kasandra_g
14. jún 2017
2756 

Zdenka po ťažkej chorobe rodila doma: Verím svojmu telu

Asi tak pred sto rokmi by táto téma nebola ničím výnimočná. A aby o tom niekto ešte písal na internete!? (Samozrejme, keby existoval). Pôrod doma s babicou bol jedinou možnosťou, ako a kde priviesť malého človiečika na svet. Dnes je všetko inak a predsa niektoré ženy chcú to isté. Za ich rozhodnutím porodiť doma sú rôzne dôvody. 
Zdeňka Solaříková je matka dvoch detí a obe porodila plánovane doma, s pomocou svojho manžela. Cesta k tomuto rozhodnutiu netrvala toľko, čo jej tehotenstvo. Tento príbeh je dlhý, ako to už býva. Začína v jej devätnástich rokoch, kedy jej bola diagnostikovaná Crohnova choroba. Jej stav bol z tých vážnejších. Bez liekov na celý život to nešlo. A založiť si rodinu? To už vôbec!

Po rodine si túžila už o devätnástich. Aké boli lekárske prognózy? 

Doktoři mi řekli, že rodina zůstane mým snem a mám být ráda, pokud to zvládnu já bez větších následků. S co nejmenším počtem operací... Byla jsem opravdu mladá a s tímto závěrem jsem se nehodlala smířit. Hledala jsem tedy i alternativy.

Čo všetko si musela podstúpiť v terapii Crohnovej choroby? 

Byla jsem na řízené detoxikaci, jedla ajurvédské čínské i české bylinky. Mezitím jsem docházela ke své gastroenteroložce v Praze. Nic mi nefungovalo. Jednoho dne jsem si přečetla článek o souvislostech stravy s nemocemi a začala měnit svůj jídelníček. Studovala jsem do hloubky principy výživy, živočišné i rostliné bílkoviny a jejich působení na autoimunitní choroby. Upravila jsem stravu, začala jsem užívat zelené potraviny.

Kedy sa to prelomilo?

V mých 24 letech. Odvtedy jsem bez náznaků Crohnovy choroby, bez léků, bez následků. I dle lékařů jsem zdravá.

  Ako to súvisí s tvojim rozhodnutím rodiť doma? 

Důvěra v mé tělo mě utvrdila v rozhodnutí rodit doma. Znám své tělo a věřím mu. Uzdravila jsem se a uvěřila jsem, že zvládnu i doma porodit miminko.

A konkrétne dôvody?

Hlavní důvod byl, že nemám ráda nemocnice. Když tam vejdu, vrací se mi to, co jsem zde zažila a necítím se bezpečně. Pocit bezpečí je pro porod nejdůležitější věc. Někomu vyvolává pocit bezpečí to soukromí vlastního domu, někomu prostředí nemocnice, kde ví, že za dveřma je nejmodernější vybavení.

Pripravovala si sa nejako špeciálne na svoj pôrod doma? 

Nevím jestli speciálně... Hodně jsem si toho načetla. Setkala jsem se ženami, které rodily doma i v porodnicích. Dívala jsem se na záznamy porodů v různém prostředí, i třeba v sanitce. Chtěla jsem vědět vše, abych měla ten pocit, že jsem se rozhodla správně.

Aké boli tvoje pôrody? Mala si pri pôrode prítomnú pôrodnú asistentku, dulu? 

U prvního porodu jsem chtěla porodní asitenku. Zodpovědně jsem ji sháněla. Bohužel, tehdy se asistentky bály. Nakonec jsem rodila sama s manželem a porodní asistentku jsem měla na telefonu. Druhý den po porodu nás přijela zkontrolovat. U druhého porodu jsem chodila k porodní asistentce na konzultace, ale obě jsme věděly, že porod bude rychlý a bezproblémový. Kdybych potřebovala, volala bych. Porod byl ale opravdu rychlý a bezproblémový. Trval kolem tří hodin.

Mala si aj záložný plán?

