#test_dm10

    Naše zdravé maškrtenie s dm bio výrobkami

    Vďaka Modrému koníku, som mala tú možnosť, testovať dm bio výrobky vo svojej kuchyni. Bolo to pre mňa veľmi inšpiratívne, nakoľko sa sama snažím zdravo stravovať a tiež k tomu vediem aj moju rodinu. Piecť zdravo a zároveň chutne je vždy výzva. Ja a moja rodina sladké milujeme a odjakživa po niekoľko generácií je u nás zaužívaný zvyk- každú nedeľu sa zíde celá rodina pri nejakom dobrom koláčiku a kávičke, porozprávame sa a aj si pomaškrtíme. Je to fantastické, pretože rodinu to zbližuje. Niekedy je ťažko obmedziť klasické recepty- ako babkin skvelý a bohato nadýchaný perník, no dajú sa obmeniť suroviny za zdravšie a vtedy vznikne odľahčená pochúťka, po ktorej sa len tak ,,zaprášilo". Tentokrát som však piekla takmer celý týždeň, čomu sa najviac tešil najmä môj manžel. Prišli mi skvelé dm bio výrobky ako špaldová celozrnná múka, trstinový cukor, malinový džem, nugátový krém, ryžové mlieko, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový cukor, droždie v prášku, kokosový olej a čokoláda. Každý jeden výrobok stojí za reč, pretože sú to naozaj kvalitné fantastické výrobky. Každý výrobok mal označenie zeleného hviezdičkového lístočka- čo je európske označenie za bio výrobok, takže spotrebiteľ má garanciu že výrobok bol spracovaný len z kvalitných surovín pestovaných v ekologickom poľnohospodárstve, ktoré podlieha prísnym kontrolám. Takže za mňa veľké plus.

    Ako prvé som robila svoj obľúbený Brownies s čerešňami.
    Tento koláčik som si veľmi obľúbila, pretože jeho príprava je rýchla, jednoduchá a má geniálnu chuť. Vďaka čerešniam je šťavnatý a kúsky rozpustenej čokolády sú na jazyku nezameniteľné. U nás, akonáhle sa objavil, už aj s z plechu vyparil. Použila som do neho hneď niekoľko dm bio výrobkov:

    DM BIO ŠPALDOVÁ CELOZRNNÁ MÚKA. Bola som milo prekvapená, pretože doteraz pri používaní špaldovej múky inej značky, sa mi koláč nenadýchal a bola z neho udupaná ,,placka". Tentokrát pri použití dm bio špaldovej múky sa mi tento problém už nestal. Koláčik sa krásne nadýchal, cesto bolo jemné, plné a nadýchané a malo skutočne ľahkú orieškovú chuť. Odteraz bude práve táto múka pravidelnou súčasťou mojej špajze.

    DM BIO TRSTINOVÝ CUKOR. Bol kryštálovej konzistencie, ľahký, sypký a mal jemné béžové sfarbenie. Už na prvý pohľad bolo vidieť, že sa jedná a o kvalitný bio výrobok. Páčilo sa mi, že nebol prehnane sladký, ale koláčiku dodal jemnú sladkastú chuť- takú akurát. Vyskúšala som už veľa trstinových cukrov, no tento patrí jednoznačne medzi mojich favoritov. Má jemnú nevtieravú vôňu ale čo je najdôležitejšie- skvelé dochutí dezerty a koláče. Jediné negatívum, bolo pre mňa, že neolo na etikete uvedené, či sa jedná o rafinovaný, alebo nerafinovaný trstinový cukor. Nič iné mu vytknúť nemôžem, keďže sa jedná skutočne o kvalitný výrobok, ktorý bude ďalšou stálicou mojej špajze.

    DM BIO KOKOSOVÝ OLEJ PRÍRODNÝ. S týmto olejom som mala už skúsenosti pred testovaním a rada som ho opäť privítala v mojej chladničke. Pre začiatok musím uviesť, že o nerafinovaný kokosový olej, za čo mu pridávam obrovské významné plus. Je tuhej konzistencie a ťažšie sa naberá, má však výraznú a plnú kokosovú chuť, ktorá dodala môjmu koláču fantastickú chuť. Použila som ho aj pri vyprážaní fitness lievancov a doslova mu tlieskam! Lievance mali skvelú ľahkú chuť, pričom nič nepokazilo ich jemnú sladkosť, ba priam naopak- tento kokosový olej ich chuť obohatil jemnou kokosovou arómov a ďalšia super vec- vôbec neboli mastné! Ďalším plus je jeho všestranné využitie- jemne som si ním vymasírovala pleť, ktorá bola jemná a hebká. Toto je už dlhšie môj favorit a obľúbenec medzi olejmi a pri pečení brownies ma opäť len utvrdil o svojich kvalitách.

