Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    kristina2708
    30. aug 2018    Čítané 735x

    13 vecí ktoré nastanú v našom tele po zjedení červeného melóna

    Melón je ovocie, ktoré sa nám jednoznačne najviac spája práve s letom. Okrem výbornej chuti má však aj veľké množstvo prínosov pri liečení rôznych zdravotných problémov.

    Medzi jeho najznámejšie účinky patria veci ako zníženie krvného tlaku, zmierňovanie opuchov či odstraňovanie kožných hubovitých infekcií.

    Z nutričných látok obsahujú červené melóny veľa nasledovného:

    · beta karotén (rastlinná forma vitamínu A)

    · vitamíny skupiny B

    · vitamín C

    · minerály: vápnik, fosfor, horčík, draslík, jód a mangán

    V 100 gramoch melónu je len 29 kalórii, čo je pomerne málo a to aj napriek jeho výraznej sladkej chuti.

                             Ako využiť červený melón pre medicínske účely

    Existuje mnoho dôvodov, prečo použiť melón ako liek. Tuto nasleduje 13 spôsobov, ktorými dokážete vyriešiť rôzne zdravotné ťažkosti.

    1. Prečistenie obličiek

    Pre vyčistenie obličiek sa odporúča urobiť si jednodennú melónovú kúru.
    Robí sa tak, že si nakrájate melón na malé kúsky a pojedáte ich zopár, každých 15 minút počas celého dňa.

    2. Obličkové infekcie

    K zápalom obličiek dochádza, keď sa baktérie z močových ciest rozšíria až do obličiek. Keďže toto ochorenie môže mať vážne komplikácie, odporúča sa vždy riadiť radami lekára.
    Liečbu však môžete aj sami podporiť vhodnou stravou. Pite preto veľa tekutín a jedzte potraviny s vysokým obsahom vody, akými sú napríklad červený melón, uhorky či jablká.

    3. Obličkové kamene

    Na obličkové kamene je najlepší čaj z melónových jadierok. Urobíte si ho tak, že vriacou vodou zalejete 1 polievkovú lyžicu rozdrvených melónových jadierok a necháte chvíľu vylúhovať. Po vychladnutí čaj sceďte. Pite tri poháre (3x 2 dcl) čaju denne.

    4. Prečistenie pečene

    Pite 3 poháre šťavy z červeného melóna každý deň. Čerstvý melónový džús pomáha pečeni spracovať amoniak (odpadová látka trávenia bielkovín) tak, že ju pretvára na močovinu – zložku moče.
    Snáď ešte lepšou potravinou na pečeň ako melón je takzvaná superpotravina spirulina. Tá dokáže pečeň nielen výborne prečistiť, ale ju aj zregenerovať.

    5. Prečistenie hrubého čreva

    Častým problémom u ľudí so znečisteným hrubým črevom je dehydratácia. Preto sú tekutiny, ktoré poskytuje melón kľúčové pre jeho vyčistenie.
    Voda a vláknina z melóna tiež umožňujú lepšie trávenie a prechod jedla hrubým črevom.

    6. Zápcha

    Stačí zjesť jeden krajec červeného melóna a obnoví sa vám správny pohyb čriev. Všetko je to vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny.
    Avšak nekonzumujte melón v príliš veľkom množstve, mohlo by to viesť dokonca až k opaku zápchy, teda hnačke.

    7. Hubovité kožné infekcie

    Vnútornou stranou melónovej kôry si niekoľkokrát denne potrite postihnuté miesta na koži.
    Kôra melóna totiž obsahuje látky účinné na kožné mykózy.

    8. Vyrážky

    Podobne ako pri hubovitých infekciách, potrite si niekoľkokrát denne vyrážky vnútornou stranou melónovej kôry (napríklad po zjedení červenej dužiny).
    Tekutinu nechajte pôsobiť niekoľko minút predtým, než ju zmyjete vodou.

    9. Opuchy

    Melón má diuretické vlastnosti a teda odvádza vodu, ktorá sa pri opuchoch hromadí v tele. Pre dosiahnutie želaného účinku vypite aspoň 3 poháre melónovej šťavy denne.