Bydlíme asi 15 minut chůze od porodnice, takže bych kdyžtak jela tam. Měli jsme domluvu s manželem, že jakmile jeden z nás bude cítit, že potřebujeme jet, tak jedeme.

V niektorých krajinách sa po pôrode zje placenta. Vyskúšala si to tiež?

Po prvním porodu ne, tu jsem celou zakopala. U druhého porodu jsem si kousek rozmixovala s borůvkama. Placenty se dává opravdu jen kousek do velkého koktejlu… Zbytek je zatím v mrazáku, ještě jsem se nerozhodla, kde ji zakopu, protože bydlíme v podnájmu.

Čo považuješ za najväčší problém pri pôrode doma?

Nějvetší problém je vlastně to, že se žena nemůže oficiálně rozhodnout rodit doma. V Anglii je to běžně schválená praxe. U nás je to zatím něco nepřípustného, i když už jsou první vlaštovky. Mnozí považují porod doma za návrat na stromy…

Komu by si pôrod doma vyslovene neodporúčala?

Porod doma bych nedoporučovala ženám, které se bojí, že ho nezvládnou. Pokud máte pochybnosti, raději roďte v porodnici. Najděte porodnici, kam můžete třeba se svoji porodní asistentkou. Připlate si nadstandard a proberte dopředu svoji představu o porodu. Nedoporučila bych porod doma ženám, které mají zdravotní problémy.

A na čo by naopak pamätať budúce mamičky, ktoré sa rozhodnú rodiť doma?

Připravit se nejen na porod, jedná se o celé těhotenství. Přečtěte si příběhy i odbornou literaturu z obou stran. Od žen a od odborníků na přirozené porody i o porodech v porodnicích. Rozhodněte se jak chcete celé toto mimořádné a silné období prožít. Stojí za to se zastavit a zamyslet.  Ať už si zvolíte cestu porodnice či domácí prostředí.

Ako sa na svoje pôrody pozeráš teraz, s odstupom času? 

Pro mě je důležité být v souladu s cestou, kterou jsem si vybrala a aby s ní byl v souladu i můj partner. Ke komplikacím, ať už fyziologickým, či emocionálním, vede právě  nesoulad a strach, který prožíváme.  Přeji všem, ať si stojí za svou cestou ať už je jakákoliv.

Ďakujem za rozhovor

foto: archív Zděnky Solaříkovej
#porod #domaci_porod #porod_doma #rozhovor

Aky je normalny a pochopiteľný dovod jesť palcentu?

14. jún 2017

@vanillaskyy normálny a pochopiteľný iste nebude 😂😂

14. jún 2017

@lenkasarka 😀😀😀

14. jún 2017

@lenkasarka ved prave. Okrem toho ze je to riadne nechutne v tom nevidím ziadny zmysel.🤔

14. jún 2017

@vanillaskyy už len čakám , kedy podnikavá budúca mamička bude predávať svoju placentu 😂😂

14. jún 2017

@vanillaskyy oni to berú tak, že je to zdravé (grcam ozdobené medovniky) lebo aj napr. Mačky po pôrode zjedia placentu. Ale že ju ta mačka zje pre to, aby ju nenašiel nejaký dravec, ktorý by jej zjedol mladé, to nikto netuší 😀

14. jún 2017

Verit svojmu telu... Tiez som mu verila a doktor mi po porode prisiel povedat, ze keby som chcela rodit doma, tak to neprezijem, lebo by som vykrvacala - tehotenstvo bolo super a bezproblemove.
Placentu som tam videla ,,rozprestretu,, na stole, personal ju studoval, ci je cela (mala som ju prirastenu - zistilo sa to az po porode). Do huby by som to nedala, fuj..

14. jún 2017

To sa normálne nedá čítať keby ma tu vážnejšiu formu crohna tak teda neriskuje nejesť lieky nie ešte rodiť doma... Sama bojujem 4 roky, druhé tehotenstvo prvý pôrod bol teda dosť ťažký .... Ešte si kvôli dg vyberám lepšiu pôrodnicu a ona frajerka..... Normálne mi je zle z takých článkov skúšala bylinky a nepomáhalo no prečo asi som zvedavá koľko jej stav be liekov vydrží (želám čo najviac) ale aj tak... Kto sa jej potom postará o deti ak ju budú musieť operovať... Lebo pri MC je to väčšinou tak buď budeš zobat lieky alebo sa to za pár rokov tak po...... Že ťa musia rezať...

