jumama
31. dec 2021
1762 

Oblečenie a doplnky pre bábiky: Tip na prakický darček (nielen) pre dievčatá

Stretávala som maminku s bruškom s malým chlapcom. Keď už nemala bruško, ale kočík s bábom, tak chlapček mal tiež kočík. S bábikou. A vozíkali spolu. Ešte dlho som sa usmievala, keď som si na nich spomenula. Okrem iného ma napadlo, že je to úžasný spôsob, ako zabrániť súrodeneckej žiarlivosti po "zosadení prvorodeného z trónu". A možno aj hodnotný vklad do budúcnosti 🙂 Chlapec aj jeho sestra vyrástli v školákov a stále sú veľmi súdržní. Brat v roli starostlivého ochraniteľa mladšej sestričky. Sestra k bratovi vzhliada, vie že sa na neho môže spoľahnúť, napodobňuje ho v parkúrových hrách, odvážnom lození po preliezkach a stromoch...

Zaujímalo by ma, ako to máte doma vy - delíte hračky na hračky pre dievčatá a hračky pre chlapcov? Teda pre dievčatá bábika, kočík, kuchynka a chlapcom patria autá, Transformers, stavebnice? Do určitej miery si deti naozaj vyberajú hračky stereotypne. Ale niekedy sme to práve my rodičia, čo k výberu hračiek pristupujú stereotypne.

Lucky Doggy plyšáky

Obliekanie bábik je činnosť, pri ktorej sa veľmi dobre cibrí jemná motorika dieťaťa. Obliecť Barbie nebýva jednoduché, vecičky sú úzke, jej dlhé ruky a nohy sa do oblečenia dostávajú ťažšie. Maličké deti preto určite majú radšej bábiky s mäkkým telom. Naša dcéra dokonca veľmi dlho bábiky ignorovala, od mala sa hrávala iba s plyšákmi. Plyšáky boli jej bábätká v kočíku, žiaci v škole, modely na šitie oblečenia... Prevažovali psíkovia a mačky. Zrejme preto, že milovala aj živých psíkov a mačky.

Myslím, že ak by bola ešte maličká, určite by si našla pod stromčekom niektorú micinku alebo psíka Lucky Doggy. Tieto plyšáky majú 38 cm a neskutočne krásne oblečenie. Sú dostupné rôzne dievčatkovské aj chlapčenské verzie a preto by určite vedeli potešiť aj chlapca, aj dievčatko. Páči sa mi, že na ich oblečení nájdete gombíky, cvočky, zipsy, takže dieťa má možnosť naučiť sa rôzne typy zapínania. K plyšákom je možné dokupovať oblečenie a rôzne doplnky. Krehká krasotinka v tutu sukničke alebo tepláková jogínka?

Lucky Mimi: Ružová bundička s kovovým rámom

Lucky Mimi: Ružová bundička s kovovým rámom - roztomilá Maltezáčka Lucky Mimi v ružovej budničke, sukni a mašli do vlasov.

Lucky Mimi: Fitness

Lucky Mimi: Fitness je krásna Maltezáčka v teplákovej súprave mentolovej farby. Lucky Mimi sa venuje fitness, pravidelne absolvuje rôzne procedúry v kúpeľoch, počúva klasickú hudbu, zaujíma sa aj o maľovanie a rada číta.

Lucky Yoyo: Jednorožec Dab s kovovým rámom

Lucky Yoyo: Jednorožec Dab s kovovým rámom pochádza z kolekcie Lucky Doggy.
Je to najroztomilejšia Yorkshirka a kamarátka v jednom. Jej najobľúbenejší outfitom sú volánikové šaty so štýlovým jednorožcom. Verí, že vďaka svojmu nadšeniu a túžbe skutočného jednorožca jedného dňa naozaj stretne.

Keď vyberáte bábiku napríklad v predajniach Dráčik, tak sa rovno poobzerajte po náhradnom oblečení. Či je to obľúbená Baby Anabell alebo Baby Born alebo Barbie, ku všetkým majú aj sady oblečenia a ďalších doplnkov. Čo nakupujúceho rodiča často prekvapí je cena oblečenia. Pre väčšie bábiky stoja súpravičky neraz rovnako veľa ako oblečenie pre deti.