    10. Vysoký krvný tlak a problémy s cievami

    Jedna malá štúdia Floridskej štátnej univerzity publikovaná v Americkom žurnále hypertenzie zistila, že červený melón je plný aminokyseliny L-citrulínu.
    Táto látka zlepšuje cirkuláciu, uvoľňuje cievy a znižuje systolický krvný tlak až o 9 bodov.

    11. Dna

    Červený melón pôsobí v tele silno alkalicky, čo je dôležitý faktor pre rozpúšťanie a vyplavovanie vykryštalizovanej kyseliny močovej z bolestivých kĺbov.

    12. Cukrovka

    Podľa stránky Livestrong, ak trpíte cukrovkou, mali by ste do stravy zaradiť červený melón. Ten síce obsahuje nejaké cukry, no celkovo má pomerne málo kalórii a popri tom je prešpikovaný výživnými látkami.
    Pre istotu sa ale poraďte aj so svojim lekárom, či a koľko červeného melónu môžete skonzumovať.

    13. Pálenie záhy

    Stránka eHow odporúča pri pálení záhy zjesť pomaličky 4 až 6 kúskov červeného melóna a počas dňa to niekoľkokrát zopakovať.
    Celkové množstvo bude závisieť od toho, ako vážne je vaše pálenie záhy.

    Zdroj: How to Use Watermelon As a Medicine

    Pre mňa ako milovníčku melóna veľmi potešujúce informácie! a čo vy? tiež ho máte tak radi?

    kristina2708
    29. aug 2018    Čítané 406x

    6 vyhliadkových veží, ktoré na Slovensku vyrástli len tento rok a možno ste ich ešte nenavštívili

    Možno sa vám to ani nezdá, no za posledné roky sa na Slovensku investovalo do cestovného ruchu nemálo finančných prostriedkov. Hitom posledných rokov sú vyhliadkové veže či plošiny, vďaka ktorým si po niekde kratšom, inde dlhšom výstupe môžu návštevníci užiť jedinečné výhľady na široké okolie. Niekoľko z nich pritom po prvýkrát turistov vítalo až tento rok a vy ste ich možno doteraz ani nestihli navštíviť.

    Dubeň

    Na vrchole Dubeň týčiacim sa nad Žilinou začali so stavbou vyhliadkovej veže po viac ako 20 rokoch. Prvotné plány vybudovať turistickú atrakciu totiž pochádzali už z roku 1995. Až tento rok sa však miestni i turisti z celého Slovenska dočkali otvorenia viac ako 27 metrov vysokej vyhliadkovej veže, pričom jej najvyšší bod leží v nadmorskej výške takmer 600 metrov. Vyhliadková veža na Dubni je otvorená už od jari ak ste ju ešte neboli navštíviť, dostať sa k nej môžete po turistických chodníkoch zo Zástrania a z Budatína.

    Bojnice

    Bojnice už niekoľko rokov núdzu o turistov nemajú, no toto leto to musí platiť dvojnásobne. Nad mestom totiž vyrástla nová 30 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá je vernou kópiou famóznej moravskej Stezky v oblacích. Otvorená bola začiatkom júla a od tohto momentu láka návštevníkov zo všetkých kútov Slovenska. Vyhliadka síce medzi miestnymi vytvorila protichodné názory, no ak patríte k nadšencom atrakcií tohto typu, potom vás zaručene dostane.

    Rozhľadňa na Sidorove

    Nejde síce o vyhliadkovú vežu, no zážitok a výhľad je snáď ešte lepší. Na Sidorove, vrchole, ktorý nájdete týčiac sa nad Ružomberkom z jednej strany a malebným Vlkolíncom na strane druhej, totiž tento rok vytvorili zabezpečenú vyhliadku. Po nenáročnom výstupe na tento 1099 metrov vysoký vrchol kužeľovitého tvaru si tak môžete užiť bezpečné výhľady na najvyššie a najkrajšie pohoria Slovenska.


