Umrel Prof. Peter Fedor Freybergh.
    6. 10. 2021 zosnul prof. Mudr. Petr Gregor Fedor Freybergh. Bol to zakladateľ a prvý profesor prenatálnej a postnatálnej psychológie a medicíny, odboru, ktorý sleduje duševný vývoj dieťaťa ešte pre jeho narodením a tesne po ňom. Bol známy najmä zavedením pojmu "prenatálne dieťa" do vedy. Tento vzácny človek svojim celoživotným dielom prispel k poznaniu, že tehotenstvo je nenahraditeľným obdobím pre vývoj vzťahu medzi matkou a dieťaťom a pre rozvoj samotného dieťaťa.

    Bol gynekológom - pôrodníkom, psychiatrom a psychológom v piatich rôznych odboroch medicíny mal profesorský titul vrátane gynekológie a detskej psychiatrie. V Bratislave založil v roku 1966 samostatné oddelenie detskej psychiatrie. Jeho profesúra zo psychoneouroendokrinológie bola prvou v tomto odbore v Európe, získal ju na VIedenskej Univerzite. Narodil sa v Bratislave v roku 1936, obaja jeho rodičia boli lekári. Niekoľko jeho myšlienok:

    Prof. Freybergh zdôrazňuje, že prenatálne štádiá života predstavujú unikátnu príležitosť prevencie psychických, emočných i telesných porúch a problémov v neskoršom živote. Vychádza z toho, že prenatálna fáza vývoja človeka, je už súčasťou jeho života a že už v jej priebehu je jedinec utváraný . prostredníctvom skúsenosti.

    Tvrdil, že optimalizovaním prenatálneho života človeka môžeme dosiahnuť zdravie a prispieť k priateľskému, civilizovanému a mierumilovnému spolužitiu.

    Prof. Dr. Freybergh bol pro-life vedec a nesúhlasil s potratmi. Nebol však ideológom žiadnej kultúrnej vojny, jeho presvedčenie bolo založené na hlbokej láske k ľudskému životu. Ako odborník svojim výskumom prispieval k čoraz lešiemu pochopeniu hodnoty človeka. Bol humanistom, múdrym človekom, milujúcim manželom a uznávaným odborníkom na svetovej úrovni.

    Vzhľadom na to, že veľkú časť svojho života prežil v zahraničí, kde ho aj patrične od Rakúska až po Švédsko významne ocenili na Slovensku je známy málo. Dúfam, že sa mi ho podarilo aspoň trochu priblížiť. Pre bežného laika, ktorý by sa chcel aspon rámncovo zoznámiť s jeho výskumom, odoporúčam útle ale dôležité dielko s názvom Prenatálne dieťa.

    Fb: Marek VadrnaVďaka Bohu za jeho život! Fotografia je z Wikipédie.