lubos
22. nov 2015
4108 

Ľubošova kuchyňa #4: Pestrofarebné polievky (video, 5 min.)

Ahojte. Ľubošova kuchyňa vám dnes prináša krátky návod na jednoduché zeleninové polievky. Uvaríme ich tak, aby "spievali" zdravými farbami a chuťami. Poďme na to!

Video nájdete na konci článku.

Prečo vôbec variť polievky?

  1. Zahrejú nás, nasýtia, napoja a chutia.
  2. Veľmi jednoduchá príprava.
  3. Uvoľníme miesto v priečinku na zeleninu v našej chladničke.
  4. Ľahko z nich spravíme hlavné jedlo. Hurá!
  5. Mnohé deti tolerujú zeleninu v polievke (fúj, petržlen).
  6. Skoro všetko dobro zo zeleniny a vývaru v polievkach zostáva (chuť, minerály a nejaké tie vitamíny).
  7. Kto nemá rád polievky? Teda, jedného poznám.

Ako zahustiť polievky (a spraviť z nich hlavné jedlo)?

  • Odvážni môžu na konci pridať klasickú smotanu, crème fraîche, kokosové mlieko alebo inú bezlaktózovú alternatívu,
  • pridať do varenia červenú šošovicu,
  • nastrúhať zemiak na pár minút pred koncom varenia,
  • obľúbenou múkou alebo krupicou,
  • povariť v polievke v studenej vode rozmiešaný škrob (kukuričný, zemiakový, ...),
  • časť uvarenej zeleniny z polievky pomixovať a vrátiť späť do polievky,
  • na záver povariť v polievke cestoviny.

Na jar a v lete, keď je teplé počasie a zelenina je prirodzene sladká a krehká, varíme polievky krátko. V zime môžeme variť  polievky hustejšie a dlhšiu dobu, zahrejú.

Veľa zdaru prajem,

váš Ľuboš.

Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:

Aké tuky patria do kuchyne

Efektivita

Vývary

Heštegy: #polievky #lubosovakuchyna

ja nemám rada polievky😀 ale kvôli malému ich začínam variť takže vdaka za tento článok🙂

23. nov 2015
lubos
autor

@ynett tak, zatiaľ číslo 2 v poradí "Nemám rada polievky"

23. nov 2015

mam rada len kremove polievky a Hrstkovu od mojej maminy , inak polievky unas vobec nejdu

23. nov 2015
lubos
autor

@nika82 ok. Do krémovej vieš pekne stratiť rôzne druhy zeleniny 😉

23. nov 2015

@lubos no len ja mam po zelenine problem tak gastroenterologicka povedala ze ju nemam jest.... zjem jedine hustu hrachovu, brokolivocu zemiako a aj tak mi je potom zle pol dna

23. nov 2015
lubos
autor

@nika82 poriadny vývar?

23. nov 2015
23. nov 2015

@lubos ja som zase polievkovy typ, nezjem kazdu (cibulovu , mliecnu a s fazulovymi strukmi - bleee) no moja najoblubenejsia je slepaci/kuraci vyvar najlepsie z domacej sliepocky a k tomu domace cestoviny ♥ najlepsi vyvar aj tak robi moja mamca , no mne sa nikdy nepodari taky ako jej ... 😊😁

23. nov 2015
lubos
autor

@taniellita najvyšší čas prevziať od mamy žezlo. Veľa dobrôt v hrnci + čas = "láska na tanieri". Uvar, odfoť a napíš do správy ako tu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/article/titulok-1bo8gk/

23. nov 2015

@lubos fuuuha , to sa mi nepodari, vies , su veci/jedla, ktore najlepsie (aj keby som sa neviem ako snazila) urobi mama 🙂 prave preto sa k nej vraciam kazdu nedelu na polefku a nabali mi aj na pondelok 😀

23. nov 2015
lubos
autor

@taniellita skúsenosti nie sú blchy - samé na Teba nepreskočia. Treba začať, byť zvedavá, pýtať sa a všetko, čo sa naučíš, poslať ďalej!

23. nov 2015

@taniellita toto poznám, ja som takto bojovala s pečeným kuraťom, nikdy nechutilo tak super ako u našich. po cca 9 rokoch som konečne na to prišla. vééééééľa masla.🙂

23. nov 2015
lubos
autor

@ynett na zázrak sa čaká niekedy aj viac ako 9 mesiacov. Po 9-tich rokoch je však už zaslúžený.