Oblečenie pre bábiku z bazáru Modrého koníka

Ak ste pre vaše dievčatko vyhliadli väčšiu bábiku okolo 45-54 cm zistíte, že oblečenia pre ne nie je rovnako veľa ako pre Baby Born alebo je skoro rovnako drahé ako oblečenie pre deti.

Tip: Možno ešte máte odložené vaše vecičky pre bábätko? Šup-šup pohľadať pár pokladov u vás doma! Ak nie, pozrite sa do bazára na Modrom koníku na vecičky vo veľkostiach < 50, 50, 56. Dupačky, body, svetríky, čiapky pre bábätkovské bábiky, ale aj moderné šatočky pre "nebábätkovké" bábiky. Možno aj vaše dievčatko má prísnu požiadavku: "Aby vyzerali ako naozajstné, mami!" Tak tu v bazáriku jej totoželanie vyplníte veľmi ľahko.

Našej dvojičky tiež majú bundičky z MK bazárika 🙂

Prizvite dcérku k hľadaniu vecičiek a kľudne sa i handrkujte o cenách. Vysvetlite jej, koľko ste ochotná za tričko, či bundičku pre bábiku zaplatiť a koľko je už priveľa. Okrem vecičiek pre bábiku získa nový pohľad na veci - akú majú hodnotu a že ich možno recyklovať, lebo majú hodnotu pre iných, aj keď my ich už nepotrebujeme. Detské veci z bazárika majú často lepšie ceny, ako nové veci pre bábiky.

Rovnaké oblečenie pre dievčatá a pre bábiky

Raz, keď som hľadala dcére nové pyžamo, natrafila som na túto úžasnú sadu - rovnaká nočná košeľa pre dievčatko a jej bábiku. No tú sme museli mať! Už je to pár rokov, ale každoročne ju v ponuke Bonprixu dopĺňajú, niekedy majú aj viac vzorov.

Dievčenská nočná košeľa + nočná košeľa pre bábiky

Nočná košeľa + nočná košeľa pre bábiky je dvojdielna ružová súprava pre vašu dcérku a jej bábiku. Potlač koníkov na prednej strane na košeli upúta pozornosť. Súprava pôsobí ako partner look.

Odhad veľkosti nočnej košieľky pre bábiku: Dcéra mala 30 cm bábiku s mäkkým telom, tej bola nočná košieľka trochu veľká a bábike Baby Born bola trochu tesná.

Slučková vlna Alizé Puffy

Pre starostlivé bábikové maminy vám odporúčam aj slučkovú vlnu Alizé Puffy. Vlna je veľmi príjemná na dotyk, je určená na výrobky pre bábätká. Prácu s ňou zvládne podľa mňa pod dohľadom aj 5-6 ročné dieťa. Na youtube nájdete videonávody aj v slovenčine.

Nejedná sa o klasické štrikovanie, vlnu tvoria veľké slučky. Je to jednoduché, iba riadok po riadku do seba prstami prepletáte slučky. Môžete ich nahlas počítať, aby ste žiadnu v riadku nezabudli. Teda je to pre menšie deti aj dobrý nácvik počítania 🙂

Vlna je dostupná v dvoch základných hrúbkach: Alizé Puffy je hrubšia a Alizé Puffy Fine je asi o tretinu až polovicu tenšia. Z hrubšej vám výrobok bude rýchlejšie pribúdať, z tenšej zase vyrobíte vecičky pre menšie bábiky, lebo vo výsledku budú celé tenšie. 1 klbko stačí napríklad na jednu deku pre bábiku, uvádza sa, že z neho možno vyrobiť štvorec 40 x 40 cm.

Hrubšia:

Alize Puffy

Alize Puffy je hrejivá priadza vhodná pre ručné pletenie bez ihlíc či háčika. Na dotyk je veľmi hebká a jemná. Vlákno priadze má maličké vlásky a pôsobí ako plyš. Po celej dĺžke sú predpripravené veľké očká s rozmerom 3,5 cm, ktoré sa navzájom preplietajú a vznikne úplet.

