lubos
13. júl 2015

Ako na to #2: Šalátové zálievky (video)

Existuje nepreberné množstvo spôsobov, ako ochutiť zeleninové šaláty, najmä prostredníctvom tzv. dressingov, teda šalátových zálievok. Pozrite si moje krátke video, v ktorom uvidíte, ako rýchlo sa dá takáto zálievka urobiť.

Každý šalátový dressing by mal pozostávať aspoň z dvoch základných surovín: tuk a kyslý prvok (ocot), a to približne v pomere 3 - 4 diely tuku na 1 diel octu. Rád však pridávam aj iné zložky: bylinky, horčica, sladidlá, sójová omáčka a mnoho iných.

Pozrime sa na jednotlivé prvky dressingu.

Tuk: olivový olej, orechové alebo semiačkové oleje (makový, tekvicový, ľanový, slnečnicový, kokosový), prípadne ich kombinácia, jogurt, smotana.

Kyslý prvok: jablčný, vínny, balzamikový, ume ocot, citrusová šťava (grep, pomelo, citrón, limetka), ovocné šťavy a pyré z kyslých druhov ovocia.

Sladidlo: med, javorový sirup, zredukovaná (zvarená) ovocná šťava, ovocné, kvetové a bylinkové sirupy (baza, mäta, agát, ...).

Iné: horčica, sójová omáčka, bylinky sušené alebo čerstvé, cibuľka mladá, na drobno nakrájaná jemná zelenina (reďkovka, šalotka, kaleráb, cesnak), kúsky vypečenej slaninky, pesto, jemno nasekané oriešky.

A teda možné kombinácie prvkov pre zálievku:

- olivový olej, vínny ocot, horčica, šalotka, korenie, soľ,

- olivový olej a lieskovo-orieškový olej, citrón, med, horčica,

- jogurt a olivový olej, korenie, petržlenová vňaťka, pretlačený cesnak, soľ, korenie,

- olivový olej, malinová šťava alebo pyré, kúsky malín, limetková šťava,

- olivový a makový olej, citrón, med, lyžica nepomletého maku,

- sezamový olej, limetka alebo ryžový ocot, zázvor, sladké miso, cesnak, štiplavá paprika mletá,

- olivový olej, jablčný ocot, jablkový sirup, škorica, kúsky jabĺk,

- olivový a tekvicový olej, balzamikový ocot, hroznový sirup, korenie,

- olivový olej, citrón, bazový sirup, čerstvá mäta, kúsky reďkovky,...

... a rôzne iné.

Budem vďačný za ďalšie nápady. Príjemné experimentovanie.

S pozdravom, Ľuboš.

#akonato #zalievky #lubosovakuchyna

Začni písať komentár...

Odošli