14. jún 2017

Porodila som dve deti. Obe tehotenstvá bezproblémové, pôrody rýchle a relatívne ľahké, doktorka ma pochválila, že všetko ako z učebnice. Nikto z nás nemá rád nemocnice, ale rodiť doma je absolútna nezodpovednosť voči dieťatku aj voči sebe samej! Aspoň ten jej chlap mohol mať rozum a dohovoriť jej.. Taktiež si myslím, že nie je najšťastnejšie dávať sem takéto články. A čo sa týka tej placenty, wtf, je to nechutné. Nie sme predsa zvery, aby sme žrali placentu!!!! Dotyčná by mala zvážiť konzultáciu u psychiatra

14. jún 2017

Vidíte a ja hoci som porodila dve deti v pôrodnici ☺😀 nevidím nič zlé na slovách tejto maminy.

Ako sama píše, mala naštudované, vedela aké riziká podstupuje ona i jej manžel. Ak by nastali komplikácie, len oni sami by za ne boli zodpovední.

Viete, riziká sú doma, no riziká sú aj v pôrodnici, len sa o nich hovorí menej... A fakt je ten, že doma vieme, že "vinnikom" je "nezodpovedná rodička" v pôrodnici málokto zauvazuje, či za 17hod.pôrod nemohla vyvolávačka, epidurál, či iné medikamenty a pod. 😉 a kým bábo či mama neumrú, nik nerieši, ako by vyzeral pôrod, pokiaľ by bol bez liekov, v prirodzenej polohe a v prirodzenom prostredí....

Za mňa je úplný ideál pôrodný dom - hotel, kde sú budúci rodičia, v súkromí, no za dverami je odborný personál, ktorý je schopný pomôcť pri komplikáciach.

14. jún 2017

@sue to je síce pekne ze mala vsetko naštudované a vedela o rizikách ale ona MÔŽE rozhodovat len za seba a svoj zivot a NEMA pravo rozhodovat o zivote dieťaťa ktore to nemusí prežiť.
Tiez som rodila dvakrát a za chvilu ma caka tretí porod. Druhe tehu bolo ukážkové, porod v termíne ale akonáhle prišli kontrakcie tak sa mala zacala dusiť a strácali sa ozvy. By som bola zvedavá ako by na to prišla sama doma.

14. jún 2017

@vanillaskyy a kto môže rozhodovať o tvojom dieťati? Lekári, sestričky,... ale rodič nie?

14. jún 2017

@emjee základne ľudské práva a hodnoty v rôznych deklaráciách a zákonoch. Preto su pôrody doma zakázané. Ani rodič nemôže rozhodovat o zivote vlastného dieťaťa a svojvoľne ho ohrozovať.
Preco bola kedysi taká úmrtnosť pri domácich pôrodoch?
Ja som si jedno tehotenstve celé odlezala v nemocnici a o ďalšie dieta som prišla a NIKDY by som vedome nerobila nieco co by akokoľvek ohrozilo moje dieta.
Su rôzne zariadenia a nemocnice kde ponúkajú simuláciu domáceho pôrodu a vyhovejú takmer vo všetkom.

14. jún 2017

@vanillaskyy vieš koľkokrát lekári a sestry a pôrodné asistentky spackajú pôrod?

...ženy umierali preto pri porodoch (a bábätká tiež), lebo neexistovala žiadna prenatálna diagnostika, t.j.napr.neexistovali ukončenia tehotenstva z dôvodu choroby/postihnutia dieťatka, neexistoval cisársky rez (resp.verzia s prezitim matky) v prípade dvojičiek,či panvovým koncom,či priečnej polohy, rodili mladulinké dievčaá (v pohode od 15.rokov...)i staršie ženy (okolo 40.ky) t.j.skupiny, ktoré sú dnes vyslovene sledované...