23. nov 2015

@lubos ani nehovor😀 už som aj odmietala kura robiť. nakoniec sa zadarilo tak teraz robíme často.

23. nov 2015
lubos
autor

@ynett ako je to s tým maslom, teda? Podeľ sa.

23. nov 2015

@lubos nič zvláštne🙂 len som ho vždy dávala málo 🙂 len kura umyjem, posolím, dám trochu červenej sladkej papriky a hooooooodne masla🙂 trochu vody a šups s ním do rúry🙂
alebo teda posledne máme oblúbené kura na kile soli. môj drahý to dostával v nemocnici a odvtedy ho má rád. a ja tiež už🙂

23. nov 2015
lubos
autor

@ynett vďaka.

23. nov 2015

@lubos nie je zač🙂 chystám sa aj na to tvoje🙂

23. nov 2015

U nas su polievky takmer denne, takze super prispevok..dnes vyskusam tu porkovo brokolicovu a pridam k nej peceny cesnak, davam ho do brokolicovej kremovej a da tomu smrnc 🙂

24. nov 2015

My to máme trošku ťažšie,malý je veľký potravinový alergik (vajce,mlieko,strukoviny,orechy,hydina,pšenica,jablko), takže u nás do všetkého zeleninový alebo hovädzí vývar,čo trošku mení chuť. Inak s manželom milujeme napr kukuricnu polievku 🙂

24. nov 2015
lubos
autor

@chmurkaxy alergie a intolerancie detí často menia jedálniček celej rodine. Zažili sme to. Výhodou je, že rodičia majú omnoho viac informácií a otázok ohľadom jedla a surovín a naozaj dokážu robiť zodpovednejšie rozhodnutia o výžive rodiny, možno nakoniec žiť aj zdravšie.

24. nov 2015

Moj krpec zboznuje polievky 🙂 Ine na obed ani nepotrebuje, 6 dni v tyzdni odmietne hlavne jedlo, ale polievku si da vzdy 🙂 Vdakabohu za polievky.

27. nov 2015
lubos
autor

@susi123 Amen. 😉

27. nov 2015

perfektné.... oporúčam polievky zahusťovať rozmixovaním časti polievky...to je proste geniálne. Môj syn zahlási ja budem iba čistú.. a ja sa iba smejem popod fuz lebo to má jedno kedže to čo chcem aby papal je aj rozmixované... xixi
dnes som robila polievku čo dom dal.. a bola fantastická.
Opražiť por s nastruhanou mrkvou na oleji, pridač 2 PL Inaktivne droždie, troška kurkumy, soľ zaliať vodou pridať zemiaky tak cca. 2-3, povariť, rozmixovať ponormým a nakoniec som pridala opražené nakrájané párky a tvárila som sa, že párková ako vždy... lebo kde je párok to moji synovia zedia... xixi

16. dec 2015
lubos
autor

@gabika783 mixovanie (aj v "šejkoch") je super spôsob, ako do detí dostať to, čo treba. Priznám sa, niekedy aj surové žĺtko. Lahôdkové droždie ma zatiaľ obchádza, jeho chuť však mám rád, asi sa na neho opäť pozriem. Ďakujeme za tipy a príspevok. Všetko naj, Gabika!

16. dec 2015

@lubos Ďakujem aj tebe a rodinke prajem krásne a pokojné a pokorné Vianoce. A to surové žĺtko prosím ťa ešte rozveď. To na koniec do polievky.. prečo?načo? od koľko rokov? Ď 😀

17. dec 2015
Komentár bol odstránený
lubos
autor

@gabika783 Surové žĺtko od domácich sliepok z voľného výbehu pridávať do šejkov, kašičiek a teplých (nie horúcich) polievok. Množstvo inšpirácií je dostupných na nete.
Napr. vyhľadať na www.westonaprice.org
Stručne na http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-...
Niekto dáva surové žĺtko už od prvých príkrmov. Zrejme nie je vhodné pre každé dieťa. Ďakujeme za prianie. Pokojné sviatky prajem aj vašej rodinke.

17. dec 2015

Začni písať komentár...

Odošli