    Špicák

    Nová rozhľadňa v okolí Žiliny nevyrástla len na Dubni. Jednu nájdete nad obcou Strečno. Ponúka jedinečný výhľad na okolitú krajinu, historický hrad i meandrujúci Váh. K vyhliadkovej veži otvorenej tento marec sa dostanete pokojným tempom asi za 40 minút a to priamo od parkoviska pod hradom. Spolu s návštevou Strečna to teda vyzerá na príjemný víkendový výlet.

    Polomka

    Návštevníkom by mala byť k dispozícii už aj 30 metrov vysoká vyhliadková veža nad horehronskou obcou Polomka. Týči sa na miestnom vrchole Búčnik, pri hornej stanici vleku miestneho lyžiarskeho strediska a dokončená mala byť koncom júna tohto roku. Polomské očko, ako vyhliadkovú vežu obec nazvala, je jednou z mála atrakcií tohto typu na celom Horehroní a ponúka jedinečné výhľady. Smerom na sever môžete pozorovať samotnú dolinu rieky Hron i protiľahlé končiare a hrebeň Nízkych Tatier. Opačným smerom, na juh, vás zas uchvátia Muránska planina a Slovenské rudohorie.

    Šarišský hrad

    Staronová vyhliadka vzniká aj v regióne Šariša. Konkrétne na turistami obľúbenom Šarišskom hrade, ktorý už čoskoro priláka ešte väčšie množstvo návštevníkov. Tunajšia vyhliadka bude staronová z jednoduchého dôvodu. Vznikne totiž práve prebiehajúcou rekonštrukciou pôvodného hradného donjonu, mohutnej hradnej veže štvorcového pôdorysu, ktorá slúžila ako posledná obranná línia. Rekonštrukcia by podľa denníka Korzár mohla byť dokončená už v septembri. Šarišský hrad sa tak môže stať ideálnym jesenným typom na výlet.

    Zdroj: interez.sk

    Foto: google

    kristina2708
    28. aug 2018    Čítané 1419x

    20 jedál, ktoré milujú všetky deti

    Aj u vás doma je občas problém, čo naservírovať malým veľkým výmyselníkom na tanier? Nechajte sa inšpirovať jedlami, nad ktorými zaručene neohrnú nošteky. Vyberte si sladký alebo slaný variant, nachystajte obed či večeru a vyčarujte deťom malý sen na tanieri a nebíčko na jazýčku. Vykúzlite aj zo zdanlivo nezdravého jedla jeho zdravšiu podobu.

    1. Buchty

    Jedlo, ktoré v nás takmer okamžite vyvolá spomienky na detstvo, na letné prázdninové dni, na babičku, ktorá vedela napiecť tie najväčšie a najchutnejšie, voňavé, cukrové... Buchty sú jednoducho nestarnúce. 🙂 Navyše ich môžete pripraviť na mnoho spôsobov - pečené, parené či dukátové, makové, tvarohové, orechové, lekvárové alebo iba jednoducho posypané kakaom. Akýkoľvek spôsob si vyberiete, zaručene budete mať s takýmto obedom u detí úspech.

    2. Šišky

    Klasika podobná buchtám, ktorá síce patrí k tým menej zdravým, avšak vždy obľúbeným jedlám nielen pre deti. 🙂 Naservírujte deťom chrumkavú lahôdku s jamôčkou v strede, do ktorej si môžu pridať džemík podľa vlastnej chuti. Alebo im namiesto neho pripravte sladkú jahodovú penu.

    3. Krupica

    Na raňajky či na večeru, teplá či studená, každý ju má rád inak. Uvarte si klasickú z kravského mliečka alebo vyskúšajte mlieka rastlinné - kokosové či makové - a objavujte tak rozličné príchute. Na záver posypte husto kakaom a pridajte kúsoček masla. Môžete pridať aj štipku škorice alebo vanilkové zrniečka priamo do kaše, rozvoňajú ju ešte viac.

