jumama
24. dec 2021
1901 

Vianočný riad: Tip na darček pre mamu (svokru) alebo - skvelý doplnok vianočnej atmosféry

Moja svokra má absolútny cit pre jednoduché a negýčové dekorovanie interiéru. Jej oko pre detaily sa výborne uplatňuje aj pri kombinovaní rastlín v kvetinovej záhrade. Je to malá a pokojná žena. Dala by sa pripodobniť k Japonkám. Má ich vnútorný pokoj, organizovanosť a oddanosť, vzťah k minimalizmu. A akoby aj pomalosť, rozvahu. Jej štýl je čistý a vzdušný ako zenová záhradka či ikebana s čerešňovou halúzkou.

Veruže si udržala aj predvianočný zvyk s čerešňovou halúzkou, na Barboru ju vkladá do vázy, do Vianoc jej vykvitne a krásne zdobí stôl. Rozkvitnutá halúzka plná nehy, ako Maruška v studenom lese uprostred zimy.

Sú takíto ľudia, ktorí na čo siahnu, vychádza spod ich rúk akoby zdokonalené. Na milimeter rovnaké rezy koláčikov, na milimeter presne ozdobené, každá vec má svoje miesto, každá činnosť má svoj čas. Keď som si vyberala kávovú lyžičku zo zásuvky, zostala som prekvapená, že ešte aj príbory v príborníku sú v úhľadných stĺpikoch. Nikde nenájdete smietku, nikde zrnko prachu a to doslova nikdy.

S určitosťou vám viem povedať, že svokra používa rovnakú a kompletnú tanierovú súpravu, čo dostala od svojej maminky. Jednu na všedný deň a jednu na slávnostný. Ako inak, cibulák. Keď sa prestiera, musí byť dodržané poradie príborov, na dezerty sa dávajú maličké vidličky... Tiež s porcelánovými cibulákovými rúčkami. Práve preto aká je a ako veľmi jej záleží na detailoch a kvalite viem, že by ju potešili luxusné vianočné taniere a vianočné dekorácie. Pretože na každé sviatky má iné dekorácie.

Toy´s Delight Raňajková sada, Výročná Edícia, 6 ks

Raňajková sada by u nej našla uplatnenie počas celého adventu. Svokra by sebe a svokrovi pripravila chutné raňajky alebo desiatu. Sú už na dôchodku a majú zvyk vždy si spolu na desiatu vypiť kávu a zjesť koláčik, porozprávať sa.

Táto vianočná tanierová súprava môže byť luxusný vianočný darček pre svokrovcov, pre rodičov, ale aj pre švagrovcov.

Toy´s Delight Raňajková sada, Výročná Edícia, 6 ks

Vianočná porcelánová sada patrí do výročnej edície kolekcie Toy´s Delight nemeckej porcelánky Villeroy & Boch. Vyrobená je z kvalitného, ručne maľovaného porcelánu.

Aj zdobenie vianočného stromčeka je u svokry iné ako naše. Má na ňom slamené ozdôbky a porcelánové koníky a anjeliky na červených stužkách. Znovu je to celé akési slávnostné a vzdušné, už chýba len Luskáčik.

My Christmas Tree Zvonček hračky zelený 7 cm, Villeroy & Boch

My Christmas Tree Zvonček zelený Villeroy & Boch

My Christmas Tree Zvonček zelený Villeroy & Boch je porcelánová ozdoba na vianočný stromček v podobe zvončeka na stužke značky Villeroy & Boch. Patrí do vianočnej kolekcie My Christmas Tree. Zvonček bol vyrobený z ručne maľovaného porcelánu.

Porcelánové vianočné ozdôbky na stromček alebo vianočné dekorácie na stôl či do okna môžu byť vďačným vianočným darčekom pre svokru alebo maminu. Potešte ich dekoračného ducha a pozorujte, ako ich využijú, ako vás nabudúce pozvú a rozmaznajú vo svojej útulnosti.

Christmas Toys - Santa s darčekmi od Villeroy & Boch - hracia skrinka

Christmas Toys hracia skrinka/svietnik Santa s darčekmi Villeroy & Boch

Christmas Toys hracia skrinka/svietnik Santa s darčekmi Villeroy & Boch - porcelánová darčeková krabička patrí do kolekcie Christmas Toys nemeckej porcelánky Villeroy & Boch. Zdobia ju figúrky Louskáčka a Santy s darčekmi.

Naproti tomu si teraz predstavte mňa - som človek, ktorému často padajú veci z rúk, rozbila som už veľa pohárov a tanierov, pretože sa pohybujem rýchlo a vzbrklo. Veľa doma tvoríme a nerozpakujem sa ponoriť do hliny, farieb, mať chvíľu okolo seba natrúsený neporiadok z papierov a látok, čo sme strihali a šili. Nemáme doma sterilnú čistotu. Mám radšej ohlásené návštevy, pre ktoré sa snažím všetko dokonale nachystať, naštýlovať, vyupratovať, no nečakaná návšteva mi na chvíľu prehĺbi vrásky, lebo nie je vyupratované, v chvate všetko premiestňujem do vzialenejších častí bytu... Nutne cítite, že sme so svokrou úplne opačné. Mám cit pre detail, skôr však pre jeho vnímanie ako pre vytváranie. Nie som dostatočne trpezlivá, nedám šancu veciam, čo nie sú do 15 minút hotové...