Ja píšem len to, že tak ako je riziko z nezodpovednosti (nechodiť na Uzv, prehliadky, piť alkohol,zle sa stravovať atď) tak je aj riziko z prílišného zasahovania do pôrodu a v súčasnosti je na Slovensku bohužiaľ oveľa viac obetí (živých i mŕtvych) z druhého dôvodu...

Všetko má svoje za i proti 😉

14. jún 2017

Každá žena má právo porodiť svoje dieťa kde chce a ako chce pokiaľ jej to jej a dieťatkov zdravotný stav dovoľuje a každá by mala byť ak aj nie podporovaná tak aspoň rešpektovaná okolím nech je jej rozhodnutie akékoľvek. Ženy ktoré rodia doma veľmi dobre poznajú všetky rizika a neurobili toto rozhodnutie len tak z ničoho nič, že "jaj aké pekné by bolo rodiť doma, tak poďme na to" ale strávili mnoho času zaoberania sa touto tématikou kým dospeli k finálnemu rozhodnutiu. Ja obdivujem a vážim si všetky matky, či už rodili doma alebo v nemocnici, či prirodzene či cisárskym, či koja či nekoja atď. nerobím rozdiely. Ži a nechaj žiť. ❤

14. jún 2017

@sayurinka ty si neskutocne vyzrela osoba, citam ta uz dlhsie, lebons takym vsezohladnujucim nazorom sa stretavam malokedy... Velmi ti fandim

A neviem, ci je rozumne porovnavat porody volakedy a teraz. Volakedy nebola ani moznost volby, proste museli rodit doma, teraz si mozem vybrat a tie, co rodia doma, tak urcite to nie len tak z rozmaru, ale dokladne sa na to pripravuju.
Sama by som doma nikdy jerodila, mne bolo v porodnici super, no kazdej osobna vec, my same si zodpovedame za svoje deti

14. jún 2017

@vanillaskyy Nemozes to takto porovnavat. Jednym z faktorov preco zeny umierali bol aj ten, ze lekari alebo por. babice vobec nedodrziavali hygienu.

14. jún 2017

Super, uzasne je verit v svoje telo, lebo je naozaj vynimocne. Ako vidim, nie je to samozrejmost, mas stastie. Aj ja som mala krasny porod doma, aj ked tu placentu som nechcela ani kutikom oka vidiet 😀

14. jún 2017

@vanillaskyy Prepac, ale ty si nejaka obmedzena a za Slovensko a jeho zakony ti vedomosti nesiahaju? A este v kombinacii so zakladnymi ludskymi pravami a medzinarodnymi deklaraciami. Ak by si vedela iba zaklad, nebolo by tazke si domysliet, ze SK je v tomto daleko pozadu...Ako s celym porodnictvom

14. jún 2017

@vanillaskyy napiš sem prosim Ťa čislo a znenie zakona,krorym su na Slovensku pôrody doma zakazane. Nenapišeš, lebo taky zakon neexistuje. Čo tak rešpektovat rozhodnutia inych, nemoralizovat a neodsudzovat?

15. jún 2017

@kalkulacka111 vyjadrila som svoj názor ako každá ina z vas a ked sa ti nepáči tak vyjadri svoj a moj príspevok si nevšímaj.

15. jún 2017

@vanillaskyy je rozdiel vyjadrit nazor a je ine ak sa tu ohanaš zakonom, ktory neexistuje, pretože sa môžu najsť ženy, ktore tomu naozaj uveria, že nie nesmieme rodiť doma, lebo zakon

15. jún 2017

@kalkulacka111 trestný zákon sankcionuje takéto prípady v prípade úmrtia dieťaťa pri pôrode viacerými trestnými činmi. Ale samozrejme najhorší trest je potom svedomie matky.
Viem ze neexistuje konkrétny zákon ktory by to výslovne zakázal pretoze zena môže zacat rodiť prakticky kdekoľvek a potom by bol samotný porod trestný.