    DM BIO PRÁŠOK DO PEČIVA. Ďalšia stálica mojej špajze s ktorou som už pred testovaním mala dobré skúsenosti. Je bez lepku a fosfátov. Moje koláče a aj brownies, boli z tohto prášku krásne nadýchané. Myslím že viac k tomu ani netreba dodať.

    DM BIO JEMNE HORKÁ ČOKOLÁDA. Na to, že obsahuje až 70% kakaa bola veľmi ľahodná. Pomaly sa roztápala na jazyku a mala plnú a výraznú chuť. Časť čokolády som nasekala do brownies a druhú časť som roztopila na potretie. Ľahko sa roztápala a rozpustená mala veľmi dobrú konzistenciu- ani moc riedku, ani príliš hustú. Ľahko sa roztierala na brownies, ako by chutila stuhnutá, však posúdiť neviem, keďže brownies sa celý zjedol do 15 minút. 🙂

    RECEPT ČOKOLÁDOVÝ BROWNIES S ČEREŠŇAMI
    Ingrediencie:
    - 1 šálka špaldovej alebo pohánkovej múky
    - 1/2 šálky kakaového prášku
    -1/2 šálky cukru (ja som použila dm bio trstinový)
    -2 lyžičky vínneho kameňa (kypriaci prášok dm bio bez fosfátov)
    -štipka soli
    -štipka vanilky
    -1/4 šálky uvarenej kávy (ja som dala namiesto kávy teplú vodu, aby koláčik mohol jesť malý)
    -3 lyžice kokosového oleja
    -3 vajcia
    -2 hrste nasekanej čokolády
    -cca 240 g odkôskovaných čerešní (alebo iného ovocia)
    -(môžete pridať hrsť orechov)
    -Zapekacia miska alebo plech rozmerov cca 22x28cm.

    Postup:
    Najskôr zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, kakaový prášok, štipku soli, vanilky a vínny kameň. V druhej miske zmiešame celé vajcia s tekutým kokosovým olejom. Pridáme suchú zmes, prilejeme kávu a zmiešame. Na záver pridáme odkôskované čerešne, nasekanú čokoládu, premiešame a cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180° asi 10 minút. (Ja som ho piekla 15 minút). Koláčik môže byť vnútri trošku nedopečený. Pred podávaním koláčik posypeme práškovým xylitolom alebo potrieme rozpustenou čokoládou. Ja som ho podávala s lesným ovocím.

    Ako druhý som pripravovala veľmi tradičný Koláč lenivej ženy. Tento reept pozná určite nie jedna žena, nakoľko sa jedná a veľmi rýchly, praktický a pri použití tých správnych ingrediencií aj veľmi chutný recept. Pri ňom som použila nasledovné ingrediencie:

    DM BIO MALINOVÝ DŽEM. Opíšem ho jedným slovom: fantastický! Asi najlepší džem aký som kedy jedla. Cítiť v ňom skutočné maliny a nie len umelé arómy a farbivá. Skvelé je, že obsahuje trstinový cukor. Skvele sa roztiera a ešte lepšie chutí. Ďalší favorit v našej chladničke!

    RECEPT KOLÁČ LENIVEJ ŽENY
    Ingrediencie:
    -3 vajíčka
    -2 hrnčeky kryštálového cukru (ja som použila trstinový)
    -1 hrnček mletého maku
    -džem
    -1 prášok do pečiva
    -2 hrnčeky špaldovej múky
    -1 hrnček mlieka
    -1 hrnček oleja
    Postup:
    Všetko spolu dobre premiešame, cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaná plech a pečieme pri 180°. Hotový koláč potrieme džemom a môžte podávať aj so šľahačkou.

    Mojim ďalším receptom je klasická ryžová kaša, ktorú robievam z bio ryže a rastlinného mlieka.

    DM BIO RYŽOVÝ NÁPOJ. Neobsahuje žiaden pridaný cukor- iba prirodzene vyskytujúci sa pri fermentácii ryže. Je vegánsky. Rastlinné mlieka si robievam doma v mio mate, avšak potešilo ma aj toto mlieko. Mala som už niekoľko mliek dm bio, ale toto patrí medzi chuťovo najlepšie. Je vhodné na prípravu smoothies, alebo krupicovej či ryžovej kaše. Ja ho rada pijem aj ako vychladený nápoj s medom, alebo si ho pridávam do mussli.

    RECEPT RYŽOVÁ KAŠA
    Ingrediencie:
    -biela guľatozrnná ryža
    - mlieko (jasom použila rastlinné ryžové)
    -med
    -škorica
    -ovocie
    Postup:
    Ryžu si uvaríme v mlieku a hotovú ju ochutíme medom, posypeme škoricou a pridáme ovocie podľa chuti.

    Ďalej som robila pizzu. Nie je nič nad domácu pizzu pri ktorej som použila špaldovú múku a pekárske dm bio droždie v prášku. Bola jemne nadýchaná a chuťovo skvelá!

