katjanka
21. aug 2017
970 

S deťmi do aquaparku: Ako sa z toho nezblázniť a na čo nezabudnúť pri balení

Plánujete prvú návštevu aquaparku aj s deťmi? Poradíme vám, ako sa na výlet pripraviť, na čo nezabudnúť a ako si toto ‘dobrodružstvo’ čo najviac užiť.

To, ako trávite leto či dovolenku, sa s príchodom detí pravdepodobne o čosi zmenilo. Taký menší výlet do okolitého aquaparku počas horúcich dní môže byť vítanou atrakciou pre vás i vaše ratolesti. Ide tiež o príjemné letné osvieženie. Na druhej strane však nie je vhodné s deckami vyraziť počas najväčších tropických horúčav. Vyberte si počasie, keď je príjemne teplo, no nie príliš horúco.

Kedy aquapark navštíviť?

Otázka, ktorú zrejme zvažujete v prípade, že máte doma ešte relatívne malé dieťa. Jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje. Niektoré aquaparky majú k dispozícii bazény so špeciálne upravenou vodou pre najmenších. Do takýchto vôd môžete vyraziť aj v skorom veku. "My sme chodili od 3 mesiacov, ale to boli bazény upravené pre bábätká. Niektoré aquaparky to majú," popisuje svoju skúsenosť na fóre mamička z MK.

Veľa rodičov vyráža na prvé aqua výlet približne od veku 6 mesiacov až jedného roka. Každý z nás je však v opatrnosti iný. "Od 4. mesiacov sme chodili do kontrolovaného bazénu, teda pre detičky so zvýšeným hygienickým režimom. Aquapark sme navštívili asi až od roku alebo aj neskôr," dodáva ďalšia mamina

Opatrnosti nikdy nie je dosť

Najmä ak idete na výlet s deťmi, ktoré ešte nevedia plávať, budete na nich musieť neustále dohliadať. Nie vždy je to síce možné, ale ak to vo vašom prípade možné je, pribaľte na výlet na jedno dieťa aspoň dvoch dospelých. Takto si budú môcť pobyt vychutnať aj malí aj veľkí a v dohliadaní na drobcov sa prestriedať. Vo vode samozrejme nezabúdajte na dostatočnú bezpečnosť v podobe nafukovacích krídelok alebo kolesa.

Atrakcie všade navôkol

Nenúťte svoje dieťa do niečoho, na čo sa ešte samo necíti. Určite nechcete zažiť tie odsudzujúce pohľady okolia, keď budete ťahať plačúceho drobca po schodoch na tobogán, z ktorého má on sám strach, len aby ste si to spolu čo najviac užili. Všetko má svoj čas, možno o rok sa už na to cítiť bude. Nechajte svoje dieťa samé sa rozhodnúť, akým aktivitám sa chce v aquaparku venovať.

BALÍME SA: Extra energia aj oddych

Predtým, než vyrazíte, nezabudnite do batohu pribaliť niekoľko maškŕt naviac. Deti sa v aquaparkoch dokážu blázniť celé hodiny, a tak je logické, že o to viac vyhladnú. Niečo energické pod zub a dostatok tekutín je preto základ.

Bufety na takýchto miestach bývajú väčšinou plné nie práve najzdravších jedál. Od langošov, cez hranolky po sladké palacinky a gofry. Ide o príjemné osvieženie, no myslieť by sme mali aj na zdravie našich detí a nenechať ich o takejto strave celý deň. Dobre je preto pribaliť si vlastnú ‘prvú pomoc’ vo forme čerstvého alebo sušeného ovocia, alebo hoc aj čerstvej zeleniny (kaleráb, mrkva, paradajky, uhorka..) či plneného chlebíka s pomazánkou. Počas pobytu vo vode často podceňujeme pitný režim. Nezabúdajte teda sebe aj svojim najmenším čo najčastejšie dopĺňať tekutiny.  

Niekoľko hodín čvachtania sa vo vode drobca rozhodne unaví. Aj keď kvôli adrenalínu a všetkým tým atrakciám okolo sa bude snažiť „vydržať“ čo najdlhšie, dávajte pozor, či už nie je príliš unavený a myslite na to, kde sa uchýlite počas poobedňajšieho spánku.

Na čo ešte pri balení nezabudnúť?

Určite oceníte:

  • dostatok uterákov
  • pokrývku hlavy (klobúčik, plátená šatka)
  • detský opaľovací krém s vysokým UV faktorom
  • nafukovacie rukáviky/koleso,
  • špeciálnu detskú obuv do vody
  • tričko ako ochranu proti slnku, ak ešte plienkujete, tak špeciálne plienky do vody
  • základnú prvú pomoc (lieky proti horúčke, očné kvapky, repelent...)

Ak je miesto, ktoré ste sa rozhodli navštíviť, ďalej od vášho bydliska, zvážte na mieste aj prespať. Budete tak mať dostatok času na prepravu aj samotný pobyt na mieste.

Kde vyraziť za zábavou?

Toto sú najznámejšie aquaparky na Slovensku:

Západné Slovensko: Aquapark Senec, Thermal Corvinus Veľký Meder, Thermalpark Dunajská Streda, Vadaš Thermal Resort Štúrovo

Stredné Slovensko: AquaRelax Dolný Kubín, Holidaypark Kováčová, Thermalpark Bešeňová, Aquapark Turčianske Teplice, Aquapark Oravice

Východné Slovensko: Aquacity Poprad, Tatralandia Liptovský Mikuláš

Konkrétne skúsenosti mamičiek z MK s jednotlivými aquaparkmi si môžete prečítať aj na fóre.

Zdroj foto: pixabay

#volny_cas

Začni písať komentár...

Odošli