juracsikova
    11. jan 2021    Čítané 119x

    Domáci krúžok angličtiny pre škôlkarov

    Korona stále zúri a keďže je krúžok angličtiny pre moju škôlkarku stále v nedohľadne, rozhodla som sa, že ju budem po anglicky učiť ja sama. Nejaké základy už mala, no chcela som sa jej štúdiu venovať systematickejšie a intenzívnejšie - ako v kurze. 

    Angličtinu som študovala na VŠ, učila som v jazykových školách a doučovala aj súkromne, hoci nikdy nie trojročné dieťa. Vedela som, že k jej učeniu musím pristupovať inak, nielenže nevie čítať ani písať, problém je aj udržať pozornosť… Vyhľadala som si nejaké tipy na internete, nakúpila knižky a dala dokopy nejaké aktivitky, s ktorými by som sa s vami chcela podeliť. Tu je pár tipov pre vás:

    1. Každá aktivita by mala trvať pár minút, no nedržím sa konkrétnym časom. Či už dieťa pri niečom obsedí 5 alebo 10 minút je individuálne, niektorá aktivita ho môže baviť viac, iná menej. Ak obsedí viac ako 15 minút, máte výnimočné dieťa 🙂)

    2. Pridávame menej nových slov (cca 4 až 8 - posúďte sami podľa toho ako sa dieťa chytá) a počas každej lekcie zopakujem čo sme sa naučili na predošlých

    3. Používame názorné pomôcky - flashcards, skutočné predmety, hračky,... čo vás napadne

    4. Zapájame aj fyzickú aktivitu - popri ukazovaní kartičiek alebo kreslení, tvorení je pohyb veľmi príjemnou zmenou

    5. 3 “R” - Repeat, Reuse, Review. Naplánujte si raz za jeden či dva týždne opakovacie cvičenia, novo-nabudnuté vedomosti si treba udržiavať.

    6. Hrajte sa hry - spestrite bežnú hru tým, že budete používať anglické slovíčka, ktoré dieťa už pozná, no nebráňte sa ani pridávaniu ďalších.

    7. Pekný systém do učenia vnesie ak sa budete venovať jednej téme - napr. jedlo, príroda, rodina, ľudské telo, atď.

    8. Používajte angličtinu aj mimo “lekcie” pri bežných činnostiach, na prechádzke či hre. Nadviažte na slovíčko, ktoré dieťa už pozná a rozvíjajte ďalej. Napr.: Aha, tam je psík. Vieš ako sa povie psík po anglicky? Dog, správne. Aké ďalšie zvieratká môžeme stretnúť vonku? Cat, ant, bee…

    Milé maminky, aj vy doma učíte svoje deti? Vidíte pokroky?

    Podeľte sa o svoje tips and tricks na učenie angličtiny…

    Potupne budem pridávať príklady mojich lekcií aj s aktivitami, ktoré som vymyslela či ponachádzala na webe… Stay tuned! 🙂