15. jún 2017
Komentár bol odstránený

@vanillaskyy len škoda,že zdravotnici,ktorych konanim bolo zavinene poškodenie alebo umrtie pacienta nejako dosah trestneho zakona nepocituju. Nerypem, len konštatujem. Velakrat bolo začate trestne stihanie voči Mudr. , ale sud vinu nevidel. Napr. Pripad Mudr., ktoru rodičia obvinovali z umrtia svojho syna, kde prišlo na pojednavanie, kde ju sud oslobodil možstvo lekarov, ktori po vyneseni rozsudku sa postavili a tlieskali.

15. jún 2017

Ja som rodila v nemocnici, moj lekar ma poslal o tyzden skor kvoli riziku preeklampsie. Bola som sledovana internistom a doma som si merala tlak štyrikrát denne. V nemocnici mi tlak vobec nemerali, po 3 dnoch ma chceli prepustit, odmerali tlak a 160/110. Takze ani nemocnica nie je zarukou 100% starostlivosti.

15. jún 2017

@taminka2011 ano to mas žiaľ pravdu, sama poznam takto nešťastne prípady aj osobne :(

15. jún 2017

@vanillaskyy mozem sa opytat aky mas postoj voci umelym potratom? zaujima ma, nakolko si konzistentna vo svojich nazoroch.

15. jún 2017

@asaela ja osobne by som na potrat nikdy neisla ale neodsudzujem zeny ktore si zvolia tuto cestu, trestom je pre nich to ze s tym musia cely zivot zit.
Viem velmi dobre ake je to vychovávať dieta narodené zo znásilnenia napr a aku silu na to musi mat zena ale pre mna su deti sväté s nedokázala by som zit s pocitom ze som urobila nieco co mohlo ohroziť ich zivot.

15. jún 2017

@vanillaskyy ok, rozumiem. a aky mas nazor na zakaz umelych potratov na urovni zakona, teda ich pripadnu kriminalizaciu? teraz sa nepytam na to, ci ty osobne vnutorne niekoho odsudzujes alebo neodsudzujes, to ma nezaujima. pytam sa na tvoj postoj voci zakonu, ktory by zakazoval vykonavanie interupcii. s tym suhlasis alebo nesuhlasis? lebo ak som spravne pochopila z toho, co si napisala (a priznam sa, aj predpokladala), v tomto pripade razis liniu, ze zena ma mat pravo rozhodnut o "svojom tele"- teda celkom v protiklade k tomu, co si napisala ako hlavny argument proti domacim porodom. ako je to teda s tym pravom o rozhodovani o svojom zivote a o rozhodovani o zivote dietata?

15. jún 2017

@asaela nemyslim si ze je dobre zákonom zakázať potraty pretoze zena ktorá si chce dieta nechať vziať si nájde inú cestu, napr si potrat vyvolá sama alebo jej s tym niekto nelegálne pomôže pripadne budu zeny za takýmto niečim chodit do zahraničia.
Ja domáci porod neodsudzujem, beriem ze to môže byt krásne. Ale ja som si zažila velmi vela zlého aj v tehotenstve aj pri pôrode a proste domáci porôd vidím ako riziko a zbytočnú nezodpovednosť.

15. jún 2017

Ja by som rodila hocikde len nie.doma, ten bordel.okolo.toho by cistil kto? Bleeee aj keby som cely byt olepila podlozkami pod pacienta pri kne by boli aj steny od toho, co mi.pripomina druhy porod kedy 4158g na prve zatlacenie vyletel a doktorka schytala tekutinky na tvaricku ako tak zabavny,lahky,lerfektny porod ako bol moj druhy prajem kazdej... prvy bol des.😂

15. jún 2017

Este tak vo vani by to slo

15. jún 2017

@slunce3 Ja kym som sa osprchovala, vsetko uz bolo ciste a pracka na 90 stupnov bezala 😉

15. jún 2017

@slunce3 To preco by steny mali byt od niecoho nechapem, je to porod, nie krimi 😅

15. jún 2017

@bluka2 vrvim ze doktorka to schytala rovno do tvare 😂
Ja by som doma nemohla ale nic proti tomu nemam