    DM BIO PEKÁRSKE DROŽDIE. Páčilo sa mi na ňom že som nemusela robiť kvások, čo veľmi oceňujem. Doteraz som veľmi ,,kvasniciam" v prášku neverila ale tento ma preesvedčil o svojich kvalitách. Cesto pekne nakyslo a výsledný efekt bol skvelý- jemne nadýchaná chrumkavá pizza. Môj nový obľúbenec na pečenie.

    RECEPT CESTO NA PIZZU
    -400g špaldovej múky
    -30 g droždie
    -1/2 ČL trstinového cukru
    -1/2 ČL soli
    -2PL olivového oleja
    -1 pohár vlažnej vody
    Postup:
    Hladkú múku, droždie (môže byť sušené a aj čerstvé - je možné zmiešať aj bez namočenia do vody), cukor, soľ premiešame najskôr nasucho. Pridávame olej a vlažnú vodu až po premiešaní suchých surovín. Cesto je premiešané až keď sa vám pri miešaní urobí pekný bochník a nič neostane prilepené na stenách misky. Necháme vykysnúť, mne to trvalo cca. 40až 45 minút. Cesto dáte do vymastenej a vysypanej formy na pečenie a oblohu zvolíte podľa vlastnej chuti.

    Ako poslednú som robila narodeninovú tortu pre môjho brata- čokoládový cheescake v ktorom som použila vanilkový cukor. Na tomto recepte sa mi páči že napriek ľahkým a zdravým ingredienciám je pomerne dosť sýty a jeho chuť nie je prehnane sladká.

    DM BIO VANILKOVÝ CUKOR. Tento cukor obsahuje Trstinový cukor a rozomleté struky vanilky Bourbon. Je úplne fantastický! Tento vanilkový cukor som testovala prvýkrát a viac ho nepustím pri pečení z ruky! Má výraznú arómu a v cukre sa nachádzajú zriečka vanilkového cukru. Má naozaj inzenzívnu vanilkovú arómu a chuť a dezertu dodá neopakovateľnú chuť.

    RECEPT FANTASTICKÝ ČOKOLÁDOVO- GAŠTANOVÝ CHEESCAKE
    Ingrediencie:
    Na sušienkový základ:
    -250 g bezlepkových maslových sušienok (môžeš použiť aj ovsené vločky pomleté najemno)
    -100 g kvalitného masla
    Na plnku:
    - 500 g jemného tvarohu
    -250 g smotanového syru alebo mascarpone
    -250 g kyslej smotany
    -250 g gaštanového pyré
    -3 vajcia
    -100 g trstinového cukru
    -100 g kvalitnej horkej čokolády
    -2 PL kakaa
    Postup:
    Rozdrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom a zmes pritlačíme na dno formy, a aj na jej okraje. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Zo všetkých ostatných ingrediencií vymiešame hladký krém, do ktorého pridáme aj vychladnutú vysokopercentnú čokoládu. Plnku vylejeme na sušienkový základ a necháme piecť v teplovzdušnej rúre predhriatej na 130 stupňov po dobu 90 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom umiestnime do chladničky a podávame pekne stuhnutý na ďalší deň. Ja som ho dozdobila ovocím.

    Ako posledný som testovala "nugetu". Rada ju jedávam ,,len tak" lyžičkou, alebo je skvelá na potretie croissantu, bábovky alebo vianočky.

    DM BIO LIESKOVCOVÝ NUGÁTOVÝ KRÉM. Priznám sa, že veľmi som mu neverila. Doteraz som si totižto myslela že nič sa nevyrovná mojej ,,milovanej a nezdravej" Nutele. Ako som sa mýlila! Mám nového a zdravšieho obľúbenca na maškrtenie! Je fantastický! Síce je jeho konzistencia trochu hutnejšia, nič to nemení na tej jemnej orieškovej chuti. Obsahuje trstinový cukor a všetky ingrediencie vyprodukované z ekologikého poľnohospodárstva. Veľmi sa teším že mám nového favorita v špajzi.

    Týždeň testovania s dm výrobkami mi nesmierne rýchlo ubehol, ale musím opäť uznať a vzdať poklonu dm bio výrobkom. Mňa jednoznačne presvedčili o svojej vysokej kvalite, pričom musím povedať že som "od fachu" (som agrobiologička, takže sa dlhodobo zaoberám produkciou v ekologickom poľnohospodárstve a bio výrobkami) a teda som aj veľmi náročná. Tieto výrobky môžem teda odporučiť, nakoľko sú skutočne z kvalitných surovín z certifikovaného ekologického poľnohospodárstva a spĺňajú všetko čo sľubujú na jednotku z hviezdičkou. Ďakujem za možnosť testovania dm bio výrobkov!