Medzi nevestami a svokrami odjakživa panuje akési napätie a nevraživosť, o ktorom je milión vtipov. Aj tu na Modrom koníku, určite aspoň 10-20 % diskusií je venovaných svokrám a naštrbeným vzťahom s nimi. Možno by len stačilo zmeniť pohľad na svokry a nevesty: Nemusíme spolu bojovať, môžeme sa vzájomne rešpektovať a inšpirovať! 🙂

Mňa svokrin poriadok neštve, ja by som ho tiež chcela! No som zmierená, že pri malých deťoch a malých priestoroch v byte (+ povedzme to úprimne: pri mužovi, čo nerád upratuje) to nie je úplne možné. Naopak svokru zas vyrušuje naša dynamika. Ona zväčša nedovolí deťom hrať sa so "špinavými vecami". Čo ak by fixky nešli zmyť zo stola, čo ak by farby pokvapkali koberec, čo ak by piesok padal do trávnika, čo ak by... nemá rada všetko rýchle a zbesilé 🙂 To čo máme spoločné je pohostinnosť, zútulňovanie domova a vôbec nevadí, že každá to chápeme po svojom. Asi stonásobne pri takto rozdielnych povahách platí "Môj dom, môj hrad!". Čo si však najviac vážim, je to vzájomne uznanie a rešpektovanie. To je najpotrebnejšie pre láskavé vzťahy.

Na svoje deravé ruky mám riešenie - Ikea taniere alebo iné lacné varianty. Nie sú luxusné, ale sú pekné. Keď niektorý rozbijem, vďaka dobrej cene sú ľahko nahraditeľné. V ponuke sú často sezónne motívy a tak si nežné zimné čaro môžeme priniesť aj do nášho domova.

Dezertný tanier Winter White 20 cm AMBITION

Dezertný tanier Winter White 20 cm AMBITION

Tanier zo zimnej série Winter je vyrobený z vysoko kvalitného porcelánu New Bone China. Je vhodný pre použitie v mikrovlnej rúre a v umývačke riadu.

Vianoce majú byť časom rodinného šťastia, pokoja a ak budeme citlivo vnímať tých druhých a oni nás, zistíme, že v mnohom sa naozaj môžeme inšpirovať. Že je to dokonalé v tom ako sa dopĺňame, že stačí sa len neporovnávať, nesúťažiť a nechcieť víťaziť. Nevesty nad svokrami. Svokry nad nevestami.

Pozvite svokrovcov na horúcu čokoládu s marshmallows

Včera sme sa s mužom zasmiali na vtípku z Twitteru:

Je to u nás tak trošku podobne - keď sa povie vianočné menu, z muža vyhŕkne ako sa teší na mamin šalát. Mám šťastie, my sme ho v mojej pôvodnej rodine nemávali, nemám s čím porovnávať 🙂 Nie je to vždy ľahké, všetko vnímať a prijať, nebojovať, neporovnávať sa. Vo vzťahoch s veľmi protikladnými osobnosťami nám najviac pomôže veľkorysosť. K druhým, ale aj k sebe. Vytvorte si vlastné zvyky, tradície, obľúbené rodinné nápoje a jedlá. A s odvahou ich ponúknite vašim rodinným návštevám.

Vianočná šálka Merry Christmas

Vianočná šálka Merry Christmas je vyrábaná v dvoch farebných prevedeniach.

Napríklad v týchto vianočných šálkach bude veľmi dobre chutiť horúca čokoláda s marshmallows. Na jej prípravu je potrebná čokoláda, škorica a mlieko, prípadne na ozdobu kopček šľahačky, penové cukríky marshmallows alebo lístok mäty. Naučte sa servírovať ho "cukrárňovo" krásne a všetky strany budú spokojné 🙂

Ak ešte nemáte darček pre rodičov, darček pre svokrovcov alebo darček pre švagrovcov, tak pohľadajte v obchodoch vianočné šálky a spomínané ingrediencie a sladký vianočný darček je na svete.

Prajem vám krásne rodinné vianočné sviatky, šťastné stretnutia s najbližšími, vnímavé a otvorené vzťahy plné láskavosti a vzájomného porozumenia. Láska je predsa tá najdôležitejšia ingrediencia Vianoc!

24. dec 2021

No tak moja svokra je presne ten zbrklý tip, ktorý všetko rozbíja, má pocit, že všetko vie lepšie ako ostatní a veci robí neuveriteľne povrchne. Ešte aj ten majonézový šalát. Asi preto muž miluje ten môj 😁 A kupovať jej darček je veru umenie, na všetko sa pozerá ako na odpad. Ale tvoj článok sa mi páčil, vďaka za tipy 🙂

28. dec 2021

Joj, ja mojej svokre neviem vôbec nič vybrať, ona absolútne nemá cit pre takéto dekorácie či veci s obrázkom... doma ma všetko sterilné, jednofarebné. Ma rada len funkčné veci, ktoré využije v kuchyni.

28. dec 2021

Krasne napisane🙂) perfektne. Naozaj..dakujem

28. dec 2021

Ja síce so svokrou problém nemám a býva dosť daleko tak to prosím necháp ako rypanie ale mala by si rovnaký názor aj keby ste zili v spoločnej domácnosti zdieľali jeden byt/dom nech je akokoľvek veľký a denno denne sa stretávali pri tom istom jedálenskou stole??

29. dec 2021

Ale napísané je to krásne s tým súhlasím 😊👍

29. dec 2021
jumama
autor

@kulumulu123 "Moj dom, moj hrad" nemoze platit v jednej domacnosti pre obe. A to je potom tazke, plne uznavam. Takze ak su naozaj velmi protichodne nazory medzi svokrou a nevestou, kazda sa bude snazit udrzat svoje hranice, vztahy nefunguju, snazila by som sa byvat samostatne. Urobit vsetko pre to, aby to samostatne byvanie bolo mozne.

29. dec 2021

Začni písať komentár...

Odošli