    4. Žemľovka

    Sladká dobrota plná ovocia s bohatou penou na vrchu poteší i zasýti každého malého maškrtníka. Využite akékoľvek ovocie, ktoré máte poruke a nebojte sa experimentovať.

    5. Ovocné knedličky

    Ak majú vaše deti rady prekvapenia, pripravte im plnené ovocné knedličky. V každej guličke ich totiž bude jedno malé čakať. 🙂 Aj keď sa to nemusí zdať, príprava je veľmi jednoduchá a tak do varenia môžete smelo zapojiť aj malých pomocníkov. Pripravte si cesto si z múky, mlieka a vajíčka, ušúľajte valček, nakrájajte, do každého kúska zabaľte kúsok ovocia a uvarte. Použite čerstvé alebo mrazené jahody, slivky, čerešne či čučoriedky. Po uvarení prelejte roztopeným maslom.

    6. Tvarohové guľky

    Guličky na akýkoľvek spôsob potešia detičky v každom veku. Tvarohové guľky nemusíte ničím plniť, sú sýte, sladké a na tanieri vyzerajú vábne. Pripravte si jednoduché tvarohové cesto, ušúľajte guľky a uvarte. Na tanieri prelejte opraženým maslom a opečenou strúhankou. Strúhanku môžete vymeniť aj za kokos, kakao, mak, orechy alebo obyčajný práškový cukor.

    7. Šúľance

    Vymeňte s deťmi plastelínu za zemiakové cesto a ušúľajte si spoločne chutný obed. S makom, tvarohom, orechami či len tak, s opraženou strúhankou a cukrom. Nezabudnite omastiť.

    8. Palacinky

    Potrebujte pripraviť rýchly obed alebo večeru? Palacinky sú ideálnou voľbou. Naplňte ich marmeládou, nutelou alebo tvarohom, rovnako dobre chutia aj so slanou náplňou, šunkou či syrom. Skúste ich upiecť aj z ľubovoľného rastlinného mlieka, objavíte nové príchute.

    9. Lievance

    Pripravte si hustejšie palacinkové cesto s troškou droždia alebo s tvarohom a upečte deťom chutné lievance na raňajky, obed či desiatu. Polejte džemom alebo javorovým sirupom a ozdobte ovocím.

    10. Špagety

    Kto by im odolal, všakže? 🙂 Pripravte ich narýchlo s kečupom a posypané syrom alebo zvoľte zdravší variant a urobte deťom famóznu domácu omáčku z pravého paradajkového pretlaku, cibule a cesnaku. Pridajte oregano a bazalku, cherry paradajky, opečené hydinové mäsko a strúhaný parmezán. Rovnako vďačnou voľbou budú aj akékoľvek iné cestoviny, ideálne viacfarebné alebo veselých tvarov.

    11. Pizza

    Aj keď pizza pôsobí na prvý pohľad ako nezdravé jedlo, nemusí to tak automaticky byť. Neobjednávajte si ju z reštaurácie, upečte si ju priamo doma. Použite ingrediencie podľa vlastnej fantázie a chuti, namiesto slaninky naukladajte na cesto detskú šunku, posypte kukuricou a syrom a nezabudnite na hromadu zeleniny. Ak sa vám nechce piecť, rýchly variant si pripravíte s plackou torilla. Vyskúšajte tiež "pizza omeletu" - vyšľahajte vajíčka vidličkou, osoľte, pridajte rukolu, paradajky, kukuricu a šampiňóny a opečte z oboch strán na panvici.

    12. Hranolky

    Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na hranolčeky, vysypte na plech, pridajte lyžicu oleja, soľ a bylinky a upečte ich jednoducho v rúre. Získate tak zdravší variant klasických vysmážaných hranoliek. Vyskúšajte aj hranolčeky z iných druhov zeleniny. Vynikajúce sú batatové, tekvicové, zelerové či mrkvové. Namiesto kečupu a majonézy zvoľte doma pripravenú omáčku alebo dip - vyskúšajte avokádový, paradajkový, jogurtový či cesnakový.

    13. Halušky

    Nastúhajte najemno zemiak, pridajte trocha múky a uvarte chutné klasické halušky. Ak máte málo času, zemiak môžete vynechať a jednoducho zmiešať iba múku a vodu, prípadne vajíčko. 🙂 Dochuťte podľa fantázie - bryndzové, tvarohové, kapustové, so smotanou, slaninkou, cibuľkou, či ako príloha k mäsu, všetky chutia skvelo. Chutným a zdravým tipom sú tiež špenátové halušky, ktoré môžete servírovať so smotanou, syrovou omáčkou alebo opäť ako prílohu.

    14. Rezance

    Aj vy milujete makový úsmev vašich malých šidielok? 🙂 Makové rezance sú pre ne tou pravou voľbou. Jednoducho uvarte slíže z obchodu, pridajte mletý mak s cukrom, prelejte jemne opraženým maslom a premiešajte. Rovnakým spôsobom pripravíte aj rezance orechové, tvarohové, lekvárové i kakaové.

    15. Rezeň

    Obaľte v trojobale morčacie či kuracie prsia a vypražte na masti. Čerstvým rezníkom nepohrdne ani najmenší maškrtník. Nezabudnite na maslovú zemiakovú kašu a kyslú uhorku k tomu. 

    16. Hamburger

    Milujú vaše deti hamburgery? Nie je nič jednoduchšie ako pripraviť im doma zdravú náhradu rýchleho občerstvenia. Upečte plátok kuracieho mäsa alebo placku z ochuteného mletého mäsa a uložte ho do žemle spolu so šalátom, vajíčkom, syrom a hromadou zeleniny. Jednoduchý dressing pripravíte z jogurtu a cesnaku.

    17. Pirohy

    Mamičkiným plneným pirohom odolá len málokto. Deťom pripravte sladké plnky, ideálna je tvarohová či lekvárová. Nezabudnite na masielko.

    18. Puding

    Ak má vaša ratolesť chuť na dezert, ktorý zasýti, uvarte mu puding. V ponuke je množstvo druhov a príchutí. Skúste vymeniť klasické mlieko za rastlinné, určite neoľutujete. Puding môžete kombinovať s čerstvým, mrazeným či zaváraným ovocím, poliať ho marmeládou, topingom, posypať cukrom alebo kakaom. Nezabudnite na šľahačku. 🙂

    19. Langoše

    Zabudnite na zmrazený fast food na kúpalisku a upečte si voňavú lahôdku doma. Príprava cesta je úplne jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Nemusíte ho ani vaľkať, odtrhnite si kúsok cesta, roztiahnite ho v rukách a upečte na panvici. Namiesto klasického oleja použite zdravší kokosový alebo bravčovú masť. Vrch polejte kečupom, kyslou smotanou alebo tatárskou omáčkou a posypte strúhaným syrom.

    20. Vyprážaný syr

    Nezjedia vaše deti syr na chlebíku? Pripravte im ho v obľúbenej forme. 🙂 Vyskúšajte aj syrové tyčinky alebo guličky na spôsob fašírky - nastrúhajte nahrubo syr, pridajte vajíčko a troška múky, z cesta urobte guličky a obaľte v strúhanke. Vypražte na masti. Prebytočný tuk odsajte do papierového obrúska. Podávajte s pečenými zeleninovými hranolkami. 

    Tak čo, nechali ste sa inšpirovať? 🙂 Ak ste si náhodou nevybrali zo spomenutých možností, pamätajte si, že akékoľvek jedlo môže deti zaujať a nebudú sa vedieť dočkať, kedy sa doň budú môcť zahryznúť. Stačí, ak vyzerá na tanieri pekne. Precvičte si fantáziu a naservírujte deťom mäsko, ryžu či zeleninku veselou a zábavnou formou. Vytvorte tváričky, panáčiky, zvieratká či krajinky, kvetinku či autíčko, nad ktorými aj ten najväčší výmyselník určite neohrnie nos.

    Zdroj: sdetmi.com. 🙂

    Foto: Pinterest