké a vedia, že za naplnením adventného kalendára stojí väčšinou čarovná mama, nie vianočné čaro 🙂 Môžete ho potom použiť veľa rokov za sebou, môže sa stať obľúbenou dekoráciou v detskej izbičke, ktorá zaháji a ukončí adventné obdobie.

Závesný adventný kalendár

Závesný adventný kalendár je dekorácia do vianočného interiéru. Imituje ľan, prevedený do vintage štýlu.

Čo dať do adventného kalendára?

Okrem materiálu na adventný veniec môžete v obchodoch s tvorivým materiálom zakúpiť aj rôzny materiál na adventné tvoreníčka s deťmi. Máme pre vás niekoľko nápadov, čo všetko môže byť v adventných kalendároch.

Betlehém

Adventný kalendár môže obsahovať papierové postavičky na špajdliach a iné súčasti do Betlehéma. Mária, Jozef, Ježiško, zvieratá, jasličky, seno, prístrešok, hviezda, traja králi... Každý deň si jednu vyrobíte a pridáte do paierového Betlehému.

Inšpirácie na postavičky hľadajte na pintereste alebo v obrázkových výsledkoch vo vyhľadávačoch, napríklad ako diy betlehem alebo betlehem craft...

Akivity s deťmi

Vezmite si papier a ceruzku a spíšte si, čo vaše dieťa najradšej robí.

  • Ak rado lieta vonku, tak ho najviac potešia výlety. Naplánjute ich a vložte do adventného kalendára lístočky s nápadmi, kam sa v daný deň vyberiete. Naša starká mala čarovný zvyk, presvedčila všetky svoje vnúčatá, že neďaleko rastie čarovný čokoládový strom, a keď ta k nemu dôjdu, možno nejaké čokoládky pod ním nájdu popadané. A hádajte čo - naozaj vždy našli, lebo dedo šiel o pár krokov popredu a čokoládky ta schoval 🙂
  • Ak máte malého tvorivca, tak vymyslite každý deň nejaké zimné tvoreníčko - výroba adventného venca, strihanie papierových vločiek a ich lepenie do okna, výroba krmítok pre vtáčiky a ich rozvešanie v okolí. Zapojte deti do výroby ozdôbok na vianočný stromček, do pečenia medovníčkov a iných vianočných koláčikov. Môžete skúsiť liatie olova na Ondreja, vymetanie kútov na Barboru, písanie lístočkov na Luciou... Alebo ak máte blízko medára, ktorý predáva aj voskové pláty na sviečky, môžete si vyrobiť krásne voňavé vianočné sviečky točené alebo z polovíc orechových škrupiniek.
  • Môžete si každý večer prečítať jednu vianočnú rozprávku, trochu smutno-krásna je napríklad kniha Maji Lunde Snehová sestrička, ktorá obsahuje 24 kapitol a je naozaj nádherne ilustrovaná. Je pre staršie deti - okolo 8-10 rokov. Možno práve preto, akú neistú dobu kvôli pandémii prežívajú, ocenia ak sa s nimi budete po každej kapitole rozprávať a tuľkať.

Súprava na liatie olova

Môžete si s deťmi porozprávať o vianočných zvykoch a tradíciách. Na Ondreja skúsiť spolu liatie olova a veštenie budúceho povolania, na Barboru vymetanie kútov pierkami, na Luciu chystanie lístočkov s menami...

Tradiční vánoční lití olova

Tradiční vánoční lití olova kompletná sada pre skutočné tradičné české Vianoce.

Ako zavesiť adventný kalendár?

Ak nemáte navŕtané háčiky v stene, zrejme uvažujete nad tým, ako DIY adventný kalendár zavesiť bez toho, aby ste ich museli navŕtať. Vyskúšajte na zavesenie využiť dvere. Ak zavesíte obálky, či sáčky napríklad na konár, konce konára zaviažete na špagát, prelepte konce špagátu hrubšou lepiacou páskou na vrchu dverí. Pokiaľ nie sú vrecúška príliš ťažké, funguje to, mám to odskúšané. Alebo využite závesné vešiaky na dvere. Určite nájdu užitočné využitie aj po adventnom období. Ja si tento háčikový vynález neviem vynachváliť, dcéra ma zavesené za dverami detskej izby svoje kabelky a na chodbových dverách máme zavesené vodítka a obojky pre psíka.

Pri výbere háčikov si stačí všímať šírku dverí na ktoré sú určené. Niektoré dvere majú rovnú hornú hranu, pre tie je určený vešiak šírky 4 cm. Predávajú sa jednotlivé háčiky aj vešiačik s viacerými háčikmi.

Orion Háčik nerez na dvere 2 ks Roy

Orion háčik nerez na dvere Roy

Orion háčik nerez na dvere Roy stačí zavesiť na dvere alebo dvierka od skrine, ktorých hrúbka by nemala presiahnuť 4 cm. Nie je potrebné vŕtanie. Strieborný, vyrobený z nerezovej ocele.

Na dvere, ktoré sú ukončené akoby malým schodíkom, sa hodia háčiky so šírkou 1,5 - 2 cm.

Orion 5-dielna sada háčikov na dvere Kitch

Orion 5-dielna sada háčikov na dvere Kitch

Orion 5 dielna sada háčikov na dvere Kitch je využiteľná v kuchyni, v kúpeľni, v šatni, v práci. Sada sa zavesí na dvere alebo dvierka skrine.

Pustíte sa tento rok do adventného kalendára sami? Podeľte sa s nami v kometároch z čoho ste ho vyrobili a čo všetko ste do neho prichystali ako prekvapenie pre vaše deti.

Začni písať komentár...

Odošli