lubiduch
    Správa bola zmenená    23. júl 2023    

    Ucenie cez prazdniny? Pri synovi (11r, ide do 6.triedy na gymnaziu) sa zdokonalujeme vedomostne. Boli sme pri mori a riesili “technicke” parametre prilivu a odlivu ci silu vetra v uzloch pri surfovani. Vylet v akvariach a rozne druhy ryb v roznch moriach, co je to brakicka voda atd (mali aj temu ryby na biologii v 5.rocniku).
    Slecna ma 6r a za sebou 1.rocnik, nevelmi ju zaujimaju ryby v muzeu ci podobne vedomostne veci (viem, kazde dieta je ine, absolutne to respektujeme). Ale aj s takymto prvacikom sa da opakovat v lete bez toho aby na to dieta prisli a aby bolo znechutene:
    1. Dostala na 2 tyzdne 30€ vreckove na dovolenke a zmrzliny, suveniry a sladkosti si musela riesit z vlastnych penazi, ratala kolko dostane vydavok, Kolko bude platit alebo to ci je vyjde to co si zela. Plus samozrejme jej budujeme sebavedomie tym ze moze sama rozhodnut na co minie peniaze.
    2. Spolocenske hry- tu mame stastie ze miluje spolocenske hry a dohoda znela (jej zelanie) ze kazdy den budeme hrat spolocensku hru. Existuje milion hier na motoriku, sustredenie, matematiku, kreslenie/pisanie. Uvediem par prikladov- meno,mesto; Aktivity/Šarády; kartova hra Skyjo (ak nepoznate odporucam vsetkymi 10timi), Monopoly (to sa naucila aktualne sama ratat s monopoly peniazmi do 1.000, rozdiel medzi desiatkami a stovkami, absolutne bez skolskeho feelingu len tak pri hre, kedze sa hadze 2 kockami ktore sa zratavaju tak aj zratavanie z hlavy do 12; obesenec totalne stara casto zabudnuta hra, perfektna na rozvoj jazyka.
    3. Kedze rada kresli a maluje, tak mandaly kreslime na mrte, ale aj take veci ako napr malovanie kamienkov ci lakovanie nechtov alebo make up si robime navzajom- absolutny highlight trenivania jemnej motoriky ked napr dieta jemne nanasa stetcom ocne tiene.

    Tento prispevok je o tom ze casto pocuvam citavam diskusie na temu ci deti v lete trapit skolou alebo nie. Ako mama 11 a takmer 7 rocneho dietata su dovolim tvrdit ze pre deti prvych skolskych rocnikov su letne prazdniny prilis dlhe aby nic nerobili, ale nikdy by som im nedala nejake klasicke ulohy ci pracovne listy riesit. Cim starsie dieta tym menej “zabudne” cez prazdniny lebo sa to v tej hlavke dlhsie drzi a je prudko individualne co dieta chce, nas starsi je “vedomostny” typ a velmi rad sa uci nove veci, poznatky, tak sa mu tymto smerom aj venujeme 🙂
    A poprosim komenty ako trapim deti si odpustit, moje decka to robia s nadsenim lebo sme to tak uz vzdy robili a vzdy vieme najst taku hru ktora bavi vsetkych a aj nam nieco da. A a o aj sa vela hybu, maju sportove kempy v lete atd….