15. jún 2017

@vanillaskyy nerozumiem celkom tvojej logike ani logike podobne zmyslajucich. zena, ktora chce svoje dieta vedome a dobrovolne zabit, ta to ma mat zakonom povolene a k tomu vytvorene idealne podmienky, aby to prebehlo co najhladsie a najpohodlnejsie. este raz, bavime sa tu o nicom menej nez o priamom zabiti dietata, teda najvacsi zlocin, ktory moze ako matka spachat. na druhej strane zena, ktora si chce ako slobodna bytost iba slobodne vybrat miesto, kde porodi- teda kde svoje dieta privedie na svet, ta je podla teba nezodpovedna, skodi svojmu dietatu, ohrozuje jeho dobro (akoby sa dobro matky dalo vobec oddelit od dobra dietata a naopak), tak ta by takuto moznost vyberu podla teba vobec nemala mat. lebo ved nemocnica, tam sa este nikdy nic neposralo, kdeze....je mi uprimne luto tvojich nedobrych skusenosti a nesnazim sa ich zlahcovat, ale tvoja uvaha v tejto veci je minimalne cudna.

15. jún 2017

@asaela Prepac, mas pravdu, ze @vanillaskyy ma prinajmensom cudne nazory a je uplne mimo, co sa tyka zakonov, ale ty nevidis rozdiel medzi plodom do 12tt a plodom od 37tt (pred 37tt nikto nerodi doma)? Je tam zasadny rozdiel - to prve by samo o sebe neprezilo a to druhe ano. Vsetci, co pisu o zabiti, vrazde atd. v spojeni s interrupciou su rovnako pravne mimo ako @vanillaskyy, kedze tieto pojmy su v zakone definovane a nie v nejakom v spojitosti s interupciami

15. jún 2017

@bluka2 mas pravdu, ako vystudovana právnička som právne uplne mimo 😂
Nechajme tuto debatu, každá mame svoj názor.

15. jún 2017

@vanillaskyy oj, s tym by som sa radsej nechvalila, hadze to zle svetlo na slovenske vysoke skoly...

15. jún 2017

@bluka2 výklad zákona a subjektívny názor/postoj k životu a tvoje hodnoty su dve rozdielne veci.

15. jún 2017

@vanillaskyy 3. Inak ohanat sa diplomom namiesto faktov dobri pravnici nerobia; diskutujuci to robia zvycajne ked su s argumentami v koncoch. Tak cau

15. jún 2017

@vanillaskyy Prosim Ta, mohla by si nam sem hodit zoznam zariadeni, ktore mas na mysli, ked pises "Su rôzne zariadenia a nemocnice kde ponúkajú simuláciu domáceho pôrodu a vyhovejú takmer vo všetkom."
Pokial ja viem, na SK je toto non-sense. Zeny prave kvoli takymto zariadeniam podstupuju "porodnu turistiku" v zahranici..

17. jún 2017

@bluka2 aj Fico je právnik 😀 😀

18. jún 2017

@emjee to, kto moze rozhodovat o dietati, by malo byt stanovene. V Norsku je napriklad urcene, ze dieta patri statu a rodic ma privilegium ho vychovavat, na co mi stat bohato prispeje, ale nemoze si robit, co chce 🙂 Neviem, ako je to u nas.

18. jún 2017

@dorottka veru, uzivaj si zivot v Norsku 🙂

18. jún 2017

Zdenka by prva volala Markizu, keby sa hej nieco stalo a sanitka by neprisla do 5 minut. Niektore zeny vazne nie su kompletne, nech sa prestahuju do jaskyne...

20. jún 2017

A co je na tom zle? Zdrava zena, bezproblemive tehotenstvo, 15min chodzou od nemocnice, nastudovane materialy o porode... mne to nepride nezodpovrdne. To, ze vacsina mamiciek prvorodiciek ani podrobne nevie ako prebieha porod, potom hystercia...to je nezodpovedne... Co je v zahranici beznou praxou je u nas nezodpovednost....to je taka Slovenska klasika 👎

20. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli