lenocka1984
    Správa bola zmenená    29. sep 2021    

    Milé mamky! Dávnejšie sme riešili problém, že matka, ktorá po prvom dieťati nastúpi do práce na čiastočný úväzok a následne ide na ďalšiu materskú, je výpočtom druhej materskej krátená - pretože sa jej ráta z čiastočného úväzku naproti žene, ktorá by počas 3 rokov medzi deťmi nepracovala a druhá materská sa jej vypočíta z predpokladaného príjmu.

    Odvtedy schválili zákon, vďaka ktorému vraj Sociálna poisťovňa porovná výšku materského s materským poskytovaným pri predchádzajúcich deťoch a v prípade, ak sa materské pri predchádzajúcich deťoch vyplácalo z vyššieho základu, od 1. 1. 2019 im automaticky bez podania žiadosti materské zvýši.

    Toto zvýšenie dávky materskej sa od roku 2019 malo týkať tých mamičiek, ktoré:
    od zániku nároku na predchádzajúce materské sú stále zamestnané,
    do nástupu na novú materskú dovolenku iba poberali materské alebo čerpali rodičovskú dovolenku,
    materské pri novej materskej dovolenke sa určilo z predpokladaného príjmu z dôvodu, že v rozhodujúcom období nedosahovali príjem,
    predchádzajúce materské aj nové materské sú priznané z toho istého nemocenského poistenia.
    Zvýšenie materského sa primerane vzťahuje aj na samostatne zárobkovo činné mamičky.

    Podľa informácii od iných matiek sa tento prepočet ale automaticky nedeje a v prípade čiastočných úväzkov po prvom dieťati stále dostávajú druhú materskú nižšiu.

    Viete mi napísať, aká je Vaša skúsenosť? A teda, či ak ste od roku 2019 šli po prvom dieťatku na druhú materskú a medzi tým pracovali na čiastočný úväzok - dorovnala vám Soc. poisťovňa druhú materskú, aby bola zarovno s prvou?

    #materska