Pre bábiku deti ľahko "uslučkujú" deku, vankúšik a pri trochu šikovnosti aj svetrík. Ak im pomôžete s konštrukciou strihu - predný diel, zadný diel, rukávy, prípadne im pomôžete zošiť ho.

Tenšia:

Alize Puffy Fine

Jednofarebná hebká priadza je vhodná na detské projekty.

Balíček látok a knižka o šití pre bábiky

Poznáte najjednoduchšie šatočky pre bábiky? Obdĺžnik látky v prostriedku s dierkou na hlavu, k tomu opasok. Prevliecť cez hlavu, zaviazať a šaty sú hotové! Z pohľadu dospeláka nedokonalé, z pohľadu dieťaťa jedinečné. Ak máte doma bárbiny, tak ich dieťa môže vo svojej krajčírskej dielničke posadať do radu a každej vyrobiť takéto jednoduché šatočky. Rôznych dĺžok, šírok, vzorov, z rôznych materiálov... podľa príležitosti, na ktorú ich vychystáva. A potom sa s nimi zahrať - na kúpalisko, na svadbu, na leto, na zimu... je to super hra s otvoreným koncom, ktorá zabaví opakovane na dlhší čas.

Potrebujete balíček látok, z ktorého by šatôčky vyrábali samé. Odporúčam vyberať látky, ktoré sa nepárajú - napríklad rôzne úplety, teplákoviny, z hrubších látok fleece a softshel, zo slávnostných látok tyl, kľudne aj kúsky koženky na rôzne vesty, bundy. Jednak budú šatočky úhľadnejšie, ale hlavne dieťa pri hre nevyrobí takú kopu neporiadku ako pri páravých látkach, keď nitky z nich ponachádzate rozvlečené po celom dome. Často látkové obchody predávajú metráž už od 20 cm (ak má látka šírku napr. 140 cm, vo výsledku je to obdĺžnik 140 x 20 cm). Pre väčšie deti, ktoré sa odhodlajú aj šiť, pohľadajte strihy na šaty pre bábiky.

E-knižka s návodmi pre Barbie bábiky:

Šijeme na panenky

Šijeme na panenky je e-kniha, ktorej autorkou je Ludmila Drozdková. Je určená pre všetkých zručných milovníkov štíhlych bábik. Obsahuje cez 40 jednoduchých strihov na bábiky, ktoré zvládnu ušiť aj začiatočníci.

V januári vyjde knižka návodov na oblečenie pre bábiky, ktorú by som určite chcela mať:

Topp Oblečenie pre bábiky

Topp Oblečenie pre bábiky je kniha pre všetkých milovníkov bábik a rôzneho oblečenia.

Tip: Zábavné a pritom veľmi podrobné videonávody pre najrôznejšie vecičky pre bábiky a aj iné jednoduché výrobky, ktoré zvládnu ušiť aj deti nájdete na youtube OZ Šijeme pre Radosť.

Detský šijací stroj Klein

V ponuke hračkárstiev sú hračkárske šijacie stroje pre deti, ktoré by mali umožňovať predovšetkým bezpečné šitie. Jedným z takýchto dobre hodnotených strojov je aj detský šijací stroj Klein, okolo pätky a ihly má plexisklovú ochranu na prsty. Nevýhodou je snáď iba napájanie na batérie.


Detský šijací stroj Klein

Detský šijací stroj Klein zvládne všetky bežné úkony. Podporuje detskú kreativitu a umenie. Šijací stroj je vybavený plastovým krytom na ihlu, vďaka čomu je zaistená jednoduchá bezpečnosť počas používania výrobku.

Pri šití by deti mali mať aj priesvitné pracovné okuliare, v prípade, že by sa im podarilo zlomiť ihlu a jej úlomok by odletel smerom k nim.

Ak by záujem vašich detí o šitie pretrval, určite by som odporúčala rôzne krúžky šitia alebo tábory orientované na šitie a strihy a až potom zvažovala kúpu plnohodnotného šijacieho stroja. Šijacie stroje pre deti mávajú možnosť pomalého šitia, prípadne ovládania bez pedálu. Klasické stroje pre dospelých šijú príliš rýchlo, čo je nevýhodou hneď z dvoch dôvodov:

  • Bezpečnosť detí - aby si v snahe pridŕžať látku nepošili aj prsty.
  • Elektromotor šijacieho stroja nie je dobre prispôsobený na pomalé šitie, časté štartovanie a vypínanie, ľudovo povedané: môže dôjsť k "zadretiu stroja".

Inšpiroval vás článok na tvorivé šitie s deťmi? Bude pod stromčekom bábika? Nakúpili ste aj sady oblečenia alebo sa pustíte do vlastných kúskov? Zimné prázniny budú dlhé, určite vám zostane čas aj na bábiky a hry s nimi 🙂

*Uvedené ceny produktov boli platné v čase publikovania článku. Časom sa môžu líšiť.

My máme BABY Annabell a bežne jej obliekame bábätkovske oblečenie. Hračky nedelime na chlapčenské a dievčenské 😀

31. dec 2021

V domácnosti, kde sú deti oboch pohlaví, je nemožné deliť hračky na chlapčenské a dievčenské. Všetci sa hrajú so všetkým.

31. dec 2021

Nie, nedelime. Syn chcel babiku, tak som mu kupila. Sice sa s nou hral iba kratko… ale aspon podedi sestricka 🙂))

31. dec 2021

Dcéra miluje autá a vláčiky. Syn v pohode kočíkoval macka. So staršou sestrou sa hral s bábikami Barbie. Mojimi obľúbenými hračkami boli traktor s vlečkou a Tatrovka, neskôr lego. Osobne si myslím, že je jedno s čím sa deti hrajú. Rozvíja ich to, aj keď sú to hračky pre "opačné" pohlavie. Chlapci sú vnimavejsi, citlivejší a dievčatá sa naučia ako si poradiť a sú vďaka tomu technicky zdatnejšie.

31. dec 2021

Tak sami admini tu menia inzeraty na chlapcenske a dievcenske (spidermana a lego mi zmenili na chalanske), a velmi tu chyba unisex kategoria vo vsetkom. Moj syn dostal kuchynku pod stromcek a ma babiky (deti), ktore vozi v drevenom choditku 😁 U nas ziadne delenie, snazime sa to vysvetlovat aj starsej generacii 🙂

31. dec 2021

Nedelim. Mam iba syna a vlastni kuchynku i babiku. No najrdsej sa hra s autami a pistolkami 🙈

31. dec 2021

@minutka podobne, máme zatiaľ tiež len chlapčeka a má aj kuchynku s ktorou sa prehrá aj pol dňa aj bábiku s kočíkom. Naj hračkami zatiaľ ostávajú autíčka Bruder. ☺️

1. jan 2022

Nie,starší syn keď bol menší tak sa hrával s kočíkom,a mladší ma plnú posteľ plysakov s ktorými spáva.

1. jan 2022

@zuzitko74 aj my tak ☺️

1. jan 2022

@babls presne aj nas miluje bruder. Akurat ze zaberaju pol izby 🙈

1. jan 2022

Moja dcéra dostala tento rok pod stromček auto s tlapkou

1. jan 2022

Keďže máme doma aj chlapca aj dievčatko, máme oba druhy hračiek. Nikdy som nezasahovala do ich výberu pri samotnej hre.

1. jan 2022

Delim....ale napr ked bol syn maly rad na ihrisku kocikoval babiku od kamaratkynej.dcerky. a to som.ho samozrejme nechala....stale isiel v obchode automaticky k autam, stavebniciam atd....ja sama bh som mu dievcensku hracku nekupila

1. jan 2022

Nedelim... Dcera ma hračky pre dievca ale bavia ju auta vlaky... Tak ma aj to. Keď k nám príde jej kamarát kočíkuju babiku a bijú sa o kočík... Neriešim sú to deti, hlavne ze sa hrajú a nesedia pri tablete a mobile.

2. jan 2022

Začni písať komentár...

Odošli